Пиратски филм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пиратски филм

Малки и средни кабелни оператори организираха протест пред Министерския съвет след акцията на специалните служби, която бе проведена заради съмнения за пиратство

Пиратски филм

Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство

Весислава Антонова
9042 прочитания

Малки и средни кабелни оператори организираха протест пред Министерския съвет след акцията на специалните служби, която бе проведена заради съмнения за пиратство

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство
 • В сектора има доставчици, които крият абонати и не плащат за съдържание, но акцията може да увреди и изрядни компании
 • Нови законови промени дават още оръжия за борба с ползването на авторски програми без заплащане

Четвъртък, 13 юни, в епизод 1 държавната машина нахлува в пет малки доставчика на телевизия и интернет със съмнения за пиратство. Петък, във втора серия са публикувани законови текстове, които да засилят същата борба. Дори да става дума за различни филми, сюжетът е свързан и пряко засяга бизнеса с телевизия. Интересът е голям, защото българинът гледа много телевизия, и то платена - почти 90% от домакинствата ползват такава услуга по кабел, сателит или през интернет. Но пазарът е концентриран в три оператора - "Булсатком", А1 и БТК, с около 65% и още над 250 доставчика. Отделно и при съдържанието каналите са много, но силата е в най-гледаните - bTV и "Нова тв". Съвсем основателно операторите искат да преборят сивата или дори черна конкуренция, а медиите искат да получават пари за съдържанието си. Въпросът с акциите на държавата е дали са премерени, или просто не се удрят малки играчи, за да се свие съвсем конкуренцията.

Държавата в акция

Под ръководството на прокуратурата и с участието на Европол Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) организира акция с участието на телевизионни камери срещу няколко кабелни оператора в страната за разпространение на пиратско видеосъдържание.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за два месеца три телевизии - bTV, "Нова" и НВО, са загубили 10.5 млн. лв., тъй като някои кабелни оператори на българския пазар не са им плащали авторски права. Така тя аргументира акцията на ГДБОП, проведена в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Действията са по жалба на телевизии, а общо 700 хил. абонати са гледали пиратското съдържание, някои от клиентите били "необявени" и върху техните такси кабелните оператори не са плащали данъци, допълни Арнаудова. Засега няма повдигнати обвинения, защото прокуратурата иска да установи с по-голяма точност каква е щетата за носителите на авторските права и на бюджета и през какъв период от време е продължавало престъплението.

Така изглежда сървърното помещение на Кабел Сат Запад след акцията на ГДБОП
Източник: Кабел Сат Запад

В същото време част от засегнатите оператори се оплакаха, че с действията си при операцията МВР е довело и до спиране на интернет на абонатите им в Южна България. Твърденията им бяха отречени от вътрешния министър Младен Маринов, според когото не е била изземвана техника, свързана с доставката на интернет, а само устройства за излъчване на телевизия. Въпреки това е факт, че в Южна България доста потребители и организации останаха без достъп до мрежата.

Едно събитие, различни реакции

Действията на държавата очаквано предизвикаха разнородни реакции. Организацията на големите оператори БАККО я одобри, тази на средните доставчици (като "Нет 1", "Скат тв" , "Нетера") БАБТО зае средна позиция, а на малките - "Тв клуб 2000", остро я разкритикува.

За БАККО мерките, предприети от държавата и органите на реда, са важна крачка към нормализиране на пазара на платена телевизия, на който според нея има около 30% сив сектор. "Във връзка с изразени мнения относно "по-опасни видове пиратство" считаме, че няма "по-добро" и "по-лошо" пиратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло, и други, които работят в нарушение на закона", се казва в позицията.

За БАБТО намерението е добро, но не и начинът на извършване. "Възмутително е изземване на техника от служители на силови ведомства, която не е свързана с предмета на спора – техника за доставка на интернет, както и на телевизионни програми, за които тези оператори имат надлежно сключени договори. Последвалите публични изяви на длъжностни лица за нанесени щети в размер на 10.5 млн. лв. само за два месеца или укрити 700 000 абонати са абсолютно подвеждащи и би било интересно да разберем откъде са тези данни", казват от БАБТО.

Като отговор на акцията от "ТВ клуб 2000" в сряда организираха протест пред Министерския съвет. Според организацията действията на МВР са довели до финансови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите. В писмо до медиите операторите информират, че операцията на ГДБОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури.

Автор: Капитал

"Пазарът в България е изкривен. Една от големите тайни в държавата са цените, на които телевизиите предоставят своите програми на операторите. За големите телекоми има големи отстъпки в цените. Затова малките оператори плащат значително повече на един абонат, отколкото големите. Този рекет върху малките оператори трябва да се ликвидира", смята изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

Сиво има, въпросът е как да се пребори

Никой представител на сектора не отрича, че има сив сектор - основно се крият клиенти, за да не се плаща към създателите на съдържание, а се укриват и данъци. Размерът на явлението е труден за изчисление. Според големите оператори недекларираният пазар на телевизия е около 30%. Дори да е по-малко, със сигурност разминаването в социологията сред абонати и официално отчетените клиенти пред регулатора и телевизиите показва наличието на дупка. Контролът досега почти отсъстваше и новите промени в закона (виж карето) ще опитат да го завишат.

В сектора обаче никой не говори публично с имена на пирати. Но представител разказа, че борбата ще е трудна, защото технологиите позволяват триене на цялата информация от сървърите дори от дистанция при проверка на място. Вероятно и сред проверените сега има недобросъвестни. По информация на "Капитал" най-малко един от обискираните кабелни оператори няма договор за разпространение на програмите на bTV и "Нова". Звучи като виц, но клиент на един от инспектираните доставчици дори разказа как се предлага "услуга" като индивидуално гледане на даден екзотичен мач, на който е заложил клиентът.

До доказване на виновността обаче проверките не трябва да блокират бизнеса на инспектираните. А пред "Капитал" представители на регионалните оператори в Южна България "Кабел Сат Запад" и "Вайтъл - И" от Сандански говорят и за отлив на абонати заради прекъснатите услуги, защото "никой не може да стои без интернет и телевизия". Репортер на "Капитал" разговоря с жители на Дупница, които потвърдиха, че някои от тях пет дни след акцията все още нямат интернет и телевизия и по тази причина ще преминат към други оператори.

В същото време някои от засегнатите фирми допълват, че всички оператори са засегнати от операцията, защото през техните мрежи минават и други национални играчи, тъй като в някои райони са им подизпълнител. "На "Кабел Сат Запад" по груба информация иззетата апаратура е на стойност около 1 млн. лв. Тепърва загубите ще се оценяват", заяви Иван Коцелов, съсобственик и управител на оператора. Според него все още не е ясно какви са обвиненията срещу компанията, но допълва, че тя има договори с над 100 програми. "От 25 години сме на пазара. Ние сме среден данъкоплатец, плащаме стотици хиляди левове данъци, всеки лев приход се документира чрез касов бон, банка, през Easy Pay. Това данъчните много добре го знаят. Не знам какви са тези бълнувания за покрити приходи, ние сме в пълен шок и недоумение. Сриват ни репутацията за два дни", коментира Коцелов.

Ивайло Илиев от "Вайтъл - И" допълва, че от 25 години операторът работи с телевизии и програми, които сега "недоумяват за какво става въпрос".

Сега остава държавата наистина да има основания за причинените в акцията щети и силни доказателства за обвиненията в пиратски бизнес. През това време вероятно пазарът ще продължи да се пренарежда и малките оператори да отпадат от пазара.

Пазарното риалити

През последните години пазарът на телевизия се промени - играчите се окрупниха, започнаха да предлагат повече платени канали, телевизиите поискаха по-високи такси за съдържанието си, а месечните абонаменти плавно поскъпваха. Засега най-силни са позициите на двата лидера, държащи съдържанието - bTV и "Нова". Без тях в листата си предлагането на тв пакет от даден доставчик е безпредметно, защото няма да има и един желаещ. Така през последните години двете медийни групи успяха видимо да вдигнат таксите и при bTV например те вече носят 25% от годишните приходи. За "Нова тв" няма данни, но вероятно пропорцията е сходна. Още повече, че наскоро тя бе придобита от братя Домусчиеви на доста висока цена и всеки източник на още приходи ще е бонус.

Новите законови оръжия в борбата

Ситуацията в сектора се променя и заради приетите промени в Закона за авторското право и сродните му права, които бяха обнародвани в Държавен вестник в края на миналата седмица и от понеделник влязоха в сила. Те засягат всички по веригата на създаване и разпространение на съдържание: от телевизии до оператори, потребители и регулатори. Основната цел зад промените, предложени от правителството, е да направят контрола над индустрията по-бърз и модерен чрез използването на дистанционен мониторинг на кабелните оператори, електронно издаване на актове на нарушителите и въвеждането на независими агенции за проучвания на действителните абонати в сектора.

Дистанционният мониторинг вече ще става чрез софтуер и техника, които да следят излъчваното съдържание в реално време. Той е под контрола на Министерството на културата, като целта е да се ограничи излъчването на телевизионни продукти без права. При предишния си вариант министерството трябваше да праща специални представители, които да станат свидетели на злоупотребата.

Издаването на актове вече ще става и по електронен път и няма да има нужда да бъде връчван лично на санкционираното лице, както беше досега. То се изпраща по електронно съобщение, и дори потребителят да не потвърди получаването му, актът се качва на сайта на министерството и влиза в сила.

Комисията за регулиране на съобщенията вече може да използва "публично достъпни пазарни проучвания" при изготвянето на годишния си доклад за сектора. Досега регулаторът събираше информация от самите оператори за брой на абонатите, но вече ще може да наема независими агенции, които да изготвят по-точни данни за пазара.

"Промените са в правилна посока, макар че в никакъв случай не решават всички проблеми в сектора, натрупани през годините. Подкрепяме ги най-вече в частта, която максимално улеснява връчване на актове на неизрядните оператори", коментираха от БАБТО.

В "А1 България" са категорични, че промените в закона ще направят кражбата на авторските права значително по-трудна. "В много случаи се предават напълно "пиратски" програми без никакво заплащане на съдържанието. Това дава възможност на тези оператори да определят цени, значително под разходите, което е в разрез с конкурентното право", допълниха от телекома.

По темата работи и Мила Чернева

Темата накратко
 • Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство
 • В сектора има доставчици, които крият абонати и не плащат за съдържание, но акцията може да увреди и изрядни компании
 • Нови законови промени дават още оръжия за борба с ползването на авторски програми без заплащане

Четвъртък, 13 юни, в епизод 1 държавната машина нахлува в пет малки доставчика на телевизия и интернет със съмнения за пиратство. Петък, във втора серия са публикувани законови текстове, които да засилят същата борба. Дори да става дума за различни филми, сюжетът е свързан и пряко засяга бизнеса с телевизия. Интересът е голям, защото българинът гледа много телевизия, и то платена - почти 90% от домакинствата ползват такава услуга по кабел, сателит или през интернет. Но пазарът е концентриран в три оператора - "Булсатком", А1 и БТК, с около 65% и още над 250 доставчика. Отделно и при съдържанието каналите са много, но силата е в най-гледаните - bTV и "Нова тв". Съвсем основателно операторите искат да преборят сивата или дори черна конкуренция, а медиите искат да получават пари за съдържанието си. Въпросът с акциите на държавата е дали са премерени, или просто не се удрят малки играчи, за да се свие съвсем конкуренцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  И в малките кабеларки изчезнаха сума канали.

 • 3
  axl1561245090614240 avatar :-|
  Ivan Manev

  Ехо...Капитал..засегнете темата с ефирната цифрова телевизия. Какво стана с нея? Защо не се развива в България?
  Изглежда българите трябва да си плащаме това, което ни се полага по право.

 • 4
  penetrating avatar :-|
  penetrating

  До коментар [#3] от "Ivan Manev":

  Много вярно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK