Пламен Димитров: Обедняването създава и политически проблеми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пламен Димитров: Обедняването създава и политически проблеми

Основното ни предложение е въвеждане на необлагаем минимум. Тази мярка има две цели - да намали неравенството в доходите и да остави на разположение допълнителни средства у всички работещи, казва Пламен Димитров.

Пламен Димитров: Обедняването създава и политически проблеми

Президентът на КНСБ пред "Капитал"

Десислава Николова
6345 прочитания

Основното ни предложение е въвеждане на необлагаем минимум. Тази мярка има две цели - да намали неравенството в доходите и да остави на разположение допълнителни средства у всички работещи, казва Пламен Димитров.

© Надежда Чипева


Пламен Димитров е президент на един от двата големи синдиката в страната - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В последните седмици профсъюзът се опитва да провокира дебат за данъчната система в страната, като предложи девет промени в ресорните закони. Техният краен ефект ще е увеличение на данъчната тежест за бизнеса и хората с високи доходи за сметка на получаващите по-ниски заплати и младите семейства с деца. Целта е да се преодолеят социалните неравенства. Въпросът е дали данъците са инструментът, с който може да се постигне това.

Предложихте девет промени в данъчните закони и правила, коя според вас е най-важна и защо?

Основното ни предложение е въвеждане на необлагаем минимум. Тази мярка има две цели - да намали неравенството в доходите и да остави на разположение допълнителни средства у всички работещи. Ако се въведе, 60 лева месечно биха останали в джоба на всеки работник. За този, който получава 5000 лв., тяхната значимост е далеч по-ниска, отколкото за този, който получава 600 лв. Предлагаме мярката, защото разликата между минималната заплата и максималния облагаем доход е близо осем пъти, ние сме първенци в ЕС по дълбочина на неравенствата, и то в най-бедната държава. Това създава не само социални, но и политически проблеми. Направихме изследване, че през последните 20 години популизмът расте пропорционално на задълбочаването на неравенствата в доходите, и то десният популизъм. Това пък не вещае нищо добро за нормалния демократичен процес, който искаме да се запази и развива. Смятаме, че нашето предложение е много полезно. То ще остави 1.5 млрд. лв. допълнителни средства в джоба на всички работещи. По-голямата част от тези средства ще се влеят в потреблението. На първо време ще върнат около 300 млн. лв. ДДС, така че разходът на държавата няма да е толкова голям, но по-важното е, че ще тласнат допълнително нагоре растежа на икономиката.

Необлагаемият минимум ли е начинът да се пребори неравенството в доходите, не може ли проблемът с най-нископлтените групи работещи да се преодолее чрез инвестиции в икономиката, инвестиции в образование?

Аз не казвам, че не може. Само казвам, че тази мярка, която е вид данъчна отстъпка, ще помогне много на работещите, особено на тези в най-нископлатените групи. Всяка година ние искаме по-високи заплати и тези пари ще помогнат на общия пазар да върви към по-лесна нормализация.

Бизнесът посрещна ли радушно тази ви идея?

Трите работодателски организации, които бяха представени на дебата за данъчните промени - БСК, АИКБ и БТПП, реагираха предпазливо. Мярката беше подкрепена от бизнеса под условие, че говорим за еднократно връщане на платен данък, което предполага по-лесно администриране и избягване на укриване на доходи. В този случай работещите ще си плащат данъците, а в края на годината НАП ще им връща условно 720 лв.

Ние предлагаме и още една мярка, която сме копирали директно от американците, от Доналд Тръмп - данъчни стимули за семействата. Всички са единодушни, че демографската катастрофа е проблем на проблемите, а правителството няма мерки в подкрепа на семействата. Тръмп въведе данъчна ваканция за млади семейства, докато получат общ доход от 24 хил. долара. Нашето предложение е тази данъчна ваканция в България да бъде 24 хил. лв. и бизнесът изрази положително отношение.

Приближаваме позициите си с бизнеса и има шанс управляващите да се вслушат в нас, дори да не се въведат промените от следващата година, а от 2021 г.

Другият данъчен стимул, за който също получихме съгласие от бизнеса, е да освободим инвестициите в квалификация и преквалификация.

Предлагаме ключовите показатели на входа и на изхода на осигурителната система да бъдат обвързани. Смятаме, че както пенсиите се увеличават по швейцарското правило с 50% от ръста на инфлацията и 50% от средния осигурителен доход, с толкова трябва да се увеличават и останалите показатели, които дават ресурс в системата. Това би означавало 3160 лв. максимален осигурителен доход през следващата година и 1264 лв. максимална пенсия.

Не сте ли съгласни с работодателите, че е нужен цялостен дебат какви мерки са нужни за справяне с демографската криза и недостига на работна ръка? Това ли ви е рецептата?

Чак рецепта - не, но е някаква позитивна стъпка. Ние предлагаме и данъчни стимули за раждане на деца, гарантиране от държавата на безлихвен заем за млади семейства за покупка на жилище. Младите хора трябва да намерят и допълнителни причини, за да останат. Най-важни са доходите, но не са единствените, които тласкат и младите, и всички други навън. Няма рецепта за демографията. От една година сме разработили и коментираме интензивно с институциите да се прилага програма за връщането на българите не само от запад, но и от изток - българската диаспора в Молдова, в Украйна. Те трябва да се заселят трайно в България. Ние имаме нужда не само от работници, но и от бъдеще на нацията. Предлагаме и сме говорили със Сдружението на общините – да бъдат направени три карти - бизнесът да каже каква работна ръка иска и къде с каква квалификация и заплащане, и бизнесът е готов да го направи. Когато видим каква концентрация на работници ще има, да видим къде живеят, къде има изоставени къщи до 50 километра разстояние и да видим при какви условия собствениците на къщи ще ги дадат под наем или ще ги продадат. Тук трябва да влезе държавата и да предостави или безлихвен заем на тези българи, да им подари къщата, да има варианти как да ги привлечем да работят в България. По тази програма можем да върнем 100 хил. души за пет години.

Като казахте квалификация, как ще преквалифицирате работещите във въглищните региони, какво ще се случи в басейна "Марица-изток"?

Никой не си прави илюзия, че кафявата енергия ще бъде вечна, напротив. През следващите 20-30 години тя ще изчезне от Европа, това са плановете и на Германия, която ще изведе мощностите си от 2038 г. и има мащабна програма, с която канцлерът Ангела Меркел се занимаваше лично.

При нас Министерството на енергетиката се бави да направи енергийна стратегия и не казва, че царят е гол. Всички знаем и миньорите знаят, те не са деца, за да не могат да си дадат сметка, че рано или късно мините ще бъдат затворени, но някой трябва да им го каже и ако хоризонтът ще бъде 20-30 години, те трябва да бъдат подкрепени. На първо място трябва да имаме енергийна стратегия, която да казва с какво ще заместим близо 4000 мегавата базови мощности на въглища. Ако алтернативата е затваряме мините и внасяме ток отвън, това е път за никъде – цялата индустрия ще бъде засегната, да не говорим за домакинствата, на които и сегашната цена им е висока.

Миньорите са 8000 души, ако добавим и техните семейства, да, те са сериозна грижа, но не са основният фактор – той е какво е ефективното решение за заместващи мощности от такъв голям порядък с тази консумация и при положение че потреблението през януари винаги е на ръба и никой не е правил сметка за това как ще се отрази бързото развитие на пазари, които не съществуваха – например на електромобили. Аз смятам, че бъдещето на хората в "Марица-изток" е да работят пак там, може би в друга индустрия. За това има сериозни разработки и трябва да бъдат привлечени инвестиции. Един от източниците е платформата "Въглищни региони в преход" на ЕС, на която трябва да станем час по-скоро членове. Полша, Германия вече получиха от ЕС милиарди евро за заместващи мощности.

В КНСБ сме радетели на децентрализация на производствените мощности - защо не дадем шанс на ВЕИ-тата и като правим саниране на блоковете за милиарди не поставим соларни инсталации за 30 хил. лв. върху тях за консумация само на блока. Експерти твърдят, че между 10 и 15% от консумацията на електроенергия на осеметажен блок може да бъде доставена безплатно по този начин.

Участвате в дискусията за уреждане на фазата на изплащане на допълнителните пенсии от втория стълб. Какви предложения имате?

В процес на дискусия вече от една година, макар и много закъсняла, е законодателна промяна за регулиране на фазата на изплащане от втория стълб на първите допълнителни пожизнени пенсии. Хората ще получат право от 2021 г., първи са 500-600 души. В този сектор има няколко въпроса, които трябва да бъдат коментирани. Не трябва да съдим дали фондовете имат бъдеще по първите пенсии, които ще платят през 2021 г., и лесно да ги задраскаме или похвалим. За да се види как функционира капиталовият стълб и каква доходност ще даде, трябва да минат 40 години, а нашите фондове са трупали пари за втора пенсия само 20. Актюерската сметка показва, че през вторите 20 години има по-бързорастяща доходност. В момента средното натрупване по партидите е изключително ниско - от порядъка на 4000-5000 лева, изключение са партиди над 20 хил. лв. Аз не съм адвокат на пенсионните фондове, те имат много кусури, но това, което искаме, е човекът да има право на избор - когато приближа годините до пенсия и пенсионният фонд, и НОИ да ми кажат каква би била пенсията ми, ако има или няма втори стълб. В момента първият стълб ще ми намали с 19 до 22% пенсията заради 5%-ната вноска във втория стълб. Всеки човек трябва да има право да види каква пенсия ще получи, ако партидата му бъде прехвърлена в НОИ или си остане в пенсионния си фонд. Уреждането на фазата на изплащане трябва да бъде такова, че да не пострада никой. И освен това клиентите на фондовете трябва да започнат да получават по-ясно извлечение, не в дялове, от които никой не разбира.

Одобрявате ли предложените от здравния министър промени в здравния модел?

В здравеопазването първо трябва да се извадят на масата всички пари, необходими за качествена и достъпна здравна грижа и трябва да започне дебат как да бъдат осигурявани - дали изцяло чрез здравна вноска, което за мен означава увеличаване поне с 4-5 процентни пункта на здравната вноска, или да се финансира частично от бюджета. Смятам, че, както обеща, здравното министерство до Нова година може да завърши работата по остойностяването на всички потоци в здравеопазването. Трябва да стане ясно какъв ресурс е нужен и откъде да дойде, може ли и трябва ли всички да плащат еднакво. След това идва въпросът как да се управлява този ресурс.

За нас солидарността в системата няма алтернатива, тя е фундамент на това как се набира ресурсът и как се осигурява грижата. Ако ресурсът е 8 млрд. лв., той трябва да отива за медицинска грижа. Смятаме, че е редно да има допълнителни частни фондове и да се печели от допълнителната грижа. А не основният пакет да бъде предмет на конкуренция кой ще вземе нещо и ще намали грижата, за да извади печалба.

Интервюто взе Десислава Николова

Пламен Димитров е президент на един от двата големи синдиката в страната - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В последните седмици профсъюзът се опитва да провокира дебат за данъчната система в страната, като предложи девет промени в ресорните закони. Техният краен ефект ще е увеличение на данъчната тежест за бизнеса и хората с високи доходи за сметка на получаващите по-ниски заплати и младите семейства с деца. Целта е да се преодолеят социалните неравенства. Въпросът е дали данъците са инструментът, с който може да се постигне това.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  jordani avatar :-?
  jordani

  Ма Десислава да го бе питала тоз корифей на труда, със стаж от три часа и половина, какво прави КНСБ за да защити правата на уволнените от Булгартабак работници?
  За един приятел питам, дето е писал предната статия?

  Аман от левичарско-зелени-либерални стратегии.... Аман от псевдо икономически Джурналисти.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Вместо да играят патерица на БСП с данъчните си предложения, да вземат да направят един протест срещу затриването на Булгартабак. Ако смеят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.