"Топ гън" по български

Макар и силно компромисни договорите за придобиване на F-16 ще изтръгнат българската армия от задушаващата прегръдка на Русия

При настоящата конфигурация на силите ветото на президента има чисто символичен характер, тъй като просто вдига летвата за одобряването на договорите за придобиване на F-16.
При настоящата конфигурация на силите ветото на президента има чисто символичен характер, тъй като просто вдига летвата за одобряването на договорите за придобиване на F-16.    ©  Цветелина Белутова
При настоящата конфигурация на силите ветото на президента има чисто символичен характер, тъй като просто вдига летвата за одобряването на договорите за придобиване на F-16.
При настоящата конфигурация на силите ветото на президента има чисто символичен характер, тъй като просто вдига летвата за одобряването на договорите за придобиване на F-16.    ©  Цветелина Белутова
Радев като че ли не се опитва наистина да препъне сделката, а само да удължи шумното говорене за нея.

Имитацията на "дебат" по въпроса как трябва да се модернизират българските Военновъздушни сили (ВВС) се разтегли безсмислено с няколко дни. След като миналия петък управляващата коалиция успешно прокара през парламента ратификацията на договорите за купуване на щатски изтребители F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО, още във вторник президентът Румен Радев демонстративно наложи вето. От него обаче едва ли ще има какъвто и да е реален ефект. Освен впечатлението, че така държавният глава просто се простреля в крака политически, давайки на противниците си още един повод да го обявят за "марионетка на Москва".

Само ден по-късно - в сряда, парламентарната комисия по отбрана отхвърли президентското вето с 13 на 7 гласа след неособено дълъг дебат. Такива са очакванията и за гласуването в пленарна зала.

"На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", аргументира действията си Румен Радев. "В парламента дебатът беше 4 часа, в които не чух нито един сериозен аргумент от противниците. Общи приказки, политически послания и опит да се извлекат дивиденти с оглед предстоящите местни избори. Целият този цирк, на който станахме свидетели в парламента, на практика ще се повтори. Никой няма да извади нови доводи", контрира министърът на отбраната Красимир Каракачанов в сряда.

V като veto

На пръв поглед въпросният ход на държавния глава изглежда не особено смислен както от практическа, така и от политическа гледна точка. При настоящата конфигурация на силите ветото има чисто символичен характер, тъй като просто вдига летвата за одобряването на договорите - от обикновено мнозинство (половината от присъстващите депутати) на 121 души (половината от всички народни представители). На практика още при предишното гласуване управляващите имаха на своя страна 123 депутатски гласа, така че прегласуването не е проблем.

Освен това президентът Радев като че ли не се опитва наистина да препъне сделката за закупуване на F-16. Така например той наложи вето само на четирите договора за придобиване на 8-те американски изтребителя и прилежащото им оборудване, но не и на промените в държавния бюджет, осигурявайки липсващата част от парите за еднократното плащане към САЩ в размер на около 2.2 млрд. лв. Също така не атакува и договора за индустриално сътрудничество със САЩ, по силата на който американската корпорация Lockheed Martin трябва да започне да ремонтира у нас малка част от агрегатите за бойните самолети.

В същото време ветото беше наложено още на втория работен ден след ратификацията, въпреки че максималният срок за подобен ход, който конституцията дава на президента, е 2 седмици. По този начин Радев сам осигури възможност на управляващите светкавично да го бламират в рамките на три дни, вместо да ги вкара в сложна процедура и да ги върне от ваканция в началото на август за извънредно парламентарно заседание. Още повече по информация на "Капитал" евентуалното разтегляне на парламентарната процедура след края на юли е щяло да обърка определени специфични ангажименти, записани със срокове в договорите между България и САЩ, и щеше критично да приближи управляващите до датата 5 септември, когато формално изтича крайният срок на американската оферта.

Въпреки това президентът предпочете да не се възползва от възможността за подобен удар под пояса - явно не толкова за да бъде диалогичен с управляващите, а за да не нагнетява излишно взаимоотношенията си с Вашингтон, особено ако действително има амбиции за свой политически проект в бъдеще.

Отказ чрез отлагане

Съществува и теоретичен политически сценарий, при който държавният глава все пак може да наложи вето и върху промените в държавния бюджет във връзка със сделката за изтребителите, както и впоследствие върху договора за индустриално сътрудничество със САЩ едва след като бъде бламиран по настоящата ратификация. Така той максимално би разтеглил процедурата във времето, въпреки че няма нужната политическа подкрепа, за да я осуети. За подобна перспектива намекна военният министър Каракачанов след заседанието на комисията по отбрана в сряда. "Ако това се случи, това означава, че договорът няма как да бъде изпълнен до края на юли. Може би означава, че ще нарушим сроковете на офертите, и това означава да отидем на други цени впоследствие - нещо, което не смятам, че е изгодно за бюджета и за нашите данъкоплатци", обяви ръководителят на отбранителното ведомство.

Иначе единственият дивидент, който Радев извлича за себе си в политически план с настоящото вето, е, че формално използва всичките си конституционни инструменти за въздействие върху сделката, отстоявайки до последно своята гледна точка. Така той задържа в светлината на прожекторите договорите за изтребителите за още няколко дни, продължавайки да задава неудобни въпроси по темата на управляващите и вкарвайки ги в режим на обяснение. По този начин президентът трудно може да бъде упрекван в бъдеще, че на финала е мълчал и е загърбил интересите на военновъздушните сили, безкритично обнародвайки ратификацията на договорите за купуване на изтребителите F-16.

Затова и държавният глава до последно продължи да поддържа децибелите по темата максимално високи. "Решението на правителството тези международни договори да не станат публично достояние задължава народните представители да информират българското общество за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности", коментира той в сряда вечерта след завръщането си от Хърватия. Според държавния глава е задължителна нова парламентарна дискусия, която да даде ясен отговор как са защитени българските интереси. "Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия", обобщи Радев.

В крайна сметка държавният глава едва ли ще успее да осуети придобиването на F-16, а и като бивш командир на ВВС е малко вероятно наистина да иска това. Президентът ясно си дава сметка, че договорът за американските изтребители е проект от личния дневен ред на Бойко Борисов и просто се опита да накара лидера на ГЕРБ да плати максималната политическа цена за осъществяването му. Независимо какво бъде казано по темата в следващите седмици добрата новина е, че с придобиването на F-16 авиацията ни най-после ще се изтръгне от задушаващата военно-икономическа прегръдка на Русия. Само цената за това няма да е тази, за която говори в момента управляващото мнозинство.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Твърдението, че "държавният глава просто се простреля в крака политически", освен че е просташко, е и самоцелно - просто нещо анти да се каже, за да се наведе Иконо на грантодателите от Козяк.
  Начел съм се на "експертността" на ММ, така че - нищо неочаквано.

  И все пак нека наложим "изборът" на Борисов и Со върху реалиите:

  1. Българските управници никой не ги "прегръща" - ни Москва, ни Старозагорски минерални бани. Те си гледат комисионната. Допускам, че Москва дава същия %, колкото и останалите. Това е едното обяснение ремонтите на МиГ-29 да обикалят из Полша, Беларус и да се върнат в МиГ.
  И моята "звездичка" мога да я карам при бай Гошо в гаража на ъгъла, ама предпочитам да я пипат ония, възпитани в Щутгарт, защото те са я правили;

  2. В ЕС отпреди около 2 г. започна лек развод с американския ВПК, като Берлин и Париж анонсираха идеята за евроармия, въоръжавана от еврапейския ВПК. Това са Грипен, Юрофайтър, Дасо-Мираж.
  Какво избра Борисов? Избрла ония, дето му знаят кирливите ризи и му го намекнаха с апартаментгейт;

  3. Реално без Турция ние, Гърция и братовчедите зад Вардаро сме южния фланг на САЩ. Като изключим Гърция, американското военно присъствие в БГ и Македония (засега) е никакво. Ще трябва да се навакса. Ф-ките са повод янките да стъпят тук с двата крака и да си направят местен Бондстийл, неподчинен на българското правителство;

  4. Стратегията на САЩ още от Мексиканската война от ХІХ в. е военните конфликти да се изнасят на чужда територия.
  Е, бъдещата голяма война с Русия ще се води и в България.
  Видимо ще се наложи да сменям жилището, защото сега от хола виждам сградата на ген.щаба. А той ще е легитимна военна цел я на Сатана, я на Искандер...

  5. Борисов неминуемо го чака съдбата на Филов. Не по научен капацитет, естествено, а като престъпно политическо късогледство, въвлекло народа ни в поредната национална катастрофа. Ще станат трима национално мразени: Васил Радославов, Богдан Филов и Банкянеца.

  И все пак Филов ни е вързал към Райха по убеденост, докато Борисов - за да не му извадят мърсотиите.

  И Икономедия му клакира. Отново.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Твърдението, че "държавният глава просто се простреля в крака политически", освен че е просташко, е и самоцелно - просто нещо анти да се каже, за да се наведе Иконо на грантодателите от Козяк.
  Начел съм се на "експертността" на ММ, така че - нищо неочаквано.

  И все пак нека наложим "изборът" на Борисов и Со върху реалиите:

  1. Българските управници никой не ги "прегръща" - ни Москва, ни Старозагорски минерални бани. Те си гледат комисионната. Допускам, че Москва дава същия %, колкото и останалите. Това е едното обяснение ремонтите на МиГ-29 да обикалят из Полша, Беларус и да се върнат в МиГ.
  И моята "звездичка" мога да я карам при бай Гошо в гаража на ъгъла, ама предпочитам да я пипат ония, възпитани в Щутгарт, защото те са я правили;

  2. В ЕС отпреди около 2 г. започна лек развод с американския ВПК, като Берлин и Париж анонсираха идеята за евроармия, въоръжавана от еврапейския ВПК. Това са Грипен, Юрофайтър, Дасо-Мираж.
  Какво избра Борисов? Избрла ония, дето му знаят кирливите ризи и му го намекнаха с апартаментгейт;

  3. Реално без Турция ние, Гърция и братовчедите зад Вардаро сме южния фланг на САЩ. Като изключим Гърция, американското военно присъствие в БГ и Македония (засега) е никакво. Ще трябва да се навакса. Ф-ките са повод янките да стъпят тук с двата крака и да си направят местен Бондстийл, неподчинен на българското правителство;

  4. Стратегията на САЩ още от Мексиканската война от ХІХ в. е военните конфликти да се изнасят на чужда територия.
  Е, бъдещата голяма война с Русия ще се води и в България.
  Видимо ще се наложи да сменям жилището, защото сега от хола виждам сградата на ген.щаба. А той ще е легитимна военна цел я на Сатана, я на Искандер...

  5. Борисов неминуемо го чака съдбата на Филов. Не по научен капацитет, естествено, а като престъпно политическо късогледство, въвлекло народа ни в поредната национална катастрофа. Ще станат трима национално мразени: Васил Радославов, Богдан Филов и Банкянеца.

  И все пак Филов ни е вързал към Райха по убеденост, докато Борисов - за да не му извадят мърсотиите.

  И Икономедия му клакира. Отново.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не излиза цялото.

  4. Стратегията на САЩ още от Мексиканската война от ХІХ в. е военните конфликти да се изнасят на чужда територия.
  Е, бъдещата голяма война с Русия ще се води и в България.
  Видимо ще се наложи да сменям жилището, защото сега от хола виждам сградата на ген.щаба. А той ще е легитимна военна цел я на Сатана, я на Искандер...

  5. Борисов неминуемо го чака съдбата на Филов. Не по научен капацитет, естествено, а като престъпно политическо късогледство, въвлекло народа ни в поредната национална катастрофа. Ще станат трима национално мразени: Васил Радославов, Богдан Филов и Банкянеца.

  И все пак Филов ни е вързал към Райха по убеденост, докато Борисов - за да не му извадят мърсотиите.

  И Икономедия му клакира. Отново.

 • 4
  svoboda_vel avatar :-|
  svoboda_vel

  Демек не е важно да е изгодно за България. Няма да е лошо, освен в заглавието "много компромисни договори" да бяхте проявили повече обективност. Ако имате време прочетете, поинтересувайте се това ли беше най-добрата оферта. Да ви води само русофобията не е достатъчно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал