След гафа с поливната система прокуратурата предприе кризисен PR по "НАПлийкс"

Част от изпратените от прокуратурата файлове

След гафа с поливната система прокуратурата предприе кризисен PR по "НАПлийкс"

Държавното обвинение разпространи ЕГН-та на магистрати и поиска френските власти да разпитат редактора на "Биволъ"

14905 прочитания

Част от изпратените от прокуратурата файлове

© ПРБ


Прокуратурата предприе ударен PR по разследването за "НАПлийкс" в четвъртък. Безпрецедентно от държавното обвинение изпратиха до медиите извадки от доказателства от разследването, за да подкрепят тезата си. Явно в бързането си от прокуратурата публикуваха ЕГН-тата на Бойко Борисов, Делян Пеевски и адвоката му Александър Ангелов и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен това в прессъобщението на държавното обвинение се споменава името на файл, който е общодостъпен в интернет, който съдържа трите имена и ЕГН на хиляди прокурори и следователи. Въпросните данни най-вероятно са взети от един от файловете от пакета бази данни, източени от НАП и изпратени до медиите.

Няколко часа по-късно от прокуратурата съобщиха, че са издали европейска заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, според която френските власти ще трябва да го разпитат за връзките му с TAD Group.

Свърхактивността на държавното обвинение идва след два откровени гафа по разследването "НАПлийкс".

Вчера единият от наблюдаващите прокурори по делото - Евгения Станкова, заяви, че е "осъществено посегателство върху сървъра на "Поливни системи", които се намират пред парламента, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание, евентуално при преминаването на автомобили на... различни, може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.".

Изказването на Станкова, за което прокуратурата не представи доказателства и беше опровергано от Столичната община и Народното събрание (които обясниха, че няма такива сървъри, а поливането става ръчно), предизвика вълна от подигравки.

Няколко часа по-късно специализираният съд отхвърли искането на прокуратурата да задържи за постоянно собственика на TAD Group Иван Тодоров, като прие, че няма обосновано предположение, че той е извършил престъплението тероризъм, както и няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Въпреки това съдът му наложи гаранция от 100 хил. лв.

Какво изпрати прокуратурата до медиите

От пресцентъра на държавното обвинение изпратиха 13 pdf файла от по една страница, които съдържат различни скрийншотове - от камерите за видеонаблюдение във фирмата, чатове, различни файлове и компютърни логове. От тях може да се предположи, че основното доказателство на разследващите са записите от охранителните камери в офиса на фирмата. Очевидно те са във висока резолюция и включват и звук, тъй като именно от тях разследващите са хванали между обвиняемите и телефонни разговори, които те водят. Пак от записите разследването е успяло да установи точния час и дата, на които Кристиян Бойков е влизал в определени сайтове, в това число и този, на който са качени изтеклите от НАП данни.

Часове след като на 17 юли данните от НАП са изпратени до медиите, търговският директор на фирмата Георги Янков провежда телефонен разговор с непознат събеседник, на който е записан да казва: "Да не говорим, че "Биволъ" разполагат с информацията от две седмици... директно с Атанас Чобанов от "Биволъ" се говори... имай предвид, че те не са пуснати всички... те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос... правителството трябва да си замине със всички... със всички."

Вероятно на този разговор се базират обвиненията за тероризъм, който според прокуратурата доказва от репликата, че "правителственото трябва да замине със всички".

Факт е, че разгласяването на слабост в информационната сигурност на държавна институция може действително да доведе до недоверие и да стане причина за оставката му, но е твърде пресилено подобно действие да бъде квалифицирано като целящо "да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо".

Инкриминирайки подобна реплика (която между другото е извадена от контекст, защото от записа не става ясно какво казва другият събеседник), прокуратурата създава опасен прецедент, който може да превърне в обвиняем всеки, който изразява надежда, че правителството ще падне при едно или друго събитие.

За да подсилят тезата си, от държавното обвинение акцентират върху факта, че данните са изпратени и до международни медии.

Конкретно доказателство, че данните са изпратени предварително и до сайта "Биволъ", обаче няма. В телефона на Бойков има данни, че е водил чат през приложението телеграм с потребител с име "Бивол" (за който прокуратурата вчера твърдеше, че е собственикът на сайта Асен Йорданов, а днес, че е главният редактор Атанас Чобанов), но тъй като комуникацията е ставала в секретен режим, съобщенията са били изтрити. Между другото с това съобщение прокуратурата публикува и други, някои от които явно от личен характер и нямащи отношение към разследването.

От публикациите на сайта "Биволъ" не личи те да са имали информацията преждевременно, т.е. е възможно Георги Янков да е имал предвид, че Бойков е споделил, че разполага с подобни данни, без да им ги изпраща.

Дори и "Биволъ" да е получил данните по-рано, това не превръща сайта в съучастник, както се опитва да внуши прокуратурата от самото начало на скандала. В крайна сметка журналистите работят с информация, а едни от най-силните разследвания през последните години се базират на изтекли нерегламентирано данни.

В сряда Асен Йорданов и Атанас Чобанов отрекоха публично да са получавали данните или да са били във връзка. На позицията им от държавното обвинение отговориха с новината, че са издали европейска заповед за разследване срещу Атанас Чобанов, която ще бъде изпратена до френските власти, тъй като той живее в Париж.

Фиксацията на държавното обвинени към "Биволъ" се засили в края на май, когато сайтът публикува разследване за закупен имот - вила над Пещера, от главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава нито една от компетентните институции не започна проверка на разкритията, които поставяха въпроса дали платената за вилата цена е реално договорената. Малко след това по анонимен сигнал във Върховната касационна прокуратура започна разследване срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Френските власти имат право да не изпълнят европейската заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаване правата на Чобанов, гарантирани от френската конституция и европейското право.

От другите представени от прокуратурата доказателства може да се види, че най-вероятно Кристиян Бойков действително е разполагал с файловете преди изпращането им до медиите. От публикувани логове се вижда, че са правени търсения с ЕГН-тата на Бойко Борисов, Делян Пеевски и неговия адвокат Александър Ангелов и главния прокурор Сотир Цацров.

От публикуван вътрешен чат между служителите на фирмата се вижда, че Иван Тодоров е давал инструкции да се пробва ИТ сигурността на различни фирми, които впоследствие да бъдат търсени за клиенти. Най-вероятно на това се основава и твърдението на зам. главния прокурор Иван Гешев, че фирмата се е занимавала с киберрекет.

От другите публикувани доказателства може да се види, че според държавното обвинение Кристиян Бойков е хакнал страницата на Агенция "Митници" и тази на неназован съд.

Папката с онова име

В прессъобщението на прокуратурата е записано, че "относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие "Ne se chistiiiii". Именно такава отметка беше записана във файла с декларацията на съдия Мирослав Тодорова, който Инспекторатът към ВСС публикува и съдържаше личните ѝ данни и тези на семейството ѝ.

В приложения файл към прессъобщението обаче се твърди друго: "На личния телефон на Кристиян Бойков е намерен файл, съдържащ лични данни на лица, заемащи висши държавни и публични длъжности - народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни управители, кметове."

Към това изречение е приложен скрийншот от сайта pastebin, който най-често се използва от програмисти за бърза обмяна на кодове. В случая се вижда, че е пейстнат файл "NE SE CHISTIIII", в който има цитат на ръководителя на отдел "Киберпрестъпност" Явор Колев, че личните данни, достъпни в интернет, не са опасни, а след това и три имена, длъжност и ЕГН на прокурори и следователи. Такъв файл има и в изпратените до медиите хакнати масиви на НАП. Файлът, чийто адрес прокуратурата публикува, е изтрит, но може лесно да се открие в кеша на google.

Интересното е, че от скрийншота, изпратен от прокуратурата, има дата 18 юли - към която Кристиян Бойков е бил задържан или току-що освободен, но със сигурност не е имал достъп до телефона си (за да създаде този файл), който е бил иззет от разследващите. Скандалът с декларацията на съдия Мирослава Тодорова избухна именно на 18 юли.

Прокуратурата предприе ударен PR по разследването за "НАПлийкс" в четвъртък. Безпрецедентно от държавното обвинение изпратиха до медиите извадки от доказателства от разследването, за да подкрепят тезата си. Явно в бързането си от прокуратурата публикуваха ЕГН-тата на Бойко Борисов, Делян Пеевски и адвоката му Александър Ангелов и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен това в прессъобщението на държавното обвинение се споменава името на файл, който е общодостъпен в интернет, който съдържа трите имена и ЕГН на хиляди прокурори и следователи. Въпросните данни най-вероятно са взети от един от файловете от пакета бази данни, източени от НАП и изпратени до медиите.

Няколко часа по-късно от прокуратурата съобщиха, че са издали европейска заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, според която френските власти ще трябва да го разпитат за връзките му с TAD Group.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Нека да не забравяме, че милиционерите-мафиоти от ДС са и опитни драматурзи, чийто сценарий за държавата ни изпитваме на собствен гръб вече 75+ години. Според мен това "хакване" на лични данни от НАП беше нарочно разиграно милиционерско театро, за да може прокуратутара-мафия да има карт-бланш да се саморазправя с всички неудобни за нея. Просто стари комунистически милиционерски трикове, научени в Масква.

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  ...или хакване наистина направено от руски хакер, но отиграно в движение от българската прокуратура-мафия така, че хем да се оневини Кремъл, хем да бъдат обвинени в България такива, които са им неудобни.

 • 3
  rcf20617864 avatar :-|
  rcf20617864

  ‘СЪС всички’ -три пъти записано грешно от камерите!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Свикнахме, че прокурорите са преторианците на тандема Борисов-Пеевски. Ама много глупави преторианци, бе!

  Прокурорката Станкова, която е висш чиновник в срецпрокуратурата си плаче за освидетелстване след онова с пръскачките. Трябва да си много под въздействие на химикали, да не можеш да отделиш фантазията от реалността в сериалите или просто да си абсолютен идиот, за да съчиниш приказката, че някакъв хакер от компа си ще управлява (несъществуващите) пръскачки пред НС и то - забележете! - да намокри висши чужди гости и да злепостави Родината!

  После: ей, преторианците, Борисов-Пеевски още не са отменили съда като средство за правораздаване. Медиите не са част от правораздавателната система и е абсурдно по газетите да се публикуват "доказателства". Това няма начин на не е нарушение на НПК!

  В някаква жалка клоунада се запревръща тая територия...

  И някой да поразкаже "Чумата" на Албер Камю на Герббаши. Дано схване, че чумата не е просто болест, а наказание.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да затварят когото си искат. Фактита са, че със SQL Injection пробиха сървъра на НАП остава. Това не може да се брои за тероризъм - това си е подкана да влезеш и да си поръчкаш из базата на НАП.

 • 6
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Химикалите действат ако има на какво, а ако няма на какво? Е тогава не е необходимо да поемаш каквото и да било за да плещиш глупости!

  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "D-r D":

  +++
  Още вчера си направих папки с писма и няколко чата с Марс, Юпитер, Рептилии, Алфа от Кентявър, Духове от Амазония..... наблъсках покани, определих явки..... сега чакам Цацароцирка да дойде да ми събере машините, телефоните..... па и да ме покажат по ТВ- то де! От 1977 г не съм се виждал на екрана.

 • 8
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До коментар [#7] от "chichka":

  НЕма страшно! Ако нямаш правилния чат, Цацароцирка ще ти го добави безплатно. Вдуха на речта на Гешев, в това няма нищо нередно, стига да води към желаната цел.

 • 9
  exd46576234 avatar :-?
  Tuta Nota

  Абе тия от прокуратурата откъде така бързо имат записи на телефони и камери? Или те си ни записват масово по принцип и когато им трябва вадят необходимите данни? А1, Вива и Тленор явно си записват всичо и услужливо продават данни.

  Доколкото знам Вива използват тази фирма:
  https://www.dubber.net/service-provider-mobile-voice-recording/

  Индексират по думи и търсят по клиенти.

 • 10
  murry avatar :-|
  murry

  Ей, глупаци от Специализираната Бокоратура, ето и аз също изразявам не само надежда, а и увереност, че, както е тръгнало, правителството ще падне скоро. Има българска поговорка: "Пилците се броят наесен". Елате да ме обвините в тероризъм, нещастници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход