Как се режат рогата на "Биволъ"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се режат рогата на "Биволъ"

Журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов

Как се режат рогата на "Биволъ"

Под патронажа на прокуратурата тече координирана институционална и медийна атака срещу журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов

Димитър Пеев
35918 прочитания

Журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов

© Юлия Лазарова


Темата накратко
 • Прокуратурата започва производство срещу журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов по анонимен сигнал за анонимна статия
 • Очевидната цел на акцията е отмъщение за разследванията на двамата
 • Институциите и медиите, близки до Делян Пеевски, координират общи действия за унищожаване на опоненти

"Положението е много страшно, това е настъпление на подмолна диктатура и смазване на всякакво гражданско общество", казва журналистът Асен Йорданов. Поводът за неговите думи е прокурорското производство, образувано по анонимен сигнал срещу него и колегата му от "Биволъ" Атанас Чобанов.

"В Русия подхвърлят на разследващите журналисти дрога, арестуват ги и ги обвиняват. У нас подхвърлят фалшиви сигнали на прокуратурата и тя се активира срещу журналистите, знаейки отлично за какво става дума." Това пък написа във Facebook Атанас Чобанов в началото на седмицата, след като е уведомен от разследващ полицай по телефона, че прокуратурата е започнала производство срещу него и колегата му.

Акция "Всички са маскари"

В понеделник полицай Николай Горанов от Главна дирекция "Национална полиция" поотделно се обадил на Атанас Чобанов и Асен Йорданов по телефона и ги уведомил, че срещу тях има образувана преписка по сигнал от гражданското движение БОЕЦ, получен по електронната поща, в който сигнал пък била цитирана публикация на "Труд". От БОЕЦ отрекоха, че са подавали такъв сигнал, което е логично – по много теми те с "Биволъ" са от една и съща страна на барикадата.

Сигналът всъщност е анонимен, както и публикацията на "Труд" от 2 юни, озаглавена "Ефектът на бумеранга застигна сайта "Биволъ". Статията, която е станала повод за прокурорската проверка, е построена на внушението, че журналистите от сайта, които от години са най-активни в отразяването на корупционните скандали на властта, включително и нашумелите напоследък сюжети "Апартаментгейт" и "Къщите за тъщи", всъщност страдат от същия "двойствен морал" и са си купували евтини имоти.

Според публикацията, през 2001 г. Атанас Чобанов си купил къща с декар и половина двор във Варвара за 0 лева. През 2015 г. Асен Йорданов купил от името на "Биволъ" ООД декар гора (1125 кв.м) за 100 лева, при положение че средната цена на декар земеделска земя в Югоизточна България (доста широко понятие за оценка на терен) била 600 лв., а декар гора "особено в периода на заменките" (?) стигала и до 8000 лв. Йорданов си купил и два съседни парцела в неизвестно габровско село за 2500 лв., което само с малко надхвърляло данъчната оценка.

От една страна, е парадоксално, че с историята за тези три смехотворни сделки се прави опит да се омаловажат дългогодишни разследвания на "Биволъ" за корупция за милиони във фонд "Земеделие", както и последните разкрития за мезонети с тераси колкото "гората на "Биволъ". И е доста показателно, че авторът зад този очевиден опит за атака срещу двамата журналисти не е намерил нищо повече от това.

"Капитал" потърси Чобанов и Йорданов, за да чуе и тяхната позиция - нещо, което "Труд" не е сторил. И двамата посочиха, че разполагат с документи, с които да опровергаят всички обвинения.

"Единствената имотна сделка, която съм сключил през живота си, е преди 18 години за въпросната полусрутена селска къща във Варвара, но няма нищо вярно в това, че съм я купил за 0 лева", заяви Чобанов. Той публикува нотариалния акт за сделката на страницата си във Facebook веднага след публикацията в "Труд". От него става ясно, че цената на имота е 8000 лева при пазарна оценка от 5700 лв. към онзи момент (2001 г.) и данъчна оценка 1800 лв.

Асен Йорданов изпрати на "Капитал" данни от публични регистри и дори кадастрална карта, за да илюстрира нагледно, че въпросният "декар гора", който е купил за "Биволъ", е всъщност земеделска земя пета категория – изоставена нива извън регулация почти непосредствено до кльона на турската граница над Малко Търново – без ток и без вода. Имота той купил от свой приятел и съсед в Бургас с ясното съзнание, че тази буренясала нива на 7 км от най-близкото населено място, без ток и вода, има само едно предимство – хубава гледка, обяснява той.

Двата съседни парцела дворно място в опустялата габровската махала "Зелено дърво", където живеят само няколко старци, са с обща площ под 1 декар - 936 кв.м. Сделката Йорданов не е сключвал лично, а упълномощил една възрастна жена, която живее там, в съседство на имота, и е близка на семейството му, да купи терена на цена, каквато договори. През последните дни жената, която живее сама, е обект на тормоз от непознати мъже, дошли да питат за имота. Подала е жалба в полицията в Габрово.

Пред "Капитал" Йорданов заяви, че е направил официално запитване до говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова дали има образувана преписка във Върховната касационна прокуратура срещу него и Чобанов, какви са номерът и статутът на тази преписка и кой е наблюдаващият прокурор. Отговор не е получил. "Капитал" също се опита да се свърже по телефона с Румяна Арнаудова, но безуспешно.

Така засега параметрите на проверката са до голяма степен обект на догадки, но същественото е, че срещу двама разследващи журналисти се прави проверка по анонимен сигнал за анонимна публикация в медиа с некоректна информация, която всъщност не сочи данни за престъпления. Но пък за генезиса на атаката срещу Чобанов и Йорданов изглежда да има много причини.

За честта на Цацаров

В публикация на "Биволъ" от 21 май главният прокурор Цацаров е наречен "сериен имотен симулатор". Конкретният повод е сделка на семейство Сотир и Меглена Цацарови от м.г., с която те купуват за 30 000 евро луксозна вила в летовището "Св. Константин" над гр. Пещера със застроена площ 75 кв.м и разгъната площ 140 кв.м. Според "Биволъ" подобна къща в района не може да се намери под 60 000-70 000 евро. "Това е поредната сделка на симулативни цени на семейство Цацарови през годините", пише в публикацията, където се припомня, че още преди избора на Цацаров през 2012 г. сайтът публикува текст за редица спорни сделки на фамилията. За една от тях - покупка на две овощни градини, Меглена Цацарова, която е нотариус, признава пред съда, че сделката е сключена и вписана на фиктивна сума от 1000 лв., защото продавачите така искали, за да се платят по-ниски такси. Тогава ВСС не намери проблем в това.

В публикацията си във Facebook Чобанов дава да се разбере, че смята именно публикациите за имотните сделки на Цацарови за причината за този удар, но медиата отдавна е дала много поводи на силните на деня да я ненавиждат. Както сам Чобанов пише в друг свой пост: "Янаки Червеняков го уволняват за втори път. Първия беше след разследването на "Биволъ" от 2016 г. за луксозния му живот и къща за тъщата му с европари. Тогава ДАНС дори влезе в ДФЗ, излезе, както влезе, и никой нищо повече не чу."

Координирани действия между институции и медии на Пеевски за държавна репресия над журналисти

Случаят обаче е показателен и за нещо по-голямо. Според Асен Йорданов ставаме свидетели на координация между институциите и медии на Делян Пеевски за унищожаване на опоненти по утвърдена матрица. Той причислява към тези случаи и присъдата срещу журналиста от "Капитал" Росен Босев.

"Това вече не е изолирана кампания срещу една или друга медиа или журналист, държавата си е измислила концепция, която включва институциите и медиите на Делян Пеевски в синхрон за ликвидиране на всеки независим свободен глас и проява на гражданско общество в България. Всеки, който по някакъв начин се обяви срещу тази система. В момента се предприемат акции за унищожение", коментира Йорданов. А най-страшното е, че по всичко личи, че операцията се координира от прокуратурата.

Във всички тези случаи има ясна индикация за обща матрица на действие – очерняща клеветническа публикация в медиа, сигнал до прокуратурата, позоваващ се на медиата, и после проверка, сочи Йорданов. И дава примери, на първо място, с напълно идентичния случай с атаката срещу лидера на БОЕЦ във Видин Георги Георгиев. Самият Георгиев напълно споделя тази теза: "В продължение на три дни хора от "Канал 3" преследваха мен и семейството ми в една акция, която носи всички белези на целенасочен тормоз и саморазправа, включително физическа." Полицията отказва да се намеси, но когато "Канал 3" подава сигнал, реагират светкавично. Четири пъти през тези три дни са подавани сигнали до МВР по повод на тормоза от "Канал 3", като единият е от собствениците на имота, но полицията във Видин отказва да го приеме, след което тези хора стават обект на брутален натиск и предупреждения да не говорят, твърди Георгиев. В сряда БОЕЦ подаде сигнал до МВР и прокуратурата за фалшивия сигнал срещу "Биволъ", използващ тяхното име и данни.

"Положението е много страшно", коментира Асен Йорданов. "Сега ние сме мишените, утре ще е някой друг – в момента просто пробват докъде ще могат да стигнат. Те държат институциите, те държат властта." Според него съвсем не е случайно, че този очевиден ажиотаж се случва непосредствено след изборите. Явно силите, които стоят зад него, са придобили самочувствие.

Темата накратко
 • Прокуратурата започва производство срещу журналистите от "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов по анонимен сигнал за анонимна статия
 • Очевидната цел на акцията е отмъщение за разследванията на двамата
 • Институциите и медиите, близки до Делян Пеевски, координират общи действия за унищожаване на опоненти

"Положението е много страшно, това е настъпление на подмолна диктатура и смазване на всякакво гражданско общество", казва журналистът Асен Йорданов. Поводът за неговите думи е прокурорското производство, образувано по анонимен сигнал срещу него и колегата му от "Биволъ" Атанас Чобанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  bobacko avatar :-|
  bobacko

  Не отдавна Лозан Панов каза, че предстоят мракобесни времена. И това време дойде

 • 2
  scuby avatar :-|
  scuby

  Той Борисов многи ви търпя с компроматите за апартаменти и терси и отстрелването на неудобни за вас министри. Сега явно има малко време да остане и тук докато новият европарламент не е започнал работа. Политическият плурализъм на Борисов доведе до отстраняването на Цветанов. Стига толкова упражняване на медиите ви на негов гръб!

 • 3
  wfe47469874 avatar :-|
  TVV

  Това е отвратително!

 • 4
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Преди дни написах, че все по-често се сещам за стихотворението на пастор Мартин Нимьолер "Когато те дойдоха...". Последният абзац на статията, с думите на Асен Йорданов, отново припомнят смисъла на стихотворението.
  Големият въпрос е докога ще търпим всичко това.
  Народе????

 • 5
  wfe47469874 avatar :-|
  TVV

  До като тая улигархо-диктатура е на власт - на мен не ми се прибира в България. Отвращавам се все повече. До тогава - пиша коментари под статии, поствам в интернет и гласувам и давам символични дарения на инитицативи като Биволъ - от чужбина!

 • 6
  dnevniklive avatar :-(
  dnevniklive

  Жалко за Биволите и разследващата журналистика в България. Който може нека ги подкрепи - https://bivol.bg/about.html

 • 7
  dnevniklive avatar :-(
  dnevniklive
 • 8
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Призoвaвaм прокуратурата, "Труд" и полицaя Николай Горанов от Главна дирекция "Национална полиция" да ме apecувam зaщomo си купих mъпaн зa 10 лв при положение че средната цена на mъпaниme e 40 лв. Цацаров да ce зaeмe мнoгo omгoвopнo. Kaнaл 3 и Нoвa да филмиpam apecma ми.

 • 9
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Е, нали приключихме прехода към демокрация и пазарна икономика? Или комай преход почти не е имало?

 • evpetra

  "...журналистите от сайта, които от години са най-активни в отразяването на корупционните скандали на властта, включително и нашумелите напоследък сюжети "Апартаментгейт" и "Къщите за тъщи", всъщност страдат от същия "двойствен морал" и са си купували евтини имоти."

  Евтина пропаганда! Защо някой ще продава нещо на занижени цени на журналисти, които не са на власт и не могат да дадат нищо в замяна - нито защита от разследвания, нито разрешителни за строеж.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.