Вечерни новини: България отказа поста външен министър на ЕС, тол-таксите ще се събират от март 2020 г.

И още: Иран надвиши лимита за обогатен уран по ядрената сделка; Фандъкова вдига предизборно заплатите в градския транспорт на София

Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Reuters
Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Reuters

Последните 24 часа бяха тежки за премиера Борисов, който участва активно в преговорите за разпределянето на постовете в ЕС в новия мандат на Европейския парламент. Той дори получи удар в гърба, защото СДС обяви, че евродепутатът й Александър Йорданов (избран с листата на ГЕРБ) няма да подкрепи социалиста Франс Тимерманс за председател на ЕК. Това е една от възможните опции за сделка в Брюксел, към която и Борисов даде знак, че може да се присъедини.

Междувременно в България се случват (и други) интересни неща - тол-системата официално ще се отложи, а местните избори предизвикват кметове на големи градове да вземат мерки за оставането си на власт.

Жегата във вторник пък ще се увеличи, буквално. Прогнозите са температурите на места да стигнат до 37 градуса по Целзий.

НАЙ-ВАЖНОТО

България отказа поста на външен министър на ЕС

Рекордните 18-часови преговори в Европейския съвет за ключовите постове в Брюксел приключиха без резултат. Все пак в хода на разговорите от изявленията на премиера Борисов станаха ясни няколко неща. България е отказала да поеме поста на върховен представител по външна политика - независимо дали в лицето на Мария Габриел или Кристалина Георгиева. Вицепрезидентът на Световната банка е била спомената и като евентуален кандидат за председател на Европейския съвет, но този вариант е отпаднал според Борисов. Той държи Габриел да получи силен ресор в новата комисия. Според него е възможно ЕНП и ПЕС да договорят за председател на ЕК Франс Тимерманс и за председател на Европейския парламент Манфред Вебер. Във вторник преговорите продължават.

Също утре трябва да се проведе първото заседание на новия състав на Европейския парламент и на теория да се избере председател. Явно това няма да се случи, тъй като отговорът на въпроса кой да оглави ЕП зависи от избора на председател на еврокомисията. Френският президент Еманюел Макрон нарече провала на преговорите "много лош имидж както за съвета, така и за Европа".

Тол-системата се отлага за 1 март 2020 г.

Влизането в употреба на тол-системата ще бъде отложено за 1 март 2020 г., стана ясно от изказване на депутата Александър Ненков (ГЕРБ) пред журналисти. Досега срокът за техническата и търговската й експлоатация бе 16 август т.г. Сега става ясно, че само техническата част на системата за таксуване на товарни автомобили ще е готова в този срок, а 1 март 2020 г. е възможно най-ранната дата, от която държавата да започне да прибира таксите.

Отлагането се очакваше, а причината е недоволството на превозвачите както за размера на таксите, така и за обхвата на пътищата. Разговорите с компаниите започнаха твърде късно, а към момента държавата не е готова с нито едно съществено решение по проблемните моменти. Затова се налага и отлагането да е значително. Това е поредната сфера, в която ясно проличава неспособността на държавата да работи бързо, ефективно и безпроблемно.

Иран надвиши лимита за обогатен уран по ядрената сделка

Както бе предупредил преди дни, Иран е нарушил лимита от 300 кг за запасите си от обогатен уран, заложен в ядрената сделка от 2015 г., според източници, на които се позовават световните медии. След изострянето на напрежението със САЩ, които се оттеглиха от ядрената сделка миналата година и наложиха санкции на Иран, Техеран неколкократно предупреждаваше, че в отговор ще възобнови програмата за обогатяване на уран. Страната искаше европейските партньори по ядрената сделка да предприемат мерки, за да я защитят от санкциите. В отговор те пък предупредиха Техеран, че всяко нарушение на сделката ще доведе до последствия.

Надвишаването на лимитите за обогатен уран е само един от ефектите от изостреното напрежение между Иран и САЩ. Тръмп открито обвинява арабската страна за атаките срещу петролни танкери в Оманския залив, а миналата седмица той се отказа в последния момент да разпореди въздушни удари, след като иранците свалиха и американски дрон. Засега американският президент предпочете да наложи нови санкции на аятолах Хаменей и приближените му, но потенциален военен конфликт между Вашингтон и Техеран може да избухне всеки момент.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ню Йорк отпразнува с гигантски Прайд 50-годишнината от бунтовете "Стоунуол"

Стотици хиляди участници и звезди от ранга на Мадона и Лейди Гага се включиха в най-големия Прайд в света - този в Ню Йорк. Той отбеляза 50-годишнината от бунтовете в бар Stonewall Inn. На 28 юни 1969 г представители на ЛГБТ общността излизат на бунт срещу поредния рейд на полицията, която години наред и тормози посетителите в този и други барове в Ню Йорк с масови арести. Продължителите няколко дни бунтове поставят началото на движението за защита на правата на гей хората, както и на либерализацията на политиката спрямо тях. Прайдът в Ню Йорк бе кулминацията на т.нар. Прайд месец (юни), в който се случват всички гей паради по света.

За пръв път в събота такъв се проведе и в Северна Македония и дори получи подкрепа от правителството - нещо, което досега не се е случвало в България за 12-те години, в които има "София прайд". Вчера пък хиляди опитаха да проведат гей парад и в Истанбул, но бяха разпръснати със сила от полицията. Събитието в града е със 17-годишна традиция, но в последните години е забранено от властите.

THE BEST OF БОРИСОВ

Публикуваният среднощен разговор между Бойко Борисов и последния фаворит за поста председател на ЕК Франс Тимерманс разкри интересен опит на българския премиер да "договори" подкрепа за кандидата на ПЕС срещу подкрепа за важни за него теми като газовия хъб, отмяна на мониторинга върху България и влизането в Шенген.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Шофьорите и ватманите в столичния градски транспорт ще получат по 10% увеличение на заплатите в следващите 3 години. За това се договориха кметът на София Йорданка Фандъкова, синдикатите и представителите на общинските дружества. Тази година заплатите вече бяха увеличени с 20% и сега средното брутно възнаграждение е повече от 2300 лв., а новата договорка най-вероятно е провокирана от приближаващите наесен местни избори.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е отстранил от длъжност заместника си Димитър Кацарски и му е забранил да подписва документи, твърди сайтът Plovdiv24.bg. Кацарски отговаряше за общинската собственост, строителството и инвестициите от осем години и се приемаше за най-доверения човек на Тотев. Той от своя страна се опитва да оцелее в политиката, след като менторът му Цветан Цветанов напусна ГЕРБ.

От днес в ЕС влиза в сила нова регулация, според която електрическите и хибридните автомобили трябва да са оборудвани с устройство, издаващо звук при движение. Причината е, че те са толкова тихи, че са опасни за пешеходците, особено в шумната градска среда.

ЕКСТРЕМНО ВРЕМЕ

Градушка засипа мексикански град с метър и половина лед

Мексиканският град Гуадалахара бе засипан от дебел 1.5 м слой лед след тежка буря с градушка. Около 200 сгради са пострадали, а десетки превозни средства са затрупани в града и околните райони. Жители на Гуадалахара казват, че не са виждали никога подобно нещо. Градушката е била като обилен снеговалеж. На места покривката е с дебелина 2 м. Общината почиства улиците на града, в който живеят около 5 млн. души.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Държавата ще насърчава с парични стимули назначаването на хора с увреждания

Националната програма за заетост на хората с увреждания предвижда за квалификацията и обучението на всеки нает от тази група фирмите да получават по 200 лв. За оборудването на съществуващо или ново работно място според потребностите бюджетът ще отпуска еднократно 10 хил. лв., пише в. "Сега". За това финансиране трябва да се кандидатства в Агенцията за хората с увреждания. Законът за хората с увреждания задължава компаниите с повече от 50 души да осигуряват квота за наемане на хора с увреждания. Ако не я изпълнят, са предвидени глоби.