При вота за изтребителите "Атака" видя формиране на ново управленско мнозинство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

При вота за изтребителите "Атака" видя формиране на ново управленско мнозинство

Министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов бяха в парламента, за да защитават сделката за F-16

При вота за изтребителите "Атака" видя формиране на ново управленско мнозинство

ГЕРБ, ВМРО и ДПС одобриха закупуването на F-16, президентът Радев обмислял вето

Елена Старидолска
5443 прочитания

Министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов бяха в парламента, за да защитават сделката за F-16

© Георги Кожухаров


С гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС сделката за закупуването на осем американски изтребителя "F-16 блок 70" за армията получи одобрение. Зад ратификацията на четирите договора застанаха общо 124 депутати, против бяха 84 - от БСП, Воля, "Атака" и НФСБ, а трима от патриотите се въздържаха. Веднага законопроектът бе подложен на второ четене още същия ден, което се прави по изключение, а второто гласуване мина със сходна подкрепа. "Оформи се екзотична коалиция - ГЕРБ и ВМРО, от една страна, ДПС, от друга", коментира Станислав Станилов от "Атака", а според лидера на "Воля" Веселин Марешки "година и половина преди следващите парламентарни избори се е осветлила коалицията, която вече е договорена".

Интересно е, че ако се вземат предвид гласовете на патриотите от първото гласуване - тези, които бяха срещу договора (с "против" и "въздържал се") са повече от тези, които бяха "за".

Опозицията на сделката - с различни аргументи

Покрай гласуването, предхождано от четиричасови дебати, най-видимо стана разминаването в позицията на депутатите от групата "Обединени патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака". Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който отговаря от името на правителството за сделката, е и лидер на ВМРО. Неговият партньор в преговорите със САЩ в частта за индустриалното сътрудничество е министърът на икономиката Емил Караниколов, който официално е от квотата на "Атака".

В пленарната зала в петък обаче представителите на "Атака", известни с проруските си позиции, бяха едни от най-крайните критици на покупката на американско въоръжение. Те искаха заседанието да се предава на живо, но мнозинството не позволи. Десислав Чуколов повтори тезите си за "безплатните" американски бази на българска територия, заради които страната ни би трябвало да получи изтребителите почти даром, и др. Караниколов се разграничи от позицията на "Атака", като заяви, че ако трябва, пак би внесъл същото предложение за сделка в парламента.

Упреците на НФСБ бяха по отношение на цената, която е около 2.1 млрд. лв., и затова се налага актуализация на бюджета. "Съболезнования към министър Владислав Горанов", заяви лидерът на партията Валери Симеонов. Според него на "тази цена бихме могли да купим два пъти повече самолети от европейски производители". Основният конкурент на американската компания "Локхийд Мартин" беше шведската СААБ със самолетите "Грипен". Симеонов повтори позицията си от преди месеци, че България би могла да осигури защита на цена в пъти по-ниска, като възстанови ракетните си бази. Той специално подчерта, че НФСБ не е нито проруска, нито проамериканска партия, но е против "сервилното, слугинажно поведение на правителството, което под натиск от САЩ унизи България, като промени първоначалните условия в сделката". Репликата му, че "упрекът не е към Красимир Каракачанов, нито към Емил Караниколов, те са в ролята на клетниците на Виктор Юго", предизвика бурен смях у вицепремиера Каракачанов.

Каракачанов, Караниколов и Горанов бяха единствените представители на правителството в пленарната зала по време на дебатите. По същото време министър-председателят Бойко Борисов беше във Варна и даже подкара катер, което бе стриймвано в реално време по "Фейсбук". Президентът, който по инициатива на ГЕРБ беше поканен да присъства, беше на събора в Рожен. Във Варна бе и председателката на парламента Цвета Караянчева, а сайтът на парламента съобщава с много снимки, че тя е почела националното военноморско учение "Бриз 2019".

Аргументите на "Воля" срещу ратификацията на договорите са най-неясни, въпреки че позицията им е известна от повече от година. През тази сделка Веселин Марешки атакува постоянно и персонално Красимир Каракачанов. В петък циркове не липсваха. Депутатите от "Воля" станаха прави и обърнаха гръб на трибуната, когато от нея се изказваше министърът на отбраната. Няколко минути по-късно обаче Марешки отиде в ложата на правителството, седна до Каракачанов и го прегърна. От "Воля" казаха, че няма да участват в гласуването, което всъщност улесняваше прокарването на сделката, защото не изискваше пълна мобилизация от тези, които я подкрепят. В крайна сметка обаче депутатите на Марешки останаха и гласуваха против. "Съболезнованията не трябва да са към Владислав Горанов, а към пенсионерите, които взимат по 200 лв. месечно. За самолетите ще отидат три техни пенсии. Всеки българин ще трябва да плати около 600 лв. за тях", каза Андон Дончев от "Воля". "Хората, които трябва да се защитават с F-16, няма с какво да се къпят, пият мътилка, която дори не става за къпане на прасетата", описа ситуацията Марешки, според когото "някои ще отидат в ада и ще повлекат там целия български народ".

БСП атакува по две линии. На първо място, дали не е злоупотреба с власт и накърняване на интересите на България заявеното от Бойко Борисов, че сам е настоял парите за изтребителите да се платят накуп. Другото им възражение е свързано с това, че средствата за армията в бюджета стават 3%, докато политическото решение на социалистите е да не подкрепят повече от 2%. Социалистите припомниха също така, че има решение на Консултативния съвет по национална сигурност при президента модернизацията на армията да се осъществява едновременно и за трите вида въоръжени сили - въздушни, морски и сухопътни. Заради плащането по сделката за изтребителите парите за нови бойни машини и кораби отпаднаха от бюджета за тази година.

Каракачанов обаче отрече едното да е за сметка на другото. Министърът обяви, че и другите сделки се движат - за корабите има оферти, които ще се оценяват, а в четвъртък "Съветът по отбрана е задвижил проекта за бойната машина като е решил да се изпратят запитвания към фирмите, изразили желание да участват в него".

И защитниците

ГЕРБ и ДПС се въздържаха от коментари в полза на договорите, а от ВМРО основно опонираха по линия на патриотичните дрязги. В едно от малкото изказвания на управляващите председателката на комисията по външна политика Джема Грозданова заяви: "Решаваме какво членство в НАТО искаме - реално или номинално. Ще покажем, че България не е само консуматор на сигурност, ще покажем дали искаме ориентацията ни да е към демократичния свят", допълни тя.

"Старо правило е, че когато не можеш да купиш много, трябва да купиш добро", каза пък депутатът Константин Попов, бивш началник на ВВС.

"Нито пенсиите, нито заплатите са зависими от това дали ще купим бойна машина, самолети или кораби" - така Каракачанов опроверга упреците на "Воля". И добави, че е убеден, че "ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет". "Както са важни "F-16 блок 70", така е важна и поддръжката на СУ-25, както и на МиГ-29", успокои привържениците на руската техника той. Тази техника в момента е на около 30 години и има живот до 2029 г., "а това се връзва горе-долу със срока, в който ще пристигнат следващите осем самолета", каза вицепремиерът.

Командирът на ВВС ген. Цветан Стойков отказа да коментира критиките по същество, защото "ние сме призвани да защитаваме демокрацията, а не да я практикуваме". Все пак прекрасните самолети МиГ-29 не могат да компенсират технологичния застой в армията, каза той.

В опит да променят нещо "Воля" и БСП поискаха гласуването на ратификацията да се отложи с шест месеца, после с три месеца, но това беше отхвърлено. Нещо повече - с гласовете на ГЕРБ и ДПС депутатите решиха второто четене на закона да стане още в същото заседание, което правилникът позволява, но само по изключение и когато няма спорове по проекта. Ратификацията беше окончателно одобрена.

В обяснението си на отрицателен вот Валери Симеонов стигна до нови висоти, твърдейки, че абревиатурата на проекта на латиница е BUDALA, а той не бил такъв.

Какво следва в процедурата

Законът за ратификацията на общо четирите договора със САЩ трябва да бъде обнародван в Държавен вестник, за да влезе в сила. За целта президентът трябва да го подпише, а той има 15 дни да мисли дали да го направи. Алтернативата е да го върне за ново гласуване в Народното събрание, като му наложи вето. Ако иска да изнерви допълнително управляващите, Радев може да вземе решението в последния момент, когато депутатите ще са вече във ваканция, и да се наложи да заседават извънредно. Срокът за ветото е 15 дни от датата на окончателното гласуване в пленарната зала.

Румен Радев има много забележки по сделката, които изказва и в качеството си на бивш военен пилот. Ден преди гласуването й в парламента той коментира: "Не става въпрос просто за купуването на самолет, а за огромния пакет от оборудване и услуги, които трябва да бъдат доставени заедно с този самолет." Дори една малка част от този минимално необходим пакет да липсва, способностите на самолета деградират значително и той може дори да не излети, твърди Радев.

"Ние взехме решения на Консултативния съвет за национална сигурност и трите проекта за модернизация да бъдат придвижени едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции, офсет, индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост. Да има пълен пакет въоръжение, пълен пакет оборудване", каза още държавният глава, който твърди, че нито едно от решенията не е било изпълнено.

По информация на "Капитал" президентът обмисля вето, но има колебания дали е допустимо налагането на вето върху закон за ратификация. Имало юристи, които защитават тезата, че не е възможно да се връщат за ново гласуване по тази процедура закони, които на практика одобряват международни договори. Други обаче подчертават, че това е закон като всички останали, който се приема по същата процедура с гласуване на две четения и т.н. Радев има и друга възможност да поиска от депутатите отново да премислят по въпроса за американските изтребители - като наложи вето на последващия закон за актуализацията на бюджета, който се отнася до плащането по сделката.

С гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС сделката за закупуването на осем американски изтребителя "F-16 блок 70" за армията получи одобрение. Зад ратификацията на четирите договора застанаха общо 124 депутати, против бяха 84 - от БСП, Воля, "Атака" и НФСБ, а трима от патриотите се въздържаха. Веднага законопроектът бе подложен на второ четене още същия ден, което се прави по изключение, а второто гласуване мина със сходна подкрепа. "Оформи се екзотична коалиция - ГЕРБ и ВМРО, от една страна, ДПС, от друга", коментира Станислав Станилов от "Атака", а според лидера на "Воля" Веселин Марешки "година и половина преди следващите парламентарни избори се е осветлила коалицията, която вече е договорена".

Интересно е, че ако се вземат предвид гласовете на патриотите от първото гласуване - тези, които бяха срещу договора (с "против" и "въздържал се") са повече от тези, които бяха "за".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Управленското мнозинство си е едно и също от 2017 г. насам - това е Библиотекарският кръжок. Напоследък обаче нещо се мъти, щом Сараите вземат на ръчно управление министерства като енергийното, транспортното, екологията и отбраната, удряйки по една пострижка зад врата на повярвалите си, че са министри на нещо.

 • 2
  izt21595181 avatar :-P
  izt21595181

  Къде са сега грантаджиите да изригнат "коалиция между ГЕРБ и ДПС" в заглавието? Когато гласуванията не им харесват, имаме "задкулисна коалиция", а иначе нема проблем ... Ех, "либералчета" клети, майкопродавци ...

 • 3
  practic avatar :-|
  Practic

  "...Радев обмислял вето..."

  Работата на пРезидента се състои в това не да мисли, а безпрекословно да изпълнява пожеланията на Кремъл...

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  Президентът задължително трябва да наложи вето, най-малкото, защото резултатите от преговорите, които се официализират с вчерашното решение на НС, са в нарушение на 5 от 7-ти задължителни рамки, в които да се вмества преговорния процес, взети в предишно решение на НС.
  Притиснатите гербаджии за много пари купуват в неопределено бъдеще едни безбожно скъпи изтребители за украшение. Атлантическа брошка за Борисов. И за какво са ни тия 8?
  Срещу кого ще ги ползваме? Срещу Русия? Срещу Турция? 8!?

  Аеропланите изобщо не са ни нужни. Страшното е, че и българските генерали си натискат парцалите и службичките и са шушумиги като политиците ни.
  Стойков, командира, какво ще правиш с 8 самолета на едно единствено летище с една единствена полоса? Една ракетка да направи дупка на полосата и Ф-16 се превръщат в златни статични мишени.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  България няма нужда от самолети. Единствената полза можеше да има офсета и индустриалното сътрудничество.

  Нищо подобно. Казаха ни какво да си вземем, платихме си цялата цена, без отстъпки, без да можем да си позволим пълно оборудване, без да можем да платим предсрочно. Пълна гавра с независимостта ни. Защо трябва да се защитаваме от Русия, като ще сме под властта на САЩ?

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да платим разсрочено*


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK