Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 8 авг 2019, 10:57, 12732 прочитания

Една детска градина по-малко в София

Въпреки липсата на места в "Манастирски ливади" Столичната община отново забави изграждането на нова детска градина за над 200 деца

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Проектът стои на трупчета от няколко години, а Йорданка Фандъкова за пореден път обеща да го завърши.
Софка Генова е една от многото майки в столичния кв. "Манастирски ливади-изток", които плащат по над 6000 лв. на година, за да посещават децата им частна детска ясла. Причината за това е, че в целия квартал няма нито едно общинско детско заведение, а тези в съседните "Гоце Делчев" и "Стрелбище" са препълнени и списъците с чакащи са в стотици. Ситуацията е такава още от 2010 г., но въпреки многото обещания реални мерки от Столичната община досега няма.

През всяка от последните три години например кметът Йорданка Фандъкова лично обещава изграждането на изцяло нова детска градина в района. Такава обаче едва ли ще има и догодина. Парадоксално, но, изглежда, самата софийска управа е направила всичко възможно, за да спре реализацията на проекта. Позицията й се промени рязко едва когато в края на юли "Капитал" изпрати въпроси по темата. Фандъкова обяви, че поема изграждането на детската градина под личен контрол, и прехвърли вината към районната администрация на "Триадица", която формално движеше проекта. Оттам обаче казват, че са спазвали закона, което се потвърждава и от решение на Върховния административен съд.


Софка Генова и други като нея - например Румен Иванов, който живее в "Манастирски ливади-изток" и също плаща за частна ясла, приемат думите на Фандъкова като предизборен пиар. И не вярват, че скоро детската градина ще заработи.

Много искахме, но нямахме желание
"Личният ми ангажимент към жителите на квартала е, че за детска градина и училище задължително ще осигуря финансиране, и това никога не се е променяло."

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Общинските власти, включително кметът Йорданка Фандъкова, твърдят в публичните си изяви, че за 10 години са построени 92 нови детски градини. Това число обаче силно се разминава с официалните данни на самата Столична община, които сочат 24 нови сгради на детски заведения, 37 разширения на съществуващи обекти и 10 реконструирани и преустроени - общо 71. А в район "Триадица", където проблемът с детските градини всъщност е най-сериозен, има само една нова и една разширена.

"Семействата да започват да мислят за купуване на второ превозно средство - не за лукс, а по необходимост, защото децата трябва да се водят до различни детски заведения, включително частни, в други квартали", казва Генова. Евгения Димова пък изчислява, че досега е платила над 30 хил. лв.През юни 2017 г. архитектът на район "Триадица" Иван Шишков обеща в ефира на БНР първата детска градина на територията на кв. "Манастирски ливади" да бъде изградена до края на 2018 г. Към онзи момент вече има изготвен проект и отделен терен. През ноември 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е издал и съответното разрешение за строеж, потвърждавайки срока за края на 2018 г. Обществената поръчка обаче бе прехвърлена от Столичната община към район "Триадица", което доведе до забавяне и реално стана факт едва на 26 юни м.г.

Заради неспазените обещания през февруари 2019 г. жителите на "Манастирски ливади-изток" започнаха да негодуват, а районната организация на БСП дори организира протест с около 300 души, които затвориха кръстовището на ул. "Иван Кирков" и "Боянски водопад". Общественият отзвук доведе до поредните обяснения на кмета Йорданка Фандъкова, която обяви пред бTV, че необходимите средства за въпросната детска градина са осигурени и се чака само приключването на обществената поръчка за избор на изпълнител, за да започне строителството. Но още на следващия ден (28 февруари) без много шум кметът на район "Триадица" Николай Терзиев изненадващо издал решение за прекратяване на търга. Столичната община твърди, че не е била уведомена за това, а районната - че спазва стриктно разпоредбите и се съобразява с отпуснатите ѝ средства. В случая формалният мотив за решението на Терзиев е липсата на пари.

Пет милиона не стигат

Оказа се, че Столичната община е осигурила над 70% от нужните средства и проектът се проваля заради останалите по-малко от 30%. Според предварителните разчети за изграждането на детската градина са необходими близо 6 млн. лв. без ДДС, в която сума са включени и непредвидени разходи. Това е и заложената прогнозна стойност в документацията към обявената от район "Триадица" обществена поръчка, като е записано, че офертите на участниците не може да надхвърлят тази максимална стойност.

В същото време изрично е уточнено, че проектът ще се финансира поетапно от бюджета на Столичната община, като за 2018-2019 г. са предвидени за целево отпускане на район "Триадица" 5 млн. лв. (4 166 666 лв. без ДДС). Така към датата на откриване на процедурата не са били налични 1.8 млн. лв. без ДДС, които е трябвало да бъдат осигурени на по-късен етап от Столичната община. Подобна практика се използва при по-големи проекти и е допустима от закона.

Предвид тези условия всички подадени от кандидатите оферти в търга са били в рамките на прогнозния общ бюджет, като най-ниската е 5.6 млн. лв., а най-високата - 5.96 милиона. Но районният кмет Терзиев решава, че ценовите предложения надвишават разполагаемия финансов ресурс, приемайки за такъв само отпуснатите вече 5 млн. лв. И затова прекратява търга, без да поиска в бюджета на София за 2020 г. да бъдат заложени и останалите средства за проекта. Друг е въпросът, ако тогава му бе отказано.

Търси се общинската логика

Спряната поръчка веднага е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от класирания на първо място кандидат - консорциум "Триадица 2018", с участници "Тера Строй", "Сити Билд Студио", "Зарастрой", "Вантроник" и "Гео-Кри", заради абсурдната ситуация да е подал оферта в рамките на прогнозния бюджет, но да му се казва, че тя надвишава наличното финансиране, за което така или иначе е записано, че не е налично в пълен размер. На 24 април КЗК излиза с решение, с което определят действията на кмета на "Триадица" за незаконни и го задължават да възложи обществената поръчка на победителя в търга. Комисията посочва, че всички ценови оферти са под обявения прогнозен бюджет, а това, че цялото финансиране не е предварително осигурено, не е основание за нейното прекратяване.

Терзиев обаче сезира Върховния административен съд (ВАС) и на 22 юли т.г. той отменя решението на КЗК, обяснявайки, че тя неправилно е тълкувала Закона за обществените поръчки и възложителят може да прекрати даден публичен търг, ако подадените оферти надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури, независимо какъв е бил обявеният прогнозен бюджет. "Видно от данните по преписката, кметът на район "Триадица" е поискал да му бъде отпусната сумата за изпълнение на поръчката, заложена като прогнозна стойност. След като това не се е случило, същият правилно се е позовал на разпоредбата на чл. 110, ал. 1, т. 7 от ЗОП, която дава възможност за прекратяване на процедурата, когато необходимите средства за изпълнение на поръчката не са били набавени", пише в решението на ВАС. Съдът не разглежда възможността първостепенният разпоредител Столична община да отпусне впоследствие нужните пари на район "Триадица", който така или иначе не финансира проекта със собствени средства, но така или иначе решението е окончателно и търгът за детската градина пропада напълно.

След като "Капитал" попита Столичната община защо не са били предвидени навреме необходимите средства, кметът Фандъкова публикува изявление във фейсбук страницата си по темата. От него стана ясно, че тя е наредила обществената поръчка да бъде изтеглена от район "Триадица" и да се обяви отново от Столичната община, но не се разбра защо е била допусната тази абсурдна ситуация. Новият търг стана факт на 5 август, като проектът не е променен, но прогнозната стойност е намалена от предишните почти 5.97 млн. лв. до 5.25 млн. А това може да е проблем, ако ценовите оферти на кандидатите пак се окажат по-високи от наличните средства.

Новите планове на местната власт са до края на годината строителството на детската градина да започне и евентуално от есента на 2020 г. да бъде обявен прием. Родителите в "Манастирски ливади-изток" обаче едва ли залагат на това - Софка Генова отсега търси частна детска градина за детето си, което догодина ще напусне частната ясла.
Пропиляна алтернатива

През март т.г. инициативният комитет на "Манастирски ливади-изток" внесе предложение до Столичната община за частично решение на проблема с детските градини - промяна на статута на общинската спортна зала на ул. "Боянски водопад" в кв. "Гоце Делчев", така че да стане филиал на близката детска градина - 43 "Талант". Идеята е да се направи цялостно преустройство на сградата, което да позволи откриването на две яслени групи за общо 50 деца. Залата не се използва по предназначение от години, а в близост така или иначе се намира голямата спортна зала "Триадица", която също не се използва в пълния ѝ капацитет.

Въпреки възможността за бърза реализация на идеята, която може да доведе до нови места за децата от района в рамките на няколко месеца, и официалната подкрепа на общинските съветници от БСП Борис Цветков и Калоян Паргов, които на 17 март внесоха доклад в Столичния общински съвет със същото предложение, видимо движение по въпроса нямаше. Едва на 24 юли след поетия за пореден път ангажимент за изграждане на нова детска градина в "Манастирски ливади-изток" кметът Фандъкова заговори за реконструкция на спортната зала и разкриването на 2-3 яслени групи там. "Колкото пари са необходими за преустройството, ще ги дадем, за да стане детска градина по-бързо", заяви тя.

Не стана ясно обаче защо по идеята не беше работено от самото начало, така че още от тази есен да бъдат приети деца.


*Авторът е член на Инициативния комитет на "Манастирски ливади-изток"

Капитал #32

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

За какво ще се бори партията на Слави
Как Кристалина Георгиева стана фаворит за МВФ
Кои са най-големите 30 болници в България

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И адвокати за всички! 1 И адвокати за всички!

Американският адвокат Фред Рууни, наречен "Бащата на правните инкубатори", и неговият принос в обучението на юристи за социални каузи

17 яну 2020, 14040 прочитания

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 2821 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10