Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Корнелия Нинова

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Корнелия Нинова се отказа от оставката си и остана начло на БСП, напрежението САЩ - Иран расте, протестите в Хонконг продължават

4232 прочитания

Корнелия Нинова

© Велко Ангелов


В последния поне от астрономическа гледна точка пролетен уикенд времето беше по-скоро лятно, макар и без рекордни горещини. До жега не се стигна и на най-важното политическо събитие за почивните дни въпреки първоначалния заряд. Конгресът на БСП, където трябваше да се обсъжда оставката на лидера Корнелия Нинова и евентуално да стане арена за доминация в социалистическата партия, така и не успя да произведе интрига. След призиви на делегати и под аплодисменти Нинова оттегли оставката си и остана начело на партията, като дори успя да консолидира подкрепа.

Междувременно другата голяма неизвестна в лявата част на политическия спектър продължава да виси. Омбудсманът Мая Манолова, която е бивш депутат от БСП, заяви пред БНР, че още не е решила дали да се кандидатира за кмет на София. Името й все по-често е спрягано в различни формати за предстоящите местни избори като ярка фигура с обществена подкрепа, която би могла да прекъсне хегемонията на ГЕРБ, отнесла много недоволство с управлението на потъналата в нескончаеми ремонти столица.

Ако някъде имаше по-голямо напрежение и спортен дух, това беше на традиционната 100-километрова обиколка на Витоша. С близо 2700 регистрирани участници състезанието успя да произведе нови рекорди при колоездачите, където планината за пръв път беше обиколена за под 4 часа от Александър Алексиев. С 54 минути беше подобрен и рекордът при дуатлона (в два поредни дни обиколка първо с колело, после с бягане), където 200-те километра бяха преминати за 14:26 ч. от Кристиян Кирилов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Корнелия Нинова се бетонира начело на БСП

Разклащането от второто място на евроизборите явно е било временно и лидерът на социалистите излезе от миникризата. Заявената от Корнелия Ниниова оставка не стигна до обсъждане и гласуване на днешния конгрес на партията, след като се оказа, че тя така и не е внесена. Така под призиви на делегати и с оправдания, че оттеглянето й би застрашило партията, лидерът обяви, че се отказва от политическата си заявка да се оттегли, за което получи солидна подкрепа в партийните редици, съдейки по гласуването тази точка да отпадне от дневния ред на събитието.

С това Нинова усилва хватката си над партията, като евентуален следващ барометър за нея биха могли да са чак резултатите от местните избори есента. Същевременно консолидирането на партийните делегати около нея вместо очакванията за вътрешни противоборства дава по-добър шанс на БСП да активизира избирателите си в следващите месеци.

САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран за нападенията над двата танкера

И без това изпъстрените с напрежение отношения САЩ - Иран допълнително се обтегнаха, след като Доналд Тръмп директно обвини Техеран в организиране на нападенията над два танкера в Оманския залив. Часове по-късно и Саудитска Арабия се присъедини към обвиненията, като призова за бързи действия, които да гарантират сигурността на петролните доставки. Откъм Европа засега коментарите са по-умерени, като представените от САЩ доказателства се приемат като недостатъчни. Иранските власти отричат каквато и да е намеса в атаката над норвежкия и японския плавателен съд, чиито екипажи са били евакуирани без жертви.

Липсата на сигурна информация какво точно е станало дава широко поле за спекулации и политическо говорене. Администрацията на Тръмп отдавна ползва всеки повод да втвърди тона спрямо Иран и използването на този казус за целта не е изненада. Все пак директните обвинения засилват опасенията за открити военни действия, макар вероятността те да бъдат произведени точно от този спорен инцидент не изглежда голяма. Анализатори прогнозират като по-вероятно увеличаване на присъствието на чужди военни кораби в региона и ескортиране на танкерите. Несигурността и по-големите разходи за застраховка и охрана обаче може да покачат трайно цената на петрола.

Хонгконг замрази законопроекта за екстрадиция в Китай

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изложба на български модернизъм се оказа поле на обвинения в плагиатство

След случайно разкритие, че показана картина в столичната галерия "Структура" и приписвана на Сирак Скитник е почти пълно копие на творба на британската артистка Малика Фавър, използвана и за корица на книга, проблемите около изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" буквално заваляха. От галерията заявиха, че ще се събере комисия от специалисти, които да изследват случая. Междувременно обаче социалните мрежи бяха залети от разкрития на други впечатляващи сходства на картини, приписвани на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и др.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС ще обсъждат ключови назначения и Западните Балкани

Лидерите на ЕС ще се срещнат на 20-21 юни в Брюксел, за да вземат решения за ключовите назначения за следващия институционален цикъл. Също така на фона на призивите на Европейската комисия да се започнат разговори за членство с Албания и Северна Македония лидерите може да дадат "зелена светлина" за това. Франция и Холандия остават против, докато 13 страни от Централна и Източна Европа работят по съвместно изявление в защита на евроразширяването. Очаква се и да бъде приета стратегическата програма на ЕС за периода 2019 - 2024 г., която ще се използва за планиране на работата на Европейския съвет и ще осигури основата за работните програми на другите европейски институции.

Втори опит на Ердоган да спечели изборите в Истанбул

Гражданите на Истанбул ще имат възможността отново да гласуват за кмет на града на 23 юни. Кандидатът на републиканската партия Екрем Имамоглу вече спечели изборите веднъж с около 14 хил. гласа, но управлява Истанбул като кмет само 14 дни, преди контролираната от президента Реджеп Ердоган избирателна комисия да обяви изборите за невалидни. Имамоглу отново ще се изправи срещу бившия премиер на Турция Бинали Йълдъръм от партията на Ердоган АКП.

Кметството на Истанбул е изключително важно за Ердоган, а градът отговаря за около 31% от БВП на Турция. Президентът иска да избегне загубата на престиж и обществени поръчки за приближените до партията му компании. Продължаващата рецесия и повишеното усещане за коруцпция обаче продължават да правят Имамоглу по-популярен от Йълдъръм в предварителни проучвания. Остава да видим какво би направил Ердоган, ако загуби Истанбул за втори път.

Американската оферта за F-16 трябва да стане ясна

В началото на следващата седмица в българското Министерство на отбраната трябва да се получи одобреното от Държавния департамент на САЩ предложение за междудържавно споразумение за купуване на осем броя многоцелеви бойни самолета F-16 Block 70/72 и нужната за тях екипировка. Засега точните параметри не са известни, както и основната въпросителна - цената.

Публичното говорене около това колко ще струва най-голямата военна поръчка от десетилетия се разгоря отново в последните седмици. В съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността пише: "Държавният департамент взе решение за одобряване на евентуална чуждестранна военна продажба на правителството на България на самолети F-16C/D Block 70/72 с поддръжка за тях на приблизителна стойност от 1.667 млрд. долара." Това е с над 1 млрд. лв. над първоначално гласувания от българския парламент бюджет за проекта в размер на 1.8 млрд. лв. с ДДС. Очакванията са реално да не се стигне до такава разлика, но крайната сметка да е над предварителните очаквания.

Кои остават в надпреварата за Българското национално радио

Във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кои са кандидатите, допуснати до участие в конкурса за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Според приетия от медийните надзорници график за провеждане на състезанието след това до 24 юни трябва да стане ясно кои са допуснати до изслушванията, предвидени за 26 и 27 юни. Желание да участват в конкурса за генерален директор на БНР заявиха шестима кандидати. За нов тригодишен мандат ще се бори сегашният директор Александър Велев. За най-високото място в общественото радио ще се състезават още:

 • Светослав Костов, който е директор на радио "София" (столичната програма на БНР);
 • Митко Димитров, който преди няколко години също управляваше радио "София";
 • Валерий Тодоров, който бе генерален директор на БНР два последователни мандата от 2007 до 2013 г.;
 • Анета Милкова, която беше част от управителния съвет на БНТ в мандата на Вяра Анкова. Тя бе и част от управителния съвет на БНР в мандата на Поля Станчева като генерален директор през 2008-2010 г.;
 • Даниела Манолова, която е редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.

От този конкурс зависи радиото да избере директор, който ще го развива и утвърждава като силна и свободна медия в полза на гражданите. На фона на сериозния дефицит на качествена и независима журналистика ролята на общественото радио е още по-важна, за да задава високи стандарти.

OUT_OFF_OFFICE

Пътуване

18.06

Проектът от "Б до Я" гостува в "Клуб на пътешественика". В рамките на вечерта ще можете да научите повече за приключението с велосипеди из България на двама аматьори, които успяват да изминат 1900 км. Целта им е да покажат красивата страна на устойчивия туризъм в България, да разкажат за нови и непознати места из страната.

В "Клуб на пътешественика", от 19.30 ч.

Класическа музика

20.06

Софийската филхармония, Музикантът на годината маестро Найден Тодоров и Яна Дешкова - цигулка, представят големите симфонии на XX век. В програмата са включени: Ерих Корнголд – "Концерт за цигулка и оркестър", и Дмитрий Шостакович – "Симфония 10". Събитието е част от Международния фестивал "Софийски музикални седмици".

Зала "България", oт 19 ч.

Годишнина

22.06

През 2019 г. Европа празнува 30 години от падането на Берлинската стена, а "Гьоте институт" отбелязва 30 години дейност в България - институтът е открит през май 1989 г., малко преди падането на стената, за да подкрепя културното сътрудничество между България и Германия. По случай празника ул. "Будапеща" ще бъде затворена за движение, а целодневната програма ще предложи музика на живо, събития за деца и юноши, училищен театър, документална изложба, арт инсталации и немско късометражно кино на открито, немски базар с бира и вурстове и т.н.

11.00 - 22.00 ч. в и пред сградата на "Гьоте институт", ул. "Будапеща" 1-3. Вход свободен за всички събития.

В последния поне от астрономическа гледна точка пролетен уикенд времето беше по-скоро лятно, макар и без рекордни горещини. До жега не се стигна и на най-важното политическо събитие за почивните дни въпреки първоначалния заряд. Конгресът на БСП, където трябваше да се обсъжда оставката на лидера Корнелия Нинова и евентуално да стане арена за доминация в социалистическата партия, така и не успя да произведе интрига. След призиви на делегати и под аплодисменти Нинова оттегли оставката си и остана начело на партията, като дори успя да консолидира подкрепа.

Междувременно другата голяма неизвестна в лявата част на политическия спектър продължава да виси. Омбудсманът Мая Манолова, която е бивш депутат от БСП, заяви пред БНР, че още не е решила дали да се кандидатира за кмет на София. Името й все по-често е спрягано в различни формати за предстоящите местни избори като ярка фигура с обществена подкрепа, която би могла да прекъсне хегемонията на ГЕРБ, отнесла много недоволство с управлението на потъналата в нескончаеми ремонти столица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Корнелия ще ви оправи да ви е жива.

 • 2
  practic avatar :-|
  Practic

  "Корнелия Нинова се отказа от оставката си..."

  Български фрази и изрази

  "фурнаджийска лопата" -
  лице, което мени мнението си според обстоятелствата,
  човек -хамелеон


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход