Вечерни новини: КПКОНПИ оправда всички от "Апартаментгейт", пожар в ТЕЦ "Марица-изток" 2

И още: ЕС нареди на Полша да спре чистката на съдии; Все още няма избор на държава за новия завод на Volkswagen

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов    ©  Георги Кожухаров
Цветан Цветанов
Цветан Цветанов    ©  Георги Кожухаров

В понеделник има една истинска новина с български произход и това са решенията на КПКОНПИ, с които се прави опит да се затвори темата за "Апартаментгейт". Единственото извън тази тема, което пряко засяга някои от жителите на София, са валежите, които в столицата в последните два дни бяха обилни. Дотолкова, че ремонтите в центъра пак фокусираха вниманието, този път заради превръщането на част от подновената ул. "Солунска" в гьол и проблемите с отводняването на градинките "Кристал" и "Св. Седмочисленици".

НАЙ-ВАЖНОТО

КПКОНПИ не откри нарушения при проверките на Цветанов, Цачева и сие

Комисията за борба с корупцията не установи нарушения по т.нар. "Апартаментгейт". Три месеца след началото на скандала КПКОНПИ публикува решения, според които бивши министри, зам.-министри и депутати не са били в конфликт на интереси при закупуването на жилища на по-ниски от пазарните цени. Заради скандала оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който напусна и парламента. Отделно бяха проверявани министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и председателят на ВКС Лозан Панов. Единствено за него КПКОНПИ препраща сигнала в инспектората на ВСС.

За всички тях комисията приема, че няма данни да са имали частен интерес, въпреки са си напазарували имотите евтино.

Пожар в ТЕЦ "Марица-изток" 2 принуди министър Петкова да отиде на място

Част от 135-метровия комин на ТЕЦ "Марица-изток" 2 се срути, след като се запали част от сероочистващата инсталация на осми енергоблок. Това се е случило по време на планов ремонт. Заради инцидента в Стара Загора пристигна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като електроцентралата е държавна собственост. Според РИОСВ няма данни за замърсяване, а според управлението на централата - останалата част от нея е в нормална експлоатация.

Как пожарът ще усложни работата на централата все още е рано да се каже, както и кога блокът ще заработи отново и какъв ще е финансовият размер на щетите. Със сигурност ще се наложи ново изграждане на комина, но вероятно и на част от сероочистките, откъдето е тръгнал пожарът. Същите съоръжения на 5 и 6 блок на централата струваха общо малко на 80 млн. евро, т.е. ТЕЦ "Марица-изток 2" ще е изправена пред много голям разход, ако се окаже, че застраховката не покрива подобни щети.

Полският закон за пенсиониране на съдиите нарушава правото на ЕС

Съдът на ЕС постанови, че полският закон, с който се намалява пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд, противоречи на правото на съюза. Спорните мерки нарушават принципите на несменяемост на магистратите, който изисква те да могат да останат на работа до задължителната пенсионна възраст или до края на техния мандат. Нарушават и независимостта на съдебната власт.

Законът влезе в сила през април 2018 г. и въведе пенсионна възраст на съдиите във Върховния съд от 65 години. Новото ограничение се прилага и за тези в заварено положение. Промените засягат почти една трета от действащите полски върховни съдии и целят чистка на неудобни за властта във Варшава. През октомври ЕК отнесе въпроса до Съда на ЕС.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Празник в Истанбул

Десетки хиляди жители на Истанбул празнуваха по улиците на града резултатите от местните избори, в които спечели кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу с близо 10% преднина пред кандидата на партията на президента Реджеп Ердоган - Бинали Йълдъръм. Това беше второ гласуване в Истанбул, след като резултатите от вота през март бяха анулирани заради оспорване от страна на управляващата партия.

Това е сериозен удар за Ердоган, който загуби контрола на най-големия и мощен икономически център на страната. Загубата е символична и от гледна точна на това, че преди да застане начело на държавата, сегашният президент бе кмет именно на Истанбул. Тя не бележи края на властта на Ердоган в Турция, но със сигурност обърква сметките му.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Управляващата коалиция ще обсъжда партийните субсидии

ГЕРБ и партиите от "Обединени патриоти" ще имат коалиционен съвет рано сутринта във вторник, за да обсъдят какво ще се промени в държавното субсидиране на партиите. Промените в Закона за бюджета, които премиерът Бойко Борисов поиска - парите да бъдат намалени от 11 лв. за глас на 1 лев за глас от средата на годината, вече минаха на първо четене в пленарната зала. Преди второто четене по предложение на ДПС бюджетната комисия прие да има неограничено финансиране от фирми и физически лица. Окончателното гласуване на текстовете обаче изненадващо беше отложено по инициатива на ГЕРБ.

Най-вероятно причината за паузата по темата, която е на път да промени начина на финансирането, а и от там съществуването на някои партии, е в заплахите на част от патриотите - НФСБ, че ако това се случи, без да се вземе предвид тяхната позиция, ще денонсират споразумението за съвместното управление. Още повече че в ситуацията ДПС като че ли получи водеща роля.

Председателят на Народното събрание ще се срещне със Сергей Лавров в Москва

Цвета Караянчева, председател на парламента, ще се срещне с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Разговорът е предвиден за вторник - първия ден от двудневната визита. В нея ще има още срещи на нивото на председателя на българското Народно събрание - с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

Посещението на Караянчева в Москва е второто на по-високо ниво за последния месец. В началото на юни президентът Румен Радев се видя с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Срещите стават в момент, в който България се опитва да осъществи няколко енергийни проекта, свързани с руски газ. Един от тях е за т.нар. хъб "Балкан", за който страната все още се надява да осигури преки доставки от Русия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Президентът наложи вето върху промените в Закона за българското Черноморие, които въвеждат глоби за "диво къмпингуване". Местата, където то е разрешено, все още не са определени, а в същото време има санкции. Омбудсманът Мая Манолова вече предупреди, че ще сезира Конституционния съд, ако ветото бъде отхвърлено. Според нея има ограничение на конституционното право на гражданите за свободно придвижване.

Общо 227 млн. лв. повече от бюджета спрямо 2018 г ще са нужни за увеличението на пенсиите на всички над 2.13 млн. пенсионери. От 1 юли държавата ще вдигне месечните им суми с 5.7%. Средният размер на пенсията ще достигне 386.27 лева.

Прокуратурата е възложила проверка по случая с фалшифицираните произведения на изкуството, които бяха включени в изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" в галерия "Структура". Тя е сезирана с жалба от колекционера Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството, представени като авторски на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

България се отдалечава от възможността да приеме завод на Volkswagen

Германският автомобилостроител Volkswagen по-скоро ще предпочете за следващата си инвестиция от 1.3 млрд. евро Турция, отколкото България, се твърди в материал в немското бизнес издание Handelsblatt. Въпреки усложнената политическа обстановка в Турция везните са наклонили към нея заради готовност на правителството в Анкара да инвестира няколкостотин милиона в изграждането на завода. България като член на ЕС може да даде правни гаранции за инвестициите.

Окончателното решение ще бъде взето в средата на юли.