Здравното министерство предлага конкуренция на здравната каса

Наличната към момента информация повдига въпроса дали преминаването към новия здравен модел ще е безпроблемно

Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателния вариант за реформа на здравния модел на 15 юли.
Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателния вариант за реформа на здравния модел на 15 юли.
Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателния вариант за реформа на здравния модел на 15 юли.    ©  Велко Ангелов
Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателния вариант за реформа на здравния модел на 15 юли.    ©  Велко Ангелов

Десет месеца след първия неуспешен опит за започване на здравна реформа управляваното от Кирил Ананиев министерство ще пробва пак. Сега се мисли за пълна демонополизация на здравната каса, която да се конкурира с частни здравни фондове, съобщи bTV.

Окончателните предложения на здравното министерство ще станат ясни на 15 юли, но наличната към момента информация повдига въпроса дали преминаването към новия здравен модел ще е безпроблемно и приложимо на практика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 3

  Такава радикална промяна в здравния модел би следвало да се обсъжда дълго преди да бъде представена в НС, а не Ананиев също като идиоти по градинките изведнъж да си разгърне шлифера, за да му се видят срамотиите...

  Счетоводителят предлага някакъв друсан кебап от системи в здравеопазването - отдолу осигурителни стълбове, отгоре застрахователи, подправени с хем задължителни, ама и доброволни вноски там, където посочи той.

  В момента НЗОК работи по принципи, работещи безотказно още от фон Бисмарк: солидарност и разходопокривност. Т.е. всеки задължително плаща един и същ % от доходите си и нуждаещите се се лекуват с тези средства.

  В частните фондове това не важи. Там има капиталов принцип - колкото пари си внесъл (като се приспаднат административните и др. разходи на фонда), с толкова ще разполагаш. Съвсем трето е пакетът в зддоброволен равен фонд, но него не всеки може да си го позволи.

  Счетоводителят опитва да прехвърли чисто механично принципите на втория стълб от пенсионното осигуряване - ДЗПО - в здравното осигуряване. Няма как да стане, най-малкото защото в пенсионната система вноските се НАТРУПВАТ и се изплащат след години, а в здравеопазването не се знае в кой миг ще ти потрябват. Ако имаш по партида 300 лв, а за операция ти трябват 5000 к,во правим?
  Ако НЗОК ще плаща разликата, за к,ъв дявол ти е този фонд?

  В момента 1,3 млн работещи плащаме по 8% върху доходите си, докато държавата като работодател на 500 хил. и осигурител на още 3.5 млн деца, пенсионери, затворници и пр. им плаща само половината от вноската. Ако държавата бъде любезна да плаща реалния размер на здравната вноска, в НЗОК ще влязат доста пари и няма да се налага Ананиев да се прави на тъжен клоун.

  Което между другото, това е единственото нещо, което му се удава невероятно успешно.

  Нередност?
 • 2
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679
  • + 3

  Този модел снеудачите частните фондове го виждаме с пенсионните - вложителят губи по две линии: нискити борсови индекси и издръжката на администрацията на фонда. И що за безумие е това с различните цени? Трябва да осигуриш равен достъп до здравна помощ, глупако!

  Нередност?
Нов коментар