Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 2 авг 2019, 12:06, 14983 прочитания

Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев

Защо подкрепата на Гешев не е автентична и така не се появиха други кандидати за поста

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Спонтанният възторг на колективите на трудещите се в центъра и по места изпълва сърцето ми с радост. Един от водачите на народното въстаническо движение в Софийска област, един човек от народа поздравява бойците от отряда "Чавдар".

Така прокурор от столична прокуратура коментира в социалните мрежи валящите писма в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.


Подписките, в които се включват прокурори, следователи и служители в администрация на държавното обвинение, започнаха да се появяват още в деня на номинацията му.

Тази самобитна активност може и да е не е автентична, но в комбинация с факта, че Гешев беше номиниран от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, стана повод кандидатурата му да бъде пакетирана като идваща от гилдията - най-често използваният аргумент на хората, които го подкрепят (по последния началник на шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов: "Той е единствен кандидат за поста, но получи единодушна подкрепа от Прокурорската колегия, от Камарата на следователите и в средите на полицията").

Тази седмица стана ясно, че той наистина ще е единствен кандидат за поста, след като последният, който може да номинира друг за поста - правосъдният министър Данаил Кирилов, не го направи, с аргумента, че едва ли не така ще опорочи избора на Гешев.Цялата драматургия по номинацията на Иван Гешев, която вероятно ще достигне своя пик през есента, когато ще бъде гласувана кандидатурата му, показва нагледно две неща - тежкото състояние на държавното обвинение и големия залог, който стои зад избора на наследник на Сотир Цацаров.

Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два начина - през данъчна проверка и дори такава от антикорупционната комисия. Така един по един кандидати отпадали, а Гешев останал кандидатът на гилдията...

Куриер, прокурор, деловодител - машина на зависимостите

Вълната в подкрепа на Иван Гешев може и да изглежда внушителна на пръв поглед, но, погледната отблизо, бие на кухо и прилича на злоупотреба със служебно положение.

Първата подписка в подкрепа на Иван Гешев дойде от специализираните прокуратури в деня на номинацията му и тя зададе тона. Пръв под нея се подписа и.д. началникът на Специализираната прокуратура Димитър Петров (няколко дни по-късно назначен за титуляр на поста от прокурорската колегия, която издигна кандидатурата на Гешев), а след него още близо 120 прокурори, следователи и служители в администрацията (куриери, шофьори, деловодители, секретари и т.н.).

"Г-н Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол съобразно задълженията си", пише в подписката (без да става ясно какво точно е правил един шофьор рамо до рамо с Гешев в съдебната зала).

На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по телевизията заради публичните акции от ерата "Гешев". Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега. Немалка част от подписалите прокурори бяха назначени за титуляри в Спецпрокуратурата преди няколко седмици, а други участват в конкурсни процедури - кариерни израствания, зависещи от прокурорската колегия.

Сред изразилите подкрепа за номинацията на Иван Гешев има и командировани магистрати, т.е. дали техният престой в спецпрокуратурата ще продължи зависи директно от волята на ръководството на държавното обвинение.

От страницата на държавното обвинение може да се види, че буквално допреди няколко дни част от подписалите съдебни служители от спецпрокуратурата са участвали в конкурсни процедури. Но дори и назначени, те са в пряка зависимост от ръководителя си и трудно биха отказали да заявят подкрепа за бъдещия началник. Още по-малко, когато видят, че това вече е направил прекият им началник.

След тази от Специализираните прокуратури последваха подписки от Софийската районна прокуратура и структури на държавното обвинение от провинцията. В Бургас подписката (в първо лице множествено число) е подписана директно от апелативния прокурор, а тази в Стара Загора дори съдържа имената на неподписалите, с уточнението, че са в отпуск.

На страницата на ВСС, където се качват документите за кандидатурата на Гешев, е качено и становище от районната прокуратура във Варна, в което въобще не се коментира кандидатурата за главен прокурор, а само се изразява несъгласие с протеста пред сградата на съвета.

Подкрепа за Иван Гешев дойде и от вътрешното министерство. Директорът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев лично изразява подкрепата си. Два дни след като депозира становището си той беше "повишен" като директор на полицията в Пловдив.

В понеделник пък се появи анонимна позиция от следователите в Националната следствена служба, която отново говори в множествено число, но под нея няма нито едно име. Следовател разказа пред "Капитал", че не знае да е организирано официално събрание, където да е била обсъждана позицията и най-вероятно зад инициативата стои бившият член на ВСС Ясен Тодоров, който след края на мандата си през 2017 г. беше командирован в Националното следствие, а наскоро спечели конкурс за титуляр там.

"Същинският разговор за избора на нов главен прокурор успешно беше подменен с жестове на привидности, театър на сенките, "подкрепи" от трудови колективи и основният въпрос защо кандидатът е точно Иван Гешев остана без отговор." Така коментира ставащото председателят на Съюза на съдиите и член на предходния състав ВСС Калин Калпакчиев пред БНР в сряда и допълни: "Зa дa имaмe автентичен, cвoбoднo изpaзeн вoт нa прокурорите, трябва дa създадем гаранции зa тoвa. Πoдĸpeпaтa, ĸoятo вaли, изобщо нe e автентичен глac. He e въпросът дa ce бpoи ĸoлĸo пpoĸypopи ca пoдĸpeпили, ĸoлĸo нe ca пoдĸpeпили Зaщoтo имa хиляди начини нeпoдĸpeпилият дa бъде "yдapeн" – c дисциплинарно производство и пpoчee. Прокурорите в момента нямaт създадени ycлoвия cвoбoднo дa изразят мнeния – тoвa e eдин oт моментите, зa които трябва дa ce гoвopи пpи peфopмaтa в пpoĸypaтypaтa. Kaĸ дa ce гарантира независимостта нa отделния пpoĸypop, който в момента paбoти пoд нaтиcĸ."

Прави впечатление, че от подписката отсъстват голяма част от прокурорите, назначавани преди идването на Гешев в спецпрокуратурата. За наличието на подобна опозиция спомена прокурор, работещ в институцията от създаването ѝ, но тя била лесно смачкана: "Затрупват те с дела за ДДС измами, от които просто няма как да изплуваш, и тогава почват да те гонят за срокове. Оттук се тръгва само с кръв", коментира източникът ни. От началото на годината е върнат и един позабравен метод за наказание - командироването в друга прокуратура без съгласието на командирования. Така в нещо като наказателен дисцип се е превърнала Районна прокуратура - Самоков, където от няколко седмици е командирован Милко Първанов, който наблюдаваше делата за цигарените фабрики, а преди това там беше изпратен друг спецпрокурор. Заповедта на Цацаров е мотивирана с "кадрова необходимост" - каквато по думите му съществува и за самата Специализирана прокуратура.

Къде са достойните

Колкото и да е съмнителна откъм автентичност вълната от подкрепа за Иван Гешев е факт. До него има още един - това, че несъгласната част от гилдията не издигна алтернативна кандидатура. Факт е, че такава възможност законът за съдебната власт не допуска, но нищо не пречеше прокурорите да се обединят около някой свой колега.

По информация на "Капитал" това не се е случило поради няколко причини. Прокурор от ВКП коментира картината така: "Свободата да изразяваш открито мнението беше сломена още по времето на Никола Филчев - един убит прокурор, един самоубил се, палежи и побоища. При Велчев институцията изпадна в летаргия, а при Цацаров беше нанесен последният удар."

Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани без значение от кой лагер са. Срещу тях започвали данъчна проверки и дори такава от антикорупционната комисия.


На следващо място много трудно би се намерил кандидат, който би излязъл открито срещу правата линия на ръководството. Достатъчно е да се види какво се случи с т.нар. граждански кандидат - следователят Бойко Атанасов беше обект на дисциплинарни наказания и клеветнически кампании.

И още един пример - началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който беше един то сигурните кандидати за поста не участва, тъй като срещу него през април месец започна проверка по публикация, че 21 годишният му син е придобил имот за половин милион лева. Проверката срещу Сарафов приключи два дни след последното заседание, на което можеха да се правят номинации за ръководител на държавното обвинение.

Капитал #31

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

 • Изплъзва ли ни се еврото
 • Доган и Ковачки - абонирани да получават милиони
 • Какви са рисковете за злоупотреба с лични данни

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд. 1 Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд.

И още: Борисов реши, че детската болница все пак няма да се строи върху старо скеле

27 май 2020, 1235 прочитания

Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума

НАП претендира за вземане от 135 хил. лв., а причината е ползван данъчен кредит за ремонт на имота

27 май 2020, 2081 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Политическата омерта за Гешев

Само НФСБ и "Демократична България" критикуват процедурата по избор на нов главен прокурор

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10