Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 21 юни 2019, 11:35, 10300 прочитания

Повелителят на отпадъците

Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса.
 • Алтернативните горива са многократно по-евтини, а използването им се смята за оползотворяване.
 • Големият въпрос е какви боклуци влизат в пещите, какви газове излизат през комините и кой ги контролира.

Част от темата

Ток, парно и боклуци...

Цял вагон жалби

Свързани с Ковачки дружества редовно спъват големите поръчки в жп сектора

Как се промени бизнесът на Ковачки

Трансформацията от въглища към търговия с електроенергия

Кого обича "Топлофикация - София"

Фирма на Ковачки е избрана за посредник за продажба на електроенергията от столичното парно

Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

Когато преди време стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" планира да замени част от въглищата си с алтернативни горива, идеята звучеше почти авангардно. Само няколко години по-късно, практически всички централи, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, вече използват или се подготвят да използват отпадъци като RDF и биомаса.

На пръв поглед това е силно позитивна новина. От една страна, е много по-евтино и обяснява желанието на компаниите да се ориентират към този тип горива. От друга, идеята чудесно се вписва в европейските политика за максимално оползотворяване на отпадъците.


Има обаче едно голямо но. По типичния за централите на Ковачки начин всичко това се случва бързо, непрозрачно и оставя твърде много съмнения. Тъй като процедурите по одобрение на проектите минават по бързата писта, остава неясно основното: какво точно се гори и какво излиза през комините на централите. Липсата на адекватен контрол и рисковете от това станаха очевидни при пожара в "Топлофикация - Сливен" миналата есен, когато пламна съхраняваната на площадката слама за горене.

Сливенският случай

Наред с различни растителни и дървесни отпадъци "Топлофикация - Сливен" има разрешение да изгаря и нещо, което се нарича "материали, негодни за консумация или преработване". Идеята за добавяне на алтернативни горива се появи още в началото на 2016 г., но тогава от регионалната екоинспекция в Стара Загора излязоха с решение, че компанията трябва да изготви оценка на въздействието върху околната среда и инвестиционното предложение беше оттеглено. Само няколко месеца по-късно беше подадено ново предложение, за което екоинспекцията реши, че оценка вече не е необходима. Различно становище е дала и Регионалната здравна инспекция, която при първото предложение заключи, че е необходима оценка, за да се изясни какви емисии ще се отделят при работата на инсталацията. Три месеца по-късно мнението й беше, че здравен риск няма.Основната разлика между двата варианта е обемът на горените боклуци. Първият проект предвиждаше разширяване на производствената дейност и използване на общо 64 тона отпадъци на денонощие. Вторият проект беше по-обран и само добавяше дейност по оползотворяване на горими отпадъци (RDF) в почти наполовина по-малък обем (38.4 тона). С две думи, когато централата е решила да намали (поне на хартия) изгаряните отпадъци, властите са спрели да виждат нуждата от проверка.

Инфографика

Кой какво гори

Увеличаване


Успоредно със самата "Топлофикация - Сливен" обаче планове да изгарят RDF на площадката на самата централа имат още три фирми, свързани с Ковачки - "Бултраш", "Еко енергия холдинг" и "Енергопоник". Според инвестиционното предложение на "Бултраш" при изгарянето на неопасните отпадъци в атмосферата ще се изхвърлят организирано (през комин) различни замърсители - прах, серни оксиди, азотни оксиди, въглероден оксид, тежки метали, общ органичен въглерод, хлороводород, флуороводород и диоксини и фурани. Анализът на компанията бил показал, че емисиите ще бъдат "в допустимите норми".

Дали това е така отговорните власти тепърва ще решат дали има нужда да проверят. РИОСВ още не се е произнесло дали предложенията на трите компании имат нужда от ОВОС.

В Перник чакат

Същата процедура върви и много близо до София - в Перник. Там "Топлофикация - Перник" също е подала инвестиционно намерение за добавяне на RDF и биомаса като гориво към въглищата. И ако "Бобов дол" вече е получил всички необходими разрешителни и работи с такъв тип горива, то процедурата за "Топлофикация - Перник" на този етап изглежда замръзнала в РИОСВ. Въпреки че предложението е още от средата на миналата година, засега няма решение дали ще трябва да изготви ОВОС.

Една от причините вероятно са серията от сигнали за замърсяване в града миналата есен. Екоинспекцията обяви, че е наложила глоби за общо 60 хил. лв. на централата през 2017 г., а предстои да станат ясни и глобите за 2018 г. Част от тях вероятно ще бъдат именно за нерегламентирано гориво, каквото беше откривано на площадките на централата.

Русе - последната крепост

В Русе плановете на Ковачки за използване на алтернативни горива засега срещат още по-сериозен отпор. Миналия месец регионалната екоинспекция за разлика от старозагорската и пернишката излезе с решение, че трябва да се извърши оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение на "Топлофикация Русе", което "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху човешкото здраве".

Възможно е компанията да оттегли предложението си и да подаде ново, както направи в Сливен, и тогава екоинспекцията да се окаже по-благосклонна. Като цяло обаче Русе е по-особено място: хората са много чувствителни на тема замърсяване, има и доста буден граждански сектор, който следи отблизо подобни идеи заради вечните проблеми с въздуха там. Всъщност именно местната група "Русенци за природата", както и сдружението "За Земята - достъп до правосъдие", са подали становища, в които настояват да се направи ОВОС на проекта.

Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град също е изказала резерви. Според нея проектът може да има "неблагоприятен здравен ефект върху работещите на площадката" и въпреки че съществуват добре познати в практиката профилактични мерки този риск да бъде ограничен, такива не са предвидени в предложението. Затова и инспекцията е поискала да се направи ОВОС. Ако приемем, че предложенията на централите са били до голяма степен сходни в различните места, то е интересно как русенските власти са видели тези пропуски, а другите не (виж таблицата).

А боклуци откъде

В инвестиционните предложения на централите освен екологичните ползи от намалената употреба на въглища като аргумент в полза на алтернативните горива са посочени и ползите за общините - по-малко отпадъци за депониране и по-малки разходи за транспорта им. Това означава, че компаниите смятат да горят битови отпадъци. От офиса на Ковачки също казаха за "Капитал", че плановете са част от RDF горивото да се осигурява от местни депа, както и от производствени дружества, които генерират голямо количество отпадни продукти, годни за горене.

Проблемът е, че нито Русе, нито Сливен имат сепариращи инсталации, където по принцип се отделят опасните съставки, преди отпадъкът да се превърне в гориво. Това е и причината община Русе да подаде негативно становище за проекта на местната топлофикация. От решението на екоинспекцията се вижда, че общината има договор с компанията за безвъзмездно третиране на битови отпадъци, но въпросният договор не включва клаузи за оползотворяване на RDF. Според местните власти "следва да се разпише точно как възложителят на инвестиционното предложение ще организира и изпълнява доставката на входящия материал".

А той по всяка вероятност ще идва от чужбина, поне ако се съди по практиката от ТЕЦ "Бобов дол". За него преди време от екоинспекцията в Перник признаха, че тече процедура по нотификация за внос на отпадъци. По информация на "Капитал" част от боклука пристига на пристанищата от Великобритания и Италия.

За природата и печалбата

Официално от офиса на Ковачки коментираха, че според документите на Европейската комисия за най-добри практики внедряването на RDF и биомаса в централите е по-щадящо за околната среда от обичайните методи. "Оползотворяването на отпадъци в дружества, произвеждащи електрическа енергия, е широко разпространено в редица европейски страни и е метод, доказал своята изключителна ефективност", казаха оттам и добавиха, че е много по-полезно отпадъците да се оползотворяват по този начин, отколкото да се депонират. Това със сигурност е така. Условието обаче е да има ясни механизми за контрол на процеса и емисиите, което е голямата въпросителна в случая.

В същото време Ковачки не е движен само от алтруистични подбуди и грижа за околната среда. Това се вижда и от подаденото от "Топлофикация - Сливен" заявление в енергийния регулатор за следващия ценови период (юли 2019 - юни 2020 г.). В изчисленията си компанията е заложила цена от 6 лв./тон за модифицирано гориво RDF. В същото време въглища с аналогична калоричност струват близо 85 лв./тон. Дори и тези 6 лв. вероятно са разход за транспорт до централата, тъй като общини като Столичната например плащат на циментовите заводи, за да горят отпадъците на града.

Това значи, че енергийният магнат бърза да се насочи към този практически безплатен ресурс и да замени все по-нерентабилните въглища. Това звучи добре за околната среда. Стига да има кой да го контролира.

Капитал брой 25

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

 • Възкръсналата империя на Ковачки
 • Климатичният завой на България
 • Обратно броене в БСП

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Държавата поема и 60% от осигуровките в кризата 1 Държавата поема и 60% от осигуровките в кризата

Правната комисия гласува опции за безлихвени кредити, възможност за опрощаване на наеми и по-ниски глоби в закона за извънредното положение

5 апр 2020, 1751 прочитания

Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг

И още: Заразените в България са вече 531; Австрия може да е една от първите страни в Европа, която да разхлаби ограниченията

5 апр 2020, 2133 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10