Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

И застраховането вече се оказа проблем за чакалнята на еврозоната

КФН обяви, че е обсъждала с EIOPA "спешни мерки". Според източници на "Капитал" темите са били "Зелена карта" и "Лев инс"

От април КФН има нови зам. председатели - за застраховането Илиана Христова (вляво) и за ценните книжа Мария Филипова (в средата). Сега отговорен за проблема със зелена карта ще е и председателят Бойко Атанасов.
От април КФН има нови зам. председатели - за застраховането Илиана Христова (вляво) и за ценните книжа Мария Филипова (в средата). Сега отговорен за проблема със зелена карта ще е и председателят Бойко Атанасов.
От април КФН има нови зам. председатели - за застраховането Илиана Христова (вляво) и за ценните книжа Мария Филипова (в средата). Сега отговорен за проблема със зелена карта ще е и председателят Бойко Атанасов.    ©  Анелия Николова
От април КФН има нови зам. председатели - за застраховането Илиана Христова (вляво) и за ценните книжа Мария Филипова (в средата). Сега отговорен за проблема със зелена карта ще е и председателят Бойко Атанасов.    ©  Анелия Николова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

КФН обяви, че е обсъдила с Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) "спешни мерки" за влизането на България в механизма ERM II. Срещата се е състояла в София, а по информация на "Капитал", поводът за нея е изпратено преди няколко седмици остро писмо на международния регулатор, с което се иска разрешаване на проблемите със системата "Зелена карта" и по-конкретно отказът на "Лев инс" да изплати претенции по щети в чужбина.

Това означава, че при липса на политическа воля за изчистването му проблемът в застрахователния сектор може да се превърне в пречка по пътя на страната към еврото, тъй като EIOPA е институция, чието становище ще се вземе предвид от Европейската комисия при окончателното решение за приемане на България във валутния механизъм.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  umv30573526 avatar :-|
  Светлоносец
  • - 1
  • + 7

  Майче има проблем в застраховането, 2018 г. Фалира клон Олимпик, беше подадена оставка на зам. Председател, направиха неуспешен опит за Бонос-Малус, след тълкователното решение на Съда за разширение кръга на обезпеченията при смърт от ПТП, се наложи поправки в КЗ за плащане на минимален размер обезпечения, последва ново назначение на председател и зам. председатели и до сега още не е решен проблема с “Лев Инс”, налага се нов презастрахователен договор, като до момента няма такъв сключен.

  Проблемите с пенсионните дружества не е по малък, по простата причина, че Пенсионния сектор в КФН до момента не са платили нито една пенсия, което означава, че в момента на настъпване на задължението да се плащат пенсии ще се видят пирамидите в пенсионната система с огромни заплати.

  Ръководството на КФН е “много подготвено и експертно”, никой от тях не знае английски,
  - Б. Атанасов е с 24г. опит от НАП със съмнителна репутация,
  - И. Христова с 23г. опит от НАП със силно съмнителна репутация описана във в. 19”, съученичка на Цв. Цв. от ВИФ с преквалификация в УНСС, любителка на скъпи чанти.
  - Мария Филипова млада красива и умна, близка до Пламен Димитров, което описва целия профи опит.
  - Даниела Йорданова “голям специалист”, станала известна с Ви Ай Ай, а всъщност е VII глава от законопроект.
  - Владимир Савов близък до Станишев и с трудов стаж в руска банка, със съмнителни качества и занания, направил първия провален опит за Бонос- Малус.

  В статията са описани проблеми, ръководството на КФН, не е най-експертното и компетентното в извън не банковия финансов пазар. Може да се направи извода, че решенията който Комисията ще вземат няма да са най-ефикасните, защото профисионализма си личи в моменти на криза. Ще скочат премиите на застраховките, но няма да има ефект. Според мен цената на ГО от 250-320 лв. в момента ще стигнат 700-950 лв. до 1г.

  Така че “ще влезем е Шенген”, присъединяването на България към Валутния механизъм II (ERM II), ама друг път.

  Нередност?
 • 2
  tulup avatar :-|
  tulup
  • - 1
  • + 4

  Ццц, и кво стана сега, на Баце приятелчетата от 90-те - мутрите от ПИБ и Лев Инс, му пречат да влезе в еврозоната. Е бива ли такова нещо?

  Нередност?
 • 3
  rxb15635450 avatar :-|
  Тодор Тодоров

  Партнърс Груп ЕООД са измамници, застраховките им никога не се вписват и когато настъпи застрахователно събитие се оказва че застраховката я няма. Колко много хора подведоха...

  Нередност?
 • 4
  wqy32691372 avatar :-|
  Марина Николова

  Здравейте! Съгласна съм с вас. Фирмата не от скоро се занимава с измамни застраховки и схеми. Дамата, която работи там - Сапаревска- е уволнена за множество злоупотреби.

  Нередност?
 • 5
  dck43692405 avatar :-|
  Росица Нейкова

  Г-жа Сапаревска е разследвана от икономимческа полиция. Не й се доверявайте и стойте настрана от нея . Дори Лев Инс прекратиха съдружничеството си с тази фирма!

  Нередност?
 • 6
  emb48692653 avatar :-|
  Стефани Нанкова

  Правиш си застраховка, спокоен си,че я имаш и изведнъж, когато се наложи да я използваш - ти казват,че никога не е била сключена. Не знам как въпросната фирма - Партнърс Груп все още съществува и подлъгва хората.

  Нередност?
Нов коментар