Вечерни новини: Идея за 15 години затвор за хакерство, глобата за пробива в НАП ще е за милиони

Президентът сменя началника на НСО; Какви са сценариите за италианската криза; Централните банкери ще обсъждат мерки срещу забавянето на глобалната икономика

Вицепремиерът Марияна Николова
Вицепремиерът Марияна Николова    ©  Велко Ангелов
Вицепремиерът Марияна Николова
Вицепремиерът Марияна Николова    ©  Велко Ангелов

Още един скучен августовски ден, в който новините носеха отзвуци от минали събития. В България институция се готви да глоби НАП за допуснатия голям теч на лични данни след хакерска атака. В Италия търсят решение на политическия хаос, в който изпадна страната. А Доналд Тръмп блесна с поредна детинска постъпка.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Останалите важни събития днес в три изречения

Вицепремиерът Марияна Николова, която вчера бе назначена за шеф на Съвета за киберсигурност, ще предложи компютърните престъпления да се наказват с от 5 до 15 години затвор, както и значително по-високи глоби, стана ясно от нейно интервю. Според нея наказанията в момента са прекалено леки – между 2 и 8 години затвор, и българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското, което е по-строго. Николова поема ресора след тежката атака срещу НАП, а на критиките, че няма познания да ръководи съвета, който ще има задача да изработи държавната стратегия по киберсигурност, тя отговори, че минала различни обучения и има ITcard (сертификат за базова компютърна грамотност).

Междувременно стана ясно, че НАП ще бъде глобена с милиони от Комисията за защита на личните данни заради случая с хакерската атака и изтеклите данни на над 5 млн. българи. Новината идва от председателя на КЗЛД Венцислав Караджов, който заяви пред "Дневник", че точната сума ще стане ясна утре, а максималната санкция за подобно нарушение е 20 млн. лв. Реално глобата ще се премести от едно бюджетно ведомство в друго, но рискът е тя да се ползва за основа при последващи малки нарушения, но от страна на частни фирми.

Президентът Румен Радев сменя началника на НСО генерал-майор Данчо Дяков, който е поискал да бъде освободен "по лични причини", като днес и правителството даде съгласие. Дяков зае поста през март 2018 г., като преди това бе съветник на президента по военната сигурност. Към момента няма официална информация кой ще заеме овакантения пост.

Предсрочни избори, примирие и ново правителство между "Лига" и "Пет звезди" или нов кабинет на алтернативно мнозинство от типа "всички (без Берлускони) заедно срещу Салвини". Това според анализатори са опциите пред президента на Италия Серджо Матарела, който днес и утре провежда консултации по възможните решения, след като премиерът Джузепе Конте обяви оставка вчера. Политическата криза е предизвикана от вицепремиера и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, който е в конфликт с коалиционните си партньори "Пет звезди" и иска предсрочни избори с надежда да спечели мнозинство за нов кабинет.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Централните банкери ще обсъждат мерки за борба със забавянето на глобалната икономика

Водещите централни банкери се събират на лятната си среща в Джаксън Хоул, Уайоминг, в опит да намерят разрешение на два проблема. С единия - инфлацията, се борят неуспешно - въпреки спадащите лихви, в някои случаи под нулата, централните банки в развитите икономики все още не могат да изпълнят своите инфлационни цели. Другият проблем е нов: търговското напрежение започва да тежи на растежа, дори в САЩ.

Годишната конференция се превърна във важно събитие, което се следи от политици и инвеститори. Внимателно ще бъде слушан председателят на Фед Джером Пауъл, който ще говори в петък. Същото важи и за представянето на президента на ЕЦБ Марио Драги.

АБСУРД НА ДЕНЯ

Обиден, че Дания не иска да продаде Гренландия, Тръмп отложи визитата си в Копенхаген

"Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана за след две седмици", написа Тръмп в Twitter. В неделя американският президент потвърди интереса си САЩ да купят автономната територия от Кралство Дания, като заяви, че от стратегическа гледна точка тя е интересна. Премиерът на Гренландия Ким Килсен и датската премиерка Мете Фредериксен обаче бяха категорични, че това е абсурд и че островът не е за продан. Днес Фредериксен коментира, че е "озадачена и изненадана" от решението на Тръмп.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Рекорден брой пожари в амазонските гори

Рекорден брой пожари е регистриран в амазонските гори тази година. Това показват данните на бразилския национален институт за космически изследвания (Inpe). Според института тази година е отчетен 84% ръст на пожарите спрямо 2018 г., като общият брой вече надхвърля 74 хил. Продължителните пожари предизвикаха нова доза недоволство срещу бразилския президент Болсонаро, тъй като под неговото управление обезлесяването на горите достигна връхна точка. Сега природозащитници обвиняват президента, че насърчава земеделците и дърводобивните фирми да разчистят земята, съобщава BBC.