"Спаси София" влязоха в състезанието за управление на града
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Спаси София" влязоха в състезанието за управление на града

Във вторник Борис Бонев от "Спаси София" обяви намеренията си да стане кмет на столицата и представи предизборната програма "План за София".

"Спаси София" влязоха в състезанието за управление на града

Борис Бонев се кандидатира за кмет, а организацията е съставила план за бъдещето, който включва паркинги и нов северен квартал

12047 прочитания

Във вторник Борис Бонев от "Спаси София" обяви намеренията си да стане кмет на столицата и представи предизборната програма "План за София".

© Спаси София


"Доказахме, че имаме смелостта, силите и знанията да тръгнем по пътя на промяната. Не се отказахме, когато ни критикуваха кафяви медии, хора с прякори и самата власт. Кандидатурата ми е смела, но логична крачка напред". С тези думи Борис Бонев, един от основателите на "Спаси София", официално влезе в битката за кмет на столицата.

Бонев беше чакана кандидатура, след като в последните месеци неправителствената организация засили сериозно критиките си към настоящото управление на града и стана ясно, че те не виждат как София може да се развива под ръководството на Йорданка Фандъкова.

Той изтъкна пред залата с дошли да го подкрепят хора, че през последните години в града се наблюдава криза не само на визията, но и на управлението. Екипът зад него е подготвил подробна програма, описана в сайт със заглавие "План за София", която съдържа 500 конкретни мерки в общо 15 проблемни сфери.

Приоритетите, които си поставят Бонев и организацията, са три: чист и подреден град, който е проходим и свързан, оживен и автентичен.

30-годишният кандидат ще бъде издигнат от инициативен комитет, а не от политическа формация, защото държи на независимата си кандидатура. Според "Дневник" той не е отрекъл да е преговарял с "Демократична България", с която са близки по идеи, но е заявил, че е бил търсен от партии и отдясно, и отляво.

Какви са предложенията

В плана са заложени няколко идеи за справянето с настоящите проблеми: например практиката "ремонт на ремонта", презастрояването, липсата на устойчив транспорт и мръсният въздух. Някои от тях са работещи, други не.

Някои от по-бързите идеи са въвеждането на електронен билет и интермодални терминали, безопасни велотрасета и система за наемане на колела.

Една по-амбициозна цел пък е изграждането на цял нов квартал в северна София с добре развита инфраструктура, за да може да се балансира развитието на различните райони. "Южна София през годините концентрира инвестиции и се презастроява. В същото време в северни квартали като "Левски", "Орландовци" и "Обеля" няма свежи инвестиции, а строителството на липсващата инфраструктура и ремонтите на съществуващата се проточват във времето", пише в плана. По този начин би се избегнало презастрояването в някои стари квартали, а в същото време северният район би се развил.

Това е стара идея, която отдавна трябва да се случи в София, но тя изисква много предварителни инвестиции на общинско ниво, за които ще се наложи вероятно тегленето на дълг или правителствено финансиране.

Друга от идеите им също е отдавна наложителна: извеждане на транзитното движение от историческия градски център. Това ще стане възможно при изграждането на южния и северния градски ринг - бул. "Тодор Каблешков" и подземният Северен обход под бул. "Сливница", пл. "Сточна гара" и бул. "Ситняково", посочват от организацията.

Предложение има и за най-набъбващия и видим проблем на София от единия до другия край - този с паркирането. Идеята е да се изградят подземни и многоетажни гаражи в центъра, да се асфалтират съществуващите и да се добавят монтажни паркинги в кварталите. Това ще стане върху локации под големи площади и в рамките на общински и държавни терени, които да осигурят нови паркоместа с минимални разходи. Зоните за платено паркиране ще бъдат реорганизирани, така че централните градски улици да бъдат по-проходими.

И за обществените поръчки

Някои други идеи обаче ще са по-сложни и може би невъзможни. "Спаси София" предлага да се изготви черен списък на фирмите, които не изпълняват своите задължения за качествени ремонти в съответствие с Европейска директива 2014/24/ЕС. По този начин при "провинения" те няма да имат право да участват повече в обществени поръчки и да извършват ремонтни дейности в столицата. Това ще се сблъска с няколко проблема: първият са възможни санкции от ЕС за неправомерно ограничаване на дейност, вторият е простият факт, че фирма може да бъде лесно пререгистрирана и по този начин да изпадне от черния списък, а третият - че тези забрани лесно могат да бъдат преодолени с подзипълнители.

Цялата тази схема иска всъщност нещо друго: промяна в логиката на даване на обществени поръчки и изваждането им от предварително наредени схеми за даден изпълнител. Това между другото може да бъде видяно като заявка в друго обещание на "Спаси София": всеобхватна реформа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) след пълен одит.

Оптимизация на общинските разходи

"Спаси София" предвижда оптимизация на разходите на общината и нейните структури. Предвижда се и актуализира на администрацията, за да се намалят излишните звена и инфраструктури. "Неефективните разходи ще намалеят допълнително след реформа на ЦГМ, Столичния инспекторат и общинските болници и пазари".

"Ще започнем диалог с експерти, организации, заинтересовани страни и бизнеса за плавна актуализация на част от местните такси по отношение на разрешенията за строеж и тротоарното право. Бизнес общността е готова да внася в общинския бюджет повече средства, но иска в замяна добра градска и инвестиционна среда", пише в плана.

Голямото им обещание е "нов, прозрачен и приобщаващ" начин на оформяне на приоритетите и разпредление на средствата, който да започва още през лятото на текущата година и ще иницира създаването на граждански бюджет по подобие на други европейски градове.

С кого?

Интересен въпрос обаче е как "Спаси София" би въвела всички тези свои обещания, предвид че трудно ще спечели мнозинство. Също така с кого би се коалирала и за кои от приоритетите си е въпрос, на който тепърва Бонев и компания ще трябва да отговорят.

Като гражданска организация "Спаси София" не може да участва в изборите със своя листа от общински съветници. Затова се предвижда всеки техен кандидат за общински съветник да се яви като независим на местните избори на 27 октомври. Според Бонев обаче един кмет може да се справи и без общински съветници, ако разчита на професионален екип.

"Доказахме, че имаме смелостта, силите и знанията да тръгнем по пътя на промяната. Не се отказахме, когато ни критикуваха кафяви медии, хора с прякори и самата власт. Кандидатурата ми е смела, но логична крачка напред". С тези думи Борис Бонев, един от основателите на "Спаси София", официално влезе в битката за кмет на столицата.

Бонев беше чакана кандидатура, след като в последните месеци неправителствената организация засили сериозно критиките си към настоящото управление на града и стана ясно, че те не виждат как София може да се развива под ръководството на Йорданка Фандъкова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  uhh12616952 avatar :-P
  Vasil Angelov

  Успех!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Със сигурност ще е по-добре ДБ да подкрепят такъв кандидат, от колкото да номинират някой непопулярен партиен член. Всяка добра идея трябва да среща подкрепа и обединение, за да имаме шансове срещу статуквото.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Не е лесно. Дано да успеят. Най-малкото, ще бъде разобличено вредното управление на ГЕРБ.

 • 4
  james2 avatar :-|
  Попов

  Спаси София от "Спаси София".

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  Повечето им идеи са добри. Но въобще не става ясно как ще ги релизират. А други са откровенно незаконни - примерно черен списък на фирми. Отделно са непрактично - сутринта ще забраниш Майстор1, той до довечера става Майстор2 а е все съшия некадърник. Други са чиста фантастика като "изграждане на многоетажни паркинги". Това добре а с какви пари и колко ще струва паркирането в тях ?. Или асфалтиране на "паркинги" в кварталите - ами това са градинки по документи, как ще ги асфалтираш ?!?/ Но прави впечатление че са усвоили политическото говорене - никакви конфликтни теми и никакви конкретни обещания. Няма обещание да направят цяла софия зелена зона, няма да вдигнат данъците на старите коли, няма да вдигнат данъците на имотите.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  Интригата на тези избори ще бъде за кой ще гласуват "автентично десните" избиратели на втория тур. До тогава е ясно - Фандъкова/ГЕРБ, Мая, и после всякакви - ДБ, спасителите, Иванчева и т.н. И въпроса е за кой ще гласуват избирателите им - за Фандъкова или за Мая. Един вариант е да не отидат - тогава битката ше се реши от твърдите ядра и Фандъкова ще спечели. Другия вариант е както с Радев - да гласуват за Мая с отвращение и тогава да си патим от акъла 4 години

 • 7
  njt1426861816395296 avatar :-|
  George S

  До коментар [#5] от "m17":
  "А други са откровенно незаконни - примерно черен списък на фирми."

  И кое му е незаконното, при положение че се прилага почти навсякъде в Европа? Това че в България законите се пишат от мафията е друг въпрос.

  Като цяло доста глупости изговори в целия ти пост. Ако за тебе "многоетажен паркинг" е научна фантастика, значи няма кво да коментирам.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "George S":

  Незаконно е да огранизаваш права без съдебно решение. Не може да си сложиш дискриминираши критерии в конкурс защото веднага ще паднат в съда.
  А за многоетажните паркинги съм ок, за мен проблема е кой ги плаша и колко струва паркирането. За да не се окаже че паркинги има ама жителите пак си паркират в граиднките щото е безплатно !!!

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "George S":

  Бай Ганьо има някакви илюзии как е в Европа. Съветвам ви да отидете, да поживеете и тогава да коментирате как е "почти нявсякъде по Европе".

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "m17":

  Аз че няма да гласувам за Мая - то е ясно. Обаче отвращението от последните провали из столицата е ясно очертано и със сигурност ще потърся алтернативата.

  Твоята самоотвержена отбрана на ГЕРБ няма ефект, защото няма аргументи. Не може най-големите защита на твойте хора да е "те пък са мноо хубави".

  В София ДБ се представя все по-добре. Ако издигнат разпознаваем кандидат Мая няма никакви шансове за 2-ро място. За разлика от предишните избори, вече имат и пример за успешно участие на избори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK