Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова

Мая Манолова все още избира на кой стол да седне

Мая Манолова вече загрява за битката с Йорданка Фандъкова

Целта е да стигне до балотаж с надеждата, че при гласуването ще сработи призивът "Всички срещу ГЕРБ"

Елена Старидолска
10517 прочитания

Мая Манолова все още избира на кой стол да седне

© Цветелина Белутова


Темата накратко
 • Въпреки че не отговаря категорично дали ще се кандидатира за кмет на София, омбудсманът Мая Манолова най-вероятно ще го направи.
 • Ситуацията е благоприятна за нея - висок рейтинг, възходяща БСП зад гърба ѝ и натрупани критики към Йорданка Фандъкова.
 • Целта е да стигне до балотаж с надеждата, че при гласуването ще сработи призивът "Всички срещу ГЕРБ".

"Гледайте Истанбул, мислете за София" - възторжени и еуфорични постове в този смисъл се появиха във фейсбук в деня на изборите в турския град в края на юни, които бяха спечелени от Екрем Имамоглу - опозиционер на президента Реджеп Ердоган.

Асоциацията между София и Истанбул сигурно е пресилена, но е показателна за начина, по който се гледа на изборите в българската столица през октомври. Вече над десет години тя се управлява от ГЕРБ, които, с едно кратко изключение, държат властта и в страната от 2009 г.

Евентуална смяна на кмета Йорданка Фандъкова не е единствената опасност за Борисов на местните избори през есента. Освен София той може да загуби и Пловдив, където ГЕРБ заяви ясно, че няма да издига отново сегашния кмет Иван Тотев. Ако и двата града бъдат спечелени от опозицията, това ще постави под въпрос влиянието на Бойко Борисов върху населени места, в които живеят близо една трета от хората в България.

Опозицията, а може би и част от обществото ще приемат това за началото на края на управлението на ГЕРБ. Преди две години БСП се надяваше това да се случи с победата ѝ на президентските избори, но политическото щастие продължи да каца на рамото на Борисов. Сега обаче е по-различно. Президентът няма някаква реална власт и малкото му влияние може лесно да бъде заобиколено. Загубата на двата най-големи града в България има много по-голямо значение. Това би бил истински удар по модела на партията на Борисов, който включва синергия между ресурсите на местната и централната власт, за да демонстрира "видими резултати" и да контролира всички пари от еврофондовете и бюджета.

Спечелването на изборите в София и Пловдив въпреки негативната тенденция в подкрепата за кметовете на ГЕРБ минава и през намирането на силни опозиционни кандидатури. Въпреки че официално все още нито една партия да не е обявила официално на кого ще заложи, основната битка в столицата вече се очертава между Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Мая Манолова, която ще бъде издигната като независим кандидат, но ще получи подкрепата на БСП, както и на няколко по-малки партии.

Ако я вбесят докрай

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай", каза Мая Манолова последния уикенд пред bTV. В различни вариации тя повтаря тази теза от известно време насам. Намекът зад нея е, че ако не може повече да отбелязва успехи в каузите, които защитава като омбудсман, тя ще опита друг етап в политическата си кариера - кмет. Вторият подтекст е, че ще защитава интересите на хората, т.е няма да е партиен представител и ще опита да спечели изборите чрез модела, използван за президента Румен Радев.

Манолова най-вероятно си дава сметка, че управлението на столицата не е лесна задача. Както коментира неофициално депутат от БСП: "Едно е да призоваваш гражданите да не плащат сградна инсталация, друго е да ти дойде "Топлофикация" с над 600 млн. лв. дълг към държавната "Булгаргаз", за който трябва да преговаряш с правителството."

Омбудсманът обаче няма да има по-добра ситуация от тази, за да се върне в активната политика няколко месеца преди да изтече петгодишният ѝ мандат. Тя има право на още един, но за него ще трябва да получи подкрепа от управляващите, а те едва ли ще искат да поддържат рейтингов конкурент още няколко години.

От друга страна, негативите на десетгодишното управление не работят за Йорданка Фандъкова и ГЕРБ, БСП няма друга по-силна кандидатура, а Корнелия Нинова, която иначе не би лансирала Манолова за нито един пост, сега е готова да застане зад нея с идеята, че ще се провали. Столичните социалисти вече са създали организация, за да се събират подписи за инициативен комитет, както и да стимулират образуването на различни групи и комитети, които да я подкрепят (повече в допълнителния текст). Казано накратко - БСП в София прави всичко възможно да постави Манолова пред свършен факт - едни като лидера Калоян Паргов, защото са убедени в победата ѝ, други - за да не носят партийните негативи в случай на загуба. Районни организации в града вече я номинират официално.

Въпреки ентусиазма в софийската организация на БСП около кандидатурата на Манолова изследвания на две различни социологически агенции показват, че сякаш пикът в подкрепата за нея вече е отминал. Едното - на Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, дори предвижда, че е възможно Йорданка Фандъкова да спечели още на първия тур, макар и то да трябва да се приема с големи резерви. Целта на социалистите е омбудсманът да стигне до втори тур, а на балотажа да сработи механизмът "всички срещу ГЕРБ". Дали обаче традиционните десни избиратели в София ще преглътнат кандидат с червен бекграунд е трудно да се прогнозира отсега.

Социологът Цветозар Томов каза за "Капитал", че очаква този път в София да има балотаж и оспорван втори тур, в който освен кандидата на ГЕРБ да участва или кандидат на БСП, или на "Демократична България". Според него, ако тенденцията от евроизборите за спад в подкрепата на ГЕРБ в столицата продължи, партията на Бойко Борисов може и да изгуби изборите наесен.

Именно заради концентрацията на десни избиратели в столицата има представители на ръководството на БСП, които твърдят, че Манолова ще стане по-лесно президент, отколкото кмет. Причината е, че тя е много по-популярна в национален план, отколкото в София, в която живее по адресна регистрация едва от няколко месеца. В края на 2018 г. обаче вътрешно проучване на БСП в София тества дали партия около Манолова би имала успех. Резултатите са по-скоро необнадеждаващи, което, твърди се, е един от аргументите тя да не скъсва връзките си с БСП. На въпроса "Ако Манолова създаде партия, вие бихте ли гласували за тази партия" 71% от хората отговарят с "Не бих". Но пък в същото проучване 40% от софиянци твърдят, че е неприемливо кметът да е от БСП.

Това ще е един от проблемите в кампанията на Манолова - да бъде представена като граждански кандидат и едновременно, ако може, да получи подкрепа от БСП, но да не се свързва с тази партия. Затова и омбудсманът реагира остро на коментар на Фандъкова преди дни, че "БСП я номинира като знаково лице на партията". А в последните няколко инициативи - за запазване на машинното гласуване и против презастрояването, до Манолова беше председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев. Другият партньор, на когото юристката разчита, е партията на бившия депутат Мария Капон - ЕНП.

Преди месеци са водени разговори и със Слави Трифонов. Двамата по информация на "Капитал" са обединили усилия в натиска за намаляване на партийните субсидии и разкритието, че от години държавата е отпускала повече пари, отколкото формациите имат право да получават. Социалисти обаче твърдят, че шоуменът вече не е в екипа ѝ. "Опита се да я открадне, но ние взехме мерки", каза пред "Капитал" един от тях.

Някои казват, че Мая Манолова не иска да обявява кандидатурата си до края на месеца, когато свършва ретроградният Меркурий. Други смятат, че е по-добре номинацията ѝ да се обяви по-късно, за да се остави по-малко време за негативни кампании срещу нея. На етапа обаче издигането ѝ изглежда сигурно и ако ситуацията не се промени драматично, през есента тя ще се изправи срещу (най-вероятния кандидат на ГЕРБ) Йорданка Фандъкова.

"Обединена София" - вероятната подкрепа за Манолова

От няколко седмици в столичните граждански инициативни комитети срещу презастрояването, липсата на детски градини или други квартални проблеми има промяна. Голяма част от тях - повече от дузина, сред които - ИК "Обединени Овча купел", АРОЕС "Справедливост", Гражданска инициатива "Да спасим Борисовата градина", ИК "За Зелен "Младост", Протестна група "Младост", Сдружение "Парк Кукуряк", ИК "Лозенец" - срещу "Артекс", но без "Спаси София", направиха "Обединена София" (ОС). Заедно те вече имаха няколко прояви, на една от които пред сградата на общината присъства и Мая Манолова. В организацията най-вероятно има хора, които ще опитат да я насочат към включване в евентуалната кметска кампания на омбудсмана, но според участници в нея това няма да е без проблеми. В ОС има симпатизанти и дори членове на ГЕРБ, като част от тези, които протестират срещу небостъргача на "Артекс", или пък активисти на традиционните десни - в комитета в "Манастирски ливади", например. Десислава Иванчева не е в новата формация въпреки участието на две групи от "Младост".

Темата накратко
 • Въпреки че не отговаря категорично дали ще се кандидатира за кмет на София, омбудсманът Мая Манолова най-вероятно ще го направи.
 • Ситуацията е благоприятна за нея - висок рейтинг, възходяща БСП зад гърба ѝ и натрупани критики към Йорданка Фандъкова.
 • Целта е да стигне до балотаж с надеждата, че при гласуването ще сработи призивът "Всички срещу ГЕРБ".

"Гледайте Истанбул, мислете за София" - възторжени и еуфорични постове в този смисъл се появиха във фейсбук в деня на изборите в турския град в края на юни, които бяха спечелени от Екрем Имамоглу - опозиционер на президента Реджеп Ердоган.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Голям зор и пак няма да има кемт от БСП.

 • 2
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Др. Манолова да се кандидатира за кмет на Костинброд!

 • 3
  stanishev_ltd avatar :-|
  stanishev_ltd

  София ще има шанс само с десен кандидат!

 • 4
  rdb41527334 avatar :-|
  rdb41527334

  Що за хора имат доверие в жена участвала в костинбродската афера с Бареков....

 • 5
  pipa avatar :-P
  Бояджиева

  Нищо чудно и да успее. Както Нинова с поведението си работи за Борисов, така Фандъкова с нейното работи за Манолова..

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Стига с тази Мая. Не ме вълнуват БСП-ари. Дано ДБ излезнат с нещо мотивиращо, не като Прошко Прошков. Все пак имат много избиратели в столицата и сега е времето да покажат, че могат да бъдат силна и постоянна опозиция.

  Има много бакии за оправяне в София...

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "rdb41527334":

  Въпросът не е кой й има доверие. Тя е бита карта, а слоганът срещу ГЕРБ не работи. Повечето политици имат дори по-лоши моменти зад гърба си.

  Важното е, че отново не можем да стигнем до достойна личност за кандидат. Не може бъдещето на София да се решава между Мая Манолова и Фандъкова.

  Кметицата ни е прекалено послушна. Не мисля, че върти далавери. По-скоро изпълнява партийните заръки. Искам някой, който да не е безгласна буква за кмет. На времето Бойко беше много по-активен кмет от нея.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.