Вечерни новини: "Турски поток" в България стигна до КЗК, милионен протест в Хонконг

И още: Новото трамвайно трасе на "Графа" даде дефект; Политическата криза в Молдова се задълбочи; Какво показват данните за износа към ЕС за тримесечието

Лятното безвремие сякаш започва рано тази година - поне ако се съди по липсата на значителни събития и новини в страната, въпреки че времето донесе нови порции изобилни валежи. В много области бе обявен жълт код с очаквания за 20-30 литра на квадратен метър и условия и за градушки.

Сравнително спокойна бе и Европа - като изключим политическите страсти в близка Молдова. Изборът на нови лидери на ЕС засега изглежда без напредък и в тиха фаза. На Острова пък започна процесът по избор на нов лидер на Консервативната партия и вероятно нов премиер, след като в петък Тереза Мей се оттегли. По-късно днес ще станат официално ясни имената на кандидатите, макар основните претенденти вече да са ясни. Новият лидер трябва да е факт в края на юли.

Впечатляващи кадри пък дойдоха от Хонконг, където се проведе гигантски протест с близо милион участници срещу нов закон, който позволява екстрадиция от полуавтономния град към други части на Китай.

НАЙ-ВАЖНОТО

Саудитската "Аркад" обжалва избора на руския строител за "Турски поток" през България

Саудитският консорциум "Аркад", който първоначално бе класиран на първо място в конкурса за строителството на "Турски поток" през България, обжалва процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията. Обединението бе отстранено на финала с формален повод, а за победител бе посочен свързаният с Русия консорциум "Газово развитие и разширение в България". Сега "Булгартрансгаз" трябва да поиска предварително изпълнение на договора, ако планира да спази ангажимента пред "Газпром" газопроводът да е действащ още в началото на 2020 г. и да избегне значителни по размер негативни последици. От друга страна, ако КЗК установи, че арабите са били отстранени неправомерно, може да наложи глоба до 10% от договора, или в случая до 214 млн. лв.

Поръчката вероятно ще е поредното доказателство, че уж независимият регулатор действа в пълен синхрон с държавните желания. В случая решението на държавната "Булгартрансгаз" да смени в последния момент строителя с такъв, близък до Русия, е безпрецедентно, но не и толкова изненадващо предвид огромните енергийни интереси и натиск от страна на Москва в региона.

Политическата криза в Молдова се задълбочава, в Кишинев цари двувластие

Владимир Плахотнюк - лидер на управлявалата до февруарските избори Демократическа партия и вероятно най-богатият човек в Молдова, докара страната до двувластие, въпреки че с помощта на САЩ, Русия и ЕС бе намерен компромис за преодоляване на политическата парализа, настъпила след изборите през февруари. Преди два дни най-после бе договорена коалиция, но съдът реши, че президентът Игор Додон е нарушил закона, и временно прехвърли правомощията му към премиера Павел Филип (от партията на Плахотнюк). Той веднага разпусна парламента и обяви нови избори през септември.

Така в Кишинев от понеделник има две правителства, които провеждат синхронно заседания и взаимно се обвиняват в узурпиране на властта. Причина за сегашната безпрецедентна за Европа криза е формалната и неформална власт на Плахотнюк над държавата. Той бе обвинен в събота с парламентарна декларация, че е довел Молдова до състояние на "завзета държава" благодарение и на правителството на неговата партия, което продължава да управлява.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Милион на протест в Хонконг

Над милион жители на Хонконг според едни източници или поне стотици хиляди според други излязоха на протест заради спорния закон, който дава възможност за екстрадиция в останалата част от Китай. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Това е най-голямата демонстрация в полуавтономния Хонконг след връщането му на Китай през 1997 г. Властите искат да направят възможна екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване, като последната дума трябва да е на съда в Хонконг. Повод за законопроекта стана именно убийство на тайванска територия, като извършителят - гражданин на Хонгконг, бяга там и не може да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение.

Критици на проекта обаче смятат, че ще се стигне до произволни задържания, "чистка" на неудобни за властите граждани, несправедливи процеси и мъчения.

Китайските власти обвиняват "чужди сили" за протестите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Българският износ към ЕС през първото тримесечие

Подробните данни на НСИ за износа към ЕС за март във вторник ще допълнят картината за външната търговия със стоки през първото тримесечие. Достъпни ще бъдат и числата за април, но детайли ще има само за търговията с трети страни.

Предварителните данни за външната търговия показват, че първото тримесечие е било силно за износа, в голяма степен заради особено голям ръст на продажбите през февруари. Статистиката сега ще покаже откъде идва забавянето на темпа на растеж през март.

ИСТОРИЯ БЕЗ КРАЙ

Новото трамвайно трасе на "Графа" даде дефект

След близо година и половина ремонт на столичната централна улица "Граф Игнатиев" и няколко скандала заради недомислици и некачествено изпълнение сега е ред на дефектите. През уикенда плочи между релсите до площад "Славейков" се надигнаха и настилката изскочи. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че проверката показала, че причината за дефекта са... високите температури. Температурата в столицата през почивните дни бе около 28 градуса, което е далече от типичните летни максимуми в града. В понеделник дефектът бе отстранен, но резултатът бе натрошена настилка.

Фандъкова обяви, че строителят "Джи Пи груп" ще бъде глобен с 280 хил. лв., въпреки че кметът критикува за пореден път и работата на проектантите, както и надзора и всички специалисти, работили на обекта. "Не ме интересуват вече оправданията и обясненията", каза тя и определи ситуацията като "възмутителна".

От думите й се разбра, че вероятно ще се появят и други дефекти, а глобите ще продължат.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Втората партида от 20 нови германски автобуса "Ман" тръгва от днес по линиите 280 и 85 в столицата, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Столичната община купи общо 60 такива автобуса за 40 млн. лева. Вече са доставени 40 и последната партида се очаква съвсем скоро.

Община Сърница започна проверка на кметство Медени поляни след сигнал, че местният кмет Абдула Абдулах е продавал ток на домакинства от трафопоста на кметската сграда. Сигналът е от семейство с болно дете, което от дни е без ток, тъй като не гласувало "правилно" на евроизборите. Случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Днес започна нов ремонт на магистрала "Тракия" за смяна на асфалта на при пътен възел "Цалапица" при 112-и км на магистралата, съобщиха от АПИ. Пътните връзки ще се затварят поетапно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Юпитер може да бъде наблюдаван без телескоп тази вечер