Изплъзва ли ни се еврото

Изплъзва ли ни се еврото

Пътят на България към еврозоната и банковия съюз може да се забави, ако БНБ не изиска от ПИБ и Инвестбанк бързо и адекватно попълване на капиталовия им недостиг

Николай Стоянов
14290 прочитания

© Shutterstock


Темата накратко
 • Плановете България да влезе в ERM-II през юли не се оправдаха, надеждата сега е най-рано за октомври
 • След банковата проверка на ЕЦБ БНБ трябва да изиска бързи мерки от ПИБ и Инвестбанк
 • Неочаквана пречка за еврозоната се оказаха и проблеми в застраховането

Резултатите от проверката на ЕЦБ на банковата система доскоро неизменно се сочеха като последното препятствие на България по пътя към еврото и банковия съюз. След като те бяха публикувани и показаха капиталов недостиг в четвъртата по големина ПИБ и в по-малката Инвестбанк, реалната преграда се измести още малко. Сега важната крачка на държавата към еврозоната зависи от БНБ и как тя и двете банки ще решат откритите проблеми. Накратко, може да е тази есен, но при лошия сценарий отдалечаването може и да е с години.

БНБ действа, ЕЦБ контролира

Тук играта става сложна. От една страна, на макроикономическо ниво капиталовата дупка от 263 млн. евро в ПИБ плюс 52 млн. евро в Инвестбанк не е нещо грандиозно. Директна държавна намеса към момента не се обсъжда, а се търси пазарно решение поради редица европейски правила, а и политическо желание за такава стъпка трудно се събира, защото би означавала сегашните собственици на банките да загубят частично или изцяло контрол. Самите банки вече индикираха желание да покрият недостига по-скоро постепенно, чрез текущите си печалби, отколкото чрез набиране на капитал.

Ключова роля в следващите седмици ще има БНБ. Сега е неин ангажимент да координира с банките какви да са следващите действия, както и да произведе адекватни решения. За разлика от предишната оценка през 2016 г. обаче сега те трябва да са доста по-убедителни. Ако преди три години основната цел на БНБ беше да увери публиката, че системата остава стабилна, сега тя ще трябва да получи своеобразен печат от ЕЦБ, че предложението е работещо.

Технически влизането на страната в "банковия съюз" (а оттaм и в ERM II) зависи от решение на ЕЦБ да сключи споразумение с БНБ за "тясно сътрудничество". А датата, от когато ще стане това, ще зависи от напредъка с последващите мерки след цялостната оценка на банките.

Предвид често изразяваното публично желание на правителството това да е факт до края на годината БНБ ще е под натиск да действа по-експедитивно. Бързите решения (увеличения на капитала, продажби на портфейли и др.) обикновено са по-болезнени за самите банки. Но желаните от тях по-плавни мерки може да забавят лелеяния политически успех по влизането в чакалнята за еврозоната. ЕЦБ може например да заяви, че ще изчака да види попълнен изцяло капиталовия недостиг.

А има и риск въобще да не приеме някои от предложените мерки. Например ПИБ вече заяви, че е покрила близо половината от недостига, основно чрез печалба преди провизии от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г. В отчета ѝ към юни обаче при 94 млн. лв. нетна печалба има 73 млн. лв. приход от преоценка на инвестиционни имоти, докато при прегледа на качеството на активите ЕЦБ наложи на банката да коригира стойността на портфейла си от недвижими имоти надолу с 41 млн. евро. И това е само една от линиите на противоречия.

Старите проблеми още са тук

Затова и очакванията в банковия сектор са следващите седмици да тече усилен диалог между банките и БНБ как да процедират. Дори и миналите без забележки банки имат какво да дискутират с регулатора около прекласифицирането на кредити и как да стане това. Но истински ключовите въпроси ще са около тези с недостига и как БНБ ще подходи към тях. Това ще е истински тест за нея най-малкото заради неизбежната съпоставка с прегледа на качеството на активите от 2016 г. Самата БНБ в превантивното си съобщение ден преди публикуване на резултатите на ЕЦБ, според което те "показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло", изтъква съответствието между двете упражнения.

Тогава Първа инвестиционна банка и Инвестбанк бяха с най-сериозни констатирани проблеми. През 2016 г. двете също стигаха и до отрицателен капитал след стрес теста, но БНБ предпочете да вземе тези данни само за сведение, а не да иска попълване на недостига.

Това при резултатите от новия преглед, които изглеждат като копие на стария (макар и да има съществени разлики в методологията), оставя само два сценария какво се е случило и нито един не звучи ласкаво за регулатора. Единият е, че през 2016 г. БНБ не е показала пълната картина на проблемите и те се виждат сега - през тези три години на икономически бум би трябвало банките да са изчистили лоши кредити, а не да са генерирали нови. А вторият е през 2016 г. да са разкрити проблемите, но да не е направено достатъчно за решаването им.

Затова и ако сега подходът на БНБ е незадоволителен за ЕЦБ, това ще е репутационен удар за самата българска централна банка. Но това ще е само най-малкото на фона на по-широките икономически щети от евентуалното отлагане на влизането в ERM II и банковия съюз.

Темата накратко
 • Плановете България да влезе в ERM-II през юли не се оправдаха, надеждата сега е най-рано за октомври
 • След банковата проверка на ЕЦБ БНБ трябва да изиска бързи мерки от ПИБ и Инвестбанк
 • Неочаквана пречка за еврозоната се оказаха и проблеми в застраховането

Резултатите от проверката на ЕЦБ на банковата система доскоро неизменно се сочеха като последното препятствие на България по пътя към еврото и банковия съюз. След като те бяха публикувани и показаха капиталов недостиг в четвъртата по големина ПИБ и в по-малката Инвестбанк, реалната преграда се измести още малко. Сега важната крачка на държавата към еврозоната зависи от БНБ и как тя и двете банки ще решат откритите проблеми. Накратко, може да е тази есен, но при лошия сценарий отдалечаването може и да е с години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Просто няма как да стане. Лагард не е Зоран...

 • 2
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Нали не се заблуждаваме не БНБ комадва ПИБ и Инвестбанк, а ПИБ и Инвестбанк командват БНБ.

  Както не очакваме НИКОЯ институция в БГ, било то съд, парламент или КОНПИ или Данъчни и тн да действат срещу интересите на Пеевски и Доган (защото те командват тази държава) така и няма как да очакваме БНБ да действа срещу тези две банки (отново защото те командват в тази държава) и защото те обслужват Шефовете на тази държава.

  Тоест Държавата на Мафията не успява да влезе в Еврозоната просто защото това би било "в момента" срещу интереса на Шефовете тук.
  БГ не привлича чужди инвестиции и тн отново заради същия интерес и тн и тн и тн.

  Може би след време година две три и банките командващи или обслужващи Шефовете ще се трансформират и нещата постепенно (много след Румъния, Хърватска или който и да е друг) ще се цивилизоват - малко.... казвам малко! не напълно.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Значи ще броим пилците наесен. И ще има разочаровани. От влизането.

 • 4
  lji25617358 avatar :-|
  simChо

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Станишев драпа отдавна за пусто въвеждане на еврото..
  И феновете му са се накококържили и ентусиазирали..
  Дано им го дадат туй евро, та да куртулисат ..

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Как, по дяволите, да пуснат в еврозоната най-корумпираната и мафиотска държава в ЕС?

 • Plamen

  Аз едно нещо не мога да разбера от цялата работа.
  При ПИБ е установена корекция от 2.2 млрд лева след прегледа на качеството на активите (AQR) преди каквито и да е стрес тестове, това означава, че почти 50% от кредитния им портфейл е NPL. Нито една медия, дори и вие, не се хващате за тази цифра, а навсякъде се тиражира недостигът от 260 млн евро ама той видиш ли бил след много утежнен сценарий на стрес теста.
  Стрес тестът няма никакво значение, ако разликата между балансовото число на кред.портфейл, който си репортнал и това след проверката е 2.2 млрд лв! Тези 2.2 млрд разлика "не са открити" от БНБ и одиторите при прегледа към 31.12.2018, но лъсват сега...и нищо.
  Наистина нямам идея как може нито една медия да не обръща внимание на това. Изобщо осъзнавате ли мащаба на тази корекция след AQR-a ???

 • 7
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  При Инвестбанк тази корекция след прегледа на активите е 1 млрд !!

 • 9
  dorn avatar :-|
  dorn

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Навярно ще има, но аз няма да съм от тях !

 • 10
  nycvisa avatar :-|
  nycvisa

  До коментар [#6] от "Miguel Del Angel Sosa":

  единствения смислен коментар който съм про4ел по темата последните дни. ама сега ше дойде оня с многото ли4ности и ше по4не да поства (и сам да си отговаря от друго име) как това било хипотети4но и било видиш ли заради строгата (лоша, лоша!) методология, ина4е ПИБ били отли4ници :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход