Фандъкова forever

Дори кметът на София да остане на власт, ГЕРБ ще има проблем с мнозинството в общинския съвет

Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков (вторият отдясно наляво) са тандем от 2012 г. като кмет и председател на общинския съвет в София, но може би скоро това ще престане
Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков (вторият отдясно наляво) са тандем от 2012 г. като кмет и председател на общинския съвет в София, но може би скоро това ще престане    ©  Георги Кожухаров
Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков (вторият отдясно наляво) са тандем от 2012 г. като кмет и председател на общинския съвет в София, но може би скоро това ще престане
Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков (вторият отдясно наляво) са тандем от 2012 г. като кмет и председател на общинския съвет в София, но може би скоро това ще престане    ©  Георги Кожухаров
Темата накратко
  • В последните седмици Йорданка Фандъкова предприе няколко резки хода - нещо необичайно за нея.
  • Най-вероятно това е началото на кампанията ѝ за местния вот.
  • Заради намаляващата подкрепа за ГЕРБ ще има сериозни промени в листата с общински съветници, с които се занимава лично Бойко Борисов.

До началото на предизборната кампания за местните избори на 27 октомври остават малко повече от два месеца, но поведението на столичния кмет Йорданка Фандъкова през последните няколко седмици вече изглежда като на кандидат за кмет в кампания. В края на юни след разговор с нея с поста си се раздели дългогодишният директор на столичния общински строителен контрол Влади Калинов, който прекрати премахването на незаконните постройки на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и така се размина с Фандъкова по въпроса. Малко след това столичният кмет поиска и оставката на главния архитект на район "Младост" Стефан Стефанов за издадено разрешително за строителство на частен терен, за който общината водела преговори за запазването му като зелена площ. Миналата седмица пък по предложение на Фандъкова общинският съвет увеличи с по 10% за следващите три години заплатите на шофьорите от столичния транспорт.

Официално Фандъкова твърди, че все още не е решила дали ще участва в кметската надпревара за трети пълен мандат. Неофициално обаче от ГЕРБ казват, че тя ще е отново кандидатът на управляващата партия за столичен кмет. Освен предстоящото ѝ участие във вота за неприсъщата за Фандъкова активност има и още една причина. Всички нейни действия съвпаднаха с изявите на друга дама, която се сочи за неин евентуален опонент за кметския пост в столицата - Мая Манолова. Омбудсманът активно се включи в протеста на жителите на столичния район "Младост 1" срещу построяването на 12-етажна сграда. Беше и пред сградата на столичното кметство, за да подкрепи протестиращите от групата "Обединена София" против презастрояването.

Макар че и Манолова все още не е обявила официално дали ще се кандидатира за кметското място в София, социолозите вече измерват обществената подкрепа за двете евентуални претендентки за поста. Според едно от изследванията, поръчано от една от партийните централи, между Фандъкова и Манолова има паритет в подкрепата с лек превес на столичния кмет, който обаче е в рамките на статистическата грешка. От ГЕРБ контрират със свое проучване, според което, ако Манолова се включи в кметската надпревара, почти е сигурно, че ще има балотаж, в който преднината на Фандъкова пред Манолова към момента е 10%.

Пасивите на Фандъкова

Независимо от това обаче в управляващата партия нямат повод за успокоение, защото кметът ще влезе в надпреварата с няколко пасива, които могат да се окажат решаващи за изхода на вота в София. "Фандъкова е кмет от 2009 г. и дълги години беше в ролята на светица. Отдолу под нея имаше едни хора, които бяха лошите. От една година обаче тази ситуация е различна. Политическата атака вече е насочена към нея и оттук нататък Фандъкова е в режим на защита", казва политологът Димитър Ганев, съосновател на изследователския център "Тренд". Според него Фандъкова понася сериозна имиджова щета и заради ремонтите в София. "Въпреки това тя не трябва да се подценява, защото този удар не срива рейтинга ѝ, въпреки че влиза в кампанията с низходяща подкрепа", смята политологът. Ганев очертава и още един проблем пред столичния кмет на местните избори - подкрепата за нея се затваря между твърдото ядро и периферията симпатизанти на ГЕРБ и тя няма много шансове да привлече други избиратели. "Фандъкова е в лоша ситуация, защото има умора от управлението ѝ, което я поставя в губеща позиция", казва Ганев.

Трудно ще се сформира мнозинство след вота

Пред ГЕРБ, а и пред БСП, се очертава и още един проблем. Независимо коя от двете - Фандъкова или Манолова, спечели кметския вот, ще трябва да търси коалиционен партньор, за да управлява София. В сегашния общински съвет на ГЕРБ не достига един глас, за да има мнозинство, и обикновено то се сформира с помощта на представителите на СДС, ДБГ или ВМРО. Социологическите сондажи към момента дават преднина между 4 и 5% на ГЕРБ пред БСП. Като резултатът за социалистите до голяма степен ще зависи от това дали Мая Манолова ще се кандидатира за кмет. Ако влезе в кметската надпревара, тя може да донесе допълнителни гласове в полза на червената листа за общински съветници въпреки претенцията, че ще бъде "граждански кандидат" и факта, че ще имат различни номера в общата бюлетина. Манолова ще е изцяло зависима от тях в съвета, тъй като няма да има собствена листа.

Като трета политическа сила се очертава дясното обединение "Демократична България", които на европейските избори спечелиха малко над 54 000 гласа в София, а сега имат потенциал за над десет места. Сондажите сочат, че между трима и четирима общински съветници може да имат и от ВМРО. Формацията на Красимир Каракачанов има трима съветници в сегашния общински съвет. Останалите места в 61-местния Столичен общински съвет най-вероятно ще се преразпределят между няколко други по-малки играчи - като например неправителствената организация "Спаси София", които засега не са обявили официално дали ще участват в местните избори, както и бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която на евроизборите спечели 9 хил. гласа в София. По информация на "Капитал" тя преговаря за участие с по-малки партии, като най-напреднали са разговорите с една, която получава и държавна субсидия.

Ако тези пропорции се запазят и след вота, на бъдещия кмет ще му бъде доста трудно да сформира мнозинство. При тази ситуация не е изключено ключът за управленската коалиция да се окаже в ръцете на общинските съветници от "Демократична България". Извънпарламентарното дясно обединение е опозиция на управляващата партия ГЕРБ, а по идеологически причини няма как да влезе в коалиция с БСП.

В опит да минимизират загубите от ГЕРБ обмислят да подменят драстично сегашния си състав от общински съветници и в листата си за местните избори да вкарат нови лица. Почти е сигурно, че една от дългогодишните ключови фигури в общинския съвет Орлин Алексиев, който в продължение на три мандата оглавяваше комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет, няма да бъде в листата на ГЕРБ за предстоящия вот. От списъка с кандидати за общински съветници отпадат и бившият председател на общинския съвет от първия мандат на Фандъкова Андрей Иванов и колегата му Орлин Иванов. Източници от ГЕРБ твърдят, че засега все още не са обсъждани конкретни имена за листата. Причината е, че Бойко Борисов държал лично да участва при определянето както на кандидатите за общински съветници, така и при номинациите на кандидатите за районни кметове в 24-те столични района. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че на две от избираемите места в листата ще има представители на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика.

Тази година Йорданка Фандъкова ще изравни рекорда на Стефан Софиянски като най-дълго управлявал кмет на София. Ако спечели изборите през октомври, тя ще го подобри, но това не е толкова сигурно, колкото беше победата ѝ преди четири години. Този път борбата ще бъде сериозна.