Държавата предлага нова порция ДЦК за 200 млн. лв.

Така общият обем пласиран дълг от началото на годината може да достигне 900 млн. лв.

БНБ ще проведе аукциона на 26 август
БНБ ще проведе аукциона на 26 август    ©  Асен Тонев
БНБ ще проведе аукциона на 26 август
БНБ ще проведе аукциона на 26 август    ©  Асен Тонев

Другата седмица Министерството на финансите ще предложи нова порция ДЦК за 200 млн. лв., стана ясно от съобщение на Българската народна банка (БНБ). Държавата планира да преотвори 20-годишна емисия облигации, от която първоначално предложи книжа през юни тази година. Това е петият аукцион в рамките на малко повече от два месеца, като общият обем поет нов дълг към момента достига 700.6 млн. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов преди време заяви, че правителството планира да достигне заложения в бюджета за 2019 г. лимит за нов дълг от 1 млрд. лв., т.е. не е изключено до края на годината да има още емисии.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

1 коментар
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    България може и да е превела 1.2 млрд щатски долара по сделката за покупка на 8 изтребителя F-16, но според Министерството на финансите към 30.06.2019 фискалният резерв е в размер на 11.27 млрд лв; а бюджетният излишък се очаква да е над 3.2 млрд лв за същия период /по данни на МФ/.
    Дори да се вземе предвид падежа на ДЦК в началото на 2020 г., при разумно и смислено харчене на общ. ресурс, може да се минимизират новите държ. заеми. С условното наклонение Ако правителството пожелае.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата