Нови промени в съдебния закон ще решават натрупани проблеми

Изготвен от широк кръг експерти законопроект предлага различна уредба за атестиране, конкурси, дисциплинарки и др.

  • Временното отстраняване от длъжност на съдии, прокурори и следователи заради образувано наказателно производство срещу тях да не се налага автоматично, както сега, а винаги да става след преценка на съответната колегия на Висшия съдебен съвет доколко това е наложително с оглед интересите на съдебната власт, като на засегнатия магистрат задължително да се дава възможност за изслушване или депозиране на писмено становище.
  • След като изтече мандатът на административния ръководител в даден орган на съдебната власт, той задължително се връща на длъжността, която е заемал преди избора, или на друга, равна по степен длъжност, без възможност да остане на по-високото ниво в системата, което е заобикаляне на конкурсното начало. Същото да важи и за заместниците на административните ръководители.
  • В имуществените си декларации, които подават пред Инспектората пред ВСС, магистратите да декларират произхода на средствата при предсрочно погасяване на кредити не във всички случаи, а само при пълно предсрочно погасяване, както и когато размерът на частичното погасяване надхвърля 10 000 лв. Така съдиите, прокурорите и следователите няма да бъдат формално задължени при всяка вноска по кредит да подават декларация за промяна в декларираните обстоятелства, а само когато внесената сума е със значителен размер - над 10 000 лв., и това обосновава наличието на обществен интерес от декларирането.
  • Списъците на съдии, прокурори и следователи, които не са подали декларация в предвидения срок, както и тези, за които е установено несъответствие между декларираното от тях и установените от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) факти, да бъдат премахвани от сайта на ИВСС след края на годината, за която се отнасят, тъй като те вече са изпълнили своето предназначение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове