Резултатите от изборите: Какво показват данните

Статистическият анализ на "Капитал" показва контурите на скритото влияние по места

Статистиката рядко дава отговори сама по себе си, но е чудесна основа, когато говорим за големи бази данни. "Капитал" прекара данните от европейските избори (от машинно четимия сайт на ЦИК) през статистически анализ, за да открие моделите и следите в тях, които да подсказват как се контролира вотът. Няколко неща станаха веднага видими.

Изпъкнаха секции (особено такива в малки населени места), където почти всички избиратели - над 90%, са използвали преференция, което е екстремен случай, както и обратното - големи секции, в които няма никакви или почти никакви преференции. Има три секции в страната, където всеки един от гласувалите е използвал преференция - две от тях са села, а едната е в малкия град Кочериново. Това, разбира се, веднага привлича вниманието. Има обаче и много (ще ги намерите онлайн) секции, където този дял е над 90%, и доста от тях също са в малки населени места. На обратния полюс са десетки секции, повечето в контролирани от ДПС райони, където няма нито една преференция. Такава е например секцията в село Буковлък, Плевенско, в която при гласували 636 души има 632 гласа за ДПС без нито една преференция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  Статията показва един интересен феномен, но според мен не е илюстрирана с данни една важна стъпка за валидирането му. Това валидиране може да стане с една конкретна графика. Смятам, че би била много информативна една хистограма на преференциите по секции. Това би била една графика, която по хоризонталата би имала процент преференции (освен по секции, тези данни могат да бъдат разделени и по партии; партиите могат да определят и цвета на точките/колоните), а по вертикалата брой секции. При условие, че тезата на авторите е вярна, тази графика би направила нагледни групите (клъстерите) на преференциите. Някъде по средата (в зависимост от това колко хора са склонни да дават преференции по други причини) биха излезли множество размити клъстери. Тези клъстери биха били (относително) ясно разграничими от клъстери с много висок или близо нулев дял на преференциите. За по-чиста картина, парите, които са получили малко (примерно под 10) гласове в секция, могат да бъдат изчистени.

  Нередност?
 • 2
  hodounski avatar :-|
  hodounski
  • + 1

  В общи линии над 100 000 гласа купени от ГЕРБ. МВРО са по-скромни ,но нали им отрязаха бизнеса с гражданството ...

  Нередност?
Нов коментар