Вечерни новини: Русия, Китай и Ковачки с интерес към АЕЦ "Белене", "Струма" ще е затворена до края на септември

И още: Политолог и анализатор от "института" на Валерия Велева е новият шеф на кабинета на президента; Граждани на ЕС може да нямат право на свободно пребиваване във Великобритания при Brexit без сделка

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Важната новина днес дойде по линия на една от вечните теми в България - АЕЦ "Белене". Без изненади, интерес към проекта има само от Русия и Китай. Големият шок е, че по неофициална информация желание за участие е заявил и Христо Ковачки, който има далеч от блестяща бизнес репутация.

Стилът на премиера Борисов - да познава всички, да знае всичко и да управлява на ръчна случващото се в държавата, за пореден път го постави във фокуса на медиите с интересен казус, който поражда ред въпроси. Отговори обаче надали ще се намерят, а обществото сякаш привикна с тази реалност.

Неудобство пък ще трябва да изтърпят пътуващите към Гърция, като част от магистрала "Струма" ще е затворена поне до края на септември.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

АЕЦ "Белене": Очаквани заявки от Русия и Китай, неочаквана - от Ковачки

Информацията накратко: Приключи процедурата за събиране на заявления за интерес към възобновяването на проекта за АЕЦ "Белене". Имената на кандидатите ще бъдат обявени официално утре от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но вече е ясно, че при възможните стратегически инвеститори изненади няма да има. Това са руската "Росатом", която сама обяви, че е подала заявление, и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). От два независими източника "Капитал" научи, че заявление за миноритарно акционерно участие има и от фирма, свързана с Христо Ковачки. Възможно е той да има договорка с руснаците, а интересът му като търговец на ток са ясни.

  • Според БНР заявка е подадена и от Корейската хидроядрена компания, но по информация на "Капитал" тя е само проформа и зад нея не стои реално желание за инвестиции.
  • Напълно липсват международни частни компании, които да са готови да бъдат стратегически инвеститори или акционери в централата.
  • Възможни доставчици на оборудване за проекта са френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик", но те няма да влагат собствени средства.
  • Не се оправдават твърденията, че съседни страни, основно Северна Македония, ще поискат да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене".

Какво предстои: На базата на получените заявления държавата ще прецени с кои кандидати да започне същинските преговори по проекта. След това избраните фирми ще трябва да представят конкретни оферти, от които ще станат ясни размерът на инвестицията и цената на произвежданата електроенергия. Те трябва да са съобразени с условията на държавата - да няма задължително изкупуване на тока и да не се предоставят допълнителни гаранции. Възможно е обаче в процеса на преговорите рамката за АЕЦ "Белене" да се промени.

Защо е важно: Шест години след като Борисов нарече проекта за втората ядрена централа "гьол", а правителството му наложи мораториум върху него, изненадващо отново кабинетът на Борисов реши през 2018 г. да размрази проекта и да търси инвеститор за него. Дотук той е погълнал около 3 млрд. лева, без дори да има единодушие за нуждата от нова централа. А потенциалното участие на Ковачки внася още политически риск в проекта.

ТРИ ПО ТРИ

Още от ключовите събития днес в три изречения

Лоша новина за пътуващите за море в Гърция - поне до края на септември ще бъде затворен участъкът от магистрала "Струма", където се намира мостът, пострадал от пожара на нерегламентирано струпани под него отпадъци. Работна група от УАСГ е установила, че бетонът и армировъчната стомана на няколко колони на моста са засегнати лошо и ремонтът ще отнеме поне месец и половина, а дотогава движението е отбито по стария път между Дупница и Бобошево. Днес прокуратурата в Кюстендил повдигна обвинение на собственика на фирмата, струпала отпадъците под моста.

Политологът и главен анализатор на Института за стратегии и анализи на Валерия Велева - Калоян Методиев, е новият началник на кабинета на президента Румен Радев. Методиев започва политическата си кариера в младежкото СДС, преподавал е в СУ и Югозападния университет, а в момента е и член на Стратегическия съвет към президента от създаването му през март насам. Позицията стоеше празна близо 4 месеца - откакто предишният главен секретар Иво Христов беше освободен, за да участва в европейските избори и впоследствие бе избран за евродепутат от листата на БСП.

От 1 ноември гражданите на ЕС може да нямат право на свободно пребиваване във Великобритания, ако страната наистина напусне съюза без сделка, става ясно от изявление от офиса на премиера Борис Джонсън. Предшественичката му Тереза Мей обмисляше да удължи този статут до 2021 г. за всички европейци или да им позволи да останат за 90 дни, преди да се наложи да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване. Сега от "Даунинг стрийт" 10 уточняват, че тези два варианта вече са невалидни в случай на Brexit без сделка, a вместо тях ще има нов подход, който щял да бъде уточнен по-късно.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Италианският парламент ще гласува утре вот на недоверие срещу правителството, след като вицепремиерът Матео Салвини саботира управляващата коалиция, съставена от неговата крайнодясна "Лига" и антисистемното движение "5 звезди". Популярността на Салвини рязко се покачи, откакто дойде на власт преди 14 месеца, и сега той иска да се възползва от набраната инерция. Затова призовава за предсрочни избори през октомври, които могат да му донесат мнозинство и да му позволят да управлява с антиимигрантската партия "Италиански братя" и, ако се наложи, с "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

Снимка във фейсбук постави Бойко Борисов и правителствената пресслужба в доста неудобна ситуация. Кадърът, в който министър-председателят е прегърнал две момичета, е публикуван в профила на една от тях по повод рождения ден на премиера. Това всъщност са дъщерите на Борислав Лазаров, собственик на "Син кръст 2016" - една от компаниите с мобилни инсинератори, с които агенцията по храните има сключени силно съмнителни и много скъпи договори. Разкритието дойде от филма-разследване "Война за трупове" на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд, публикуван наскоро в Youtube. Пред "Свободна Европа" правителствената пресслужба на два пъти сменя версията за това откъде Борисов познава семейството. Обясненията обаче пораждат още въпроси.