Становище: Проектът на Данаил Кирилов е заплаха за съдебната независимост
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Становище: Проектът на Данаил Кирилов е заплаха за съдебната независимост

Данаил Кирилов заяви в интервюто си по бТВ тази сутрин, че като министър се чувства по-самотен, отколкото като депутат, защото тук отговорността е персонална, а публика няма

Становище: Проектът на Данаил Кирилов е заплаха за съдебната независимост

Десет неправителствени организации на юристи изпратиха отворено писмо до европейските институции за проблема с "тримата големи"

4650 прочитания

Данаил Кирилов заяви в интервюто си по бТВ тази сутрин, че като министър се чувства по-самотен, отколкото като депутат, защото тук отговорността е персонална, а публика няма

© Велко Ангелов


Законопроектът на правосъдния министър Данаил Кирилов за разследване и отстраняване от длъжност на "тримата големи" в съдебната власт не осигурява независимо разследване на главния прокурор, където е истинският проблем, но пък поставя под риск независимостта на съдилищата и дава опции за натиск върху председателите на върховните съдилища - Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това се казва в открито писмо на десет неправителствени и професионални организации на юристи, адресирано до Комитета на министрите към Съвета на Европа, Венецианската комисия за демокрация чрез право и Европейската комисия.

Десетте организации, подписали писмото, имат дългогодишен опит и сериозна експертиза в областта на съдебната реформа. В писмото си те изразяват сериозни опасения от проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, представен от министър Кирилов в края на миналата седмица на заседание на междуведомствената работна група по промените. Същественото е, че този спорен законопроект, за който Кирилов говори от повече от два месеца и го представя като най-важното условие за отпадане на мониторинга на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, ще бъде обект на сериозна експертна оценка през тази седмица от страна на европейски институции. И не изглежда да е случайно, че министър Кирилов го представи в последния възможен момент преди пристигането в понеделник на представителите на ЕК за разговор по мониторинговия механизъм за България, като направи всичко възможно участниците в заседанието на работната група експерти да не могат да реагират срещу проекта - текстовете бяха раздадени едва след започване на заседанието в петък.

Така писмото на десетте организации идва в момент, когато у нас има мисия на представители на Европейската комисия във връзка с поредните срещи и разговори за мониторинга. Миналата седмица Данаил Кирилов обяви, че ако мониторингът не падне до края на мандата на тази Еврокомисия (както преди това обеща премиерът Борисов), той ще си подаде оставката като правосъден министър. По време на дискусията в петък той направи заявката, че ще защитава законопроекта си пред представителите на ЕК.

Същевременно в четвъртък и петък този законопроект би следвало да е в центъра на кръгла маса, организирана съвместно от Министерството на правосъдието и Съвета на Европа. На нея представители на Отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург ще очакват да чуят визията на българските власти за създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор. Комитетът на министрите към Съвета на Европа през март за пореден път публикува становище за неизпълнението на едно знаково за България решение - "Колеви срещу България", в което основната констатация е, че в България липсват гаранции за ефективно разследване на престъпление, извършено от главния прокурор. Девет години се чака изпълнението на това решение, пише в становището на Комитета на министрите.

Българските власти обаче вече години наред не изпълняват препоръките както на Венецианската комисия, така и решението на ЕСПЧ и докладите на ЕК, изискващи въвеждане на гаранции за ефективно разследване на главния прокурор. Вместо това през последните две години маскираха това като мярка за разследване и отстраняване от длъжност на тримата големи в съдебната власт. Това стана въпреки възраженията на експертите, че няма логика да се пакетират в едно мерките за разследване на тримата големи, доколкото проблемите за осигуряване на ефективно разследване на главния прокурор са специфични заради неговото особено място начело на прокуратурата - централизирана йерархична структура, работеща на принципа на единоначалието.

Данаил Кирилов: Кой съдия ще осъди председателя на ВКС?

Отговорът е известен


Любопитен диалог се разигра тази сутрин в студиото на бТВ между правосъдния министър Данаил Кирилов и водещия Антон Хекимян по темата трябва ли да се опаковат в едно председателите на върховните съдилища и главния прокурор, когато се отнася до процедурата по разследването им и отстраняването им от длъжност.

Кой прокурор ще тръгне да разследва главния прокурор, запита водещият Хекимян.

А кой по-долен съдия ще осъди председателя на ВКС, г-н Хекимян, отговори с риторичен въпрос Данаил Кирилов.

Всъщност по този начин той сам даде аргумент срещу идеята си, че както прокурорите са подчинени и зависят от главния прокурор, така и съдиите зависят от председателя на ВКС, съответно ВАС. Фактите от последната половин година са тези, които говорят срещу тезата на Кирилов. През март т.г. председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов окончателно бе осъден на глоба от 1000 лв. за неподадена декларация пред Сметната палата, след като Административният съд - София-град (АССГ), потвърди решението на съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) от края на м.г. Две съдебни инстанции опровергават внушението, че съдиите се чувстват зависими от председателите на съдилищата.

Съвсем отделна тема е спорът по същество по това дело, по повод на което съпругата на Лозан Панов обяви, че ще бъде сезиран Съдът по правата на човека в Страсбург

Текстовете на законопроекта, които предлага Министерството на правосъдието, "се приближават до създаването на механизъм за натиск срещу председателите на двете върховни съдилища, като същевременно отново оставят фигурата на главния прокурор недосегаема", се казва в писмото на десетте организации. Същевременно там се подчертава значимостта на съдебната независимост, която стои в основата на правото на защита. Изискването за независимост означава и дисциплинарният режим на съдиите да съдържа гаранции срещу риска от използването му като система за политически контрол на съдържанието на съдебните решения.

На практика предлаганият законопроект предвижда, че разрешението за търсене на отговорност от председателите на върховните съдилища ще става с решение не на съдии, избрани от съдии, а на мнозинство от членове на ВСС, избрани от парламентарно представени партии и от прокурори и следователи. Това ще изложи както двамата председатели, така и върховните съдилища и техните съдии на недопустима външна намеса и натиск от страна на изпълнителната власт, разследващите органи и прокуратурата - опит да се окаже влияние върху техните решения. Всичко това се случва "в светлината на публично изразяваното несъгласие и пренебрежение към някои решения на Върховния касационен съд и стремежа за тяхното "преодоляване" по законодателен път", се напомня в писмото. Става дума за спешните законодателни промени, с които парламентът реагира през м.г., за да обезсили две тълкувателни решения на ВКС - решението, с което бе разширен кръгът от лица, които могат да претендират за обезщетение за неимуществени вреди, причинени при смърт на близък в катастрофа, и това, с което съдът обяви, че е недопустимо да се иска конфискация на едно имущество като престъпно придобито, при положение че наказателното производство е прекратено или дори има оправдателна присъда.

В писмото на десетте организации се припомнят две важни констатации на Венецианската комисия, която още през 2003 г. в меморандум за съдебната реформа в България посочи липсата на независим механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност в случай на престъпление, извършено от главния прокурор.

В свои следващи становища, включително и от последните години, Венецианската комисия потвърждава заключението си, че в България има слаба отчетност на главния прокурор, който по същество е имунизиран срещу наказателното преследване и е практически несменяем. Нещо повече: "Венецианската комисия повтаря, че реформирането на механизмите за отчетност, отнасящи се до ГП, не означава симетрично облекчаване на процедурите за отстраняване на председателите на двете върховни съдилища или на членовете на ВСС."

Въпреки тези категорични становища при представянето на законопроекта си в петък министър Данаил Кирилов направи заявление в смисъл, че с пакетирането на "тримата големи" в едно по отношение на разследването всъщност изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Но, макар и в публичните си заявления пред широката общественост да твърди, че с това се изпълняват и препоръки в докладите на ЕК, пред експертите той не си позволи подобна невярна констатация, а направи любопитна спекулация – през юни 2017 г. с две отделни свои заповеди правосъдният министър Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров утвърдили пътна карта, в която мерките за изпълнение на препоръката за гарантиране на ефективно разследване на главния прокурор се трансформира в мерки за разследване на тримата големи. И ние, заяви Кирилов, трябва да спазваме собствените си документи, които сме утвърдили.

Законопроектът на правосъдния министър Данаил Кирилов за разследване и отстраняване от длъжност на "тримата големи" в съдебната власт не осигурява независимо разследване на главния прокурор, където е истинският проблем, но пък поставя под риск независимостта на съдилищата и дава опции за натиск върху председателите на върховните съдилища - Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това се казва в открито писмо на десет неправителствени и професионални организации на юристи, адресирано до Комитета на министрите към Съвета на Европа, Венецианската комисия за демокрация чрез право и Европейската комисия.

Десетте организации, подписали писмото, имат дългогодишен опит и сериозна експертиза в областта на съдебната реформа. В писмото си те изразяват сериозни опасения от проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, представен от министър Кирилов в края на миналата седмица на заседание на междуведомствената работна група по промените. Същественото е, че този спорен законопроект, за който Кирилов говори от повече от два месеца и го представя като най-важното условие за отпадане на мониторинга на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, ще бъде обект на сериозна експертна оценка през тази седмица от страна на европейски институции. И не изглежда да е случайно, че министър Кирилов го представи в последния възможен момент преди пристигането в понеделник на представителите на ЕК за разговор по мониторинговия механизъм за България, като направи всичко възможно участниците в заседанието на работната група експерти да не могат да реагират срещу проекта - текстовете бяха раздадени едва след започване на заседанието в петък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Всички коментирате, как Гл. прокурор става недосегаем. Само че има много по-голям проблем:

  Главния прокурор е недосегаем, ако е слуга на властта. Ако не е, канала по свалянето му е ясен - избрани от политиците членове на ВСС използват компромати, за да задвижат разследване. Удобен за властта прокурор поема разследването и хоп - независимия главен прокурор изчезва.

  Този проект прави така, че хем вълка е сит, хем агнето цяло за управляващите. Да му мислят ГЕРБ-ерите, ако някой политически опонент реши да се разправя с тях после. Едно време Бойко нямаше такива инструменти, когато "ние ги хващаме, а те ги пускат". Бъдещият гл. пр. ще бъде избран с благословията на ДПС и зависим от тях. Като Цацаров. Каквото каже падишаха.

 • 2
  practic avatar :-|
  Practic

  През 1944-а година българските комунисти, изкарани отпред на политическата авансцена от Съветската армия "освободителка", постигат своята четвъртвековна цел - установяването на едноличната си власт. Последвалите дълбоки промени във всички сфери на националния живот, имат за задача да я увековечат.
  Всички предложения и промени, лансирани от лейтенантите и прислужниците на гербаджийската котерия, в която и да било област, целят да ударят с един куршум два-три заека. Но винаги първата, главната, най-важна цел на тези антинародни изстрели се явява бетонирането и увековечаването властта на квази-европейската бизнес-формация.
  БКП 1 = БКП 2. Факт !

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Където стъпи Данаил Кирилов, правото капитулира!
  https://www.segabg.com/category-observer/kudeto-stupi-danail-kirilov-pravoto-kapitulira


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK