Съдът на първа инстанция: Разрешителното за "Златен век" на "Артекс" е валидно

Компанията планира да продължи със строежа и обяви, че е натрупала загуби от 1.8 млн. лв.

Софийският административен съд отмени със свое решение от 30 юли спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в Лозенец. Нещо повече - според съдебния състав при съдия Мария Ситнилска сградата има валидно строително разрешително, което веднъж е удължено с промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. и втори път - със заповед на главния архитект Здравко Здравков за промяна на инвестиционния проект. Това твърдяха и от компанията инвеститор "Артекс" от месец март насам, когато попаднаха във фокуса на публичното внимание заради скандала с евтини апартаменти за хора от властта. Във вихъра на интереса попадна и 100-метровият небостъргач на ул. "Златен рог" в кв. "Лозенец", срещу чието изграждане има обществено недоволство и протести на инициативен комитет от няколко години. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

В основата на спора за "Златен век" е дали жилищната кооперация има валидно разрешително, или то е изтекло през 2018 г. ДНСК и главният архитект на София Здравко Здравков си подхвърляха топката и не се ангажираха с отговор, но след намесата на премиера строителният контрол постанови спиране на целия строеж. Преди това проверка на място показа частични нарушения като липсващи асансьорни шахти и неукрепен изкоп, които обаче са били отстранени към момента на издаване на заповедта за замразяване на строежа. Междувременно ДНСК поиска от Здравко Здравков да се произнесе за законността на разрешителното на сградата.

"В крайна сметка с това си решение съдът потвърди, че разрешението за строеж на "Златен век" е валидно – нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни", се казва в съобщение на строителната компания на Пламен и Весела Мирянови, разпространено след произнасянето на съда. "Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лв. от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес", посочват от "Артекс". Те уверяват всичките си клиенти, че продължават с изграждането на "Златен век" независимо от понесените щети.

Решениетo

От документа става ясно, че ДНСК са извършили две проверки на "Златен век" през март, които са установили нарушения като липсващи отвори на асансьорни шахти, неукрепен изкоп и др. Издадени са констативен протокол и предписания за отстраняване на нарушенията. На 15 април ДНСК издават заповед за спиране на целия строеж. Строителният контрол е посочил същите нарушения, изискал е одобрени инвестиционни проекти за отделни елементи на строежа, поискал е и произнасяне на главния архитект за валидността на разрешителното.

Според съда обаче ДНСК не е имала правно основание за спирането на целия строеж, а само в отделни негови части. Освен това на 12 април - преди датата на заповедта, инвеститорът е предоставил документи, удостоверяващи, че всички нарушения са отстранени. Според съда дирекцията за строителен контрол е нарушила принципите на истинност и съразмерност при издаване на оспорената заповед.

"Не на последно място, настоящият съдебен състав намира за необходимо да отбележи изрично и незаконосъобразността на даденото от административния орган разпореждане за представяне на становище от страна на главния архитект на Столичната община - арх. Здравко Здравков, относно валидността на разрешение за строеж № 134/26.01.2007 г. като условие за възобновяването на строителството", се казва в решението на съда. "Началникът на ДНСК е органът, компетентен да се произнесе дали е налице незаконен строеж по смисъла на чл. 224, ал. 1, т. 1 от ЗУТ, като е недопустимо да "прехвърля" това си правомощие на издателя на разрешението за строеж, който дори не участва в процедурата."

Съдът освен това напълно споделя становището на "Артекс", че влезлите в сила през 2017 г. изменения в Закона за устройство на територията, с които разрешителните за строеж на големи инфраструктурни обекти променят срока си от 5 на 10 години, се отнасят и за "Златен век". Това означава, че презавереното през 2012 г. разрешително на небостъргача е валидно поне до 2022 г. Позовавайки се на две решения на Върховния административен съд по сходни казуси, съдът приема, че срокът на разрешителното е дори още по-дълъг - десет години след последната заповед за съществени изменения в инвестиционния проект. Такава е издадена от главния архитект Здравко Здравков през август 2018 г., което означава, че срокът на разрешителното е до 2028 г.

Какво следва

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. От ДНСК обещаха отговори дали ще обжалват и на какво основание.

Реакция на решението имаше и от гражданската инициатива: "За нас беше ясно, че заповедта на ДНСК от април има своите пороци, и ние още тогава сигнализирахме за опасенията си, че тази заповед ще падне в съда, не защото няма правни аргументи за спиране на строителството, а защото заповедта не е добре формулирана." "Настояваме и компетентните институции да започнат дело за тълкувателно решение на ВАС относно приложимостта на поправката "Артекс" за предходни случаи (промените в ЗУТ от 2017 г.) и дали всяко изменение на строеж подновява сроковете на строителното разрешение", пише още в съобщението.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  njr53519793 avatar :-|
  bash

  "Съдът освен това напълно споделя становището на "Артекс", че влезлите в сила през 2017 г. изменения в Закона за устройство на територията, с които разрешителните за строеж на големи инфраструктурни обекти променят срока си от 5 на 10 години, се отнасят и за "Златен век". "

  Е нали не беше поправка "Артекс"?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това е добре. София ще има един Паметник на гранд корупцията на най-високата си точка, за да се вижда отвсякъде. Не пропускайте по време на месните избори, когато гяурбаджата и патреотите изкарат информационните шатри, да им сочите нагоре към крановете и да ги питате какво смятат по въпроса, вместо да ви бутат листовки с г-жа Фандъкова в ръцете.

 • kdo52372883

  Пълен та*ак!! Браво, Боко! Браво, Здравко!! Оставихте си ръцете, ид**ти нещастни :(((

 • 4
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Това е проблема на обществото ни - дори читави на пръв поглед хора като Лозан Панов - понеже са уж хубави сме склонни да им простим, че заради тях се позволява това безумие с Артекс. Или няма нищо общо, че е пръв приятел с тези доблестни "бизнесмени"? Не мога да разбера защо държавата я е страх да фалира фирми, които май се подиграват с цяло едно общество...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много ясно, че ще падне. Тя беше направена да падне.

  Едно е да те съдят за истинското нарушение, друго е да те съдят за липсваща ограда.

  Дано Артекс наистина понесат загуби за да са наясно, че с хитростите вървят и рисковете.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "Бай Ганьо":

  Ако ги съдят за изтекло разрешително - разбирам да обвиняваме съдиите. Ама за необезопасени шахти да ги спират - това е двуличие на фона на всички такива строежи в България.

  Кой знае колко е дефектен акта на ДНСК. Нарочно. Все пак съдът трябва да се води от закона.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход