Съдът задължи Столична община да мие улиците и да планира велоалеи

За първи път у нас съдебен орган задължава публична институция да предприеме мерки за борба срещу мръсния въздух

Софийският градски съд даде ход на делото през май тази година
Софийският градски съд даде ход на делото през май тази година    ©  Юлия Лазарова
Софийският градски съд даде ход на делото през май тази година
Софийският градски съд даде ход на делото през май тази година    ©  Юлия Лазарова

Столична община (СО) трябва да мие машинно улиците два пъти в месеца между май и септември и един път - между октомври и април. Освен това има две седмици да представи план за изграждане на велоалеи в столицата, включително от крайните квартали към центъра. Това са част от привременните мерки срещу мръсния въздух, които Софийският градски съд (СГС) днес постанови на СО по делото срещу нея. То се води от "Група за чист въздух", в която влизат четири организации: Асоциация "Диабет тип 2", "За земята - Достъп до правосъдие", "Спаси София" и Център за независим живот, и трима адвокати - Димо Господинов, Иван Велов и Христо Христев. Те обвиняват общината, че в периода 2015 г. - 2017 г. не е изпълнявала задълженията си в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Освен това общината ще трябва да обявява средноденонощните нива на фините прахови частици на сайта си и на информационните табла в градския транспорт, спирките и станциите на метрото.

Ивайло Хлебаров от "За Земята" коментира пред "Капитал", че това са мерки, които така или иначе съществуват под някаква форма в програмите за качество на атмосферния въздух (КАВ) на общината, но СГС постановява, че информацията например не трябва да се появява само в сайта ѝ.

Делото срещу Столична община тръгна две години след завеждането на исковете, тъй като съдиите си направиха отвод, а и веднъж го прекратиха.

Безпрецедентно решение

Разбира се, дейности като миене на улиците не могат да имат твърде значимо влияние върху замърсяването с фините прахови частици (ФПЧ), когато над 90% от него идва от битово отопление и транспорт. Все пак обаче биха помогнали. "Може би мерките, постановени днес, няма да са най-ефективните по отношение на въздуха, но най-важното е, че за първи път съд у нас задължава публичен орган да предприеме мерки за въздуха", уточнява Хлебаров. Напредъкът в това отношение е безспорен.

Днешното определение може да се обжалва в едноседмичен срок от днес пред Софийския апелативен съд. Ако СО все пак го обжалва, посланието ще е, че върви срещу собствената си програма за въздуха, тъй като това са все мерки, които сами са разписали, каза Хлебаров.

Кой да е експертът

Съдът е допуснал да се проведат две експертизи - екологична и медицинска, обясни пред "Капитал" адвокатът Димо Господинов. Сега делото е отложено за 11 ноември 2019 г., докато се назначат вещи лица.

Екологичната експертиза трябваше първоначално да се изпълни от служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От "Група за чист въздух" обаче се съмняваха в безпристрастността им, тъй като и МОСВ, и СО се управляват от една и съща политическа сила. В момента се чака отговор от Българската академия на науките да излъчат експерти. "Освен от БАН днес заявихме, че с оглед на това, че се бавят с намирането на експерти, да се обърне към по-широк кръг институции да излъчат експерти, за да се пести време и ресурси, а не във времето поотделно да се изпращат писма. Писмото до БАН е едва от края на юни и е нормално да не могат да реагират до днес", обясни Ивайло Хлебаров. Господинов уточни, че министерството е администрация, а институции като университетите и БАН ще са по-удачен избор.

Две години по-късно: достъп до правосъдие

Колективните искове бяха заведени през май 2017г., но делото се бавеше няколко пъти по различни причини. През юни 2017 г. съдията-докладчик Божана Желявска си направи отвод, тъй като е засегната от въздуха в София и това влияе на безпристрастността ѝ. Съдия Елена Маврова направи същото, но само след като го прекрати през октомври 2017г. Мотивът беше, че "ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото". По-късно обаче Софийският апелативен съд съд отхвърли това решение и на делото беше даден ход. В крайна сметка то тръгна при съдия Албена Ботева.

Поглед към новите мерки на общината

На 15 юли в зала № 5 в сградата на Столична община на ул. "Московска" 33 ще се проведе обществено обсъждане на Проект на "Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015 – 2020 г. – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10, по показатели фини прахови частици с размер до 2,5 микрона и полициклични ароматни въглеводороди".

Текстът на програмата може да се прочете тук.