На първо четене: 1000 лева глоба за разходка на зло куче без повод и намордник

Дискусията за опасните домашни любимци роди идеи за задължителна кастрация и регистрация на развъдниците

Глоба от 1000 лева за извеждане на агресивни кучета без повод и намордник, а 500 лв. - за разхождане на куче на детска площадка или на места, където общината изрично е сложила забрана за кучета. Това прие парламентът на първо четене в сряда по повод на последните случаи на хора, нападнати от кучета. В момента глобата е 100 лева, което означава десеткратно увеличение на санкциите в първата хипотеза.

Проектът на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесен от Десислава Атанасова и група депутати от ГЕРБ, неминуемо ще предизвика поредната дискусия за отговорността и контрола върху отглеждането на домашни любимци, но на първо четене промените в режима са по-скоро козметични, стъписващи са само увеличенията на санкциите.

Предвид разнопосочните обсъждания и предложения по темата обаче, очертава се тепърва да бъдат внесени и нови изисквания, някои от които звучат доста стряскащо - задължителна кастрация за животни, които не са предназначени за разплод, глоби за изоставяне на домашни кучета, регистрационни режими за развъдна дейност и др.

По-високи глоби

И в момента законът забранява извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - без намордник, както и разхождането им на детски площадки и обозначени със забранителни знаци места. Глобата за такова нарушение обаче е 100 лв.

Според гласуваните в сряда промени със 145 гласа "за" занапред се забранява и свободното пускане и разходката без повод на кучета с тегло над 5 килограма, както и извеждането на "агресивни кучета" без повод и намордник. От това правило ще има изключения: когато кучетата са пуснати в обособени и обградени "кучешки градинки", по време на лов, обучения, за кучета, охраняващи селскостопански животни, полицейски кучета, кучета, водачи на незрящи, и други. Остава в сила и забраната кучетата да се водят на детски площадки и на места, където има забранителни знаци, решиха депутатите.

Заедно с тези промени драстично се вдигат и санкциите. Вместо глоба от 100 лв. собствениците на кучета над 5 килограма ще плащат 300 лв. всеки път, когато бъдат заловени, че са ги пуснали свободни, а тези, които разхождат агресивни кучета без повод и намордник - по 1000 лв. всеки път. Петкратно се увеличава и глобата за разходка на кучета на детски площадки и в забранени пространства - това вече ще струва по 500 лв.

По време на обсъжданията вносителят на текстовете Десислава Атанасова съобщи, че серията от трагични инциденти с нахапани хора напоследък са станали ежедневие, заради което се налагат "спешни законодателни промени". Последният случай е от юни в с. Владо Тричков край София, където 39-годишен мъж загина след нападение от кучета, избягали от двор на къща. Този случай е повод и да се добави забрана за "свободно пускане" на домашни любимци, се вижда от мотивите в законопроекта.

Още промени

Предлаганите нови разпоредби и по-високи глоби вероятно няма да бъдат единствените промени в режима за отглеждане на домашни любимци. От доклада на ресорната парламентарна комисия по земеделие се вижда, че при обсъждането на текстовете по законопроекта са обсъждани и редица други предложения. Сред тях например са да се въведе задължителна кастрация за кучета, които не са предназначени за разплод и не са регистрирани за развъдна дейност, както и глоби за нежелаещите да кастрират домашните си любимци. В рамките на дискусията са изразявани становища за въвеждане на глоби за изоставяне на домашни кучета, за облекчаване на регистрационния режим за домашни любимци, за задължителна регистрация на развъдниците на кучета, за по-висок контрол върху изискването всички животни да имат ваксинации и микрочипове и др. Имало е и идея за задължителна регистрация на домашните котки, стана ясно при гласуването в пленарна зала.

По време на дебатите в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи да бъде сменен контролният орган за режима за домашните любимци, като глобите бъдат налагани от полицията вместо общинските служители, както е сега.

"Класика в жанра в Бургас е мутра, боса, по шорти, около него се мотае огромно куче", илюстрира казуса Симеонов, според когото няма как общинските служители и общинската полиция да глоби такъв човек. " Той в шортите не носи лична карта, изсмива им се и продължава", разказва още Симеонов, според когото домашни кучета не трябва да бъдат извеждани без намордник, без оглед колко са големи.

Срокът за внасяне на официални предложения между първо и второ четене вместо 14 дни е удължен до края на юли. Очаква се финалните текстове да бъдат одобрени или преди лятната ваканция на депутатите, или в първите дни на есенния парламентарен сезон.

Кое куче е агресивно според закона

В закона за ветеринарномедицинска дейност е заложено доста общо определение за агресивно куче. В текстовете е посочено, че за такива се смятат животни, които "проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт".