Как Кристалина Георгиева стана фаворит за МВФ

Георгиева беше предложена от Париж като компромисен вариант за наследник на Кристин Лагард

Как Кристалина Георгиева стана фаворит за МВФ

Преди да оглави фонда, тя ще трябва да преодолее още препятствия

Светломира Гюрова
9731 прочитания

Георгиева беше предложена от Париж като компромисен вариант за наследник на Кристин Лагард

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Изборът ѝ за кандидат на ЕС за управляващ директор на фонда е неин личен успех и заслуга по-скоро на Франция, отколкото на България.
 • Българското правителство не може да помогне особено в подобна голяма игра, но за разлика от предишните две номинации на Георгиева този път поне не попречи.

За Кристалина Георгиева и високите международни постове може да се окаже в сила максимата, че късметът идва от третия път. След като беше в надпреварата за генерален секретар на ООН, а после името ѝ влезе във въртележката при определянето кой да оглави най-важните европейски институции, сега Георгиева бе избрана за кандидата на ЕС за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Номинацията ѝ е неин личен успех и триумф по-скоро за Франция, отколкото за България. Което е донякъде естествено, тъй като българското правителство просто не може да помогне особено в подобна голяма игра. И разликата с предишните два пъти е, че този път поне не пречи. Ако Георгиева успее да оглави МВФ, за България това няма как да донесе някакви директни ползи (най-малкото защото за щастие страната не е "клиент" на фонда, както в началото на 90-те), но положителният имиджов ефект ще е безспорен.

Преди това да се случи, настоящият изпълнителен директор на Световната банка ще трябва да преодолее още препятствия. След като спечели трудната битка да бъде номинирана от ЕС, сега Георгиева трябва да се надява да не се появят други силни претенденти, САЩ да спазят "джентълменското споразумение" начело на МВФ винаги да е европеец и фондът да е склонен да промени ограничението за максималната възраст на своя управляващ директор.

Как Георгиева влезе в играта...

"Историята още не е приключила. Кандидатурата ѝ няма подкрепата на всички в ЕС и консенсусът беше роден с форцепс. А това може да окуражи други претенденти да се включат." Описанието пред AFP от неназован източник, близък до преговорите на 2 август, довели до издигането на Георгиева, дава добра представа за продължаващото надбягване с препятствия.

Обикновено ЕС излъчва своя кандидат за МВФ след задкулисни договорки между големите държави. Този път обаче необичайно високото ниво на разногласия между страните членки, станало видимо и по време на разпределянето на ключовите постове в ЕС миналия месец - доведе до това Франция, която координираше процеса, да поиска решението да се вземе с тайно гласуване на финансовите министри на 28-те.

Френската подкрепа и начинът на избора бяха ключът за победата на Георгиева. Тя беше предложена от Париж като компромисен вариант за наследник на Кристин Лагард (която се оттегля от МВФ, за да оглави Европейската централна банка), след като стана ясно, че разделението в ЕС по оста север-юг е твърде дълбоко. И както при определянето на председател на Европейската комисия, когато френският президент Еманюел Макрон успя да торпилира подкрепения от Германия водещ кандидат Манфред Вебер, така и сега Париж триумфира над Берлин.

Фаворитът на Германия, бившият холандски финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, срещна остър отпор от южния фланг на ЕС. В Мадрид, Атина и Лисабон очевидно не са забравили коментара му по адрес на ударените от кризата в еврозоната страни, че "не може да пропилееш всичките си пари за алкохол и жени и след това да молиш за помощ". Така на втория тур на гласуването след трескава телефонна дипломация между Париж, Берлин, Хага и Мадрид Георгиева е успяла да надделее над Дейселблум. Преди той да признае поражението си, финансовите министри на Швеция и Холандия първоначално са оспорили резултата, тъй като Георгиева е спечелила с подкрепата на 56% от страните членки, представляващи 57% от населението на ЕС, и така не е успяла да покрие критерия за 65% от населението (който е едно от изискванията при гласуване с квалифицирано мнозинство в ЕС).

"България застана зад Кристалина Георгиева и в двата тура. Страните по оста юг-изток в ЕС също бяха за нея, включително Полша, Унгария и Румъния", казва пред "Капитал" източник от правителството. Но решаващата роля е била на Франция, която изгради цялата коалиция зад кандидатурата ѝ. "Това, че Кристалина Георгиева благодари на премиера Борисов, е въпрос на елементарно възпитание. Не че българското правителство може да ѝ помогне за избирането, но може да ѝ навреди", коментира пред "Капитал" бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

...и какво още е нужно, за да спечели

"България трябва да обедини ЕС, а ЕС - света, зад кандидатурата на Кристалина Георгиева."

Соломон Паси, министър на външните работи от 2001 до 2005 г.

Това, че Великобритания оспори процеса и се е въздържала при гласуването, подхранва спекулациите, че Лондон може да издигне свой претендент преди изтичането на срока за подаване на кандидатури на 6 септември. Като възможни имена се спрягат бившия финансов министър Джордж Озбърн и гуверньорът на Bank of England Марк Карни (който притежава британско, ирландско и канадско гражданство и има поддръжка от Отава). Евентуален британски претендент би могъл да получи подкрепа и от САЩ, които имат интерес да притеглят Великобритания по-близо до себе си. Същевременно непредвидимостта на президента Доналд Тръмп може да постави под въпрос негласната договорка САЩ да определят кой да оглави Световната банка, а Европа - МВФ.

Дори Вашингтон да не подкрепи Георгиева - което все пак е малко вероятно - на теория ЕС би могъл да прокара своя кандидат дори без САЩ (28-те имат 29.59% от гласовете в МВФ и 25.56% без Великобритания). "Много ще е важна "търговията" с Китай (чиято квота в МВФ беше силно повишена), Южна Корея, Индия и Япония, както и страните от Латинска Америка - Мексико, Бразилия и Аржентина донякъде. Ако има някаква интрига, тя е дали Европа продължава да има политическа тежест, защото икономическа е ясно, че няма. Ако нещата се обърнат и предложението на ЕС в лицето на Кристалина Георгиева бъде отхвърлено, това ще е голям удар. Но не срещу нея, а срещу ЕС", посочва Дацов.

В полза на Георгиева играе глобалният ѝ профил - дългогодишната ѝ кариера в Световната банка, както и опитът от двата мандата като еврокомисар и вицепрезидент на ЕК. "Идвайки от позиция в Световната банка вместо от национално правителство, тя несъмнено вече има перспективата на човек, който разбира нуждата да представлява интересите на света, а не просто на даден регион", казва пред в. New York Times Марк Собъл, бивш високопоставен служител в американското финансово министерство и настоящ съветник във вашингтонския Center for Strategic and International Studies.

Тя трупа точки и по линия на това, че е от Източна Европа. Заради което е вероятно да се окаже по-приемлива за страните от Азия например, които иначе биха могли да се разбунтуват срещу западноевроепейския монопол върху ръководния пост в МВФ.

Остава и въпросът с ограничението управляващият директор да е под 65-годишна възраст (Георгиева скоро ще навърши 66). Но както се шегува колумнистът на Reuters Том Бьоркъл, не би трябвало да е проблем фондът да промени правилата си и да приложи към себе си това, което предписва на държавите - да вдигнат пенсионната възраст, защото новата реалност е хората да са активни до по-късни години.

Така битката в кулоарите на МВФ тепърва започва и се очертава да не е лека. "България трябва да обедини ЕС, а ЕС - света, зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. Международното влияние на една страна не се изчерпва с това на нейните текущи лидери. То е пропорционално и на броя на издигналите се по света нейни граждани", казва бившият външен министър Соломон Паси. Остава само на третия път късметът да проработи.

А за какво ни е МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) се грижи за стабилността на световната финансова система. Идеята на учредяването на фонда през 1944 г. е да изгради рамка на международно икономическо сътрудничество и да предотврати валутните девалвации, довели до Голямата депресия в САЩ през 30-те години на миналия век.

На практика "грижата" на фонда се изразява в следното - един от основните приоритети на МВФ е наблюдението. За да помага и предотвратява кризи, фондът следи икономиките на членуващите страни, обсъжда рисковете на вътрешния и външния пазар с местни правителства и централни банки, изготвя съвети и препоръки, за да гарантира стабилността в съответните държави.

Особено важен стълб от дейността на МВФ е и финансовата подкрепа под формата на заеми, които може да предоставя на страните членки, срещащи проблеми в платежния си баланс. Кредитите са безлихвени за държави, които попадат в графата "нискодоходни" и вървят ръка за ръка с програми за реформи, изготвени от експертите на фонда. Парите идват от вноските на членуващите 189 държави, сред които е и България от 1990 г. МВФ също така предоставя техническа помощ и обучения на членуващите в организацията страни.

Разбира се, МВФ си има и своите критици. Не липсват мнения, че практиката на фонда да предоставя заеми създава морален риск - някои членуващи държави са убедени, че ще има кой да ги спаси, ако раздуят бюджетния си дефицит до гигантски размери. Други критики са в посока твърде малка или твърде голяма интервенция от страна на фонда при проблемни национални политики.

При гласуване в МВФ най-голяма сила има ЕС, тъй като отделните държави притежават общо 29.59% от гласовете (25.56% без Великобритания). От своя страна САЩ е най-големият самостоятелен притежател на гласове с 16.52%, докато на второ и трето място с по малко над 6% са Япония и Китай.

По темата работи и Лилия Игнатова

Темата накратко
 • Изборът ѝ за кандидат на ЕС за управляващ директор на фонда е неин личен успех и заслуга по-скоро на Франция, отколкото на България.
 • Българското правителство не може да помогне особено в подобна голяма игра, но за разлика от предишните две номинации на Георгиева този път поне не попречи.

За Кристалина Георгиева и високите международни постове може да се окаже в сила максимата, че късметът идва от третия път. След като беше в надпреварата за генерален секретар на ООН, а после името ѝ влезе във въртележката при определянето кой да оглави най-важните европейски институции, сега Георгиева бе избрана за кандидата на ЕС за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Няколко наложителни уточнения:
  1. Кристалина не е " фаворит за МВФ", а е кандидатура на ЕС, който има едва 44% от гласовете в управителния орган и сам не може да я наложи. А и Мнучин каза, че председател от Европа не е правило;
  2. Не е вярно и, че българското правителство й е "пречило" за ООН. Тогава нейната кандидатура, издигната лично от Борисов дублира официалтата на Бокова, също издигната от Борисов, и обрече и двете;
  3. КГ е безспорен авторитет, човек с визия и задълбочени професионалти познания. Но очакваният имиджов ефект от това, че е родена в БГ ще е сравним с този при Кристо.
  Булгар, булгар! е крясъкът от тоталното отсъствие на поводи за национално самочувствие.
  Между Левски и новопоявилата се Кристалина зее нищо вече 150 г.

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Съгласен съм с т.1 и т.2 на Д-р Д !!! По т.3 имам друго мнение. КриСТАЛИНа Георгиева е опитна бюрократка, години наред е търкала бюра на различни постове, изкачвайки се бавно нагоре. Но основно като квалифицирана бюрократка, процедурчик или апаратчик, така да се каже. Като експерт с познания по икономика, банки и финанси обаче, тя НЕ Е на високо ниво !!!!!!!! Знам това още от времето, когато беше в офиса на СБ в София, в Интерпред !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Доста въздух, малко знания !!!!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "cobourga":

  Не се гордея с Кристалина. С другия обтекаем БГ феномен - Бойко Борисов - още по-малко.

  Не я знам калко струва като финансист, но щом е вице в СБ, вероятно им върши работа.
  Кристалина ми олекна с две неща, които говорят за липса на характер, а на тая възраст и на тия позиции да нямаш характер си е диагноза:
  1. Съгласието да дублира българската кандидатура на ООН;
  2. Бягството на пожар от ЕК, когато й се отвори парашута за СБ.

  Уважаващ себе си човек не би го направил точно така.

  Няма да съм изненадан, ако наесен мексиканец или латинос оглави МВФ, въпреки "фаворитката". Все пак тия позорящи петна остават.

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  Има шанс понеже е жена. Нали сега е модерно да са началници :)

 • 5
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#3] от "D-r D":

  за ООН съм съгласна, че не беше правилно решение, което отгоре на всичко затри разговора за това колко неприемлива беше кандидатурата на онази комунистическа издънка. този разговор трябва да се състои и да се разбере обаче че бокова никога не е имала какъвто и да е шанс да оглави оон. кой болен мозък допуска, че англичани и американци биха позвилили това?
  за ЕК - аз го гледам като възможност - колко хора имат възможност да избират между две висши позиции в две ключови международни структури? по принцип правото на избор на хората е наказуемо деяние и трудно се търпи от тези които нямат и не могат да те контролират. но от това решение имаше последици, да.

 • 6
  owen avatar :-|
  owen

  тази кандидатура е безспорно нейно постижение и й пожелавам успех.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "owen":

  За тези, които сме следили ООН баталията, дублирането с Кристалина беше спиращ дъха гаф.
  И в този смисъл е абсурдна лъжа и подвеждане на масовата публика написаното от Гюрова, че Борисов бил попречил на Кристалина да стане Гутериш. Защо лъжат в Капитал и какво целят с лъгането е друга голяма тема.

  За горните властови етажи се стремят да натъманят сложен ребус от баланси и интереси на акционери, геополитики, лични пристрастия и др. нелогичности. Това, че за мен Кристалина е безхарактерна, не означава, че за тези, които определят кой къде да седне, няма да е от значение тъкмо това.

  За мен е изключително комплексарство биенето в гърдите с българин на висока международна позиция. Защо да се гордея с Кристалина или Станишев? Смятате ли, че французи масово си кръжават децата Жозеф по името на сънародника си Жозеф Дол, председател на ЕНП или на Лагард - Кристин?

  Малки нации - големи национални комплекси.

 • 8
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Сталинка е невероятна службогонка и от финанси и анализи грам не разбира но е перфектна администраторка и ако има Подръжката на Ротшилдовия клан още от СБ то мястото на УД и е в кърпа вързано в МВФ!!! Никой не може да излезе срещу тях още повече, че и Макрончо им е бивш служител и именно затова Франция я предлага за МВФ!!!
  САЩ ще мълчат,а русия клоун ще слуша и папка или няма втори мандат,защото ако той е милиардер то Ротшилд имат 500трилиона долара!!!

 • 9
  owen avatar :-|
  owen

  До коментар [#7] от "D-r D":

  гаф беше самото издигане на бокова, първо - сам по себе си, заради личността й и заради комунистическото й развитие и прозход и защото е такъв въздух под налягане; второ, защото нямаше никакъв шанс по геополитически причини, англичаните нямаше да я допуснат ама никога. а беше издигната по вътрешно политически причини, за да си опази памкин колацията.
  георгиева щеше да има шанс ако беше първоначално издигната; веднъж взето решението за бокова, въпросът прключи, с това съм съгласна.
  защо боко я спря за висш пост в ес на последното раздаване все още нямам приемлив отговор. човекът е злобен и прост и не мога са вра в дълбините на игнорентския му мозък.
  иначе съм съгласна, че няма нужда човке да се "гордее" с всеки известен българин, но по прицнип, подобни позиции вдиат реномето на страната като цяло.

 • 10
  jordani avatar :-P
  jordani

  "тя е дали Европа продължава да има политическа тежест, защото икономическа е ясно, че няма".
  Хм, кой, ако не Европа, което включва и ЕС има икономическа тежест?
  Коя икономика може да си позволи да спре да търгува с Европа, в частност с ЕС?
  Много ми е интересно да чуя аргументите на Дацов, ако това наистина е негово изказване!?

  Страните от Азия нямат бегла представа за разликите в Европа между изтока и запада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход