Шоуто продължава. Въпросът е как

Слави Трифонов ще прави нов медиен продукт и ще влиза в политиката

Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради отказа на депутатите да се произнесат по резултатите от организирания от шоуто му референдум, но получи пренебрежимо малка подкрепа от гражданите
Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради отказа на депутатите да се произнесат по резултатите от организирания от шоуто му референдум, но получи пренебрежимо малка подкрепа от гражданите    ©  Анелия Николова
Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради отказа на депутатите да се произнесат по резултатите от организирания от шоуто му референдум, но получи пренебрежимо малка подкрепа от гражданите
Преди две години Слави Трифонов организира протест пред парламента заради отказа на депутатите да се произнесат по резултатите от организирания от шоуто му референдум, но получи пренебрежимо малка подкрепа от гражданите    ©  Анелия Николова

Въпросът ще влиза ли шоуменът Слави Трифонов в политиката и, ако "да", как най-после получи своя отговор. Водещият на "Шоуто на Слави" използва ефира на последното си предаване по bTV, за да обяви бъдещите си планове. Те включват нов телевизионен продукт, който ще носи името на компанията, която продуцираше в продължение на 19 г. сегашното му шоу и чийто собственик е Трифонов - "Седем осми". Заедно с това шоуменът ще създаде и политически проект. Той ще се казва "Няма такава държава" - по името на една от песните му.

Неяснотите около телевизионния продукт

От краткото изявление на Трифонов не стана ясно какъв точно ще е новият телевизионен продукт и в коя телевизия ще се прави, освен това, че ще стартира след 15 септември. Предположенията, които се правят, откакто се разбра, че договорът на шоуто по bTV изтича и няма да бъде подновен, че изявите му ще продължат по кабелната телевизия "Евроком", засега не се потвърждават. От ръководството на медиата определят пред "Капитал" това като слухове и казват, че разговори в тази посока с Трифонов не са водени. Ако все пак Трифонов е решил, че иска мащабът на бъдещия му проект да е като на сегашното шоу дори и със силен политически акцент, подобни проекти са по силите само на две телевизии в България - ефирните "Нова тв" и bTV, тъй като то изисква голям бюджет, какъвто не е по възможностите на малки канали.

Мъглата около политическия проект

В мъгла е обвито и бъдещото участие на шоумена в политиката. Единственото, което Трифонов каза за тези си намерения, беше, че ще създаде този проект, защото резултатите от инициирания от шоуто му референдум били пренебрегнати. "Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3.5 млн. българи, а политическата класа се подигра с нас. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната. В съда доказахме, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела много повече от онези липсващи 12 000 гласа. Ние протестирахме срещу това беззаконие и там пред парламента казах на политическата класа, че като не искат да ни гледат отвън, ще ни гледат отвътре", заяви Трифонов. И добави: "Затова ще създадем политически проект, чрез който по законен начин всички решения на референдума да бъдат превърнати в закон." Посочените от Трифонов мотиви за влизане в политиката звучат, меко казано, странно. Първо, защото две от трите искания от референдума на "Шоуто на Слави" - въвеждане на мажоритарен избор за депутати, намаляване на партийната субсидия на един лев и задължително гласуване, вече са изпълнени. Още през 2016 г. предишният парламент прие промени в Изборния кодекс, с които беше въведено задължителното гласуване. Година по-късно обаче Конституционният съд отмени санкциите за негласуване, с което на практика обезсмисли задължителния характер на вота. Само преди месец пък по предложение на ГЕРБ парламентът намали държавната субсидия за партиите от 12 лв. на един лев за спечелен на парламентарни избори глас. Заедно с него обаче ГЕРБ и ДПС прокараха доста спорната и опасна възможност за безлимитното финансиране на партиите от бизнеса, което прави формациите зависими и подвластни на икономически интереси. Въпросът за въвеждането на мажоритарен избор на депутати е доста спорен, защото полза от приемането му биха имали само големите политически сили - ГЕРБ и БСП.

Кой би го подкрепил

Ако намеренията на Трифонов за влизане в политиката са сериозни, те най-вероятно са насочени към следващите парламентарни избори, които са след две години. До местните избори на 27 октомври остават по-малко от три месеца и едва ли до началото на предизборната кампания в края на септември Трифонов ще успее да регистрира партията си. Той би могъл да участва в местния вот, но кандидатите му ще трябва да се явят или като независими чрез инициативни комитети, или с регистрацията на други партии.

Това не е първата заявка на шоумена за влизане в политиката. През пролетта на миналата година чрез шоуто си Трифонов направи кастинг за политици с амбициозната заявка за подбор на млади и образовани хора, които искат да участват в "промяната на политическата система". Очакванията тогава бяха, че шоуменът ще участва в европейските избори. Това обаче не се случи, а политическа реализация намери само една участничка в кастинга - Цветелина Пенкова, която стана евродепутат, но чрез листата на БСП. Година преди това покрай отказа на парламента да се произнесе по инициирания от шоуто му референдум Трифонов излезе с писмо, в което намекваше за политическите си намерения. Опита се безуспешно да организира и протест пред парламента, който беше подкрепен от пренебрежимо малко хора. Още тогава социолози коментираха, че Трифонов е пропуснал пика на подкрепата за евентуална негова политическа формация и ако все пак реши да се включи в политиката, би могъл да разчита на популисткия вот. А и не е съвсем сигурно, че рейтингът му на шоумен ще се прелее автоматично върху евентуалната му политическа формация. От тази гледна точка застрашени от политическия проект на Трифонов ще са формацията на варненския бизнесмен "Воля" Веселин Марешки и националистическите партии от "Обединените патриоти". Разбира се, Трифонов може да разчита и на протестния вот, който би могъл да го вкара в парламента, но едва ли формацията му ще получи чак толкова голяма подкрепа, че да може да влияе чувствително на управлението.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  И този път ли учиндолският чалгаджия ще получи подкрепа за своя "проект" от Мултигруп или Газпром, както неведнъж са го подкрепяли в миналото?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Чалгар-малгар - Слави Трифонов е в изключително изгодна позиция: хем ги реди като върл опозиционер, хем е цапнат в устата, хем кара джипки и врътка танцьорки, хем пее (неразбираеми за мен, но пълнещи душата на нацията) чалгии.

  100% БГ идеал!

  В момента, когато се появи на политсцената, той ще бъде масово припознат като спасител от мразения, чумав и заобиколен с доказано нефелни, алчни и кръгли идиоти Борисов.

  Не виждам логика в допускането горе, че Слави ще чака редовните парламентарни избори. Че какво ще прави един неприкрито популистки политически проект цели 2 години? Абсолютно ще се износи и ще му светнат карантиите.

  Ако Слави Трифонов иска власт, съвсем естествено е да тръгне от незаслужено пренебрегваната местна власт. Докато хората не са го забравили. Само да се появи де юре "Нема такава държава" и на пръсти ще се броят общините, в които местната власт да не му е в кърпа вързана наесен! 7-8 концерта по стадионите и няма да има кой да посегне към Борисово-Каракачановите 50 лв за глас. Всичкото сиганин за пръв път в живота си ще гласува по съвест: За Слави! Той ще обере наказателния вот и периферията на червените, на нацитата, че и на доганистите.

  За ужас на социолозите, политолозите, културните антрополози и пр. умници, Дългия има съвсем обективна предпоставка да овладее колосалния протестен вот срещу 11-годишните простащини на Борисов: Той е възприеман като правилният, разбираемият, един от нас. Той е нещото, коренно различно от втръсналите ни тъпаци от традиционни партии с тяхното големеене.

  Естествено съвсем друг е въпросът, че Слави, сценаристите му, Куку бендът, Ванката и танцьорките нямат какво да предложат като алтернатива на Борисовите батаци, освен афишираната смяна на избирателната система от пропорционална в мажоритарна. И какво от това дали ще гласуваш за анонимници от партиен списък или за мажоритарен анонимник Асен Асенов/Инан Иванов/Петър Петров? Но пък досега българинът нагледно е показал, че перспективите са последното нещо, за което мисли на избори.. ."Да го махнем тоя, пък после ще видим!"

  Бахтън ми е от Борисов и Со, ама нямам надежди и към Трифонов и Со. Защото съм с ясното съзнание, че властта в БГ се определя от ония 80%...
  От Великата шаячна правда...

 • 3
  crusible avatar :-|
  crusible

  Едно е сигурно, Слави ще вдигне избирателната активност, защото много пасивни ще го припоснаят. Реално обаче, няма какво да предложи, освен имагинерно усещане за дългочакана справедливост, което е характерно за всички изредили се месии последните 30г. Пак ще има разочаровани накрая.

 • 4
  iliyapopov avatar :-|
  iliyapopov

  До изборите има доста време, презкоето Слави няма да е на екрана и ще загуби от ореола си. Може би трябваше досега да пусне телевизията, за да поддържа огъня.

 • 5
  borodino avatar :-|
  borodino


  До коментар [#] от "
  iliyapopov
  ":

  Той отдавна е марка. Един концерт на градския стадион и целият окръг ще пее с пълно гърло "Нема такава държава" седмици наред. Проблемът му е другаде: какво ще я прави тая власт, дето ще му я поднесат на тепсия? Обикновено зад ТВлицата в политиката стоят олигарси: зад Бепе Грило индустриалците от италианския север, зад Бареков - Цветан Василев, зад Зеленски - Коломойски. Да не се окаже Пееф кукловода и на този ТВ проект?

 • 6
  trayan1980 avatar :-|
  Траян

  Отдавна се говореше, че Слави ще влезе в политиката и сега той го потвърди. Да видим обаче какво ще направи.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Основната жертва ще е ДБ. Патриотите и Марешки знаят как да оцеляват. Затова го и пуснаха - по-известна "алтернатива" е.

  Мен ме интересува при Трифонов как ще се случват назначенията на държавните дружества, как ще се гарантира медийна и правна свобода? Не вярвам. Той дори не зачеква тази тема. 120 депутати, мажоритарен вот - път към нищото.

  Само акцент към борбата с корупцията и задкулисието може да ни помогне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход