Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Прокуратурата си измисли терористичен акт; САЩ се отказаха да налага мита на Мексико; "София прайд" намира все по-широка подкрепа

4665 прочитания

© Анелия Николова


Службите и прокуратурата предотвратиха терористичен акт в Пловдив. Не една и две медии излязоха с такива заглавия в събота. Поводът - в Пловдив е задържано 16-годишно дете, което е изработвало самоделни взривни устройства. Впоследствие истината се оказа по-различна - няма данни, че обвиненото в тероризъм момче е планирало конкретен атентат и не службите го заловили, а притеснените му родители го издали.

Опитът на прокуратурата да закачи на ревера си медала "предотвратен терористичен акт" е сигнал за емоциите около наближаващия избор на нов главен прокурор и опитите на различните претенденти да събират популярност.

Всъщност момчето попаднало под влиянието на "Ислямска държава", първо гледайки видеа, а след това - влизайки в контакт с представител на организацията. В основата на поведението му стоят тежки семейни проблеми. Междувременно New York Times разкри как едно 26-годишно момче успява да се радикализира и приеме крайнодесните идеи, гледайки видеа във Facebook.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Близки до осъдените за смъртта на Чората полицаи организираха протест в тяхна защита

Седмица след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, съмишленици на осъдените полицаи организираха протест. "Искаме това дело да бъде преразгледано, защото не приемаме за доказано наличието на умисъл в смъртта на Ангел Димитров. Не може да приемем, че петима случайно подбрани полицейски служители са пристъпили към изпълнение на задълженията си с идеята да отнемат човешки живот. Затова се надяваме искането на главния прокурор да бъде прието от съда за основателно и делото да бъде преразгледано", каза председателят на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, цитиран от агенция БГНЕС.

Ангел Димитров-Чората загина при полицейска акция по задържането му през 2005 г. в Благоевград. По тялото му бяха открити множество следи от насилие, а първата експертизата показа, че той е умрял от тежка черепно-мозъчна травма и спукване на аортата. Впоследствие беше прието, че той е бил задушен. През годините делото претърпяваше обрати, като в зависимост от политическата конюнктура подсъдимите бяха осъждани и оправдавани. В крайна сметка делото завърши с оправдателни присъди.

След като през 2015 г. ЕСПЧ осъди България заради оправдателните присъди, главният прокурор Цацаров поиска възобновяване и по искане на прокуратурата миналата година подсъдимите бяха окончателно признати за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и получиха ефективни наказания. След като осъдените бяха настанени в затвора, Цацаров се обърна на 180 градуса и поиска от ВКС да възобнови делото и да ги оправдае. Основният мотив - починалият се е задушил сам, тъй като бил с наднормено тегло.

Казусът е поредният пример, който показва до каква степен прокуратурата е политически мотивирана в своята работа. Осъдените полицаи са близки до ГЕРБ и най-вероятно това е причината Цацаров да поиска отмяна на осъдителните присъди само три години след като поиска точно обратното - осъждането на полицаите.

"София прайд" събира още повече поддръжници

В събота 12-ото издание на "София прайд" привлече няколко хиляди посетители. Шествието започна от Паметника на Съветската армия около 16.30 и се проведе при засилено полицейско присъствие, но протече без инциденти. Прайдът премина под думите "Не давай власт на омразата", като целта му е да привлече внимание върху проблемите и неравенството на хората от ЛГБТИ общността. За поредна година подкрепата за прайда се увеличава.

Междувременно в София се проведоха два контрапрайда, чието основно послание беше "Да пазим децата от разврата".

В неделя лидерът на АТАКА Волен Сидеров поиска обяснение от силовия вицепремиер Красимир Каракчанов защо полицията е охранявала прайда. През 2005 г. партия "Атака" вкара в парламента Владимир Кузов, който впоследствие беше осъден за педофилия.

САЩ няма да налагат мита на Мексико, след като двете страни се договориха за нелегалната имиграция

Американският президент Доналд Тръмп се отказва от плановете си да наложи мита върху целия внос от Мексико, след като южната съседка е поела ангажимент да предприеме нови мерки за ограничаване на мигрантите, съобщава Bloomberg. В свой стил Тръмп обяви новината в Twitter. "С радост ви информирам, че САЩ постигнаха подписано споразумение с Мексико", написа той в в петък вечерта. "Митата, които трябваше да бъдат въведени от САЩ срещу Мексико в понеделник, са отменени за неопределено време."

Мексико се задължава да увеличи разполагането на сили за сигурност в страната, "давайки приоритет на южната си граница", става ясно от съвместно изявление между двете страни. Търсещите убежище, които преминават в САЩ, ще бъдат бързо връщани в Мексико, където ще чакат да бъдат разгледани документите им. САЩ от своя страна се съгласяват да ускорят процеса по обработка на документите и решението дали да бъде предоставено убежище.

Решението на Тръмп да отмени налагането на митата е промяна в политиката му, чийто основен фокус на критика беше неспособността на Мексико да се справи с идващите от Централна Америка бежанци, които искат да влязат в САЩ. Това е и победа за мексиканския президент Андрес Обрадор, който успя да постигне договореност с Тръмп.

Г-20 се обедини около идеята за общ метод за данъчно облагане на технологичните гиганти

Финансовите министри от Г-20 постигнаха съгласие, че е необходимо да се намери общ метод за данъчно облагане на технологичните гиганти, защото бизнес моделът им се е развил значително по-бързо от системите за таксуването им. "Съгласихме се за нуждата да удвоим усилията си за постигане на консенсус до 2020 г.", посочи японският финансов заместник-министър Масацугу Асакава в събота след среща на Г-20 за международното данъчно облагане във Фукуока. "Ако не успеем да изпълним ангажимента си, ще виждаме все повече и повече едностранни действия и фрагментиране на международната данъчна система", допълни той.

Представителите на Г-20 обсъдиха и евентуално одобрение на план от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще наложи по-високи данъчни ставки за мултинационални компании, включително технологични гиганти като Facebook Inc. и Alphabet.

"Засега няма справедливо данъчно облагане на този нов икономически модел", заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той отбеляза, че бизнесите, фокусирани върху използването на данни, са най-ефективни в "създаването на печалби без данъчно облагане". И добави, че Г-7 ще търси компромис по отношение на цифровото данъчно облагане по време на срещата си през юли във Франция, като отбеляза, че той може да бъде база и за системата за страните от Г-20.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"Саграда фамилия" на Гауди получи разрешително за строителство с 137 години закъснение

Недостроеният проект на Антонио Гауди - катедралата "Саграда фамилия" в Барселона, най-накрая получи строително разрешително. Нейният строеж започва през 1882 г., а три години по-късно официално е поискано строително разрешително, но искането е било отхвърлено.

Фондацията "Саграда фамилия", която е ангажирана със завършването на сградата, ще плати 4.6 млн. евро на общината в Барселона. Сградата трябва да е готова до 2026 г.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Българският износ към ЕС през първото тримесечие

Във вторник Националният статистически институт ще публикува подробна разбивка на износа към ЕС за март, което ще попълни липсващите части от картината за външната търговия със стоки през първото тримесечие. Достъпни ще бъдат и числата за април, но детайли ще има само за търговията с трети страни. Два дни по-късно националната статистика ще публикува и данни за инфлацията през май.

Предварителните данни за външната търговия показват, че първото тримесечие е било силно за износа, в голяма степен заради особено голям ръст на продажбите през февруари. Следващата седмица статистиката ще покаже откъде идва забавянето на темпа на растеж през март.

Среща на бизнеса по Черноморието

На 13 юни в хотел "Интернационал" в Златни пясъци ще се проведе годишната Среща на бизнеса по Черноморието, организирана от "Капитал". Целта на дискусията е да срещне активните компании от региона с местната власт, за да създаде възможност за диалог между тях. Сред темите на конференцията са бъдещите инвестиции на общините, развитието на индустрията, пазара на труда, като ще се търсят и отговори на въпросите: може ли да се намери нов двигател за Черноморието освен туризма, как градове като Варна и Бургас да привличат хора и какви са възможностите за финансиране на успешни проекти. На събитието са поканени кметовете на община Варна, Бургас и Девня, както и представители на динамични и успешни компании от региона, като пълният списък с лектори може да се види на страницата на събитието.

Някои гости ще могат да покарат електрически велосипеди, както и да се разходят с яхта край Златни пясъци. Защото ежедневието е повече от пътуването до работа и обратно. Регистрацията за събитието е безплатна и може да бъде направена тук.

Ще станат ясни номинациите за наследник на Мей

Идващата седмица стават ясни номинациите за наследник на британския премиер Тереза Мей. Тя слиза от поста на лидер на Консервативната партия, но остава премиер до избирането на заместника й. Мей обяви оставката си преди две седмици, като посочи, че дълбоко съжалява, че не е успяла да доведе процеса по Brexit до край.

Очаква се победителят в консерваторската надпревара да бъде обявен в седмицата, започваща от 22 юли. Доминиращият въпрос в кампанията досега е как следващият премиер ще прокара сделка за Brexit през парламента и дали ще се съгласи за напускане на ЕС без сделка.

Следваща крачка в орязването на субсидиите за партиите

Най-вероятно през седмицата Народното събрание ще гласува промени в Закона за държавния бюджет, които ще намалят субсидията, която държавата отпуска за партиите. Предложението е на премиера Бойко Борисов и е внесено от името на кабинета. Идеята му е средствата да се изчисляват по един лев за получен глас вместо по 11 лв., както е сега. Правителството предлага текстът да влезе в сила от началото на юли. Изменението мина спешно през комисията по бюджет миналия четвъртък. ГЕРБ и "Воля" го подкрепиха, представител на "Атака" - също, а на НФСБ - не гласува. Социалистите също не гласуваха, но участваха в дискусията, а Йордан Цонев от ДПС гласува против.

На практика всички партии в парламента, без "Воля", осъзнават, че драстичното орязване на средствата не е добро решение, но понеже се харесва на обществото, а и е тема на шоумена Слави Трифонов, който най-вероятно пряко или косвено ще се включи в политиката, само от ДПС се обявяват против. В събота Националният съвет на БСП реши, че депутатите на левицата няма да подкрепят намалението на парите, което предлага правителството, но "възложи на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии".

OUT_OFF_OFFICE

Варненско лято

до 11.06

27-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който започна на 1 юни, ще продължи до 11 юни - вторник. В програмата му са включени най-добрите български и международни спектакли от Франция, Белгия, Испания и др. - общо над 35 събития за целия фестивал, сред които десетте най-успешни постановки от България за изминалата година. Паралелна програма е Showcase, за която в Морската столица ще пристигнат наблюдатели от три континента.

Във Варна, пълната програма на: www.viafest.org

На колело въпреки всичко

11.06.

Филмът "Евроколело за всеки" разказва историята на Петър Нефтелимов, момче с церебрална парализа, което успява да премине 300 км с колело. В сюжета участват екип от 7 приятели, 2 колела и 1 кемпер, които въпреки трудностите и липсата на инфраструктура успяват да постигнат целта си. Всички приходи от премиерата ще отидат за създаването на следващата триколка за хора в неравностойно положение.

Дом на киното, от 19 ч., билети: 10 лв.

Фестивалът "Световен театър"

До 13.06

Фестивалът води някои от най-интересните съвременни международни спектакли в София:

На 11 юни от 19 ч. в "Хуманоптер" жонгльорът и режисьор Клеман Дазен поставя едно миниобщество от седем жонгльори, които непрекъснато си подават топки във въздуха, а препратката към днешното ежедневие е: работа, успех, продуктивност и ефикасност.

На 12 юни от 19 ч. е танцовият спектакъл "Глухарче" - съвместна работа на Ханес Ланголф и Ермира Горо, дългогодишни танцьори в световноизвестната британска компания DV8 PhysicalTheatre.

В театър "Азарян", цялата програма е на worldtheatreinsofia.wordpress.com

Изложбата "Онова, което остава"

До 6.07

Алберто Гандолфо е от Сицилия и автор на фотокнига, която разказва за битката за справедливост на близки на загинали в резултат на престъпление (убити на мафията, пострадали от домашно насилие, починали в резултат на лекарски грешки или корупция и т.н.).

Алберто Гандолфо работи една година по проекта, като идеята му е да разкаже, че всяка битка за справедливост има значение.

Ко-Оп, бул. "Янко Сакъзов" 17

Службите и прокуратурата предотвратиха терористичен акт в Пловдив. Не една и две медии излязоха с такива заглавия в събота. Поводът - в Пловдив е задържано 16-годишно дете, което е изработвало самоделни взривни устройства. Впоследствие истината се оказа по-различна - няма данни, че обвиненото в тероризъм момче е планирало конкретен атентат и не службите го заловили, а притеснените му родители го издали.

Опитът на прокуратурата да закачи на ревера си медала "предотвратен терористичен акт" е сигнал за емоциите около наближаващия избор на нов главен прокурор и опитите на различните претенденти да събират популярност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход