Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев

Защо подкрепата на Гешев не е автентична и така не се появиха други кандидати за поста

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

"Спонтанният възторг на колективите на трудещите се в центъра и по места изпълва сърцето ми с радост. Един от водачите на народното въстаническо движение в Софийска област, един човек от народа поздравява бойците от отряда "Чавдар".

Така прокурор от столична прокуратура коментира в социалните мрежи валящите писма в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Подписките, в които се включват прокурори, следователи и служители в администрация на държавното обвинение, започнаха да се появяват още в деня на номинацията му.

Тази самобитна активност може и да е не е автентична, но в комбинация с факта, че Гешев беше номиниран от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, стана повод кандидатурата му да бъде пакетирана като идваща от гилдията - най-често използваният аргумент на хората, които го подкрепят (по последния началник на шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов: "Той е единствен кандидат за поста, но получи единодушна подкрепа от Прокурорската колегия, от Камарата на следователите и в средите на полицията").

Тази седмица стана ясно, че той наистина ще е единствен кандидат за поста, след като последният, който може да номинира друг за поста - правосъдният министър Данаил Кирилов, не го направи, с аргумента, че едва ли не така ще опорочи избора на Гешев.

Цялата драматургия по номинацията на Иван Гешев, която вероятно ще достигне своя пик през есента, когато ще бъде гласувана кандидатурата му, показва нагледно две неща - тежкото състояние на държавното обвинение и големия залог, който стои зад избора на наследник на Сотир Цацаров.

Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два начина - през данъчна проверка и дори такава от антикорупционната комисия. Така един по един кандидати отпадали, а Гешев останал кандидатът на гилдията...

Куриер, прокурор, деловодител - машина на зависимостите

Вълната в подкрепа на Иван Гешев може и да изглежда внушителна на пръв поглед, но, погледната отблизо, бие на кухо и прилича на злоупотреба със служебно положение.

Първата подписка в подкрепа на Иван Гешев дойде от специализираните прокуратури в деня на номинацията му и тя зададе тона. Пръв под нея се подписа и.д. началникът на Специализираната прокуратура Димитър Петров (няколко дни по-късно назначен за титуляр на поста от прокурорската колегия, която издигна кандидатурата на Гешев), а след него още близо 120 прокурори, следователи и служители в администрацията (куриери, шофьори, деловодители, секретари и т.н.).

"Г-н Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол съобразно задълженията си", пише в подписката (без да става ясно какво точно е правил един шофьор рамо до рамо с Гешев в съдебната зала).

На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по телевизията заради публичните акции от ерата "Гешев". Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега. Немалка част от подписалите прокурори бяха назначени за титуляри в Спецпрокуратурата преди няколко седмици, а други участват в конкурсни процедури - кариерни израствания, зависещи от прокурорската колегия.

Сред изразилите подкрепа за номинацията на Иван Гешев има и командировани магистрати, т.е. дали техният престой в спецпрокуратурата ще продължи зависи директно от волята на ръководството на държавното обвинение.

От страницата на държавното обвинение може да се види, че буквално допреди няколко дни част от подписалите съдебни служители от спецпрокуратурата са участвали в конкурсни процедури. Но дори и назначени, те са в пряка зависимост от ръководителя си и трудно биха отказали да заявят подкрепа за бъдещия началник. Още по-малко, когато видят, че това вече е направил прекият им началник.

След тази от Специализираните прокуратури последваха подписки от Софийската районна прокуратура и структури на държавното обвинение от провинцията. В Бургас подписката (в първо лице множествено число) е подписана директно от апелативния прокурор, а тази в Стара Загора дори съдържа имената на неподписалите, с уточнението, че са в отпуск.

На страницата на ВСС, където се качват документите за кандидатурата на Гешев, е качено и становище от районната прокуратура във Варна, в което въобще не се коментира кандидатурата за главен прокурор, а само се изразява несъгласие с протеста пред сградата на съвета.

Подкрепа за Иван Гешев дойде и от вътрешното министерство. Директорът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев лично изразява подкрепата си. Два дни след като депозира становището си той беше "повишен" като директор на полицията в Пловдив.

В понеделник пък се появи анонимна позиция от следователите в Националната следствена служба, която отново говори в множествено число, но под нея няма нито едно име. Следовател разказа пред "Капитал", че не знае да е организирано официално събрание, където да е била обсъждана позицията и най-вероятно зад инициативата стои бившият член на ВСС Ясен Тодоров, който след края на мандата си през 2017 г. беше командирован в Националното следствие, а наскоро спечели конкурс за титуляр там.

"Същинският разговор за избора на нов главен прокурор успешно беше подменен с жестове на привидности, театър на сенките, "подкрепи" от трудови колективи и основният въпрос защо кандидатът е точно Иван Гешев остана без отговор." Така коментира ставащото председателят на Съюза на съдиите и член на предходния състав ВСС Калин Калпакчиев пред БНР в сряда и допълни: "Зa дa имaмe автентичен, cвoбoднo изpaзeн вoт нa прокурорите, трябва дa създадем гаранции зa тoвa. Πoдĸpeпaтa, ĸoятo вaли, изобщо нe e автентичен глac. He e въпросът дa ce бpoи ĸoлĸo пpoĸypopи ca пoдĸpeпили, ĸoлĸo нe ca пoдĸpeпили Зaщoтo имa хиляди начини нeпoдĸpeпилият дa бъде "yдapeн" – c дисциплинарно производство и пpoчee. Прокурорите в момента нямaт създадени ycлoвия cвoбoднo дa изразят мнeния – тoвa e eдин oт моментите, зa които трябва дa ce гoвopи пpи peфopмaтa в пpoĸypaтypaтa. Kaĸ дa ce гарантира независимостта нa отделния пpoĸypop, който в момента paбoти пoд нaтиcĸ."

Прави впечатление, че от подписката отсъстват голяма част от прокурорите, назначавани преди идването на Гешев в спецпрокуратурата. За наличието на подобна опозиция спомена прокурор, работещ в институцията от създаването ѝ, но тя била лесно смачкана: "Затрупват те с дела за ДДС измами, от които просто няма как да изплуваш, и тогава почват да те гонят за срокове. Оттук се тръгва само с кръв", коментира източникът ни. От началото на годината е върнат и един позабравен метод за наказание - командироването в друга прокуратура без съгласието на командирования. Така в нещо като наказателен дисцип се е превърнала Районна прокуратура - Самоков, където от няколко седмици е командирован Милко Първанов, който наблюдаваше делата за цигарените фабрики, а преди това там беше изпратен друг спецпрокурор. Заповедта на Цацаров е мотивирана с "кадрова необходимост" - каквато по думите му съществува и за самата Специализирана прокуратура.

Къде са достойните

Колкото и да е съмнителна откъм автентичност вълната от подкрепа за Иван Гешев е факт. До него има още един - това, че несъгласната част от гилдията не издигна алтернативна кандидатура. Факт е, че такава възможност законът за съдебната власт не допуска, но нищо не пречеше прокурорите да се обединят около някой свой колега.

По информация на "Капитал" това не се е случило поради няколко причини. Прокурор от ВКП коментира картината така: "Свободата да изразяваш открито мнението беше сломена още по времето на Никола Филчев - един убит прокурор, един самоубил се, палежи и побоища. При Велчев институцията изпадна в летаргия, а при Цацаров беше нанесен последният удар."

Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани без значение от кой лагер са. Срещу тях започвали данъчна проверки и дори такава от антикорупционната комисия.

На следващо място много трудно би се намерил кандидат, който би излязъл открито срещу правата линия на ръководството. Достатъчно е да се види какво се случи с т.нар. граждански кандидат - следователят Бойко Атанасов беше обект на дисциплинарни наказания и клеветнически кампании.

И още един пример - началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който беше един то сигурните кандидати за поста не участва, тъй като срещу него през април месец започна проверка по публикация, че 21 годишният му син е придобил имот за половин милион лева. Проверката срещу Сарафов приключи два дни след последното заседание, на което можеха да се правят номинации за ръководител на държавното обвинение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  lir1531761539571191 avatar :-|
  Марин Маринов

  Прави впечатление липсата на коментар, аз също ще се въздържа...

 • 3
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  Ксерокопие и после всички подписали шут изкъде задните части. Видов ден иде - Кьовеши също!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Продължавам да смятам, че Гешев много вероятно ще бъде самооттеглен наесен.

  Той е мюре. Истинският Цацаров 2.0 ще бъде обявен в 12 без 5, т.е. в средата на октомври, когато няма да има никаква възможност за отхвърлянето му. Той няма да е по-качествен от Гешев, но ще е продукт на много детайлни сметки и омерти.
  Пламен Георгиев, Емил Радев, Красимир Ципов, Данаил Кирилов. Какво? Не стават? Съгласен съм, но алгоритъмът е гл.прокурор да е тенекията отзад на властта, а не обществото да го харесва...

  Нелепата отвсякъде кандидатура на Гешев беше издигната абсолютно "по устав", за да печели време, защото в процедурата по номинирането му няма пропуски и всичко е по буквата на закона:
  1. Предложението е от професионалната общност, а всъщност е от политически назначени във ВСС прокурори;
  2. С "пълно единодушие", което показва, че предварително е париран всякакъв опит за друго мнение;
  3. Другият, който единствен можеше да номинира - министър Дани, - не предложи алтернатива.

  Всъщност дори протестите най-вероятно са предвидени. Може би неслучайно с всяко отваряне на устата си номинираният Гешев им налива още бензин, за да може Герббаши да обяви наесен оттеглянето му. Тогава вече министър Дани ще изплюе камъчето...

  Следващият главен прокурор ще е просто Цацаров 2.0. И няма никакво значение как ще се казва по документи. Той просто ще е по-висока версия на същото.

 • 5
  m1903 avatar :-|
  m1903

  А защо имаме и издържаме с данъците си отделна институция "Прокуратура" с ГлавПрокурор начало?! И то репресивна, безотговорна, ненаказуема, мафиотизирана и корумпурана институция от комунистическо-военизиран вид със запазени отпреди 1990г. всички елементи, особености, привилегии и облаги като за милиционери, ченгета и фатмаци! Пък и персонално повечето са ПРИРАВНЕНИ "прависти" от милиционерския ПУЦ в Симеоново или от (библиотекарски) Уни-лафки за дипломи или парашутирани шартийни, военни или ДС номенклатури, като жена му на ДС-Ванче караШкембак - Росица Слабакова - караКачан, братовчедка на ДС-МВРо-евродепутатина Андро Слабака! В Царство България прокурорите са били в отделна колегия към всяко съдилище без военизирана подчиненост и всичките служебни и функционални отношения между прокурорите от различните инстанции са минавали през съдебните състави! Не е имало и вездесъщ никому отговорен и безнаказан ГлавПрокурор! Време е за Нова Конституция, с която да се приведат прокурорите в организационния вид от Царство България както множество други елементи останли от комунистическо-милиционерските времена!

 • 6
  fsw1446630921478917 avatar :-|
  Dimi Ivanov

  Проблема е ,че основно се шири чувството за безнаказаност , няма реални нормативи ,или ако има не се спазват, страшно много се импровизира, накъсано четническо движение, трима четирима единомисленици и да става каквото ще.Инерция от миналото, която безпроблемно се транспонира и в бъдещето, консолидацията е кастова, те миро-помазаните и ние гоята, раята ,правото е някаква имагинерна реалност , до която ние не стигаме ,основно поради невъзможността да ползваме равностойно това право , което най често е правото на силата ,вместо силата на правото , но това е доста наивно дори за мен ,просто защото винаги е било така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход