Петиция срещу назначението на Пламен Георгиев от името на българите във Валенсия

Прокуратурата отказва информация за проверката на имотното състояние на бившия шеф на антикорупционната комисия

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов
Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов

Петиция срещу назначението на доскорошния председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия, адресирана до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, се появи в четвъртък, ден след оповестяване на решението на правителството. В петицията, публикувана на сайта peticiq.com от името на българите, живеещи във Валенсия, се изразява възмущение от решението на правителството и от начина, по който то е взето и обявено. Съобщение за петицията се появи и в сайта на българите в Испания.

С нея се задават и някои съществени въпроси към премиера, както и към министър Захариева, чието е предложението към правителството за назначение на Георгиев въпреки "скандалния му имидж" като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Въпросите

1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на България във Валенсия, както изисква Законът за дипломатическата служба? Ако е провеждан, то нека да се предостави протоколът от него.

2. Как юридическото образование на Георгиев се съвместява с текста на чл. 27 от същия закон, според който: "За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба." Достатъчно ли е образованието на Георгиев за да изпълнява служебните си задължение като генерален консул?

3. Какви езици владее Пламен Георгиев и на какво ниво?

Съгласно чл. 24 от от Закона за дипломатическата служба за ръководители на задгранични представителства се назначават само дипломати от кариерата с необходим ранг и длъжностна категория. Само по изключение на такава длъжност може да се назначи външен за системата човек, но при условие, че той е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в България и отговаря на редица други изисквания, включително да има необходимото висше образование в зависимост от потребностите на дипломатическата служба; да владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за ООН и др.

Любопитното е, че от пресцентъра на МВнР обявиха в сряда като един от мотивите за назначението на Георгиев, че той владеел испански език. Проверка в автобиографията му, представена в процедурата по избора му за председател на КПКОНПИ през февруари 2018 г., показва, че той е заявил ниво на владеене на испански А2, което означава способност да се четат прости текстчета и да се разменят кратки реплики при социални контакти, но без възможност да води разговор.

Авторите на петицията не приемат и другия мотив за назначаване на Георгиев, посочен от МвнР в сряда, а именно – че той имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи (точният израз в отговора на МвнР, изпратен до "Капитал" в сряда, е: "Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език."

"Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите, ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници", се казва в петицията. Отбелязва се, че медиите в Испания също са отразили имотния скандал във властта и специално участието на Георгиев в него, сочи се линк към такава статия в испанска медия от 4 април т. г.

"Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!", завършва петицията, която до ранния следобед в четвъртък е подписана от над 300 души. Подписката е открита за всички.

По официални данни на Испанския национален статистически институт към 1 януари 2019 г. в Испания живеят 123 618 българи.

Българското дипломатическо дружество: Това назначение е подигравка със службата и бедствие за България

Назначението на Пламен Георгиев е поредното грубо погазване на закона и подигравка с дипломатическата служба, се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество. В нея се настоява правителството да отмени назначението, а МВнР да се научи да се противопоставя и на това, и на всякакви подобни назначения.

В позицията се правят няколко уместни забележки към мотивите на МвнР за назначението. "За информация на нашето правителство Генералният консул не е този, който поддържа отношенията между т.нар. служби и работи с правоохранителните органи. За това се изпращат нарочни полицейски аташета", се казва в позицията на дружеството. Сочи се също така, че българското правителство не бива да си прави илюзии, че приемащата страна - Испания, няма да отбележи, че името на Пламен Георгиев е съпътствано от непрекъснати публични скандали. "Да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е "бедствие" и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност", се казва още в позицията.

Прокуратурата мълчи за проверката на имотното състояние и декларациите на Пламен Георгиев

Междувременно прокуратурата отказва да даде каквато и да е информация за проверката за имотното състояние на Пламен Георгиев, която бе назначена в началото на април. Тогава пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по отношение на Пламен Георгиев във връзка с публикации в медиите с "твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот - апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот". В тази връзка Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП – София, да извърши данъчна проверка на Димитров и съпругата му за периода 2013 – 2018 г.; изискала е нотариалния акт за жилището, както и копие от нотариалното дело за тази сделка; изискала е от банката - ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на сделката, се казва в съобщението от 4 април за разпореждането на Цацаров.

Оттогава са минали повече от четири месеца, а единственият коментар на прокуратурата беше преди няколко седмици и от него стана ясно, че тя все още продължава.

До момента "Капитал" не е получил отговор на въпроса си за нейния ход и резултати. Безрезултатни се оказаха и опитите да се свържем с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Пламен Георгиев обяви при подаването на оставката си, че проверката на НАП е приключила благоприятно за него. Към момента обаче няма как това да бъде проверено и потвърдено от НАП. "Ние не можем да обсъждаме резултатите от извършени проверки заради законови ограничения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс", заяви за "Капитал" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Резултатите от тази проверка, която е възложена от прокуратурата, се докладват единствено на прокуратурата, което от НАП са направили, потвърждава Бъчваров.