Излишъкът в бюджета спря да расте

Постъпленията от акциз върху цигарите се повишават с 32% към юни, причината са нови изисквания към опаковките

Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след спад на контрабандата на тютюневи изделия
Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след спад на контрабандата на тютюневи изделия    ©  Надежда Чипева
Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след спад на контрабандата на тютюневи изделия
Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след спад на контрабандата на тютюневи изделия    ©  Надежда Чипева

Темпът на увеличение на излишъка в консолидирания бюджет спира през юли, става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите. Така към края на седмия месец на годината размерът му остава на нивото от юни, или 3.25 млрд. лв. (2.8% от прогнозния БВП), а само за юли бюджетното салдо е близо до балансирано.

Вероятно през следващите месеци плюсът ще се стопи бързо, тъй като България трябва да преведе парите за покупката на американските изтребители F-16, чиято цена е около 2.2 млрд. лв. Заради сделката за самолетите беше актуализиран и бюджет 2019, като дефицитът беше увеличен до 2.43 млрд. лв., или 2.1% от БВП.

Откъде идва плюсът

Към юли приходите продължават да изпреварват разходите, показват предварителните разчети. Така постъпленията са изпълнени на 59% от годишния разчет, а разходите са на 49%. Тези данни не са изненадващи, доколкото обикновено първата половина на годината е по-силна откъм приходи, докато през втората наваксват разходите.

Постъпленията към юли нарастват с почти 3.4 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година, като от тях 1.8 млрд. лв. са от данъци и осигуровки. Номиналния ръст на разходите спрямо миналия юли е с около 2.1 млрд. лв., като от Министерството на финансите го обясняват основно с по-високите бюджетни заплати, индексацията на пенсиите и по-високи разходи за осигуровки.

млн. лв." data-type="interactive">

Рязък скок на акциза

По-подробните данни за изпълнението на бюджета са към полугодието и те показват рязък скок на приходите от акциз върху цигари и тютюневи изделия. Към юни приходите по това перо са с 32% повече на годишна база (номинално 372 млн. лв.), като от сектора обясняват това най-вече с новите изисквания за опаковките и бандеролите. От средата на май тази година цигарите в цяла Европа вече се произвеждат с код за проследяване. Това е накарало компаниите да се презапасят с произведени преди 20 май опаковки, освободили са ги за потребление и са платили акциз върху тях за поне три месеца напред. Затова и през лятото вероятно ще има по-малко събран косвен данък. От пазара посочват и още три причини - увеличението на цените на повечето компании от началото на годината, ръст на продажбите и намаляващ дял на нелегалния пазар.

При останалите данъчни постъпления се вижда, че темпото на увеличение на ДДС от началото на годината се е забавило значително, както и че е много вероятно приходните агенции да не изпълнят заложените им планове за постъпления от данък дивидент, върху източника и мита.

Подобно на минали години касовото изпълнение на инвестициите на държавата изостава, като към полугодието разходите за инвестиции са под 10% от заложените.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Номиналния ръст на разходите спрямо миналия юли е с около 2.1 млрд. лв., като от Министерството на финансите го обясняват основно с по-високите бюджетни заплати, индексацията на пенсиите и по-високи разходи за осигуровки."

    Мда.. Някой да не си помисли, че нещо сме напреднали в инвестиционните разходи. Няма такива неща. Ще вдигаме заплати, ще си купим непотребни самолети, но за инфраструктура пари няма да се дават..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход