Какво мислят социолози и политолози за проектите на Слави Трифонов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво мислят социолози и политолози за проектите на Слави Трифонов

Какво мислят социолози и политолози за проектите на Слави Трифонов

Повечето дават шансове на бъдещата партия, но без особен ентусиазъм

Елена Старидолска, Велина Господинова
10450 прочитания

© Юлия Лазарова


Настроения за търсене на нов политически субект има

Димитър Ганев, политолог, съосновател на изследователски център "Тренд"

Най-добрият момент за Слави Трифонов да влезе в политиката беше след президентските избори и преди предсрочните парламентарни избори. Първо, че тогава Трифонов беше посъбрал политически капитал заради референдума, имаше спорен момент при преброяването на гласувалите на референдума, а и парламентът отхвърли искането на малко над 2 млн. граждани за смяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна и намаляването на държавната субсидия за партиите. Трифонов като някакъв тип политически представител на това допитване беше в правото си да поиска възмездие чрез влизане в политиката. Освен това за такъв тип субекти като Слави Трифонов парламентарните избори са много по-удобни, защото това са изборите с най-високо участие, а и изборът е национален, т.е. няма определени местни специфики. Отговорите защо тогава не се включи в политиката вероятно са много и един от тях е, че може би тогава е нямал подготовка за подобно нещо, а твърде е възможно да не е искал да наруши взаимоотношенията си с bTV.

Освен това на последните европейски избори не се яви нов политически субект. Няма никакво съмнение, че БСП не се припозна като алтернатива на сегашното управление, както няма съмнение и, че към сегашното статукво има насъбран протестен потенциал, който не отива при социалистите, а през октомври ще има местни избори.

Въпросът на местните избори обаче е малко по-особен. Аз не смятам, че те са удобни избори за нов субект. Сега на терена имаме две партии с много сериозна организационна структура - ГЕРБ и БСП, а Слави Трифонов няма такава развита мрежа от организации. Доколкото разбирам той ще учредява партията си на 5 октомври, което означава, че тя няма да получи регистрация за предстоящите избори. Оттук нататък вариантите за участието му в местните избори са два. Единият е да използва регистрацията на друга партия чрез която да издига листи с кандидати кметове и за общински съветници, което ми се струва малко вероятно. Ако ще участва на тези избори, то вероятно ще издига само кандидати за кметове и то чрез инициативни комитети. При наличието на утвърдени фигури по места от ГЕРБ обаче, възможността да спечели кметско място е огромно предизвикателство. Тук влизаме в хипотезата може ли да се направи пробив в София чрез Манолова, с която той е демонстрирал добри отношения? Вероятно може, но тук въпросът е иска ли Слави Трифонов да се залепи до БСП, защото БСП по всичко личи, че ще подкрепи Мая Манолова. Ако я подкрепи заедно с БСП, това няма да е за него чист вариант. Евентуална победа ще се пише повече на сметката на социалистите, отколкото на Трифонов.

В учредителната си декларация на бъдещата партия една от точките е, че формацията ще се бори за въвеждане на мажоритарен вот. Това играе за двете големи партии. От днешна гледна точка ГЕРБ е най-голямата партия, но това не означава, че това статукво ще се запази. Затова мажоритарният вот е много опасен - защото този, който иска да си бетонира властта по този начин, получава някакъв бонус. Обаче след четири години може да се окаже, че вече не е първа политическа сила и представителството й в парламента е в пъти по-малко от това, което партията би получила при пропорционален вот. Този тип избирателна система работи при англосаксонския модел, който има вековна традиция с мажоритарния вот. При нестабилни партийни системи като нашата мажоритарният вот може да ражда неочаквани мнозинства.

Вакуум и латентни настроения за търсене на нов политически субект има и винаги е имало. Просто досега този вот го обираха политически предприемачи тип Яне Янев, Веселин Марешки, Николай Бареков. Аз не мога да предположа колко по-голям ще бъде Слави от тях. Вероятно ще е по-голям, но трудно може да се предположи. Правили сме замерване на евентуална партия на Слави Трифонов около референдума преди три години, но това е хипотетично замерване, защото партия на Слави тогава беше една хипотеза, която никой не може да си представи. И сега въпросите за формацията му са повече от отговорите. На първо място - Трифонов ще бъде ли председател на тази формация? Ще играе ли на местните избори? Ако ще играе, как ще играе? Кой ще се нареди до него? Защото първите стъпки в политиката и това как ще се позиционираш е много важно.

Рискът пред партията на Слави Трифонов е, че ако не направи на местните избори някакъв пробив, малко увисва, защото хоризонта парламентарни избори е след малко по-малко от две години.

Скептичен съм и към новия му медиен проект. Слави беше това, което е, защото беше в bTV. Тази телевизия като бранд носи много след себе си. Българинът има много силна инерция към bTV и Нова ТВ и ми се струва трудно може да има сериозен пробив на този пазар. В TV7 например по времето на банкера Цветан Василев се изсипаха 300 милиона и пак в най-добрия си момент телевизията беше три пъти по-малка от bTV и Нова ТВ като гледаемост.

Слави Трифонов поддържа интереса към себе си

Димитър Димитров, политолог

Бъдещата партия на Слави Трифонов ще има някакво влияние, но да се смята, че то ще бъде решаващо е прекомерно. По-скоро темата е малко захабена, защото той е 19 години на екран. Прочетох учредителната му декларация и тя е толкова екзотична, че всеки човек със средна интелигентност би трябвало да се възмути от писането на такива неща. Как така областните ръководители на МВР ще се избират от хората? Това няма как да стане. В документа има някакви разумни неща, които и друг път са предлагани, но в общи линии те са една претоплена манджа, която много пъти сме обсъждали. Всички знаем, че голяма част от нещата в нея, които се предлагат не могат да станат без свикване на Велико народно събрание. Направо да обявят, че са за това, и толкова.

Влизането на Слави Трифонов в политиката сега е малко странно. Едното предположение е, че ще помогне на Мая Манолова, ако се кандидатира за кмет на София. Другото - че ще помогне на тези, които не искат Мая Манолова да спечели. И едното е възможно, и другото. Проблемът е, че не знаем много как ще се яви на местните избори. Според мен няма да го направи, но със сигурност ще даде някаква подкрепа за някого.

Всички се опитват да направят събитие от заявката на Трифонов, че ще прави партия, но то трябваше да се състои около 2013, 2014 или 2015 г. Сега то вече е загубило свежест. Освен това колко пъти ще правим референдум по тези въпроси и колко пъти на хората ще им се обяснява, че тези неща не могат да станат.

Според мен Трифонов прави нещо разумно - поддържа интереса към себе си. Това е. Иначе шоу няма.

Слави е подходящ политик за тези, които мразят политиката

Живко Георгиев, социолог

Потенциалът на евентуалната партия на Слави Трифонов адски много зависи от цял спектър условия - не мисля, че може да се случи чудо, най-много да повтори "успеха" на Николай Бареков. Много трудно ще е да събере повече от 250-300 хил души, но зависи от избирателната активност. Нищо не знам за проекта, а от това зависи да се оцени потенциала му - как ще се позиционира, как ще дефинира опонентите си, явни/загатнати партньори, за да се прецени дали е антисистемен или е патерица на някои от силните на деня - да обере негативния вот и да стане контролирана опозиция. Адски зависи и от това кой ще "се сбие" с него или дали някой изобщо ще го направи.

От 20 години около Слави Трифонов периодично избухва някакъв ажиотаж с потенциална негова партия и нищо не се случва. А имаше по-добри политически моменти за него, дори и по-добри в личен план. Марката "Слави Трифонов" е по-скоро в низходяща фаза от жизнения си цикъл. Дори новата формация да има автентичен бунтарски заряд всички подобни партии попадат в стигмата на политическото, която дамгосва. Най-вероятно ще има кратък живот.

Ако се създава отвън, плод на политическо инженерство, това трябва да е с някаква цел. Тя би могла да е да обере наказателния вот, да намали потенциала на опонента, а това си заслужава. Но политическото инженерство е доста тънка работа. Ако наистина е убедителен като антисистемен играч, ГЕРБ може да изгуби заради това периферията си, не толкова БСП. Нелепо е изобщо да се допуска, че новата партия може да е проект на БСП.

Дори участието на партията на Слави Трифонов да повиши избирателната активност с около 100-200 хил. души, това ще намали относителния дял на влизащите партии, намалява тежестта им, под чертата ще останат малки играчи, които иначе биха били полезни в Народното събрание.

Има значение дали той ще я оглави или не. За такъв проект трябва ярък лидер, обикновено антисистемните са лидерски проекти.

Многократно съм тествал партия на Слави Трифонов - тя стига 5-6% подкрепа. Значим дял е събирал, когато го пакетираха с Мая Манолова, а сега тя не е в схемата. Профилът на избирателите му показва, че половината от тях изобщо не гласуват. Това ми напомня един руски поет - Владислав Ходасевич, част от Сребърната епоха, много добър, но не толкова известен. За него се е казвало, че той е бил любимият поет на тези, които мразят поезията. И така - Слави Трифонов е подходящ политик за тези, които мразят политиката и няма да гласуват.

Идеите му са доста революционни, а не съм сигурен, че обстановката е толкова радикална

Първан Симеонов, политолог, директор на "Галъп интернешънъл"

Рейтингът на Слави Трифонов от юли е 40%, доближава се до този на Бойко Борисов, но е имало периоди, в които е получавал около 50% одобрение т.е. ефекта уау го няма.

Преди три години в открит въпрос - такъв, в който отговорите не са предварително зададени, Слави Трифонов се появи с подкрепа от един процентен пункт, което за тази форма на анкетиране е добре. Покрай кампанията за референдума, отново в открит въпрос, стигна 3-4%, което е още по-добре. Истината е някъде по средата.

Има две величини популисти - от типа на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, и от типа на Веселин Марешки, Яне Янев и Николай Бареков. Слави Трифонов е нещо средно между двете. Той най-вероятно си прави сметка, че двете основни партии са в упадък. Корнелия Нинова на два поредни избора не можа да достигне тавана на БСП, а ГЕРБ - видно от резултатите на евровота, ерозира. В тази ситуация партия на Слави Трифонов може да застане в балансираща роля, да бъде диспечер на политическа воля, както се случи с "Обединените патриоти" - от тях можеше да зависи дали управлението ще ляво или дясно. Както обичаме да казваме тук - малко гласове в центъра са повече от много гласове по крилата.

Ако Слави Трифонов е хитър ще трябва да бяга от образа на добавка към ГЕРБ, защото Борисов ще го опитоми, ще го използва като клапан за общественото напрежение. Има търсене за протестен вот и това се видя през резултатите на Десислава Иванчева, на "Път за младите" през май. За ГЕРБ е удобно някой да обира този протестен вот, още повече, че това ще отнеме и от БСП.

Идеите му са доста революционни, а не съм сигурен, че обстановката е толкова радикална. Икономиката е малко по-добре, на хората не им се иска да съборят съвсем всичко - те търсят нещо като Румен Радев или дори нещо като Красимир Каракачанов, хем да е ново, хем не толкова революционно.

Най-вероятно ще търси национален имидж, а не участие на местните избори, за които подготовката отдавна тече при другите формации. Но пък може да изиграе интересна роля в изборите в София, ако реши. Той имаше сходни каузи с Мая Манолова, а тя има шанс да стигне до балотаж, ако се кандидатира. Тогава Бойко Борисов ще хвърли всичко, за да запази столицата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Добре би било, човек да запомни тази статия и да я прегледа след 2 и половина години.
  Ако Слави вкара известна доза практицизъм и увеличи конкретиката смятам, много от по-горе изказалите се политолози и социолози ще останат приятно/неприятно изненадани. Аз лично бих подкрепил, всяка една от тезите на Слави. Мисля, че доста хора разсъждават по-същия начин. Не в ясно, обаче веднъж влязъл в реалната политика дали Слави ще се претопи или ще развие себе си като истински реформатор. Но без да се пробва, няма как да стане ясно.

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Според мен Дългият е просто поредната кукла на конци, извадена от дрешника, която трябва да замени омръзналия 10 годишен образ на Баце, за да не губят интерес зрителите (на театрото). След последното интервю с Борисов, в което ясно демонстрира покорство, не вярвам вече в неговата независимост. Отделно, дето чувам някои слухове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.