Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Днешното управление на София е огледало на модела, по който се управлява държавата. Ние ще изтръгнем общината от този модел, който унищожава възможностите на града.

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" пред "Капитал"

Велина Господинова
10776 прочитания

Днешното управление на София е огледало на модела, по който се управлява държавата. Ние ще изтръгнем общината от този модел, който унищожава възможностите на града.

© Надежда Чипева


"Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение") обявиха официално кандидатурата на председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов за кмет на София в четвъртък. Бившият съдия от Софийския районен съд Методи Лалов ще оглави листата на обединението за общински съветници в столицата.

"Създадохме това обединение като алтернатива на порочния модел на управление на страната. Битката ни за София е изключително важна, защото този корупционен модел, който ние нарекохме Борисовата държава, беше създаден в столичната община и оттук трябва да започне разграждането му, заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов при представянето на кандидатурата на Игнатов.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов посочи, че "Демократична България" иска да предложи на софиянци избор, основан на три неща - професионализъм, опит и характер. "На тези избори всички обявяват, че ще се явяват като независими. Г-жа Мая Манолова се опитва да убеди софиянци, че е независима от БСП, че е дясна, но не си спомням да е коментирала състоянието на съдебната система. Г-жа Фандъкова също се явява като независима от позицията на кмет от когото досега нищо не е зависило, защото тя винаги е била фасада.

От тази гледна точка ние излизаме с кандидатурата на арх. Игнатов с ясна алтернатива. Защото смятаме, че независимостта не е форма на регистрация в ЦИК, а характер, житейски път, състояние на духа през действия. Ние предлагаме кандидат, който е професионалист. Той влиза в кампанията от позицията на председател на Камарата на архитектите в България. През последните години тя се превърна в активен глас със заемането на важни професионални и граждански позиции и се очерта като елемент от гражданската съпротива срещу модела на управление", каза Иванов.

"Капитал" ви предлага и интервю с арх. Игнатов в качеството му на кандидат-кмет на София от "Демократична България"

Защо решихте да се кандидатирате за кмет на София от името на "Демократична България"?

- Време е за качествена промяна в управлението на градовете ни и тя трябва да започне от София - чрез създаването на ясни правила, предприемането на прецизни действия и постигането на добри резултати в кратко време. Всичко това зависи от управление, базирано на експертиза и опит, а не на корупция и зависимости. Потенциалът на София се похабява от лошото и корумпирано управление на града - без голяма посока, всичко е на парче. Убеден съм, че екипът на "Демократична България" може да преобрази столицата ни в истински съвременен, умен и хармоничен град, който да е гордост за своите граждани и истински техен дом.

На мен лично, както и на мнозинството хора отдавна ни е писнало да слушаме гръмки обещания за след десетилетия, затова ние ще се фокусираме върху конкретни действия, базирани на добрите световни практики в управлението, за да постигнем качествени резултати в рамките на следващите четири години Нашата програма ще е ясна, изпълнима и полезна за хората.

Каква е оценката ви за управлението на столицата през мандатите на Йорданка Фандъкова?

- През този период и особено през последните четири години то изглежда все по-некомпетентно, непрозрачно и затъващо в бюрокрация, която винаги е благодатна почва за корупция. Като архитект ми е особено болно да гледам провалите в реализирането на ключови проекти като ремонта на ул. "Граф Игнатиев". За съжаление най-тежката цена бе платена от дребните бизнеси по улицата, а виновни от страна на общината се оказа, че практически няма. Презастрояването е резултат от практиките, прилагани от екипа на г-жа Фандъкова – цяла София се напълни със сгради, които не отговарят на предвидените по Общия устройствен план параметри, обраснали са с допълнителни етажи, барбекюта и многоетажни тераси или нямат грам озеленяване. Това са закононарушения и остава впечатлението, че те се случват с помощта на администрацията. Няма как аз да съм кмет и служител да съобщи на хората нещо от вида "не е законно, но е търпимо" и така да прегази така закона - казвам го по повод становището, което Столичната община се опита да прокара за терасата на бившия шеф на КПКОНПИ.

Най-жалкото е, че ситуацията е подобна във всички сектори на дейност на Столичната община. От една страна, се наливат рекордно огромни средства, а от другата страна излизат "видими резултати". Време е за добри резултати. Давам пример с транспорта – там е нужна дълбока модернизация. Говорим за мобилност, която трябва да се разглежда интегрирано и да включва всички форми на градски транспорт, лични превозни средства, велосипеди, пешеходно придвижване, достъпност за инвалидни колички, както и стимулиране на микромобилността - новото поколение малки електрически превозни средства. София трябва да има план, който да включва всички средства за придвижване и изграждане на адекватна инфраструктура. Общественият транспорт и улиците трябва да се приспособят към съвременните технологии. Високата интеграция и дигитализация на мобилността ще облекчат града и ще спестят средства.

Най-големите проблеми на управлението на София според мен са пренебрегване на обществения интерес, липсата на ясна стратегия и архаичност на процедурите. Тези проблеми създават истинските физически проблеми на столицата: лоша градска среда, хаотичен трафик, мръсен въздух. Смятам да реша тези проблеми, като започна от първите и чрез тях стигна до вторите. Известният в цял свят кмет архитект Джейми Лернер казва, че "градският организъм не е толкова сложен, колкото любителите на усложненията се опитват да ни втълпят - много от решенията са изненадващо прости, когато има воля и принципност за тяхното прилагане". Напълно споделям неговото виждане и от личен опит знам за много подобни успешни примери.

Има няколко доказани стратегии срещу корупционните практики, които трябва да се прилагат паралелно и безкомпромисно – открити международни конкурси за проектиране; търгове за строителство само след изготвяне на подробни количествени сметки; контрол и санкции за недобросъвестни служители; прозрачна електронна среда с ясно следене на прогреса по всяка задача. Бих искал по примера на легендарния кмет на София инж. Иван Иванов да възстановим издаването на вестник "Сердика", но в електронен формат, където съгражданите да получават актуална информация за изразходваните общински средства.

Как ще убедите софиянци да подкрепят вас на местните избори?

- Мисля, че няма избирател в София, който да не е убеден, че с огромния бюджет на столицата може да се постигне много по-добро качество на услугите и строителството и да се провежда реален контрол върху изпълнението им. Днешното управление на София е огледало на модела, по който се управлява държавата. Ние ще изтръгнем общината от този модел, който унищожава възможностите на града. Това, което аз мога да обещая, са правила, действия, резултати. И приключваме с модела "имам човек", както пее Ицо Хазарта. На местно и национално ниво ГЕРБ винаги играе по една схема, в ущърб на гражданите. Публичният ресурс се концентрира в приятелите на властта, чрез обществените поръчки. И когато договорите не се изпълнят качествено и в срок, общината се страхува да си вземе неустойките, защото ще засегне някой от приятелите на ГЕРБ.

В работата си съм доказал, че при мен контролът за качеството е безпощаден. Всеки лев от данъците на хората трябва да добавя качество към начина на живот, не да го влошава. Бюджетът трябва да стига и до крайните квартали, без хората да чакат десетилетия. Знам какво трябна да се направи, за да имаме нормални тротоари, улични настилки и достъпни и привлекателни публични пространства. Зелен и чист град.

Софиянци са умни и прагматични хора. Смятам, че те ще гласуват за най-полезните и качествени предложения, които ги засягат директно, за компетентност и характер в управлението. Нашата задача е да успеем да представим ясно и разбираемо идеите си и да обясним как те ще променят живота на хората и градската среда към по-добро в кратки срокове. Например на 21 август ще представим нашия план за Дигитална трансформация на столицата. А в последната седмица на месеца - идеите си за Зелена София и "град на планина". Ще правим анкети и допитвания в социалните мрежи и ще въвлечем хората в дискусията. И така до края на кампанията – темата по тема, проблем по проблем, в конкретен разговор с хората.

Каква визия имате за развитие на общинските дружества?

- Дружествата, в които Столичната община е едноличен собственик на капитала, са общо 60, като те изпълняват различни по характер дейности, свързани с транспорт, захранване с енергия, социални дейности, управление на имоти, медицински услуги, социални дейности и др. Тяхното управление се избира от Общинския съвет - много е важно да се подчертае, че тук ролята на СОС е ключова за това какъв мениджмънт избира, какви стратегии за развитието на дружествата приема, как контролира резултатите им и стандарта на предоставените услуги.

За съжаление значителна част от общинските дружества сега са в плен на котерийни интереси, брутално източване и некомпетентност. Задълженията им са над 1 млрд лева и най-важните от тях са в състояние на технически фалит. Нужно е да разбием тези схеми с прости и конкретни действия. Например прозрачност - на страницата на общината да се публикуват всичките им големи сделки, така че тенденциите да се хващат още в зародиш. Отчетността на компаниите трябва да бъде пред очите на цялото общество.

Така ще постигнем изчистване от нездрави интереси. Защото подобрената ефективност ще означава по-достъпен обществен транспорт, отопление, по-добра градска среда. Вярвам в инклузивността, в това гражданите да имат достъп до повече информация, така че в работата си с компаниите да не се чувстват като пред китайската стена.

Лошото отношение и недобро качество на услугата сваля привлекателността на обществения транспорт и отблъсква потенциалните му ползватели, което пък води до задръстен автомобилен трафик. Искаме София да се развива като зелен град с чист въздух, затова ще направим необходимото да насърчим гражданите към използването на чист и достъпен транспорт.

Какво според вас трябва да е решението за огромните финансови проблеми на "Топлофикация - София"?

- Това е дружество с хронична ниска събираемост, ниски инвестиции и слабо управление. С такива огромни задължения то практически е собственост на кредиторите си. Общината е загубила контрола си след години на лошо управление. Виждаме бизнес планове, които не се изпълняват. Например при заложена загуба от 6 млн за 2018 е "постигнатата" близо 20 млн. Припомням потъналите в КТБ над 90 млн. лв., договорите със съмнителни фирми за продажба на електроенергия, от които се инкасират огромни загуби. Централната топлофикация е ключова за качеството на въздуха и топлинния комфорт. Дружеството трябва да се модернизира и укрепи финансово. Опитът от други градове показва, че "Топлофикация - София" работи с раздут персонал и ниска ефективност на всички нива по веригата. Резултатите могат да се подобрят със запушване на течовете и на пари, и на пара. Не е случайно обаче, че при една клиентелистки настроена върхушка в общинския съвет това досега не се случва. Помним Вальо Топлото, сега героите са бивши служители на Ковачки, избрани в борда на дружеството с гласовете на мнозинството в СОС.

Стабилизирането на дружеството трябва да става и паралелно с повишаване на енергийната ефективност на сградите и инсталиране на нови енергоизточници. София има дадености за развитие на геотермалната енергия, соларното затопляне на вода би трябвало да се добави към съществуващите инсталации. "Топлофикация - София" би могла да стане компания за енергийни услуги, сега е просто тежък остатък от миналия век.

Живели сте и сте работили в САЩ, но сте избрали да се върнете в България. Не съжалявате ли за това решение?

- Никога не съм съжалявал за решението си да се върна и да участвам в развитието на България. Да съм част от промяната на страната и да дам своя принос за нея. Обичам да говоря на родния си език и да стоя на земя, която наричам своя. Искам да съм близо до семейството си. За мен това е много важно.

Визитка

Борислав Игнатов (47) има дългогодишен международен опит в областта на градоустройството и архитектурата. Завършил е архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност градоустройство. През 1999 г. заминава за Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк, където започва работа в една от най-големите архитектурни фирми в света - Perkins+Will Architects. Работи по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради.

През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите "Концептуална архитектура" и "Опазване на историческото наследство". Година по-късно основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York. През 2009 г. се завръща в България и работи по проекти в страната и чужбина.

Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди. През 2010 и 2012 г. печели голямата на награда на Съюза на архитектите в България, както и на община Варна за постижения в архитектурата. А проектираните от него сгради Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building са отличени в множество издания по света и са първите, които попадат в престижните архитектурни алманаси 1000 European architects и Best Houses. През 2016 г. е избран за председател на Камарата на архитектите в България.

Интервюто взе Велина Господинова

"Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение") обявиха официално кандидатурата на председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов за кмет на София в четвъртък. Бившият съдия от Софийския районен съд Методи Лалов ще оглави листата на обединението за общински съветници в столицата.

"Създадохме това обединение като алтернатива на порочния модел на управление на страната. Битката ни за София е изключително важна, защото този корупционен модел, който ние нарекохме Борисовата държава, беше създаден в столичната община и оттук трябва да започне разграждането му, заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов при представянето на кандидатурата на Игнатов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  GUAPO ! , както би възкликнал новият ни консул във Валенсия, Пламен Георгиев. За съжаление обаче , изборите не са конкурс за красота, и Демократична България надали ще успеят да спечелят с един напълно непознат и "елитарен" кандидат в морето от политически популизъм.

 • 2
  bruno__dante avatar :-P
  bruno__dante

  ве откак са разбра, че Игнатов е строил по поръчка къщата на варненската видна мутра от ДС Жоро Бонин некак гордо дигнатата му глава ма съмнява

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Като е започнало от първия час на номинацията, та до деня за размисъл ли ще се пОтите да масовизирате абсолютно неизбираемия архитект?

  В един момент всичко прекалено започва смертелно да досажда, та се питам при толкова усилия, дали няма да удавите нещастника в потта си и да го усмърдите за цял живот?

  Загубилите кандидати се възприемат от хората като глупаци, които не са способни да преценят реалните си възможности.

 • 4
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Смешно и нелепо е да претендирате за журналистическа обективност и етика, чак да получавате и грантове за целта, а така безскрупулно да налагате кандидатите и партиите от своя кръг. Бетер Дума сте.

 • 5
  mgs1565881837618812 avatar :-|
  Emil Iliev


  До коментар [#] от "
  olga_kokoshkina
  ":

  Нещо не ми е ясно колко безмозъчен ще да е човек гласуващ за другарка по руски, която се провели като кмет и един провален онбудсман в лицето на една друга комунистическа другарка.

 • 6
  borodino avatar :-|
  borodino

  Питанките около избираемостта още на първи тур на Фандъкова и Манолова не правят архитекта, за когото 99% от електората чува сефте, избираем.
  Той е абсурдно неизбираем!
  И най-гадното е, че т.н. демократи, ако има втори тур с Фандъкова, ще гласуват за Баце... Старата им любов ръжда не хваща...

 • 7
  kqh06517276 avatar :-|
  kqh06517276

  Свестен човек, радвам се, че него избраха като кандидат кмет. Има визия, има ноу-хау, има характер...Дано софиянци да го харесат!

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Дано най-после столицата да се сдобие с интелигентен, високообразован професионалист, който разбира от градоустройство и има достатъчно добре платена професия, за да не търси лично облагодетелстване от поста на кмет.

 • 9
  mapto avatar :-|
  mapto

  Реформаторската опозиция е печелила в София когато е провеждала предварителни избори. Сега не пожела да го направи и издигна поне 3 различни кандидатури. Що за глупост е това?

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Изключително важно е, че не е партиен номенклатурчик. Сега му трябва много активна кампания.

  Естествено, хейтърите се включиха светкавично. В София е най-много от твърдия електорат на ДБ. На последните избори партията взе около 15% от гласовете в столицата. Ако Игнатов стигне до балотаж, има големи шансове да се пребори с помощта на протестния вот. Фандъкова също не беше известна, но партията й беше двигател за нейния избор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.