Николай Ненчев е оправдан на първа инстанция по обвинението за ремонта на МиГ-29

Бившият военен министър вече бе окончателно оправдан и по другото дело, заведено срещу него при разпада на втория кабинет на ГЕРБ

Николай Ненчев
Николай Ненчев    ©  Юлия Лазарова
Николай Ненчев
Николай Ненчев    ©  Юлия Лазарова

Бившият военен министър във второто правителство на ГЕРБ Николай Ненчев получи оправдателна присъда и по второто наказателно дело срещу него, което прокуратурата образува непосредствено след като Бойко Борисов подаде оставка през декември 2016 г. Софийският градски съд днес призна Ненчев за невинен по повдигнатото му обвинение за длъжностно престъпление във връзка с прословутия ремонт на двигателите на МиГ-29, който според прокуратурата трябвало да се извърши в Русия, а не в Полша.

На 15 януари 2017 г. Ненчев беше обвинен, че в периода от май до септември 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша. Така поставил в риск българската авиация, като вредите за държавата се изразяват в рязко намаления брой летателни часове на българските военни пилоти, а в резултат на това - намаляване на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing. Всичко това довело до повишаване на риска от допускане на тежки инциденти. Според Ненчев това е точно обратното - договорът за ремонт на самолетните двигатели с Полша е бил по-изгоден за България, а повдигането на обвинението е свързано с нарушени руски финансови интереси.

Председателят на съдебния състав Петър Стоицев днес обяви, че договорът с Полша е бил по-изгоден. Той е сключен за ремонт на 6 двигателя за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция, както и два оборотни двигателя за времето, докато траят ремонтите България.

Оправдателната присъда е на първа инстанция, не е окончателна и ще бъде протестирана от прокуратурата.

Това е второто наказателно дело срещу Ненчев, образувано в рамките на показната акция на прокуратурата в края на 2016 г. и началото на 2017 г., при разпадането на второто правителство на ГЕРБ. Тогава като обвиняеми бяха привлечени няколко бивши министри и зам.-министри, всички по правило от Реформаторския блок.

През април 2018 г. ВКС окончателно оправда Ненчев и съпроцесника му Венислав Цанов, тогавашен директор на дирекция "Отбранителна аквизиция" във военното министерство, по обвинението, че са нарушили закона при сключването на договор за изработване на униформи за военните. По това дело Ненчев и Цанов бяха оправдани и на трите инстанции, като пред ВКС представителят на прокуратурата не е поддържал протеста.

Обвинението там се състоеше в това, че договорът за армейските униформи е сключен с второто класирано дружество – "Интендантско обслужване" (държавна фирма към Министерството на образованието), след като първия класиран - частната фирма "Лортън", се отказала от търга. Според прокуратурата това станало под натиск, а Цанов нарочно забавил обявяването на определения за изпълнител.