Окончателно: 1 лв. субсидия за глас и безлимитни дарения от бизнеса за партиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Окончателно: 1 лв. субсидия за глас и безлимитни дарения от бизнеса за партиите

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обвини опозицията от БСП, че са много активни в критиките, но нямали никакви конструктивни предложения

Окончателно: 1 лв. субсидия за глас и безлимитни дарения от бизнеса за партиите

Ограничения ще има за офшорки и компании с просрочени публични задължения, но не и за фирми, които изпълняват обществени поръчки или имат концесионни договори

Велина Господинова
5501 прочитания

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обвини опозицията от БСП, че са много активни в критиките, но нямали никакви конструктивни предложения

© Велко Ангелов


Коалиция от ГЕРБ, "Атака", ДПС и "Воля" подкрепи окончателно предложението на правителството за драстично намаляване на държавното финансиране на партиите от 11 лв на 1 лев на глас и разреши неограниченото им финансиране от физически и юридически лица. Това стана след като управляващите от ГЕРБ внесоха като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък разглеждането на второто четене на промените в Закона за държавния бюджет и така нарушиха постигната миналата седмица договорка за консултации между парламентарно представените партии преди текстовете да бъдат одобрени окончателно.

Сега единствената промяна, която беше направена в пленарната зала беше предложената от Валери Симеонов редакционна поправка, с която се въвежда забрана за финансиране на партиите от дружества, които имат просрочени задължения към НАП, както и от офшорни компании.

Управляващите не се вслушаха в предложението на опозицията от БСП такава забрана да има и за фирми, които изпълняват обществени поръчки, както и за такива, които имат концесионни договори и са зависими от изпълнителната власт, с което подхраниха съмненията на опозицията, че драстичното намаление на държавната субсидия се прави заради предстоящите местни избори, а целта е опозицията да бъде оставена "без финасов ресурс за предизборната кампания и смазана".

Другото подозрение, изказано от БСП беше, че с приемането на предложението партиите да получават по един лев за спечелен глас, управляващите от ГЕРБ "легитимират един извънсистемен играч (бел.ред. Слави Трифонов), който по думите им се подготвя за бъдещ коалиционен партньор на ГЕРБ след "патриотите". Депутати от БСП намекнаха и, че целта на ГЕРБ е да прехвърли горещата тема за финансирането на партиите върху президента Румен Радев, който сега трябва да реши дали да наложи вето на промените в Закона за бюджета. Не е ясно и дали управляващите ще изпълнят обещанието си дебатът за модела на финансиране на партиите да продължи и до края на юли да бъдат приети нови промени в Закона за политическите партии. "Нищо не мога да прогнозирам, защото министър-председателят си мени мнението постоянно", каза за "Капитал" Валери Симеонов.

Промените в Закона за държавния бюджет, които по същество са актуализация на бюджета, бяха приети в отсъствието на министъра на финансите Владислав Горанов, което е прецедент. Не беше счетено за необходимо да присъстства и представител на финансовото ведомство.

Промените, от които никой не е доволен

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи драстичното намаление на държавната субсидия като промяна, която никоя от парламентарно представените партии не иска. Поправката беше предложена от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след разкритията, че финансовото министерство от години не е изчислявало правилното сумите, отпускани на партиите, поради което те са получавали по 13 лв. вместо по 11 лв. на спечелен глас, с очевидното намерение да прехвърли скандала от ведомството на Горанов върху парламента. Така партиите получиха двойно "наказание". Те трябваше на върнат на финансовото министерство надвзетите средства за последните две години, а сега се оказват и без средства преди кампанията за местните избори, защото субсидията им се намалява драстично.

От промяната не са доволни и коалиционните партньори на ГЕРБ - НФСБ и ВМРО. Те се опитаха да повлияят на Борисов като го заплашиха с разцепление на коалицията и да договорят отлагането на промените на коалиционен съвет, но очевидно опитът им се оказа неуспешен. Не бяха приети и предложенията им за промени в Закона за бюджета. От ВМРО предлагаха партиите, които са в парламента и тези, които са спечелили над 1% от гласовете, да получават по един лев на глас и допълнително по 1.5 млн. лв за формациите в Народното събрание. НФСБ пък искаше да има лимит на финансирането от физически и юридически лица до 8 млн. лв. на година. Досега партиите можеха да получават дарения от физически лица на стойност до 10 хил. лв, а финансирането от фирми беше забранено.

ДПС използва умело ситуацията

От популизма на Борисов обаче добре се въвползваха от ДПС, които също отговориха с популизъм. Това в пряк текст призна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Позицията на ДПС винаги е била за държавно финансиране на партиите. Ние не сме длъжни да понасяме негативите от всяко популистко предложение. На популистките предложения ще отговорим с популистки предложения", каза Карадайъ. Именно ДПС предложи да падне забраната за финансиране на партиите от бизнеса, което беше прието окончателно в пленарната зала.

Дебатът за промените в Закона за държавния бюджет продължи близо седем часа и беше съпътстван от размяна на остри реплики между управляващите и опозицията и процедурни хватки гледането на поправките да бъде отложено.

Закон за убийство на демокрацията

Депутатът от БСП Филип Попов обвини ГЕРБ, че "убива демокрацията в България". "Това е закон за убийството на демокрацията, който дава началото на публичната продан на партиите в България", каза Попов. Той обвини ГЕРБ, че "суспендират основните ценности на конституцията", като допускат партиите да се финансират без ограничения от бизнеса. "Народното събрание ще бъде общо събрание на олигарсите, а Министерски съвет - техен борд", добави Попов.

Колегата му Пенчо Милков посочи, че във всички европейски държави има държавно финансиране. Той припомни, че само преди няколко месеца парламентът е приел вероизповеданията да се финансират от държавата с аргумента да се пресече финансирането им от чужди фондации, а сега управляващите на практика разрешават това за политическите партии. Милков заяви, че има различни модели за финансиране на партиите като например регресивната скала, при която партиите получават определена сума на спечелен глас, но след определен брой гласове, тя намалява. "В закона трябва да се запише и за какво партиите харчат парите си", каза Милков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че всички парламентарни партии са се изказали против намаляването на субсидията и въпреки това то ще бъде прието. "Това е прецедент в българския парламент", каза тя. Нинова видя в действията на ГЕРБ сценарий за смачкване на опозицията. "Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. След това беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността и на правовата държава", заяви Нинова.

От БСП неколкократно повдигаха и въпроса, че ГЕРБ има спестени 23 млн. лв от държавната субсидия. Социалистите имаха предложение неусвоените средства от държавното финансиране да се връщат в бюджета, но то беше отхвърлено от пленарната зала.

ГЕРБ обявиха БСП във фалит

На обвиненията на БСП от ГЕРБ отговориха с няколко оправдания. Едното беше, че 2.5 млн. души са подкрепили въпроса на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", за намаляването на субсидията на 1 лев. От управляващата партия обвиниха социалистите, че са изхарчили субсидията си за партийната телевизия и на практика партията е фалирала. А председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова попита риторично социалистите дали са направили конкретни предложения по промените в Закона за държавния бюджет. "Вие не предложихте нищо, а през цялото време вашата позиция е само против", каза тя.

Моделът "Ал Капоне"

Валери Симеонов сравни приетият модел на финансиране на партиите с мафиотски модел. "Авторът на този модел, който приемаме в момента е реална фигура с италиански корени - Ал Капоне", каза Симеонов от парламентарната трибуна. Репликата му беше по повод оправданията на ДПС, че предложението им партиите да се финансират без ограничения от физически и юридически лица е взаимствано от американския модел на финансиране. Симеонов призна, че в България бизнесът "е изнудван" от големите партии. "В България големите икономически субекти са контролирани, манипулирани и изнудвани от големите партии, най-вече от управляващите партии", посочи Симеонов.

Коалиция от ГЕРБ, "Атака", ДПС и "Воля" подкрепи окончателно предложението на правителството за драстично намаляване на държавното финансиране на партиите от 11 лв на 1 лев на глас и разреши неограниченото им финансиране от физически и юридически лица. Това стана след като управляващите от ГЕРБ внесоха като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък разглеждането на второто четене на промените в Закона за държавния бюджет и така нарушиха постигната миналата седмица договорка за консултации между парламентарно представените партии преди текстовете да бъдат одобрени окончателно.

Сега единствената промяна, която беше направена в пленарната зала беше предложената от Валери Симеонов редакционна поправка, с която се въвежда забрана за финансиране на партиите от дружества, които имат просрочени задължения към НАП, както и от офшорни компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    По какъв начин партиите са били независими от олигарсите до този момент? Икономиката и политиката ни са скачени съдове, в които определени групи от политици и олигарси се боричкат за власт. Нищо няма да се промени и след тази поправка, освен че ще бъде публично.

    Напротив - ясната зависимост от определени фирми ще подкопае доверието в партиите от статуквото и ще осветли корупцията при държавни поръчки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK