Как точно ще работи тол-системата

Михаел Вебер от Kapsch обясни как реално камерите ще засичат превозните средства

Как точно ще работи тол-системата

От днес бавно и полека започва тестването й, както и информиране на транспортния бранш какво точно се изисква от тях

Мила Чернева
10032 прочитания

Михаел Вебер от Kapsch обясни как реално камерите ще засичат превозните средства

© Цветелина Белутова


На 16 август 2017 г. в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) имаше голям брой журналисти, камери и фотоапарати. Причината - отваряха се офертите в търга за изграждане на тол-система.

Днес, точно две години по-късно, АПИ събра отново журналистите, но този път да им обясни как на практика ще работи тол-системата, какво е изградено досега и какво предстои.

Въпреки че толът още не функционира реално, не събира пари и предстоят много ключови стъпки за завършването на процеса, АПИ формално е приела системата от изпълнителя Kapsch, което означава, че държавата е неин собственик и носи отговорността (четете повече по темата в неделя на www.capital.bg).

Обясненията предстоят

На представянето присъстваха председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски, членът на УС Олег Асенов (който до съвсем скоро беше шеф на Националното тол-управление) и Михаел Вебер, представителят на фирмата изпълнител Kapsch и директор на "Капш телематик технолоджис България". От думите им стана ясно, че тепърва в следващите месеци ще се правят разяснения на транспортния бранш за това как да подават данни и как ще бъдат таксувани. От вторник, 20 август, из страната ще се провеждат информационни срещи с представителите на бизнеса, за да ги подготвят за момента, в който ще се въведе реално системата.

В момента не се събират пари, а държавата само ще събира данни за движението по пътищата на тежкотоварните автомобили, на база на които щяла на по-късен етап да реши какви ще са тарифите на таксите и какъв ще е обхватът на републиканската пътна мрежа, който ще се таксува.

Технологията

От АПИ казват, че нашата система е най-модерният вариант - GNSS базирана, т.е. на база GPS. Затова и няма да видите пунктове, на които да се спира и плаща. Тежкотоварните превозни средства ще могат да ползват маршрутни карти (виж долу), бордови устройства, които се закупуват отделно, или вече инсталираните в автомобилите GPS тракери.

"До момента са преоборудвани 100 съществуващи рамки по пътищата и са построени 100 нови. Всяка портална рамка разполага с лазерен скенер и камери. Освен това има и сензори за претегляне на МПС в движение, но те все още не са инсталирани навсякъде", каза Вебер.

Когато превозното средство приближи до рамка, скенерът се включва и констатира какъв вид е то. Правят се две снимки - на предния и задния регистрационен номер. Прави се проверка дали номерата съвпадат и ако се установи проблем, информацията се изпраща към центъра за валидиране на данни. "Може да се изиска от системата да се направи допълнителна снимка от обзорната камера и тази информация да се изпрати също към центъра за валидиране", обясни представителя на Kapsch.

Ако всичко с регистрацията на превозното средство е наред, информацията се изтрива автоматично.

Карта с местата на рамките не се предоставя, като неофициалното обяснение е, че са обект на национална сигурност и е опасно. Все пак обаче те би трябвало да са видими по пътната мрежа - става въпрос за огромни съоръжения, дълги 40 м (по думите на Михаел Вебер), които се забелязват отдалеч.

Как ще се събират данни сега

Засега ще се ползва само ръчно деклариране на тол - т.нар. маршрутна карта. С нея се въвеждат шест точки в системата - съответно начало и край на избраният маршрут, който шофьорът иска да измине, както и междинни точки, за да посочи конкретното трасе. Картата е валидна едно денонощие, т.е. шофьорът има право да измине този път в рамките на 24 часа, което, разбира се, има своите ограничения. Ако автомобилът се развали например и шофьорът не може да го измине за това време, поема сам риска за това.

Покритието на пътната мрежа, с което се работи сега, е 6 хил. км, като Олег Асенов уточни, че с примерните тарифи от 18 и 25 ст. на км, определени на последния Обществен консултативен съвет за тол-системата, трябва да се осигурят годишни приходи от около 600 млн. лв. От електронните винетки за леки автомобили АПИ събира отделно още 200 млн. лв.

Информационни пунктове из страната

Четири демонстрационни центъра ще отворят в София, Пловдив, Русе и Варна, като там заинтересованите лица ще могат да получат информация за тол-услугата. "Целта на тези центрове е да може да бъде показана функционалността на системата, която днес стартира в техническа експлоатация", обяви Олег Асенов. На място служители на АПИ ще показват как се работи с маршрутна карта. Там ще се събира и обратна връзка от превозвачите, уточни Асенов.

На 16 август 2017 г. в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) имаше голям брой журналисти, камери и фотоапарати. Причината - отваряха се офертите в търга за изграждане на тол-система.

Днес, точно две години по-късно, АПИ събра отново журналистите, но този път да им обясни как на практика ще работи тол-системата, какво е изградено досега и какво предстои.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал