Министерство за Освобождаване на Неудобните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Министерство за Освобождаване на Неудобните

Министерство за Освобождаване на Неудобните

МОН и Центърът за развитие на човешки ресурси са махнали няколко служители, сигнализирали за схеми с европейски фондове

Огнян Георгиев
19907 прочитания

Представете си, че имате подръка малка и неизвестна държавна институция, която раздава десетки милиони евро годишно, без да проверява обстойно какво се случва с тези пари и без да влиза във фокуса на общественото внимание. Внезапно в нея избухва скандал и става ясно, че от години там битуват конфликти на интереси, за поне един от които държавният бюджет ще бъде ощетен с милион и половина лева. Какво правите?

Министерство на образованието е избрало най-лесния вариант: освобождава онези, които са открили конфликта на интереси, и прави всичко възможно да го забрави.

Този тъжен, но напълно реален пример се е разиграл тези дни в Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е структура на подчинение на министерството. Ролята му е да разпределя около 60 млн. лв. годишно, които България получава по програмата за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+"

Преди няколко месеца "Капитал" разказа как в откровен конфликт на интереси една от оценителките на центъра е одобрявала проекти на бъдещия си съпруг. Имаше и сигнал, подаден от самата дирекция "Проверка на място и мониторинг" в ЦРЧР, в който се описва този конфликт на интереси. Европейската комисия, МОН и Дирекция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС) към финансовото министерство обявиха, че текат проверки и затова не може да се коментира по въпроса.

Няколко месеца по-късно, резултатът е, че бюджетът на програмата "Еразъм+" вероятно ще претърпи щета за 830 хил. евро за 2018 г., а вътрешните проверители, които сигнализираха за конфликта, са освободени.

Как се намалява "изключително важна" дирекция

Един от проверителите, които са били освободени - Калин Байчев, се свърза с "Капитал", за да съобщи, че заедно с друга негова колежка са махнати от дирекцията. "Ние бяхме първите, които се осмелиха да подадат сигнала за нарушенията в ЦРЧР. В процеса на работа докладвахме за установените нарушения в доклади от извършени проверки. В момента нито един от служителите, участвали в тези разкрития, не работи в тази дирекция освен един, който не е на постоянна длъжност, а по заместване. Двама ни съкратиха, като официалната причина беше новата структура, а друг служител напусна вследствие на конфликт с ръководството", казва Байчев.

От МОН оспорват това. "Категорично не отговаря на истината твърдението, че в центъра се освобождават служители, които подават сигнали и/или разкриват нередности", казват оттам. След което обаче става ясно, че промени в дирекцията е имало. "Вследствие на измененията в Устройствения правилник на ЦРЧР е освободен само един от служителите, подали сигнала, но по причини, които не са свързани със сигнала, а с ежедневната му работа. Един от служителите, подал сигнал, е напуснал по собствено желание много преди публикуването на проекта за изменение на Устройствения правилник. Останалите двама от подалите сигнала продължават работата си в ЦРЧР, в същата дирекция, но в друг отдел", заявяват от министерството.

Новият правилник беше гласуван от Министерския съвет през юни, половин година след идването на Петьо Кънев - чиновникът от МОН, оглавяващ Центъра, за когото министър Красимир Вълчев каза, че е "временно решение". Изненадващо, в правилника е предвидено... намаляване на бройката на хората, които отговарят за проверките. Причината били "намалелите функции" на дирекцията, казват от министерството.

Това противоречи на собственото им изказване, което обяснява, че дирекцията е от "изключително важен и стратегически характер" и че "извършените проверки показват, че е необходим вътрешен контролен орган, който да контролира и одитира всички структури, програми, дейности и процеси в центъра, да идентифицира и оценява рисковете в организацията, да оценява адекватността и ефективността на системите за финансово управление и контрол и да дава препоръки за подобряване на дейностите в организацията".

В секция "Контакти" на сайта на центъра става ясно, че към момента всички хора в дирекцията са нови и са преместени от други дирекции. Дори планираните пет бройки не са запълнени и има само четири имена - един ръководител, двама старши експерти и един младши.

Вършим си работата, но ще се снишим малко...

Какво налага да смениш цяла една дирекция? Например, ако не си върши работата. Това би бил валиден аргумент за ЦРЧР и МОН, но изисква те да признаят, че досега е имало толкова мащабни проблеми с конфликтите на интереси и подбора на проекти в институцията, че контролът се е провалил тотално. Те не само не правят нищо такова, а напротив - оспорват дори очевидните нарушения. Тъй като министерството на образованието се скри зад това, че е пратило документацията на прокуратурата, "Капитал" поиска от ОСЕС резултата от неговия одит на системите в ЦРЧР.

Направена в края на миналата и началото на тази година, проверката обръща специално внимание на случая с оценителя Ася Панджерова и нейния съпруг Димитър Кръстев, чиито фирми стоят зад много от проектите. ОСЕС заявява в прав текст, че "проектите, оценявани от Ася Панджерова, са оценени в ситуация на конфликт на интереси и не би трябвало да бъдат финансирани. Разходи в размер на 633 хил. евро да бъдат оттеглени от годишния отчет на "Еразъм+" и 32 хил. евро за 2017 г.". След това преглеждат и проектите, оценени от друга оценителка - Христина Бойчева, която е записана като координатор на един от печелившите проекти на дружество, управлявано от бащата на Кръстев. Изводът, не особено изненадващо, е, че "Бойчева също е в конфликт на интереси според ОСЕС и в резултат на това проекти за 202 хил. евро, оценявани от нея, трябва да бъдат оттеглени от отчета на "Еразъм+" за 2018 г.".

Общата сума е 835 хил. евро, които трябва според одиторите да бъдат отписани от годишния отчет на "Еразъм+" за 2018 г. Става дума за цялостно спиране и връщане на плащания, разпределени по множество проекти.

Вместо да похвали собствените си контролни механизми, които са засекли проблема, и да разгледа дирекциите, които са го допуснали, центърът продължава да твърди, че нищо не може да се направи, преди да се получи мнението на прокуратурата, ОЛАФ, МВР и КПКОНПИ, до които е пратен сигналът. Дори в отговорите си до "Капитал" от МОН съобщават, че са спрени всички плащания по проектите, но не казват нищо за направените разкрития, нито за мащаба на проблемите в центъра. "От получената до момента обратна връзка става ясно, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, липсва обективен признак за престъпление и не става въпрос за извършено престъпление от лица, заемащи висша публична длъжност", заявяват оттам.

Това е неразбираемо заравяне на главата и елементарен административен трик за бягане от отговорност и прави чест на ОСЕС, че го посочва в прав текст. "Националните агенции са отговорни за стриктно спазване на приложимото европейско и национално законодателство и за включването в отчетите само на приложими разходи... в случая нарушението е установен конфликт на интереси по смисъла на Основния финансов регламент на ЕС." Центърът, казват одиторите, не следва да чака други институции, които да свършат собствената му работа.

...и ще продължим

В доклада на ОСЕС има и други интересни моменти. Например, става ясно, че центърът не само не е предприел нищо по въпроса за конфликта на интереси, но е имал препоръки по тази точка от одиторите още през 2015 г. заради "недостатъчни контроли във връзка с процедурите за предотвратяване на конфликтите на интереси". Тогава препоръките не са били приети, което е и резултирало в последвалите нарушения. Центърът не контролира и как бенефициентите разпределят получените пари, дали правят обществени поръчки и при какви условия. Хаосът е толкова голям, че дори всички подписани договори в тази институция не са въведени в европейската система EPlusLink.

Въпрос на елементарна логика да се предположи, че някой е имал интерес от тази ситуация. Промените в центъра и правилника биха могли да са стъпка в изчистването на тази драматична безотговорност с обществени пари. Но като се вземе предвид, че например директорът на дирекцията, която отговаря за оценителите и проектите (където очевидно са допуснати мащабните провали) не е сменена, а малцината хора, които са посочили проблемите, са махнати, посоката е доста ясна. И тя не е към прочистване.

Представете си, че имате подръка малка и неизвестна държавна институция, която раздава десетки милиони евро годишно, без да проверява обстойно какво се случва с тези пари и без да влиза във фокуса на общественото внимание. Внезапно в нея избухва скандал и става ясно, че от години там битуват конфликти на интереси, за поне един от които държавният бюджет ще бъде ощетен с милион и половина лева. Какво правите?

Министерство на образованието е избрало най-лесния вариант: освобождава онези, които са открили конфликта на интереси, и прави всичко възможно да го забрави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  А-а, крайно време е Лаура Кьовеши да поеме поста си и да измете тези паразити от МОН! Това поне е в нейния ресор.

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Ако гърбавите не освободят пистата до 6 месеца, в България ще става зле и все по-зле. Така, че свиквайте. Губим България и то не от външни врагове, а от вътрешните бандити като бибитко, цацов, новия цацов, свинин и много други знайни и незнайни.

 • 3
  iau23617791 avatar :-?
  Василенка Прекрасна

  Браво! Страхотна статия и доста професионално написана! За това място се носят страхотни легенди. Любопитно е обаче: защо след огромният скандал миналата година, няма кадрови промени вътре в тая администраця, за да се поизчистят хората, които отговарят за одобряването на тия проекти? Ако проследите ще видите, че там си стоят все едни и същи. Има например една леличка която е все директор на тая дирекция .... Явно ... неКОЙ ги държи. А са махнали проверяващите.
  Трябва да се проверят и някои интересни факта: верно ли е че бащата на зам -министърката Сачева е назначен в тая агенция (на държавна заплата) при положение че нейното министерство контролира агенцията? Всъщност е вярно щото сайта им го показва. Това не е ли конфлитк на интереси? Или греша? Помагайте с мнения
  Дали е верно че сегашния уж временен директор, преди да иде там за директор е бил в МОН на позиции, на които е трябвало да контролира агенцията, а паралелно е имал дълго време договори с нея ... това ОК ли е? Да контролираш агенция пък да взимаш хонорари от там?
  Ама нещо много малко коментари има в под статия . Що така .. Никой нищо ли не знае ахХАхахха
  Моля който знае факти нека да ги представи тука. Дискусията става интересна. Трябва и още медии да се намесят за да има екшън още на Графа аххХАхах.

 • 4
  iau23617791 avatar :-|
  Василенка Прекрасна

  И като минават 60 млн през тая сграда да се изхарчат малко да изчистят грозните графити от фасадата че грозотия ама на КОЙ му дреме

 • 5
  fpk00618074 avatar :-P
  fpk00618074

  Тоя ПетЮ го знам - комунистче от партията на Татяна Дончева. А коя е леличката?

 • Василенка Прекрасна

  Ами отвори списъка с телефоните им и виж де - Калинка Боянова.

 • Неодобрения проект

  Ей долни троловиии! Нямате право да се задявате с човекЪ на баба ви ЙАнкЪ ТакивЪ! И не, не е ЙАпонка тя Такевъ! Просто га беши тя младЪ ТакевЪ българския язик са пишиши така! Мина си то един век вечи!
  Ама вие знаете ли колко е неприятно да стоиш на плажа на Малдивите или на Бахамите и докато ядеш супер скъпа супа от акулски перки овкусена с чесън и черъвца от медуза (и пиеш скъпо кафе от майнумски изпражнения) да ти звънят един през друг слугите от офиса да ти кажат че името ти е пак по некви форумчета! Айде спирайте се! Къш!
  Ше създавате вие клюки и стрес по време на лукс почивка амааахаааа! Толкова е неприятно че злите езици казват че почнала летовничката да се притеснява кат дойдат пак журналята и разследващите в офиса й как аджеба ше обяснява за сИлекцията на проектити и за онез голееееми.... бонуси дет ги взима няколко пъти в годинътъ... от държавния бюджет едни яки хилядарки на всеки 3 месецъъъ... и същу защо ЙанкЪ някакси има одобрен проект в един тематичен сектор дето ...а бе ... странна работа .... Смут и срам нямат! Дрън-пляс-мляс!

  Ииииии Моля моля..! сега да не почнете да ровити да питати кой е тоя проект хо-хо-хо Тайна-пловдивска майнаааа!
  Обаче ако някой иска да знае как синдиката на подбудителити прави проект за 126 955 EUR /стодвадесетишестхилядидеветстотинпетдесетипет евро/!!!!! и то САМО С ЕДНА партньорска организация нека да се учи от сайта на Еврокомисията
  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-2-BG01-KA205-048192
  Постна чорба ми изглежда туй резюме на мене! Настоявам да прочетЪ целия проект и оценките към негу! Веднага!

  Слава Богу на интернету информацията за проектити е публична НоОоОооОоООООООООО остава скрито покрито за простолюдието кой е оценявал и кой му го е разпределил за оценкЪ :)хо-хо-хо Сещате ли се нещичкоооооооууу? Аз дааааа! Да проверим ли по закона за достъп до обществена информацийкаааа - дааааааа... веднагааа! И не само товаааааааа! Ше проверим и други нещицаааа и ше стане голем скандаууу ама какту никогъ досегаааа! Една бяла каруца ше отпраши от Графааа и други пеша ше я последват! Много скорууу!

  Но искам преди това ръцете горе като на концерт на Камелияяяя за да видим по-добре чии ръчички са умазани щот са бъркали дълбооооко и продължително ... в кацата с медъъъъъ! И да запеем заедноооооооо:

  "Бял мерцедес ме преследва в живоооота и неизменно с мене върви! Бял мерцедес пак ви грабва окооото ма нема да ви кажа отде за него пари!"
  хо-хо-хо

  И мнооого скоро тълпата недоволни като мен кандидат бенефициерчета ше скандира на Графа: "Оооо-ДИТ, Оооо-ДИТ!" или направо "За-твор, За-твор"!

  Ама не за европейската програма беееее! За ремонта на Графа бееееее!!! Ейййй пак само интриги търсити бе тролови таквиз!

  Гейм Оувър инсект!

  Всяка прилика с действителни събития и лица е абсолютно случайна!

  П.С. Следващия път ше ви разкажа поучителна "приказка за остаряващата костенурка" финансирана през 2018 ... ама не е оная от репортажа на Васку бе... ц ц ц ... ей пак интриги търсити!

 • Неодобрения проект

  ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-2-BG01-KA205-048192
  Постна чорба ми изглежда това резюме на мене! Искам да видя целия проект и оценките към негу веднага!

  Слава Богу на интернету информацията за проектитИ е публична НоОоОооОоООООООООО остава скрито покрито за простолюдието кой е оценявал и кой му го е разпределил за оценкъ :) хо-хо-хо Сещате ли се нещичкоооооооууу? Аз дааааа! Да проверим ли по закона за достъп до обществена информацийкаааа - дааааааа... веднагааа! И не само товаааааааа! И ше стане такъв скандау както никога досега там!

  Но искам преди това ръцете горе като на концерт на Камелияяяя, за да видим по-добре чии ръчички са умазани щот са бъркали в кацата с медъъъъъ! И да запеем заедноооооооо:

  "Бял мерцедес ме преследва в живоооота и неизменно с мене върви! Бял мерцедес пак ви грабва окооото ма нема да ви кажа отде за него пари!" хо-хо-хо

  И мнооого скоро тълпата недоволни ще скандира на Графа: "Оооо-ДИТ, Оооо-ДИТ!"
  или направо "За-твор, За-твор"!

  Ама не за европейската програма беееее! за ремонта на Графа бееееее!!! Еееей пак само интриги търсите бе троловИ таквиз!
  Гейм оувър инсект!

  Всяка прилика с действителни събития и лица е случайна!

  П.С. Следващия път ше ви разкажа поучителна "приказка за остаряващата костенурка" финансирана през 2018 ... ама не е оная от репортажа на Васку бе... друга е... ей пак интриги търсити!

 • 9
  jlk00618864 avatar :-|
  Стефанова

  А ние с колежките в училище се заблуждавахме нещо за мобилност да спечелим . Пробваме упорито вече толкова години . Изясни ми се работата каква е . Дано дано скоро да се вземат мерки на високо ниво ала нямам надежди .
  В края на краищата съм дълбоко разочарована от всичко прочетено понеже не ми стана ясно колко е процента , който трябва да дадем и на кого точно , за да станат нещата . Може ли някой с опит в това любезно да уточни !
  То в един момент на човек му омръзва да полага толкова усилия и труд и накрая нищо . Явно трябва по другия начин .
  Пишете ми на личните съобщения !
  Безкрайно ще съм ви благодарна .
  Прекрасен ден желая.!
  Стефанова

 • 10
  mkf46618880 avatar :-|
  mkf46618880

  Стефанова пишете ми аз ще ви дам контакт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.