Какъв трябва да бъде следващият главен прокурор и кой ще носи отговорността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какъв трябва да бъде следващият главен прокурор и кой ще носи отговорността

Какъв трябва да бъде следващият главен прокурор и кой ще носи отговорността

Кръгла маса при президента за предстоящия избор на обвинител №1 подчерта необходимостта от прозрачен и мотивиран подбор

3737 прочитания

© Георги Кожухаров


Всеки ден чуваме говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, която обявява: главният прокурор разпореди да се образува досъдебно производство, да се провери, да се направи едно или друго. Само че главният прокурор няма такива правомощия по конституция, не може един човек да ръководи цялото наказателно разследванe, облечен с толкова много власт, без да има конституционно основание за това.

Това беше един от акцентите в изявлението на председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов по време на днешната кръгла маса при президента на тема за предстоящия избор на нов главен прокурор и очакванията на обществото за това.

Славов, който е бивш зам.-главен прокурор и бивш конституционен съдия, цитира чл. 126, ал. 2 от конституцията, според който: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори." Нищо повече, конституционните правомощия на главния прокурор са дотук, по конституция той няма правомощия да разпорежда образуването, спирането и т.н. на наказателни производства, коментира Славов. Прокурорите, както и съдиите и следователите са независими при решаването на делата си и се подчиняват само на закона.

Действията на всеки прокурор в рамките на едно наказателно производство подлежат на инстанционен контрол пред горестоящия прокурор и пред съда. Но когато прокурорът разследва, той трябва да е независим, никой не трябва да се меси в неговото решение, да не му се дават указания и да се намесват в неговото вътрешно убеждение или пък да му се изземва случаят, смята Славов. И даде пример за ефекта от сегашното положение - "гледайки тези гейтове около нас, с просто око се виждат случаи на фрапиращи данъчни престъпления, но прокуратурата още ги проверява и нищо не е образувала".

Според Славов конституцията не допуска да бъде концентрирана толкова власт в една фигура, а начинът да се коригира това е, като се "атакуват съответните законови текстове, които неправилно са изтълкували конституцията и са дали такива правомощия на главния прокурор", и се иска промяна.

Думите му предизвикаха оживление в в рамките на дискусията, която като цяло беше концентрирана и пълноценна. Президентът поиска пояснения за отговорността на прокурора и коментар за обхвата на надзора за законност и методическото ръководство.

Общо 16 неправителствени организации бяха поканени да присъстват днес на кръглата маса при президента начело с професионалните организации на юристи и магистрати - трите съдийски организации, асоциацията на прокурорите, камарата на следователите, адвокатурата през Висшия адвокатски съвет, Съюзът на юристите в България, даже асоциацията на съдиите по вписванията. Извън това за участие в дискусията бяха поканени представители на неправителствени организации с експертиза в областта на върховенството на правото и съдебната реформа - Български институт за правни инициативи, "Отворено общество", Фондация за развитие на правосъдието и др.

Висока оценка за инициативата на президента

Участниците в дискусията постигнаха единодушие в няколко аспекта. На първо място – висока оценка за инициативата на президента да отвори дискусия, която по думите на мнозина е крайно необходима и много закъсняла. Самият Радев откри форума с думите: "Далеч съм от мисълта, че надхвърлям правомощията си, аз подписвам указите (за назначаване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища - бел. авт.), но за мен много по-важно е обществото да държи на фокус този процес. Нормално е обществото да има високи очаквания към главния прокурор и избора му."

Целите на тази дискусия са на две нива, обяви той. Пряката цел - в рамките на сегашната нормативна рамка да се направи максимално добър избор на главен прокурор, а след това - предложенията и темите, направени при консултациите, да влязат в основата на един обществен дебат.

Основен приоритет - прозрачност на избора във всичките му фази

Изборът трябва да се осъществи при максимална прозрачност от начало до край, от посочване на критериите и мотивите за номиниране на един или друг кандидат до мотивиране на указа за връщане (ако се случи това). Това заявиха по един или друг начин голяма част от участниците.

Изпълнителният директор на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер изрази надежда, че при предстоящия избор няма да сме свидетели на състезание с един кон, а ще има поне трима кандидати. Всеки, който е издигнал кандидат, трябва да осветли критериите, по които е стигнал до неговото име, каза тя. Но това е само началото. Трябва внимателно да се проследят концепциите на кандидатите, зададените въпроси към всеки от тях, както и изслушването във ВСС, по време на което те отговарят на тези въпроси, да се изиска записът, защото по време на тази процедура става ясна истинската им визия за развитие на прокуратурата.

Ако президентът реши да връща указа, това трябва да бъде направено с писмени мотиви, с които той да даде своята оценка както за кандидата, така и за процедурата, заяви правният директор на "Отворено общество" Иванка Иванова. Тя припомни странната промяна на процедурата за гласуване при предишния избор за главен прокурор, при който изобщо не се стигна до гласуване за втория и третия кандидат с мотива, че Цацаров е обрал мнозинството. Тогавашният президент Росен Плевнелиев обаче не видя в това проблем, който да го мотивира да върне избора, отбеляза Иванова. Мотивите са важни, независимо от малкия шанс ВСС да ги възприеме и потвърди, защото имам малък шанс да се учим практически и той е разтеглен във времето - заради седемгодишния мандат на главния прокурор.

Какво искат прокурорите

Следващият главен прокурор трябва да притежава изключителна компетентност, безукорен морал и да е от средите на прокуратурата, за да има летящ старт, а не да да се нуждае от време за навлизане в работата. Това обяви плевенският прокурор Владимир Николов, който се яви от името на Асоциацията на прокурорите в България. И отбеляза, че има достатъчно достойни и безукорни професионалисти в прокуратурата, но от началото на прехода не е избиран прокурор от професията. От него се очакват и "човешки качества" - да е лидер, кристален човек, необвързан с лобита и политически кръгове. Да се ползва с доверието на хората вътре в системата, да има стратегически подход и да е визионер, както и да има социална ангажираност към хората в системата.

Председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев отбеляза, че няма пречка прокурорите от страната да предложат свой кандидат, като даде пример как навремето ССБ предложи двама души за главен съдебен инспектор и единият беше избран.

Няма да е редно асоциацията да се ангажира с конкретни имена, по-добре е нейната намеса да е по-нататък в процедурата, отговори Николов.

Всеки ден чуваме говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, която обявява: главният прокурор разпореди да се образува досъдебно производство, да се провери, да се направи едно или друго. Само че главният прокурор няма такива правомощия по конституция, не може един човек да ръководи цялото наказателно разследванe, облечен с толкова много власт, без да има конституционно основание за това.

Това беше един от акцентите в изявлението на председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов по време на днешната кръгла маса при президента на тема за предстоящия избор на нов главен прокурор и очакванията на обществото за това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.