In memoriam: Йорданка Вандова бе нарицателно за професионализъм

Един от най-добрите действащи наказателни адвокати на България почина във вторник след продължително боледуване

Адвокат Йорданка Вандова почина във вторник сутринта след тежко заболяване. Поклонението ще е понеделник в 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища
Адвокат Йорданка Вандова почина във вторник сутринта след тежко заболяване. Поклонението ще е понеделник в 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища
Адвокат Йорданка Вандова почина във вторник сутринта след тежко заболяване. Поклонението ще е понеделник в 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища
Адвокат Йорданка Вандова почина във вторник сутринта след тежко заболяване. Поклонението ще е понеделник в 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища

"Не съм човек, който да шуми около себе си и да държи някой да го знае. Повечето ме познават, но дори и да не е така, аз съм сигурна, че от начина, по който се държа в залата и участвам, съдът в повечето случаи разбира, че не говоря празни приказки или само за да се намирам на работа и че не шиканирам процеса... Сигурна съм, че това се знае."

"Да, аз работя за пари, но работя и за името си, за професионалното си достойнство, заради това, че съм убедена, че върша нещо смислено, което е нужно не само на мен и на клиента ми."

Думите са от интервю на адвокат Йорданка Вандова, дадено точно преди 10 години пред журналистката Валентина Симеонова от тогавашното списание "Правен свят", което днес вече не съществува. Може би единственото интервю на адвокат Вандова, което не е дадено по повод на конкретно дело или проблем, а за професията и живота.

Адвокат Йорданка Вандова почина във вторник рано сутринта след тежко заболяване. За професионалната общност нейното име е емблематично – един от най-добрите действащи наказателни адвокати на България с 42-годишна адвокатска практика в Софийската адвокатска колегия, където е вписана от 1 октомври 1977 г.

Сравнително непозната на широката публика до голяма степен заради пословичното си ненатрапчиво присъствие. Съдружник и съучредител в адвокатско дружество "Доковска, Атанасов и съдружници", където е част от елитен екип от наказателни адвокати, Вандова се явява по едни от най-шумните и сложни процеси в България.

Изключително подготвен и задълбочен юрист, безкрайно етичен човек, дискретна, скромна и непретенциозна, отдадена на професията по необикновен начин. Така определят адвокат Йорданка Вандова нейните колеги и приятели, за които тя ще остане "най-добрата от нас".

Започнала кариерата си на адвокат в края на 70-те години на миналия век при патрон Петър Корнажев, друго име легенда в професията. "Започнах работа в Трети адвокатски колектив, защото там работеше Петър Корнажев, а баща ми каза, че той е най-добрият и той трябва да ми бъде патрон", разказва по-късно тя. Вандова е потомствен юрист, с баща прокурор. В началото на 90-те години Даниела Доковска, Йорданка Вандова, Ина Лулчева и Васил Василев правят обща кантора, а през 2005 г. възниква адвокатското дружество "Доковска, Атанасов и съдружници" след обединение с друга известна адвокатска кантора, която практикува в областта на гражданското право - "Атанасови, Чуклева и съдружници".

Един от първите български адвокати с дела в Страсбург

Активен участник в дейността на фондация "Български адвокати за правата на човека", Вандова е един от адвокатите с най-много спечелени дела в Съда по правата на човека в Страсбург. Нейни са едни от първите български дела в Страсбург, а решенията по водените от нея дела се цитират като емблематични.

Решението по делото "Бекирски" е единственото, по което България е осъдена в Страсбург за изтезания. Правозащитници оценяват защитата на Вандова по това дело като изключително силно и прецизно аргументирана.

По друго дело Вандова осъди България и като жалбоподател, заедно с клиентката си за нарушения срещу нея като адвокат в процеса. Решението по делото "Николова и Вандова срещу България" доведе до промяна на практиката на Върховния административен съд, след като България беше осъдена заради тоталната липса на публичност на цялото производство по дисциплинарно уволнение на полицейски служител, при което упълномощеният адвокат не е получил достъп до делото, а жалбоподателката дори не е имала възможност да прочете мотивите на решението. Пред съда в Страсбург адвокат Вандова е представлявана от колегата й от кантората Васил Василев, а самата тя представлява клиентката си Николова.

В друго решение по нейно дело, "Данев срещу България", държавата е осъдена заради формализма на съдилищата при определяне на обезщетения при незаконно задържане - за това, че независимо от обявяването на задържането като незаконно съдът иска и доказателства, че това е причинило морални вреди. И това дело води до промяна на практиката.

Според нейни колеги изключителният професионализъм на Вандова до голяма степен се дължи на нейната силна емоционална ангажираност с всяко дело. Тя влагаше огромна емоция във всеки казус и всеки проблем, които дискутираше с впечатляващ плам. Колежка и приятелка цитира думите на неин клиент с прекомерно проточило се дело: "Досега никой адвокат не ми е познавал делото така."

Съдия Мирослава Тодорова: Тя ми даде урок по хуманност

През 1996-1997 г. художниците Кирил Златков и Зорница-София Попганчева и кураторът Диана Попова направиха изложба "Извън затвора" - художествена реакция на работата на художниците по изписването на параклиса в затвора в гр. София, продължила близо година. Част от изложбата беше книга, в която освен творбите на художниците бяха включени текстове на юристи за състоянието на затворите, за смисъла на наказанието и правата на затворниците. Текстът на адвокат Йорданка Вандова беше първото шоково отрезвяване, което получих след завършване на университета и в началото на работата ми като младши съдия - за това, което реално по служба досега причинявам на непознати хора, когато ги осъждам на лишаване от свобода.

В съвсем краткия си текст тя казваше, че в затвора нещастни хора са осъдени на болка. Първият въпрос, който веднага ми хрумна, беше наистина ли няма щастливи хора в затвора, или те стават нещастни, след като влязат в затвора? А адвокат Вандова ми отговори, че щастливите хора не извършват престъпления. До ден днешен съм й благодарна за този урок по хуманност, дойде ми тъкмо навреме и върху него съм надградила всичко, което знам и предавам като знание на следващите колеги за огромната тежест на службата на наказателния съдия, за необходимостта точно да се разчете насрещното (на подсъдимия) нещастие, така че държавната реакция срещу конкретната му проява да не се превърне на свой ред в следващото зло, много по-безнравствено, защото стъпва на държавната репресивна сила срещу човек, който разполага само със защитника си. Интонацията и тонът на това кратко изречение синтезира и друго - добрият наказателноправен защитник така избира изразните средства, че не звучи назидателно, нарцистично или доктринерно, защото винаги е фокусиран не в себе си, а в конкретния паднал човек, на чиято помощ се посвещава със съзнанието за първостепенната важност на тази мисия. Впоследствие се убедих, че Йорданка Вандова неотклонно съблюдава това по делата.

От интервю на Йорданка Вандова в сп. "Правен свят" от 2009 г.

Трудът по наказателните дела понякога изобщо не може да бъде оценен

"По наказателните дела интересът не се измерва в пари. В някои случаи, какъвто и хонорар да вземеш, трудът ти не може да бъде оценен. В други не можеш да откажеш защита само защото клиентът не може да ти плати много. По трети се явяваме безплатно – било заради човека, било заради каузата."

***

"Винаги ми е било странно, че много хора, включително и приятели, които не разбират същността на нашата работа, се учудват, че можеш да поемеш защитата на някого, който е обвинен в тежко престъпление, не дай си боже, убийство – как така, защо го защитаваш? На пръв поглед работата ни е малко шизофренична – през деня защитаваш такива хора, а вечер вкъщи или сред приятели се възмущаваш, че на някой му обрали апартамента, или твоя собствен, или пък участваш в работна група за изработване на концепция за борба с престъпността и т.н.

Един от най-големите американски адвокати, който преди повече от двадесет години поел защитата на негър, изнасилил и убил бяла жена, чул от съпругата си "Как е възможно!" и отвърнал: "Направих го, защото съм най-добрият, а този негър в момента е най-мразеният човек в Америка и има най-голяма нужда от защита."

Нашата работа не е в това да оправдаваме на всяка цена някого, а да помогнем правилно и справедливо да се развие процесът срещу него, да гарантираме, че той няма да бъде осъден невинен или ако е виновен – осъден без доказателства или прекомерно..."

***

"Прокуратурата се постави в положение да получава и да изпълнява било политически, било икономически поръчки за съжаление. Много хора изгоряха заради такива "услуги". И много, твърде много колеги – следователи, прокурори, съдии и дори адвокати, загубиха моето уважение."

Поклонението пред адвокат Вандова ще е понеделник в 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.