Уикенд новини: Външният министър на Сърбия се ядоса на Борисов; ГЕРБ отстрани почти единодушно Цветанов

В Гърция се провеждат важни парламентарни избори, в понеделник Еврогрупата ще разгледа кандидатурата на България за чакалнята за еврозоната

Сръбският външен министър Ивица Дачич
Сръбският външен министър Ивица Дачич    ©  Associated Press
Сръбският външен министър Ивица Дачич
Сръбският външен министър Ивица Дачич    ©  Associated Press

Изказване на премиера Борисов предизвика известно дипломатическо напрежение между София и Белград през уикенда. В основата стана негов отговор на журналистически въпрос в Познан, че по отношение на Косово бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел не може да се ръководи от позицията на Испания за Косово, а трябва да зачита позицията на ЕС (България е признала Косово, а Испания от където е Борел не е). Последва остра реакция на сръбския външен министър, че подобно изказване касае териториалната цялост на Сърбия, тъй като позицията на ЕС не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това. Всичко най-вероятно ще приключи с привикването на посланиците на двете страни при външните им министри. Историята обаче косвено е показателна, защо Борисов отказа първи дипломат на ЕС да стане българин, а именно името на България да не се забърква в подобни казуси.

Коментарите вчера идваха и около конгреса на ГЕРБ. На него Цветан Цветанов беше освободен с голямо мнозинство от всички постове, които заема в партията. Той обаче остава партиен член и обяви, че ще прави евроатлантически център за сигурност.

Другата гореща новина на Балканите е от Гърция, където днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, като резултатите ще бъдат ясни по-късно вечерта (четете на capital.bg). Предварителните проучвания показваха убедителна победа на лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, който да сложи край на 4-годишното ляво управление на Ципрас. За българите пътуващи в съседната държава пък добрата новина беше, че по време на изборите в неделя не се плащаха тол-такси по магистралите. Разочарованието е дошло обаче по граничните пунктове, където отново се получиха опашки заради големия поток от автомобили.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Външният министър на Сърбия се ядоса на Борисов

Изказването на премиера Бойко Борисов, което предизвика напрежение между двете страни с епицентър Косово дойде от Познан, където се проведе среща на Западните Балкани. По време на пресконференция там Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Борисов отговори, че "когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

В събота последва остра реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

"Сърбия желае добри, приятелски и съюзнически отношения с България като съседна страна, което предполага и високо ниво на разбиране за най-важните интереси на двете страни и двата народа. Както имаме разбиране по въпроса за българската национална идентичност, езика или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране за значението на косовския въпрос за сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася за квотите за риболов или качеството на сръбското сирене в преговорите с Европейския съюз, а се отнася за териториалната цялост на Сърбия", каза Дачич в изявление.

Борисов доразви мислите си по темата пред журналисти в неделя, като каза, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово, като ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион.

Цветан Цветанов беше отстранен от всички постове в ГЕРБ

Един час - толкова продължи националното събрание (най-висшият партиен форум) на ГЕРБ в неделя, който предварително беше натоварен с две очаквания. Едното беше свързано с отстраняването на доскоро втория човек в партията Цветан Цветанов и евентуалното обявяване на още други имена на областни координатори и кметове, които да последват съдбата му. А другото - че форумът ще набележи основните насоки, по които партията да се реформира и в нея на предни позиции да застанат свежи лица.

Оставката на Цветан Цветанов от всички партийни постове беше одобрена от 1046 души, 10 бяха "против", а 11 се въздържаха. В изказването си Борисов му благодари и заяви, че за него този ден е "най-труден, но това е животът". Премиерът уточни, че Цветанов остава редови партиен член и ще работи за ГЕРБ от "първичната си партийна организация". "Животът е динамичен, променя се и това се очаква от нас. Който може. разбира се, който не може, времето го изхвърля", заяви председателят на ГЕРБ по негов адрес. След това с аргумента, че темата за него е "болезнена", Борисов не спомена повече името на Цветанов в речта си, въпреки че се появи в залата с него и през цялото време двамата стояха един до друг. След форума Цветанов пък заяви, че е "лоялен човек и винаги цени хората, с които е работил". Декларира, че повече с организационна дейност няма да се занимава и обяви, че подготвя създаването на център с евроатлантическа насоченост за анализи и прогнози по темата "Сигурност".

Пътната агенция обяви поръчка за половин милиард в разгара на лятото

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пусна търгове за голяма отсечка от пътя Ботевград - Видин. Този път става въпрос за разширение и модернизиране на шосето между Видин и Ружинци, като общата стойност е почти 460 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти в странен не защото е кратък, а защото е в разгара на отпускарския сезон - 12 август. Паралелно с това беше обявена и поръчка за надзор за същия път, като нейната прогнозна стойност е 7 млн. лв., а срокът за подаване на оферти е 15 август.

Строителството се финансира със средства от държавния бюджет. И в тази поръчка обаче, както при пътя Мездра-Ботевград, се прилага схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след като строителството е завършено. "Целта е бъдещите изпълнители на направлението Видин - Ботевград да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок", уточняват от АПИ.

Здравното министерство предлага конкуренция на здравната каса

Десет месеца след първия неуспешен опит за започване на здравна реформа управляваното от Кирил Ананиев министерство ще пробва пак. Сега се мисли за пълна демонополизация на здравната каса, която да се конкурира с частни здравни фондове, съобщи bTV. В момента пациентите нямат избор дали да се осигуряват в държавната здравна каса или не, тъй като тя е монополист в плащането на здравни услуги.

През годините здравни министри и експерти многократно са предлагали модели, които предвиждат частните здравни фондове да получат правото да събират задължителните здравни вноски, но в крайна сметка никога не се е стигало дори до един законопроект, около който всички да се обединят. Основна пречка за това е, че здравните власти упорито отказват да остойностят реално всяка предлагана медицинска услуга и да съобщят официално колко средства не достигат на здравната каса, за да покрие пълното лечение на нуждаещите се. Окончателните предложения на здравното министерство ще станат ясни на 15 юли, но наличната към момента информация повдига въпроса дали преминаването към новия здравен модел ще е безпроблемно и приложимо на практика.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Българският филм "Бащата" спечели голямата награда на Карлови Вари

Филмът "Бащата" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда "Кристален глобус" на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия. Филмът разказва за двама мъже – баща и син, чието сближаване започва след смъртта на майката. Която обаче според нейна приятелка не спира да й се обажда по телефона и след това. Още след представянето си на фестивала творбата предизвика интереса не само на чешките, но и на международните филмови медии, пише "Дневник" Престижното издание "Варайъти", което го нарече "филм - терапия, смесваща смях и скръб". Днес българската победа е в заглавията на всички големи издания, отразяващи киноиндустрията, като "Холивуд рипортър", "Индиуайър" и "Дедлайн".

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Еврогрупата ще обсъди кандидатурата на България за еврозоната

Българската кандидатура за членство в еврозоната все пак ще бъде обсъдена в понеделник по време на заседанието на Еврогрупата (страните, които членуват в еврозоната). Засега информацията е неофициална, но според източник на "Капитал" точката влиза непредвидено в дневния ред на заседанието по настояване на председателя на Еврогрупата Мариo Сентено. Предвижда се министрите на финансите да обсъдят напредъка на България във връзка с желанието й левът да се присъедини към ERM II.

Българските власти си бяха поставили за цел страната да влезе едновременно в тясно сътрудничество с Европейската централна банка (начинът страните извън еврозоната да влязат в Банковия съюз) и във валутния механизъм през юли 2019 г. Преди това страната трябваше да направи куп законодателни промени, а ЕЦБ започна проверка на шест български банки. По информация на "Капитал" Франкфурт се движи в график и планира да оповести какво е открила към края на юли, когато вече няма заседания на Еврогрупата.

Продължава ли ръстът на износа

Националната статистика ще публикува в петък данни за износа на България за май и подробна разбивка за продажбите на стоки в ЕС към април. От началото на годината българският експорт се представя добре въпреки сигналите за забавяне на индустриалното производство в най-големия ни търговски партньор – Германия.

Разболява ли мръсният въздух в София?

На 10 юли сдружение "Въздух за здраве" ще представи в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова първото си проучване за връзката между замърсяванията с фини прахови частици в столицата и индикаторите за остра заболеваемост.

OUT_OF_OFFICE

Вагнеров фестивал

7 - 12. 07

В рамките на седмия Вагнеров фестивал в София зрителите ще имат възможност да чуят на живо две от най-известните произведения на композитора - "Тристан и Изолда" и "Парсифал". Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов, а в тях участие ще вземат солистите, оркестърът, хорът и балетът на Софийската опера.

В Софийска опера и балет, от 18 ч.

Концерт

8,9 и 12.07

Дамският ансамбъл Whim ‘n Rhythm на университета Yale ще гостува в България. Концертите са няколко: на 8 юли в Пловдив, на Римски стадион, на 9 юли в Перник, в Двореца на културата и на 12 юли в София в музея "Земята и хората". Хорът е основан по подобие на мъжките акапелни групи в университета, които са със 160-годишна история. Ще има джазови композиции и обработки в съчетание със спиричуъли, кънтри, поп музика и др. Вокалистките са студентки, последен курс в "Йейл".

Всички концерти започват в 19 ч., а в София и Пловдив входът е свободен

Още музика

10. 07

Колумбийският артист Maluma ще представи новия си албум "11:11" пред българска публика. Maluma придоби световна популярност със своите колаборации с Шакира, а последният успех в кариерата му е съвместното парче с Мадона - Medellín. Той гостува за първи път в страната ни.

В "Арена Армеец", от 20 ч., билети: 80 - 120 лв.

Изложба

До 1.08

Изложбата Perfect day е селекция от фотографии, снимани от Мариета Ценова за лондонското онлайн издание Perfect Day. Стилист на култовото списание от близкото минало – "Егоист", и движеща сила зад някои от най-красивите му проекти, тя е сред основните генератори на оригинални идеи. В селекцията от кадри за експозицията Perfect Day са включени рекламни визии на продукти, обекти на дизайн, социални платформи, каузи, филми, книги.

В Дома на архитекта, Варна