Терасата на Шрьодингер*

Обратно на твърденията на Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в София обяви терасата за негова собственост

Терасата на Шрьодингер*

Барбекюто на Пламен Георгиев беше обявено и за законно, и за незаконно, но основният проблем остават декларациите му

Десислава Лещарска
18211 прочитания

Обратно на твърденията на Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в София обяви терасата за негова собственост

© Капитал


Прокуратурата и НАП също трябва да развихрят правната си фантазия, за да оневинят документално уличения шеф на борбата с корупцията.

Идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. съвпадна с историята на едно незаконно барбекю. Не чие да е, ами барбекюто на лидера на ДПС Ахмед Доган. След проверка на район "Витоша" и регионалното министерство в т.нар. сараи на Доган в Бояна беше установено, че навес с барбекю, масивна ограда и контролнопропускателен пункт нямат строителни книжа. Незаконността им беше потвърдена на всички инстанции и в един студен мартенски ден през 2011 г. собственикът на имота почна да събаря постройките. Десет години и три мандата на Борисов по-късно едно друго барбекю без строителни книжа беше на косъм да се озове над закона - това на Пламен Георгиев, самият и председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На 12 юни директорът вече в оставка на "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов е подписал заповед, с която отказва да обяви за незаконни два навеса с барбекю на терасата на Георгиев. Те нямат строителни документи и височината им надхвърля позволената във визата на жилищната кооперация. На въпрос на журналист от бТВ възможно ли е един покрив да няма книжа и да е законен арх. Калинов отговаря: "Възможно е, когато това е допустимо." Отговорът буди недоумение не защото е неясен, а точно обратното. Той е или откровено непознаване на закона, или безскрупулно несъобразяване с него. И двете са скандални за човек, който над десетилетие отговаря за строителството в най-големия български град.

Два дни след това изказване, предизвикало силна реакция в социалните медии, столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в публичния си профил, че е получила оставката на арх. Калинов и връща преписката за двата навеса за ново разглеждане. "Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", заявява Фандъкова. Дали обаче е така?

"Там има едни покривчета..."

Сградата с тризонета на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев" има одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж от 2005 г., издадено от главния архитект на район "Слатина". Инвеститор е Григор Велинов Младенов. Кооперацията е завършена и въведена в експлоатация през октомври 2007 г. отново с подписа на тогавашния архитект на "Слатина" - Мариана Лекова, която не работи в администрацията от 2009 г. "Строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти и разрешително", пише в удостоверението за въвеждане в експлоатация. Именно това изречение дава формален повод на арх. Влади Калинов да откаже да издаде заповед за незаконен строеж. "Това е административен акт, влязъл в сила, неоспорен и задължителен за всички, включително за администрацията", пише в мотивите към отказа на арх. Калинов. С други думи: след като сградата има набор от редовни документи и районната администрация не е казала нищо към онзи момент, значи всичко е наред, смята бившият директор на общинския контрол.

"Възможно е с удостоверението за въвеждане в експлоатация да са санирани някакви дребни пороци по сградата. Но нашите експерти по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са на мнение, че там има едни покривчета, над кота било, за които няма документи. Ако някой се опитва да си измие ръцете с бившия главен архитект на района, не знам какво ще постигне с това", коментира пред "Капитал" кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова, която е на поста от края на 2013 г. Тя каза още, че през 2012 г. е започната преписка по информация за незаконно надстрояване на блока, но Григор Младенов не е осигурил достъп и тя е останала висяща.

Достъпът е осигурен през април тази година от настоящия собственик - Пламен Георгиев, след избухването на скандала с евтините апартаменти на управляващите. Проверяващите от звеното за строителен контрол към слатинската община установяват, че на покрива-тераса има два дървени навеса, строежи от пета категория, надвишаващи максимално допустимата височина в издадената виза за строителство. Те са изградени заедно с кооперацията, но за тях няма одобрени проекти и разрешение за строеж.

Проверяващите издават констативен акт за незаконните навеси, а документът е оспорен от Пламен Георгиев. Спорът е разрешен в негова полза от дирекцията на Влади Калинов, която пък е част от структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков. "В такъв случай ние няма какво да направим, ние също сме част от Столичната община, не можем да оспорваме тяхното решение", каза районният кмет Наталия Стоянова.

Преди Фандъкова да съобщи в сряда, че е поискала обяснения по случая и заедно с тях е получила оставката на Калинов, от пресцентъра на НАГ изпратиха позиция в негова подкрепа. В нея се говори за "стабилитета на актовете" и "принципа на обоснованите правни очаквания, които са изразна форма на по-общия принцип на законност и на правовата държава, регламентирани в конституцията".

"Игра на думи", коментира пред "Капитал" Иван Велков, общински съветник и експерт в сферата на недвижимите имоти. "От 20-30 години се строи по ръба и отвъд ръба на закона и системата е пълна с такива казуси. Едни минават по терлици, други не", посочи Велков.

Игрите със закона

Опитът на арх. Калинов (който първо не можеше да говори, а после спря да си вдига телефона) да прикрие нарушенията с чардаците на Пламен Георгиев е логичното продължение на всичко случило се до момента на всички нива. Районната администрация седем години не може да извърши проверка на съмнително надстрояване, но след появата на телевизионните камери и снимащи дронове успява в рамките на дни. От кметството също така издадоха скоростно и нова данъчна оценка на Пламен Георгиев за жилището, доближаваща се до декларираните от него 150 хил. евро, за които е купил имота. Оригиналната оценка според нотариалния акт на тризонета е 452 хил. лв., след което изведнъж се оказа 255 306 лв. Със същата спешност шефът на борбата с корупцията се сдоби и с нов нотариален акт.

"Няма начин надстройките да бъдат узаконени впоследствие. ЗУТ не дава такава възможност."

арх. Влади Калинов през 2008 г. по повод барбекюто на Ахмед Доган

Самият Георгиев се оплете в обясненията си, когато беше разкрито разминаването между имотната му декларация и данните от Имотния регистър. В регистъра терасата от 186 кв.м е посочена като част от имота, докато в декларацията липсва. Георгиев обяви нотариалния акт за сгрешен, а терасата - че е за общо ползване със съседите, въпреки че те нямат достъп до нея. След което спря да отговаря на въпроси с думите "няма да се обяснявам".

Тезата на Георгиев обаче, че не е собственик на терасата, защото по закон покривното пространство е обща част, беше опровергана от самия шеф на строителния контрол в София. Арх. Влади Калинов обоснова решението си да отмени акта за събаряне на навесите му със становището, че те са били построени, когато сградата е въведена в експлоатация и въвеждането "е породило права за своите адресати, вкл. и за собствениците на ап. 17 (предишни и настоящи)".

Казусът е забележителен с начина, по който, базирайки се на закона, институциите могат да обявят една постройка и за законна, и за незаконна, а също така и за част от жилищен имот, и за обща част на сграда. Очакването е прокуратурата и НАП, които продължават проверките си по несъответствията в декларациите на Пламен Георгиев, на свой ред да развихрят правната си фантазия, за да оневинят документално уличения шеф на борбата с корупцията.

Кой е Влади Калинов

Арх. Калинов е дългогодишен (от 2006 г.) директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община. Преди това е бил и началник на отдел в същата дирекция, а по-рано и главен архитект в Банкя. Участва в конкурса за главен архитект на София през 2016 г. Неофициалната информация е, че избирането му е отхвърлено като вариант заради големите сходства в неговия и стила на Петър Диков. Името му се появява в записите по делото срещу Десислава Иванчева. Инвеститорът Александър Ваклин казва, че пред кабинета на Калинов му е поискан подкуп. Ваклин уточнява впоследствие, че парите са му поискани от лице, осъществяващо строителен надзор, опитало се да го измами. Калинов не е бил на работа във въпросния ден. Съпругата на Калинов - Гергана Остришева-Калинова, е била съдружник на братовчеда и наследник на бизнеса на Фатик - Салех Асил, от 2009 до 2012 г. в дружеството "Ню арт кънстръкшън". Третият съдружник е бил строителният предприемач Николай Николаев, чието име нашумя покрай скандал и протести заради застрояване на зелени площи в "Младост".

* "Котката на Шрьодингер", която може едновременно да е и жива, и мъртва, се отнася за квантовата физика и т.нар. суперпозиция на частиците, при която те съществуват едновременно в две състояния.

Прокуратурата и НАП също трябва да развихрят правната си фантазия, за да оневинят документално уличения шеф на борбата с корупцията.

Идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. съвпадна с историята на едно незаконно барбекю. Не чие да е, ами барбекюто на лидера на ДПС Ахмед Доган. След проверка на район "Витоша" и регионалното министерство в т.нар. сараи на Доган в Бояна беше установено, че навес с барбекю, масивна ограда и контролнопропускателен пункт нямат строителни книжа. Незаконността им беше потвърдена на всички инстанции и в един студен мартенски ден през 2011 г. собственикът на имота почна да събаря постройките. Десет години и три мандата на Борисов по-късно едно друго барбекю без строителни книжа беше на косъм да се озове над закона - това на Пламен Георгиев, самият и председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  КПКОНПИ, Прокуратурата и НАП: барбе-фък-ю

 • 2
  radev_stefan avatar :-|
  Atos

  Хайде стига с тези глупости. Важно е един ръководител дали е ефективен, а не дали има цветен телевизор. В случая КОНПИ е за закриване, не защото Георгиев има тераса, а защото е мракобесен и ненужен орган нямащ място в свободна държава.

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  А сега и незаконна вила на Цацаров! Как е узаконена тази вила?
  https://bivol.bg/cacarov-vila-2.html

  Или по някакво чудо (по документи) строителството е готово само за две седмици!

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  При заместника на Пламен Георгиев - Антон Славчев има и предполагаема щета за Община София:

  https://bivol.bg/anton-slavchev-terasa-2.html
  ТЕРАСАТА НА АНТОН СЛАВЧЕВ – УЖИЛВАНЕ С 300 000 ЛВ. НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА?

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Проблемът не е в постройките. Ако не бяха на този, никой нямаше да му мигне окото. Българите си правят всякакви подобрения по имотите със и без разрешение.

  Въпросът е, че това трябва да е стожерът на антикорупционното ведомство в държавата. Той трябва да отговаря за спазването на законите на хората с високи постове. Вместо това той полага всички усилия да заобиколи закона след като вече е бил уличен в нарушаването му. Според мен трябва да му запазят постройките, но да го уволнят моментално и да забранят повече да заема висок публичен пост.

  Всеки може да си строи разни неща, обаче хората с такъв пост трябва да са с висш морал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход