Петиция срещу назначението на Пламен Георгиев от името на българите във Валенсия

Пламен Георгиев

Петиция срещу назначението на Пламен Георгиев от името на българите във Валенсия

Прокуратурата отказва информация за проверката на имотното състояние на бившия шеф на антикорупционната комисия

8063 прочитания

Пламен Георгиев

© Велко Ангелов


Петиция срещу назначението на доскорошния председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия, адресирана до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, се появи в четвъртък, ден след оповестяване на решението на правителството. В петицията, публикувана на сайта peticiq.com от името на българите, живеещи във Валенсия, се изразява възмущение от решението на правителството и от начина, по който то е взето и обявено. Съобщение за петицията се появи и в сайта на българите в Испания.

С нея се задават и някои съществени въпроси към премиера, както и към министър Захариева, чието е предложението към правителството за назначение на Георгиев въпреки "скандалния му имидж" като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Въпросите

1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на България във Валенсия, както изисква Законът за дипломатическата служба? Ако е провеждан, то нека да се предостави протоколът от него.

2. Как юридическото образование на Георгиев се съвместява с текста на чл. 27 от същия закон, според който: "За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в зависимост от потребностите на дипломатическата служба." Достатъчно ли е образованието на Георгиев за да изпълнява служебните си задължение като генерален консул?

3. Какви езици владее Пламен Георгиев и на какво ниво?

Съгласно чл. 24 от от Закона за дипломатическата служба за ръководители на задгранични представителства се назначават само дипломати от кариерата с необходим ранг и длъжностна категория. Само по изключение на такава длъжност може да се назначи външен за системата човек, но при условие, че той е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в България и отговаря на редица други изисквания, включително да има необходимото висше образование в зависимост от потребностите на дипломатическата служба; да владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за ООН и др.

Любопитното е, че от пресцентъра на МВнР обявиха в сряда като един от мотивите за назначението на Георгиев, че той владеел испански език. Проверка в автобиографията му, представена в процедурата по избора му за председател на КПКОНПИ през февруари 2018 г., показва, че той е заявил ниво на владеене на испански А2, което означава способност да се четат прости текстчета и да се разменят кратки реплики при социални контакти, но без възможност да води разговор.

Авторите на петицията не приемат и другия мотив за назначаване на Георгиев, посочен от МвнР в сряда, а именно – че той имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи (точният израз в отговора на МвнР, изпратен до "Капитал" в сряда, е: "Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език."

"Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите, ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници", се казва в петицията. Отбелязва се, че медиите в Испания също са отразили имотния скандал във властта и специално участието на Георгиев в него, сочи се линк към такава статия в испанска медия от 4 април т. г.

"Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!", завършва петицията, която до ранния следобед в четвъртък е подписана от над 300 души. Подписката е открита за всички.

По официални данни на Испанския национален статистически институт към 1 януари 2019 г. в Испания живеят 123 618 българи.

Българското дипломатическо дружество: Това назначение е подигравка със службата и бедствие за България

Назначението на Пламен Георгиев е поредното грубо погазване на закона и подигравка с дипломатическата служба, се казва в позиция на Българското дипломатическо дружество. В нея се настоява правителството да отмени назначението, а МВнР да се научи да се противопоставя и на това, и на всякакви подобни назначения.

В позицията се правят няколко уместни забележки към мотивите на МвнР за назначението. "За информация на нашето правителство Генералният консул не е този, който поддържа отношенията между т.нар. служби и работи с правоохранителните органи. За това се изпращат нарочни полицейски аташета", се казва в позицията на дружеството. Сочи се също така, че българското правителство не бива да си прави илюзии, че приемащата страна - Испания, няма да отбележи, че името на Пламен Георгиев е съпътствано от непрекъснати публични скандали. "Да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е "бедствие" и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност", се казва още в позицията.

Прокуратурата мълчи за проверката на имотното състояние и декларациите на Пламен Георгиев

Междувременно прокуратурата отказва да даде каквато и да е информация за проверката за имотното състояние на Пламен Георгиев, която бе назначена в началото на април. Тогава пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по отношение на Пламен Георгиев във връзка с публикации в медиите с "твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот - апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот". В тази връзка Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП – София, да извърши данъчна проверка на Димитров и съпругата му за периода 2013 – 2018 г.; изискала е нотариалния акт за жилището, както и копие от нотариалното дело за тази сделка; изискала е от банката - ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на сделката, се казва в съобщението от 4 април за разпореждането на Цацаров.

Оттогава са минали повече от четири месеца, а единственият коментар на прокуратурата беше преди няколко седмици и от него стана ясно, че тя все още продължава.

До момента "Капитал" не е получил отговор на въпроса си за нейния ход и резултати. Безрезултатни се оказаха и опитите да се свържем с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Пламен Георгиев обяви при подаването на оставката си, че проверката на НАП е приключила благоприятно за него. Към момента обаче няма как това да бъде проверено и потвърдено от НАП. "Ние не можем да обсъждаме резултатите от извършени проверки заради законови ограничения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс", заяви за "Капитал" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Резултатите от тази проверка, която е възложена от прокуратурата, се докладват единствено на прокуратурата, което от НАП са направили, потвърждава Бъчваров.

Петиция срещу назначението на доскорошния председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия, адресирана до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, се появи в четвъртък, ден след оповестяване на решението на правителството. В петицията, публикувана на сайта peticiq.com от името на българите, живеещи във Валенсия, се изразява възмущение от решението на правителството и от начина, по който то е взето и обявено. Съобщение за петицията се появи и в сайта на българите в Испания.

С нея се задават и някои съществени въпроси към премиера, както и към министър Захариева, чието е предложението към правителството за назначение на Георгиев въпреки "скандалния му имидж" като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • evpetra

  В Русия! Само там ще може Бойко Борисов да скрие личния си прокурор, докато мине суматохата, или не помня как точно се беше изразил Пламен Георгиев. Колко обаче можем още да изтърпим: Бойко Борисов, Дебелян, Цацаров, Гешеффф, Пламен Георгиев ...? Докога?!

 • 2
  gazdata avatar :-|
  gazdata

  Толкова е смотана нашата страна, че прокуратурата не може за 4 месеца да разгледа едно досие за кредит от Фи банк и извадка от имотния регистър и да се установи има ли доказателства за престъпление или не въпреки, че е ясно, че е ще го изкарат невинен!

 • 3
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#1] от "evpetra":

  Докато затрият България. Замислете се има ли институция, която да работи в полза на българите. Няма такава. Пресен пример - приличащия (или може би такъв) на мутра шеф на СДВР Хадйиеф през последната седмица направи две неща:
  1. Каза че разрушаването на един бар в София е спор от частно-правен характер и не е работа на МВР да се намесва, с което показа липсата на всякакъв професионализъм, и че е политическо назначение.
  2. Заповяда на подчинените си да се подпишат в петиция за одобряване на ГЕШЕФ, с което направи голямо облизване на боковия задник.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход