Вечерни новини: Какво разбрахме за теча на данни от НАП, вето за фирмените дарения за партии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Какво разбрахме за теча на данни от НАП, вето за фирмените дарения за партии

Вечерни новини: Какво разбрахме за теча на данни от НАП, вето за фирмените дарения за партии

И още: Турция ще продължи да сондира за газ край Кипър въпреки санкциите на ЕС; Омбудсманът Манолова сезира КС за ограниченията за диво къмпингуване

6610 прочитания

Денят очаквано мина под знака на изтеклите масиви с лични данни от НАП, но извън това бе наситен и с други важни решения: президентът наложи вето на фирмените дарения за партиите, омбудсманът сезира Конституционния съд за забраната на дивото къмпингуване, а управляващите успешно следват плана да отменят машинното гласуване за местните и парламентарните избори въпреки критиките на опозицията. Предложението мина на първо четене.

Малко по-късно днес пък предстои евродепутатите да решат дали да одобрят Урсула фон дер Лайен за председател на еврокомисията, което е и централното събитие за Европа. Въпреки че впечатлението от целодневните дебати е, че тя си е осигурила нужната подкрепа, все пак не са изключени изненади.

А гръцките медии предупреждават, че утре и вдругиден се очакват бури и градушки в северната част на страната, и в Егейско, и в Йонийско море - все популярни и сред българските туристи дестинации.

НАЙ-ВАЖНОТО

Какво научихме за теча на данните от НАП

Няколко неща станаха ясни за масирания теч на данни от НАП след срещата на Съвета за сигурност към Министерския съвет във вторник.

- Файловете с лични данни и данъчно-осигурителна информация на милиони граждани и фирми са автентични и представляват около 3% от базите данни на агенцията.

- Достъпът до сървър на агенцията е станал през е-услугата за възстановяване на ДДС от сделки в чужбина (VATrefund).
- Пробивът е отпреди месец. - Атаката е осъществена извън територията на България, но освен регистрацията на имейла на хакерите няма друго доказателство за "руска" връзка.

- Междувременно медии получиха втори мейл от лицето, претендиращо да е автор на атаката. В него се казва, че е руснак, женен за българка. Твърди, че системата е уязвима от 11 години и че данни са хаквани и през 2012 г., но никой не разбрал. И поставя ултиматум, че ще пусне информацията за свободно сваляне през български и руски торент тракери, ако "глупавите ви правораздавателни органи" опитат да прикрият тази истина.

Засега версиите за теча са изцяло спекулативни и варират от атака с руски произход заради купуването на F-16 до универсалното "димка за прикриване на нещо друго". Но случаят сам по себе си е много сериозен и ясно показва стряскаща слабост в киберсигурността и съответно в капацитета на държавата да противодейства на атаки. Това е силно тревожно, предвид че електронизацията на управлението на държавата е неизбежна и дигиталната информация вече е и ще става още по-ключова за функционирането за всяка една система. Иначе в социалните медии, разбира се, не липсва и хумор по темата - от шеги в стил "Считано от днес, електронните услуги на НАП са достъпни на nap.ru" до колажи с финансовия министър и надпис: "Майната им на данните, важното е да сме здрави!"

БОНУС ПО ТЕМАТА

"Информацията, която е изтекла по същество – съществува. Т.е. тя е добита посредством деклариране от страна на лицата."

Финансовият министър Горанов на въпрос дали изтеклите данни от НАП са автентични

Президентът наложи вето на безлимитните дарения от бизнеса за партиите

Румен Радев върна за ново гласуване промените, с които се разреши на партиите да получават безлимитни дарения от фирми. Според президента това е опасност за демокрацията, защото има предпоставки даренията да се насочват приоритетно към партиите във властта, защото те разпределят обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията. Освен че създава "обилна хранителна среда за корупция", това ще измести и отговорността на партиите и кандидатите - не пред гражданите, а пред своите дарители, смята Радев. Той обаче не наложи вето на намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лв.

Народното събрание има две седмици преди ваканцията, за да отхвърли ветото. Въвеждането на спонсорството от фирми за партиите стана по предложение на ДПС, подкрепено от управляващите, така че отхвърлянето на ветото не би трябвало да е проблем, въпреки че от ВМРО обявиха, че ще подкрепят ветото. Мотивите на президента обаче са релевантни и пренебрегването им този път може да има силен негативен ефект върху цялата партийна система.

Санкциите на ЕС няма да спрат Турция да сондира за газ край Кипър

Източник: Reuters

Турция заяви, че няма да се откаже от сондажите за газ край Кипър въпреки санкциите от ЕС, обявени в понеделник вечер. Санкциите са сравнително символични и включват орязване на предприсъединителни фондове за Турция, замразяване на инвестиционната дейност на ЕИБ в страната, спиране на разговорите на високо ниво в редица сфери и др. Конфликтът е заради разполагането на два турски кораба за сондажи в икономическата зона на Кипър без съгласието на Никозия. Анкара претендира, че голяма част от водите около острова попадат в изключителна икономическа зона на т.нар. Севернокипърска турска република, където са и корабите й. Последната е призната обаче единствено от Турция. Тя обвинява блока, че е "предубеден и пристрастен" по въпроса за Кипър.

Така Турция попада в безпрецедентна ситуация да бъде едновременно санкционирана и от ЕС, и от САЩ. До края на седмицата се очаква Вашингтон да обяви мерки срещу Анкара заради закупуването на руски зенитни ракети С-400. Двойният натиск може да доведе до икономически проблеми за Турция и обезценяване на валутата.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Финансовите министри на Г-7 пак ще обсъждат данъка върху технологичните компании

Разговорите за въвеждането на данък върху технологичните компании ще бъдат в центъра на срещата на финансовите министри от страните от Г-7 в Париж в сряда и четвъртък. Те ще обсъдят по-справедливо данъчно облагане като част от по-широките планове на лидерите на най-развитите страни в света за справяне с нарастващото неравенство.

Франция и Великобритания вече дадоха ход на процеса миналата седмица, когато пристъпиха към плановете за въвеждане на данъци върху продажбите за технологичните гиганти, които ще засегнат предимно американски компании.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Рим вече е пред санитарна криза заради проблемите с боклука

Източник: Reuters

Рим изнемогва под тонове изоставени отпадъци. Повтарящото се бедствие за Вечния град това лято достигна такова равнище, че лекарската колегия би "хигиенна тревога", която има риск да се превърне в "санитарна", а прокуратурата започна разследване.

Всяко лято, когато тълпи от туристи трябва да слаломират между купчини вмирисващ се в задушаващата жега боклук, жителите на Рим се бунтуват. Отпадъците привличат необичайна фауна почти до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, дори диви прасета.

Проблемът е, че градът в момента не разполага с инфраструктура за премахване на отпадъците. От трите главни сметища едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично третиране на отпадъци работят с намален капацитет заради дейности по поддръжка.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Шестима шефове на фонд "Земеделие" са задържани за 24 часа, а разследващите са претърсили домовете и офисите им. Това стана ясно след акцията на спецпрокуратурата във вторник във връзка с делото срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие.

Омбудсманът Мая Манолова атакува ограниченията и глобите за свободно къмпингуване в Конституционния съд. Президентът наложи вето на текстовете, но депутатите ги прегласуваха, без да ги променят. Мотивацията на управляващите е, че без регулация свободното къмпингуване се превръщало в "дивашко". В същото време проектът не създава прегради срещу замърсяването, застрояването и не защитава екосистемите.

Зам. вътрешният министър Красимир Ципов е освободен от поста и става депутат на мястото на починалата след дълго боледуване Снежана Дукова от ГЕРБ. Решението бе очаквано. Така ГЕРБ добавя юрист към състава на парламентарната си група. Борят им критично намаля, след като и доскорошният председател на правната комисия Данаил Кирилов стана министър на правосъдието.

Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години, вече е готов и има издадено разрешение за ползване, съобщиха от регионалното министерство. Язовир "Пловдивци" ще осигури чиста питейна вода за над 40 хил. души в Рудозем и региона. Новината е добра, предвид че достъпът до питейна вода в глобален мащаб ще се превръща в предизвикателство на фона на глобалните климатични промени.

Денят очаквано мина под знака на изтеклите масиви с лични данни от НАП, но извън това бе наситен и с други важни решения: президентът наложи вето на фирмените дарения за партиите, омбудсманът сезира Конституционния съд за забраната на дивото къмпингуване, а управляващите успешно следват плана да отменят машинното гласуване за местните и парламентарните избори въпреки критиките на опозицията. Предложението мина на първо четене.

Малко по-късно днес пък предстои евродепутатите да решат дали да одобрят Урсула фон дер Лайен за председател на еврокомисията, което е и централното събитие за Европа. Въпреки че впечатлението от целодневните дебати е, че тя си е осигурила нужната подкрепа, все пак не са изключени изненади.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK