Вечерни новини: БДЖ ще купи нови влакове за 100 млн. евро, петролът се възстанови след атаката срещу танкери

И още: Депутатите ограничиха дивото къмпингуване; Борис Джонсън убедително води за лидер на консерваторите

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Сравнително динамичен откъм новини бе четвъртъкът, 13 юни, в който премиерът Борисов навърши 60 години.

Депутатите гласуваха днес спорните поправки, ограничаващи свободното къмпингуване, които предизвикаха протести в последните дни. Протестиращите се канят да отговорят, като намерят начин да сезират Конституционния съд.

Продължава и състезанието по популизъм между ДПС и ГЕРБ. Днес "идеята" на Пеевски за ниска ставка за хляба еволюира в посока да обхване... всички храни. Управляващите от своя страна пък тази седмица задвижиха друга акция - намаляването на партийната субсидия до 1 лев на глас. После обаче дадоха знак, че са склонни към отстъпки. Двете предложения очевидно са кръстосване на популистки шпаги, зад които прозира пазарлък от типа "какво ще ми дадеш, ако отстъпя".

Борис Джонсън пък убедително води в надпреварата за наследник на Тереза Мей след първия кръг на гласуването за лидер на Консервативната партия въпреки апелите на едрия британски бизнес срещу него. Той води с 114 гласа пред Джереми Хънт – с 43 гласа, Майкъл Гоув – с 37, и Доминик Рааб – 27. Засега в състезанието са седем кандидати, а гласуването ще продължи, докато останат двама. След това членовете на Консервативната партия ще изберат по пощата кой ще е новият лидер и премиер. Това трябва да се случи до края на юли.

НАЙ-ВАЖНОТО

БДЖ ще вложи 100 млн. евро в обновяване на влакове и вагони, които ще са тук след поне 4 години

БДЖ ще закупят 10-15 мотриси и от 30 до 50 нови модерни вагони, като доставката на първата порция от новия подвижен състав се очаква не по-рано от средата на 2023 г. Инвестицията в новите над 4000 места ще е около 100 млн. евро, които ще бъдат платени за срок от 7 години, стана ясно в сряда.

Това е част от намерението на жп превозвача, който от години е в много лоша форма и финансово състояние, да обнови подвижния състав в близките няколко години, така че да подобри услугата си и да привлече пътници. Обновяването на парка ще стане на няколко етапа, които включват както интензивни ремонти на сегашния подвижен състав, така и закупуване на нов. Преди близо година жп превозвачът направи опит да задвижи мегапоръчка за 675 млн. лв. за 42 нови мотриси, но тя бе спряна от КЗК, като срещу нея имаше редица критики, а новият министър на транспорта Росен Желязков смени ръководството на жп холдинга.

Цената на петрола се възстанови след атаката срещу танкери в Оманския залив

Петролът се възстанови от достигнатите в сряда най-ниски цени от пет месеца, след като два танкера бяха нападнати в Оманския залив. Цените на брента и американския лек петрол се повишиха с над 4% и почти компенсираха същия спад от сряда, настъпил заради данните за запасите от суровината в САЩ. След отварянето на американските пазари ръстът леко се понижи и към 17.00 часа брентът се търгува за 61.80 долара за барел, а американският сорт WTI – за 52.70 долара.

Инцидентът в Оманския залив последва атаки срещу петролни танкери близо до Персийския залив миналия месец и повдига отново притесненията за опасността от прекъсване на доставките през този важен транспортен коридор. Кой стои зад атаките не е официално потвърдено. При предишния инцидент САЩ обвиниха Иран, тъй като напрежението между двете страни бе повишено. Сега британския Guardian отбелязва, че новата атака съвпада с първото от 40 години посещение на японския премиер в Иран.

Депутатите ограничиха дивото къмпингуване

Под предлог, че искат да въведат ред при т.нар. свободното къмпингуване, депутатите днес одобриха окончателно законови поправки, които забраняват поставяне на палатки и плажни принадлежности върху дюните. Нарушението ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. С измененията се забранява още преминаването и паркирането на превозни средства, кемпери и каравани върху подвижни и неподвижни дюни освен в случаите на разрешено строителство. Измененията все пак дават и възможност в определени места в зона "А" и "Б" да се обособят и неофициални къмпинги, за които няма да трябва категоризация.

Поредните промени, които ограничават дивото къмпингуване по морето, предизвикаха и нова серия протести. Природозащитници, обединени в групата "Бетономорие", твърдят, че макар на теория измененията да предлагат възможност за нов регламент за къмпиране, на практика се залага тотално ограничаване на правата на гражданите и също така се улеснява безконтролното презастрояване.

ГОДИШНИНА

Премиерът Борисов на 60 години

Премиерът Бойко Борисов днес навършва 60 години и навръх рождения си ден той избра да наблюдава бойните стрелби на тактическото учение "Шабла 2019", след като преди ден той беше гост на друго военно учение на полигона "Ново село". От предизборните скандали насам премиерът явно осъзна нуждата да обръща повече внимание на вътрешнополитическите дела и оттогава често е из страната, където открива нови обекти, инспектира, провежда срещи и т.н., а всичко най-често се излъчва на живо във фейсбук профила му. Днес той не пропусна да пусне клипове от визитата си в Шабла.

Борисов днес бе видимо философски настроен и пред медиите се впусна в разсъждения за мира и войната. "Мирът съществува, когато всички сме силни и единни и знаем, че всичко различно е тотална щета за хората", каза той. От Военновъздушните сили на Българската армия му подариха пистолет "Макаров" по случай празника.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"В България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият."

Президентът Румен Радев пред журналисти по повод предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев за глас.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Нинова vs вътрешнопартийната опозиция на конгреса на БСП в неделя

В неделя ще се проведе ключов за БСП извънреден конгрес, който бе свикан след загубата на БСП на евроизборите, заради която лидерът Корнелия Нинова подаде оставка. Конгресът трябва да констатира оставката й и да даде начало на предсрочни избори за нов лидер. Трябва да се реши и спорният въпрос по кои правила да се проведат те.

Нинова, която направи заявка да се кандидатира отново за лидер, иска изборът да се случи за пръв път по новите правила, при които всички близо 100 хиляди членове на партията гласуват за председател. Тогава тя ще има нелош шанс. Вътрешната опозиция в партията обаче настоява за избори по старите правила, които според тях са още в сила и при които лидер се избира от Конгреса, където опозиция е силна. Двете страни ще премерят силите си по този въпрос в неделя и от това кой надделее ще зависи и дали Нинова ще има шансове да бъде преизбрана въпреки лошата загуба на БСП на евровота.

Министерството на правосъдието ще излъчва онлайн дискусията за статута на "тримата големи"

При безпрецедентна публичност ще се проведе в петък дебатът на междуведомствената работна група към Министерството на правосъдието за промените в съдебния закон по отношение на статута на т.нар. трима големи в съдебната власт - председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Заседанието ще може да се проследи в реално време на сайта на ведомството от 11 часа, което до момента не се е случвало никога.

В последните два месеца правосъдният министър Данаил Кирилов на няколко пъти смени версията си за промените в законопроекта за отговорността на тримата големи, като последно обяви, че се работи върху условията за временно отстраняване от длъжност при престъпления и нарушения. Според прессъобщението обаче промените в съдебния закон, които ще бъдат обсъждани в петък, се отнасят до разследванията срещу тримата големи. До момента законопроект така и не бе представен, включително и в рамките на междуведомствената група.

ОБЕЩАНИЕ НА ДЕНЯ

"Приел съм задачата за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка като лична задача. При срещата с еврокомисаря (по правосъдието) Вера Йоурова заявих, че ако той не отпадне до края на мандата на тази комисия, аз ще представя оставката си като министър на правосъдието."

Правосъдният министър Данаил Кирилов, цитиран от lex.bg.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

България изгуби състезанието за дом на новия Европейски орган по въпросите на трудовия пазар, за който се конкурираше със Словакия, Латвия и Кипър. Словашката столица Братислава бе избрана за домакин на новата агенция на ЕС още на първия тур с нужните 15 гласа. Така София претърпя поредното си разочарования в опита си да изтъргува по-силни позиции в Брюксел.

Държавната "Терем" ще прави основен ремонт на вертолетите Ми-17 и Ми-24 срещу 38.7 млн. лв. Военното министерство е сключило рамково споразумение за 4 години с дружеството, като две трети от сумата ще иде в три руски компании, които ще доставят двигателите и друго оборудване. До обявяване на поръчката се стигна, след като падна последният летящ Ми-17, който се използваше за гасене и на пожари. От общо пет Ми-24 пък лети само един.

Изборът на нов главен прокурор ще се състои на 24 октомври, реши окончателно Пленумът на ВСС. Миналата седмица пред прокурорската колегия главният прокурор Сотир Цацаров предложи изборът да е на 14 ноември, но днес се е решило, че срокът на кампанията може да бъде съкратен. Новата дата е изненадваща, защото е само три дни преди най-вероятната дата за провеждане на местните избори - 27 октомври.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е подписал заповед за екстрадирането на Джулиан Асанж в САЩ, ако британският съд даде съгласие. Това би било лош вариант за Асанж - ще бъде съден в САЩ по обвинения в шпионаж. Към момента той изтърпява 50-седмична присъда в Лондон, след като Еквадор реши да не му предоставя повече убежище в посолството си на Острова, където Асанж прекара години.

СПОРТ

Невероятният триумф на "Сейнт Луис" от последни в хокейната лига до титлата

"Сейнт Луис блус" е новият шампион в Националната хокейна лига (НХЛ), след като спечели за пръв път в историята си купа "Стенли". "Блусарите" триумфираха с легендарния трофей след 4:3 победи над "Бостън брюинс" във финалната серия.

Постижението на "Сейнт Луис" е невероятно, след като тимът беше на последното място в дивизията на 3 януари и беше тимът с най-слабите показатели в НХЛ. Само шест месеца по-късно съставът триумфира с най-ценното отличие. Съставът влиза в НХЛ през 1967 г., но дотук беше загубил и трите си финала.