ЕК очаква икономическият растеж в България да се забави през следващите месеци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК очаква икономическият растеж в България да се забави през следващите месеци

Reuters

ЕК очаква икономическият растеж в България да се забави през следващите месеци

Брюксел залага на увеличение на БВП от 3.3% през 2019 г., без промяна спрямо предходната прогноза

3058 прочитания

Reuters

© Reuters


Външните пазари за български стоки отслабват. Това е едно от предизвикателствата пред икономиката на страната през тази година, става ясно от лятната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Брюксел запазва очакванията си за икономическия растеж на България без промяна - 3.3% през тази година и 3.4% през 2020 г. Експертите предупреждават, че темпът ще се забави през второто полугодие, тъй като през първото тримесечие на 2019 г. българският брутен вътрешен продукт (БВП) се повиши с 3.5% на годишна база.

Като цяло търговията е големият препъникамък за европейската икономика тази година. Активността в експортно ориентираните отрасли е слаба, търговските конфликти ескалират, а несигурността, която предизвикват, се отразява негативно на глобалната търговия, особено по линия на промишленото производство, пише в доклада на ЕК. От Брюксел добавят, че икономическата активност в еврозоната ще зависи от услугите (предвид слабата активност в индустрията), растежа в Централна и Източна Европа (на фона на забавянето в Германия и Италия) и все още липсващия положителен ефект от по-високите заплати върху инфлацията.

Новите български пазари за износ

Макар че годината започна силно - с икономически растеж от 3.5% на годишна база, този темп ще се забави през втората половина на годината. Основните двигатели са вече познати - увеличението на заплатите и съответно покупките на домакинствата, ниските лихви и положителните нагласи за икономиката, които пък би трябвало да стимулират инвестициите.

Очакванията за българския износ не са особено оптимистични предвид забавянето на растежа в две от големите дестинации за местни стоки - Германия и Италия. Въпреки това от Брюксел виждат лъч надежда в данните за външната търговия от първото тримесечие. "Бързият растеж на експорта към няколко относително малки дестинации извън ЕС през първите четири месеца на 2019 г. предлага потенциално голяма възможност за преориентиране на износа. Ако навлизането на нови експортни пазари продължи, това може да доведе до по-добро от очакваното представяне на износа", пишат в доклада за България експертите от ЕК. Възможно е тук да става въпрос за увеличението на износа към държави като Египет (със 79% до 213 млн. лв. към април), Бразилия (с 210% до 79 млн. лв.) и Украйна (със 75% до 165 млн. лв.).

Очакванията са инфлацията по европейската методология да се забави до 2.4% през 2019 г. и 1.7% през 2020 г. За справка, през май Хармонизираният индекс на потребителските цени показваше годишно увеличение на цените в България от 2.9%.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK