Пловдивските адвокати зададоха реалните въпроси за кандидатурата на Иван Гешев

Иван Гешев

Пловдивските адвокати зададоха реалните въпроси за кандидатурата на Иван Гешев

Тезите на кандидата за главен прокурор са неприемливи, Висшият адвокатски съвет трябва да заяви позицията си, призовава колегията

10274 прочитания

Иван Гешев

© Велко Ангелов


Съветът на Пловдивската адвокатска колегия публикува в петък становището си за безалтернативната кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров начело на прокуратурата. В него пловдивските адвокати не само определят като недопустими публично изразените позиции на Иван Гешев по съществени въпроси на професията, но и призоват Висшия адвокатски съвет и всички адвокати и колегии в страната, "които се чувстват обществено ангажирани и отговорни", да изразят своята позиция за проблемната кандидатура. Това "ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество", пише в становището.

Първа институционална позиция за кандидатурата на Гешев

На практика това становище е първата конкретна институционална позиция по кандидатурата на Гешев. То е адресирано до Висшия съдебен съвет с копие до Висшия адвокатски съвет и представлява концентриран анализ на неуместните и скандални тези на Иван Гешев в интервюто му за БНТ на 23 юли 2019 г., в което той се обявява против разделението на властите, квалифицира адвокатите като защитници на престъпници и сочи като основна функция на прокурора да арестува граждани. До момента по това интервю няма "официална позиция от органите на адвокатурата", се казва в становището на пловдивските адвокати.

Позициите на Иван Гешев за същността на адвокатската професия и фигурата и положението на адвоката са напълно неприемливи за кандидат за главен прокурор, се казва в становището. "Функциите на прокурора не включват арестите на граждани, без да е доказана в достатъчна степен тяхната съпричастност към извършването на определено престъпление", а "принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската Конституция, а не е виждане на "десните екстремисти". Припомняме, че основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата, като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си. Друга важна цел е законите, които се изработват, да са в общ интерес на гражданите", заявяват пловдивските адвокати.

Те вземат отношение и по активизираната от Иван Гешев практика прокуратурата да разпространява публично подбрани части от разследванията, което Гешев не просто лансира по делото срещу за теча на информация от НАП, но и направи заявка, че тази практика ще продължава и занапред по ключови дела. (Само един от парадоксите по това дело е фактът, че в сряда прокуратурата поиска гледане на делото за ареста на обвиняемия собственик на "ТАД груп" Иван Тодоров при закрити врата заради опазване на доказателствата, а в четвъртък отново разпространи нова серия доказателства - б.а.)

"Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е да бъдат изнасяни в аванс и извън контекста отделни доказателства, събрани по висящи наказателни производства, с цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния. Подобен подход грубо подрива авторитета на съдебната власт и неоправдано и силно засяга правата на обвиняемите, за които с пълна сила действа презумпцията невиновност, която подобно на принципа на разделението на властите е основополагаща за съвременната правова държава", се казва в становището.

В него се призовава ВСС, когато обсъжда кандидатурата на Гешев за главен прокурор и формира преценката си дали той отговаря на изискването за високи професионални и нравствени качества за този пост, да вземе предвид казаното от него в интервюто му пред БНТ.

Кампанията за масова подкрепа, организирана от прокуратурата

Острата позиция на пловдивските адвокати е важен момент в контекста на цялостната кампания, предприета от прокуратурата в отговор на протестите срещу издигането на Гешев. Тя започна с декларация на прокурорската колегия на ВСС срещу протестите по повод кандидатурата на Гешев, които колегията обяви като "опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт". Последва лавина от декларации и становища в подкрепа на Гешев от цели прокурорски и следствени колективи по места – от Видин до Русе и Варна, Добрич, Смолян, Шумен, Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли, Ямбол, Силистра, Разград, Великотърновския апелативен район наедно, Бургаския апелативен район, Софийската окръжна прокуратура и т.н. Първи, разбира се, бяха от казионната открай време Асоциация на прокурорите в България, последвана от Камарата на следователите, а след това - и от прокурорите, следователите и служителите на Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура

Всички тези позиции са публикувани на сайта на прокуратурата от 25 август насам. Повечето от тях са кратки и съвсем еднакви, очевидно по калъп.

Във всички позиции обаче има един ясен акцент – правомощие на ВСС е да номинира и избере главен прокурор и всякакви "внушения" срещу кандидатурата на Гешев от "политически субекти и икономически формирования" са недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.

Да изразиш съмнение

В публикация от 2 август, озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев", "Капитал" си позволи да изрази съмнение в тази масова подкрепа за Гешев от цели трудови колективи от цялата страна. И припомни заявеното от прокурора от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която заяви през 2013 г., като свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев прокурор Камен Ситнилски, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Това предизвика обвинения срещу медията, че си позволява "персонална атака" и "демонизиране" на отделни прокурори, задето са подкрепили Гешев.

Затова може би е уместно да се припомни за какво беше атакуван Ситнилски, който беше отстранен от ВСС, защото Цацаров не желаеше други силни фигури освен него в съвета. В рамките на дисциплинарно производство Ситнилски беше обвинен, че е "мотивирал" прокурорите в страната да го подкрепят при избора на членове на предишния ВСС, като се е възползвал от високата си позиция в прокуратурата, а за него са лобирали прокурорските началници по места, които са привиквали подчинените си делегати на общото събрание на прокурорите и са ги "убеждавали" за кого да гласуват. Тази теза застъпваха тогава главният прокурор Сотир Цацаров и протежетата му.

Зам. главният прокурор Иван Гешев в позиция от 5 август твърди, че масовата подкрепа за него, изразена от всички прокуратури в страната, е единствено и само свободно изразено лично мнение. "Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор", заявява той.

В този контекст позицията на пловдивските адвокати е предизвикателство и към прокурорските среди, които допуснаха от тяхно име да се демонстрира бетонно единодушие като в уж отминали времена.

Съветът на Пловдивската адвокатска колегия публикува в петък становището си за безалтернативната кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров начело на прокуратурата. В него пловдивските адвокати не само определят като недопустими публично изразените позиции на Иван Гешев по съществени въпроси на професията, но и призоват Висшия адвокатски съвет и всички адвокати и колегии в страната, "които се чувстват обществено ангажирани и отговорни", да изразят своята позиция за проблемната кандидатура. Това "ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество", пише в становището.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  scuby avatar :-|
  scuby

  Е какво? Щом адвокатите реват и не са доволни значи всичко е наред!

 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Много са точни адвокатите! А Гешев все пак е учил право в милиционерската школа и е минавал по милост изпитите, видимо от изказванията му.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Адвокатите пак вземат връх над прокурорите, които обикновено губят делата поради липса на знания, ум и професионализъм.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход