Вечерни новини: НАП отлага наредбата за касовите апарати, архитект ще е десният кандидат за кмет на София

Световните пазари виждат предстояща рецесия; ГЕРБ номинира кандидат-кметове на Пловдив, Русе и Хасково

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Хладният четвъртък донесе няколко номинации за кметове, но и новина за частично затваряне на "Струма" при Дупница с месеци. Произведе и нещо добро за компаниите: по информация на "Капитал" НАП ще отложи сроковете по прословутата наредба Н-18 за касовите апарати, които засягат стотици хиляди компании. Номинацията на Пламен Георгиев за консул във Валенсия не се хареса на група българи, живеещи в чужбина. А пробивът на НАП прелетя през океана и беше забелязан от New York Times.

В световен план настроенията са минорни: пазарите тръгнаха надолу в очакване на бъдеща рецесия. А пилотите в RyanAir се готвят за стачка следващата седмица.

ДВЕТЕ НАЙ–ВАЖНИ НОВИНИ ДНЕС

Още време за фирмите да въведат наредба Н-18

Какво се случи накратко: Националната агенция за приходите (НАП) предлага нови по-дълги срокове за прилагане на Наредба Н-18 за част от компаниите. Редакциите чакат одобрението на финансовия министър. Ето и какво се променя:

 • С четири месеца се удължава срокът за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО). Така вместо до 30 септември те ще имат време до края на януари 2020 г. да отговорят на изискванията
 • За електронните магазини пък срокът се измества за 31 март на следващата година
 • Участвали в работните групи твърдят, че ще има и други промени в текстовете, като например отпадане на изискването, когато се плаща с карта при поръчка онлайн, да се изисква издаването на касова бележка от е-магазините.

Какви са плюсовете: Компаниите ще имат повече време за изпълнение на критериите, а данъчните - за изглаждане на неяснотите. Още когато преди година НАП поиска от фирмите да използват софтуер, който е одобрен от данъчните и отговаря на куп изисквания, стана ясно, че и много от тях няма как да бъдат приложени на практика, а в същото време тези, които крият обороти, ще продължат да го правят.

Десният кандидат за София

Какво се случи? Дясноцентристката коалиция "Демократична България" обяви официално кандидата си за кмет на София - това е Борислав Игнатов.

Кой е той? Борислав Игнатов е архитект с дългогодишен опит в градоустройството и архитектурата. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и Колумбийския университет в Ню Йорк. Работил е в архитектурни бюра в Бостън и Ню Йорк, а през 2007 г. основава свое архитектурно ателие. Носител е на множество професионални награди, а през 2016 г. е избран за председател на Камарата на архитектите в България.

Защо това е важно? Изборите за кмет на София тази година се очаква да са особено оспорвани.

 • Йорданка Фандъкова вероятно ще се опита да спечели кметските избори за четвърти път, а противниците ѝ са твърдо решени да не го допускат
 • Политическият залог за всички опозиционни партии е голям, защото загуба на ГЕРБ в София ще изглежда като сериозно поражение за Бойко Борисов
 • Конкуренция на Фандъкова за кметския пост най-вероятно ще бъде омбудсманът Мая Манолова.

Кои са плюсовете и минусите пред кандидатурата на Игнатов?

 • "Демократична България" е трета политическа сила в София на европейските избори, а според социологически проучвания подкрепата за обединението в столицата е малко над 10%
 • Борислав Игнатов е непознат на широката публика и за двата месеца до изборите ще е трудно да спечели голяма подкрепа
 • За гласовете на избирателите от демократичната общност ще се бори и кандидатът на неправителствената организация "Спаси София" Борис Бонев
 • За протестния вот на софиянци най-вероятно ще се бори и бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева
 • На теория, ако Борислав Игнатов стигне до втори тур, шансовете му рязко биха се увеличили.

ТРИ ПО ТРИ

Още новини от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Световните борси продължават да дават сигнали, че наближава рецесия. В четвъртък доходността на 30-годишните облигации в САЩ падна под 2% за пръв път в историята, като в момента има класическа корелация на пазарите, когато има очакване за икономически сътресения - продават се акции и парите се насочват към облигации, а и златото поскъпва. Това беше и причината сряда да се окаже най-лошият ден за Уолстрийт за 2019 г. - основните индекси загубиха 3%, като спадът продължава и днес, на червено са и борсите в Европа, макар и с по-малки стъпки.

ГЕРБ обяви кандидатите си за кметове на Пловдив, Хасково и Русе: двама областни управители - Здравко Димитров и Станислав Дечев, ще влязат в надпреварата за първите два града, а за Русе ще се бори Диана Иванова, която е директор на гимназията по облекло в града. В Пловдив и Русе досегашните кметове се отказаха от надпреварата под натиска на централното ръководство на ГЕРБ, което породи сериозно напрежение в местните партийни структури. А в случая с Русе има неочаквана връзка с Ковачки - Диана Иванова е била лидер на партията му в Русе и през 2015 г. се е кандидатирала за общински съветник от формацията.

ДНСК обжалва решението на съда за небостъргача "Златен век". На първа инстанция магистратите обявиха, че строежът е законен и трябва да продължи. Изграждането на 34-етажната сграда на "Артекс" беше спряно през април.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Панамският канал стана на 105 години

Строителството на водния път, свързващ Атлантическия с Тихия океан, започва през 1904 г. и продължава 10 години. Първият плавателен съд минава през канала на 15 август 1914 г. След това е разширяван многократно и е направен така, че да минават военни кораби. Сега каналът е дълъг 82 км, от които 65 са прокарани през сушата. За разлика от Суецкия канал, който по цялата си дължина е на морското равнище, корабите в Панамския канал се вдигат и спускат с помощта на шлюзове на входа и изхода и минават по фарватер с прясна вода, разположен на височина 25.9 метра над морското равнище.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  umv30573526 avatar :-|
  Светлоносец

  Добра идея за данъчен контрол на приходите, реализиран от некомпетентни идиоти в лицето на ръководството на НАП, в крайна сметка получи логичен завършек, без да се стига до протести искане на оставки и закриване на бизнеси. Задължиха 300000 търговци да къпят нови касови апарати по 300-700 лв.всеки, след което решиха да въведат СУПТО за 80-100000 бр, търговски обекти да закупят по 600-2000 лв. за обект. Или с две думи НАП реши да прави революционна промяна на данъчния контрол за сметка на търговците за около 300 млн лв. без да подложи на обсъждане наредбата, без да е наясно с търговията в нейното многообразие, без да има ясна представа за последиците, като бяха застрашени от закриване цели отрасли от икономиката, като електронната търговия, хотелски резервации, ресторантьорския бизнес трябваше изцяло да смени софтуера с цялата трудност от това. В крайна сметка вследствие от ползотворния отпуск на Изпълнителния Директор на НАП се взе едно нормално правилно решение, което трябваше да се вземе още в началото на годината. Сега вследствие на тези напъни на НАП за различни срокове, който непрекъснато се променят се губи доверието в НАП, което не е кой знае колко високо след НАП линкс, водят до извънредни разходи в бизнеса, както за хората създаващи СУПТО, така и клиентите им. Пълен хаус, липса на доверие, серия от грешни решения, отлагане и несигурност цари в НАП.
  Само да припомня в НАП за по малко от 2 г. застреляха данъчен с автомат, като няма резултати за разкриване на престъплението или причините за стрелбата, арестуваха 30 служители в София за организирана престъпна група, пак няма сведения за осъдителни присъди, малко след това последва масово уволнение на 300 служители на НАП в цялата страна със структурна реформа, това действие всъщност показва единомислие ръководството на НАП със спец. прокуратурата за престъпна група, но нямаше наказани директори, наличие на престъпна група в дадена Териториална Дирекция на НАП означава или че директора е замесен, или е толкова некомпетентен че не е видял явни белези на корупция, но и в двата случая директора следва да е уволнен, а не да става зам. Председател в КФН, едновременно с това почна да се създава въпросната Наредба Н18 със съмнителни разпоредби в нея, последваха три отлагания на влизане в сила на същата наредба, и накрая последва мегаскандал НАП линкс, с отказа за прекратяване на отпуска на Изпълнителния Директор на НАП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход