Лекарите се обявиха против модела за здравна реформа в този му вид

Съсловната организация смята за недопустимо да се говори за повишаване на качеството без реално остойностяване на медицинските услуги

Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството предлага неприемлив здравен модел
Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството предлага неприемлив здравен модел
Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството предлага неприемлив здравен модел    ©  Надежда Чипева
Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството предлага неприемлив здравен модел    ©  Надежда Чипева

Българският лекарски съюз (БЛС) изразява в декларация безпокойството си от предложения модел за здравна реформа от министър Кирил Ананиев и смята за недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Причината за това е, че според лекарите е недопустимо да продължава да се говори за повишаване на качеството, без реално остойностяване на медицинските услуги и без да се заплаща цялата извършена дейност.

След като представи контурите на модел, при който здравната каса ще се конкурира с частни здравни фондове за задължителни осигуровки за здраве, министърът обяви, че до края на годината ще извърши остойностяване на услугите и ще предложи промени в нормативната уредба, които да направят възможно въвеждането на модела.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Лекарският съюз реагира като профсъюз на доктори - гони си ни правата, т.е. парите. Смятах, че критиката към Ананиевите хрумки от ЛС може да бъде фундаментална и унищожителна, но от началниците на един профсъюз - толкова. А и те - все пак - не са сложени там да управляват държавната политика в здравеопазването. С това се занимават плазмодиите в МЗ.

  Плаши ме, че не чувам възраженията на пациентите. Пациентите са жертвите на Ананиев. Те ще плащат глупостите на Гербавите експерименти в здравеопазването.

  Хора, толкова ли сте обръгнали, че не се интересувате как ставате жертвени животни на убийствените глупости, дето ги дроби счетоводителят?!
  Ако те или част от тях станат факт - а в НС Герб и останалия властови боклук гласуват без да мислят, - от догодина, ако нямате пари да си доплатите, ще мрете на стълбите на болниците! И това не е метафора!

  Добре-зле НЗОК изпълнява конституционното задължение държавата да осигурява равен достъп до здравна грижа за всички български граждани. Частните фондове нямат това задължение. Те гонят печалба. Без значение дали са пенсионни, застрахователни, здравни. Там важен е не здравния ви статус, а състоянието на вашата партида.

  Ще живее само този, който може да си плати. Това е есенцията от каканиженето на Ананиев за оная лелеяна думичка демонополизация.

  А конституционната норма?
  Ами вземете се поинтересувайте какво остава от нея. Нали вас любезно ще ви молят да напуснете болницата, ако нямате пари да си платите?

  Нередност?
Нов коментар